Προς το περιεχόμενο

Σαν σήμερα [17/08/1982]: H Philips παρουσιάζει το πρώτο Compact Disk (CD)


zanskou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Δυστυχώς σήμερα πάρα πολλοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στον ήχο του τυπικού mp3 player με τα απαράδεκτα ακουστικά τους, των φτηνών μίνι στέρεο, των φορητών υπολογιστών με τις ανύπαρκτες ηχητικές δυνατότητες, των κινητών, των ραδιο-cd αυτοκινήτων και των υπερσυμπιεσμένων αρχείων με τα οποία είναι γεμάτα ιντερνετικά ραδιόφωνα και βιντεο-σάιτ.

 

εγώ όταν με 20 ευρώ μπορώ να έχω mp3 με 4gb μνήμης,επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και τεράστια αυτονομία ε δεν θα προτιμήσω το cd player που άμα το κουνήσεις χάνει το τραγούδι,η αυτονομία του είναι μηδαμινή μπροστά στο Mp3 και το κόστος του ανεβασμένο, για να μην μιλήσω για το όταν θες να περάσεις ένα τραγουδι που πρέπει να γράφεις cd ενω με το άλλο κάνεις ένα copy paste,και αν θες καλύτερη ποιότητα απλά πας σε πιο ακριβό mp3 και παίρνεις καλά ακουστικά.
εκτός αυτού τα κινητά που έχουμε μια χαρά ήχο παίζουν με ένα καλό ζευγάρι ακουστικά,ειδικά τα sony ericsson.

 

Κάνετε το εξής πείραμα, δείτε την ίδια ταινία σε κανονικό dvd του εμπορίου και σε ένα dvdrip ή bdrip από το internet. Η διαφορά στη ποιότητα εικόνας είναι πολύ μεγάλη υπέρ του 'ασυμπίεστου' dvd.

το dvd έχει συμπίεση mpeg-2 αν θυμάμαι καλά,αν ήταν ασυμπίεστη τελείως μια ταινία 2 ωρών ένας σκληρός 100gb δεν θα έφτανε.

εγώ έκανα εγγραφή σε πλήρως ασυμπίεστο περιεχόμενο απο inventor και για 2 λεπτά με 1080p@15fps είχε πιάσει 4-5gb στον σκληρό ;-) 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το CD εισήγαγε τις αρετές της ψηφιακής εγγραφής σε κάθε σπίτι και σίγουρα ήταν ένα άλμα ποιότητας μπροστά στα κάθε λογής οικιακά πικάπ και κασσετόφωνα που υπήρχαν τότε.

 

Βέβαια, εκτός από τον θόρυβο, ένα CD δεν έφτανε πουθενά κοντά σε ποιότητα ήχου ένα κορυφαίο σύστημα αναπαραγής δίσκου βυνιλίου ή κασσέτας, και αυτό γιατί τα 44.1 KHz δειγματοληψίας δεν το επιτρέπανε. Αυτό ήταν μια βιαστική επιλογή των Sony και Phillips να προλάβουν την ψηφιακή αγορά που ανοιγόταν τότε με την υπάρχουσα τεχνολογία.

 

Το κακό είναι πως το CD συνέχισε να επικρατεί εμπορικά ακόμα και όταν η τεχνολογία ήταν σε θέση να προσφέρει πολύ καλύτερες ψηφιακές λύσεις όσον αφορά την ποιότητα του ήχου.

 

Edit: Μη συγκρίνετε επ'ουδενί την συμπίεση/αναπαραγωγή εικόνας με αυτή του ήχου. Είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, όπως διαφορετικος είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου.

 

Το MP3 καλό είναι να μην το βάζουμε στον ίδιο κουβά με το CD audio. Το MP3 είναι ένας τρόπος συμπίεσης που βασίζεται στο ψυχοακουστικό μοντέλο του ανθρώπου και αυτό που κάνει κατά την συμπίεση είναι να απορρίπτει πληροφορία ήχου που δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Προφανως και αν χρησιμοποιήσουμε ένα CD σαν πηγή για να ριππάρουμε ένα mp3 , τότε ακουστικά το mp3 θα είναι χειρότερο. Αλλά άν έχουμε σαν πηγή πχ το master tape όπως λέει ο φίλος πάνω, τότε ένα mp3 στα 320kbs θα δίνει καλύτερο ακουστικό αποτέλεσμα κατά την αναπαραγωγή σε σχέση με ένα CD

 

Το master tape σε studio εδω και πολλα χρονια ειναι, ενας σκληρος δισκος, τα δεδομενα ειναι ασυμπιεστος ηχος, με υψηλη δειγματοληψια, μεγαλυτερη απο αυτη του cd και ειναι απο μετατροπη αναλογικου ηχου μεσω του μικροφωνου σε ψηφιακο. Δεν ειναι πλεον μαγνητικη ταινια, απο την στιγμη που επαψε να ειναι μαγνητικη ταινια, το βινυλιο που θα βγει απο την μετατροπη digital to analog, δεν θα ειναι σε καμια περιπτωση το βινυλιο που εβγαινε πριν 30 χρονια, οπως και τα πρωτα cd που ηταν μετατροπη απο την μαγνητικη ταινια, ηταν χαλι μαυρο.

 

Αν βαλουμε κατω, οτι παλια εμπαινε ενα συγκροτημα σε ενα studio και βαρουσαν ολοι μαζι και τα παντα γραφοταν στην ταινια, χωρις καμια ψηφιακη επεξεργασια, σκεψου τι παιρνουσε σε καθε ηχογραφηση και τι ακουγες μετα στο βινυλιο.

 

Και οντως, ενα mp3 ή καλυτερα καποια πιο καλη συμπιεση, απο το αρχικο αρχειο με δειγματοληψια κοντα στην ποιοτητα studio 24bit/192KHz , θα εχει καλυτερη ποιοτητα απο το cd.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, εντάξει, ξέρω ότι το cd δεν είναι συμπιεσμένο, ότι το dvd είναι και ότι στα στούντιο σπάνια πλέον γράφουν σε ταινία. Εκφράστηκα έτσι γιατί το θεώρησα πιο εύκολο στη κατανόηση.

Η διαφορά που ακούγεται αμέσως είναι ότι τα cd και τα άλλα αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης έχουν πιο πολύ όγκο και είναι πιο πλούσια, ενώ τα mp3 είναι πιο λεπτά και ξερά, χωρίς πολύ όγκο. Με πιο ακριβές συσκευές μπορείς να ακούσεις και άλλες διαφορές. Τα πρώτα cd και cd player, αν και εντυπωσιακά, ήταν πολύ μέτριες ως και κακές συσκευές στον ήχο, με το καιρό βελτιώθηκαν πολύ.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι το mp3 ήρθε και θα μείνει και είναι το παρόν και το μέλλον, μάλλον ζουν 15 χρόνια πίσω. Το mp3 είχε τεράστια διάδοση παλιά σε ένα πολύ αργό internet με πολύ μικρής χωρητικότητας μέσα αποθήκευσης. Τώρα μπορεί να βρει κανείς στο internet αρχεία ήχου ίσης ή καλύτερης ποιότητας από cd, που με τις broadband συνδέσεις μπορεί να αποκτήσει πολύ γρήγορα και να τοποθετήσει στον άπλετο αποθηκευτικό χώρο που είναι διαθέσιμος σήμερα. Κάθε μέρα κυκλοφορούν όλο και περισσότερες συσκευές που μπορούν να παίξουν αυτά τα αρχεία.

Η ποιότητα ήχου ενός ραδιοφωνικού σταθμού μιας κάρτας FM ραδιοφώνου στον υπολογιστή είναι πολλές κλάσεις ανώτερη από τα 64-128 kbps που παρέχουν οι σταθμοί αυτοί στους ιντερνετικούς ακροατές τους.

Και οι γονείς μας και οι παππούδες μας είχαν το τρανσιστοράκι και τη κασετούλα τους και βολεύονταν, δε νομίζω όμως ότι ήταν ιδιαίτερα περήφανοι για τη ποιότητα ήχου που έδιναν οι συσκευές αυτές, φαντάζομαι δεν έχαναν ευκαιρία για ακρόαση από κάτι καλύτερο.

Έχω 2-3 mp3 player στη συλλογή μου, καθώς και πολλά cd, lossless και lossy αρχεία σε σκληρούς δίσκους. Δεν έχω ούτε 1 βινύλιο, έχω ακούσει όμως τον ήχο του και έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ψηφιακά μέσα, δε το θεωρώ λοιπόν ξεπερασμένο και άχρηστο και ένας μονομερής κόσμος που όλοι έχουν τις ίδιες συνήθειες μοιάζει εφιαλτικός για μένα.

To mp3 είναι μία πολύ παλιά τεχνολογία που είχε πολλούς περιορισμούς από την αρχή, άλλο να βολεύει σε μερικές περιπτώσεις και άλλο να τη βάζουμε στο θρόνο.

Ξέχασα να αναφέρω τις internet streaming υπηρεσίες που είναι το νέο super hype και υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσουν τα πάντα, πρέπει κάποιος να είναι πάντα online κάθε φορά που θέλει λίγο τεχνητό ήχο, δε ξέρω αν είναι αυτό εφικτό για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ότι ακούμε γενικά πιο χάλια ήχο είναι γεγονός. Και μιλάω για τον πολύ κόσμο και όχι για τους φίλους του καλού ήχου που ίσως ακόμα να αγοράζουν CD. 

 

Οι περισσότεροι ακούν μουσική από τα χάλια ηχεία ενός laptop ή κινητού (μονοφωνικά πολλές φορές) εκτός και αν έχουν επενδύσει σε καλά ηχεία (!!! προσπαθώ να θυμιθώ κάποιους από τον κύκλο μου αλλά δεν βρίσκω κανένα).

 

Ακόμα χειρότερα οι περισσότεροι ακούν μουσική απο online radio ή youtube (εκεί και αν είναι χάλια).

 

Όσοι δεν πρόλαβαν να συνδέσουν CD σε παλιό καλό στερεοφωνικό και να βάλουν από τα πρώτα cds με κλασική μουσική δεν έχουν ακούσει τίποτα (αλλά και τι έγινε....απλά λέω)

 

Και ένα τελευταίο....πριν το mp3 η μουσική ήταν και "χειροπιαστή". Εξηγούμαι....Έπιανες τον δίσκο βινυλίου και τον καθάριζες με το ειδικό πανάκι και τον έβαζες πάνω στο πικάπ μετέφερες την βελόνα στο παχύ αυλάκι, τον έβλεπες να γυρνάει και ξάφνου άρχιζε και η μουσική. Μετά μπορούσες να πάρεις το βλέμμα σου από το πικαπ.

 

Αργότερα έπιανες την κασέτα, άνοιγες κουτάκι , (ή θήκη για κάρτες στο επαρχιακό τουριστικό μαγαζί), έπαιρνες ένα biq στυλό και μάζευες τα μπόσικα...την έβαζες στο κασετόφωνο και την έβλεπες να γυρνάει και να ξεκινάει η μουσική μετά τους πρώτους θορύβους.

 

Το ίδιο και το CD....προσεχτικά να μην ακουμπήσει το βρωμοδάχτυλο την κάτω πλευρά, άνοιγε το συρταράκι ή θήκη για καφέ, το τοποθετούσες και απόλάμβανες τον ήχο...όχι όμως μόνος αυτό αλλά σου πρόσφερε για πρώτη φορά την ευκολία να πας στο επόμενο κομμάτι απλά με ένα κουμπί και πολλά άλλα. Ε αυτό και αν ήταν επανάσταση.

 

Το μόνο που είχε τα φόντα να το κοντράρει λίγο ήταν το minidisc αλλά δεν πρόλαβε γιατί το έφαγαν τα mp3!!!

 

Ε με τα mp3 τώρα δεν βλέπεις τίποτα. Δεν πιάνεις την μουσική. Δεν κοιτάς από πίσω τα τραγούδια να δεις πιο θα βάλεις. Δεν αλληλεπιδράς με το μουσικό μέσο. Χάθηκε μια μαγεία αλλά γεννήθηκε μία άλλη....η μαγεία του πιο εύκολου διαμοιρασμού μουσικών κομματιών! Ήρθε και η Apple με το ipod και μια νέα επανάσταση ξεκίνησε. Το CD υπομονετικά περιμένει να ξεψυχήσει από τότε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακόμη γράφω την μουσική μου σε CD και την ακούω στο στερεοφωνικό μου. Που και που αγοράζω και άλμπουμ. Κακά τα ψέμματα, για τους audiophiles είναι ακόμη μονόδρομος το CD.

Πήξαμε στους ψευτο-dj του Youtube και των playlist...

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν 32 χρονια η PHILIPS παρήγαγε τεχνολογία και σήμερα είναι πουλημένη στην Κινέζικη TPL και παίρνει φασόν από τρίτους ...

 

Μονο το κομματι tv εχει πουλησει επισημα η philips.

Και επισης δραστηριοποιηται και σε αλλους τομεις οπως η ιατρικη τεχνολογια (οπου γ@#!@ και δερνει)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μονο το κομματι tv εχει πουλησει επισημα η philips.

Και επισης δραστηριοποιηται και σε αλλους τομεις οπως η ιατρικη τεχνολογια (οπου γ@#!@ και δερνει)

Θελησε να πουλησει και το τμημα audio-video στην Funai, αλλα καπου χαλασε η συμφωνια.

 Κριμα για τοσο ιστορικη εταιρεια να παραπειει ετσι.

 Οι Κορεατες και Κινεζοι ειναι αμιληκτοι.Ο κοσμος θελει φθηνια-πλαστικουρα, τσαμπα πραγμα.Το home entertainment δεν παει προστα ομως ετσι.

 Οσοι ειναι καποιας ηλικιας και ρομαντικοι θα θυμουνται τις δεκαετιες 80-90-00 οπου τα μηχανηματα ειχαν ψυχη, αλλα και καταθεση ψυχης απο τους δημιουργους τους.Φυσικα με το αναλογο τιμημα.

 Τωρα ειναι απροσωπα βιομηχανοποιημενα.

 Μονο ειναι η HIGH END κατηγορια κραταει ακομα που ειναι 0,01%.Ποιος δινει τωρα 2000 για ενα Audio Aero  cd player.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 Οσοι ειναι καποιας ηλικιας και ρομαντικοι θα θυμουνται τις δεκαετιες 80-90-00 οπου τα μηχανηματα ειχαν ψυχη, αλλα και καταθεση ψυχης απο τους δημιουργους τους.Φυσικα με το αναλογο τιμημα.

 Τωρα ειναι απροσωπα βιομηχανοποιημενα.

 Μονο ειναι η HIGH END κατηγορια κραταει ακομα που ειναι 0,01%.Ποιος δινει τωρα 2000 για ενα Audio Aero  cd player.

τις δεκαετίες που έπερνες ενα στερεοφωνικό και έκανε όσο 5 home cinema σήμερα,θυμάμαι όταν ήμουν μικρός που είχε πάρει ο πατέρας μου ένα sony σύστημα κανα εκατομύριο δραχμές(3000 ευρώ περίπου) που έγραφε απο ράδιο και cd σε κασέτες και είχε χίλιες δυο λειτουργίες........και τώρα με αυτά τα λεφτά παίρνεις high end τέλειας ποιότητας αλλά με πολύ λιγότερα παίρνεις αξιοπρεπέστατα πράγματα.

δεν πήγαμε πίσω αλλά μπροστά γιατί τα μηχανήματα απέκτησαν τον σωστό τους ρόλο....να μας υπηρετούν με το ελάχιστο κόστος.

όποιος έχει λεφτά παίρνει ακριβά και ποιοτικά.

 

και τότε τα μηχανήματα είχαν μια "ψυχή" γιατί ήταν κάτι το συναρπαστικό και το καινούριο που το θαυμάζεις όπως τα μικρά παιδιά είδαν τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια και τώρα που μεγάλωσαν δεν τους συγκινούν τα καινούργια γιατί δεν τους δείχνουν κάτι καινούριο,έτσι και στον κόσμο πια δεν προκαλεί θαυμασμό ένα home cinema η ένα Pc γιατί δεν είναι κάτι τρομερό ενώ παλιά όταν παίρναν μια τηλεόραση η ένα στερεοφωνικό μαζευόταν όλη η οικογένεια να θαυμάσει (ω θεε).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είναι όλοι φαν της απόλυτης ποιότητας πάντως. Εγώ ας πούμε αν θέλω να ακούσω ένα τραγούδι, είτε το ακούσω σε mp3, είτε στο youtube, είτε στο ράδιο, είτε σε ακριβό ηχοσύστημα το ίδιο θα το ευχαριστηθώ. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θελησε να πουλησει και το τμημα audio-video στην Funai, αλλα καπου χαλασε η συμφωνια.

 Κριμα για τοσο ιστορικη εταιρεια να παραπειει ετσι.

 Οι Κορεατες και Κινεζοι ειναι αμιληκτοι.Ο κοσμος θελει φθηνια-πλαστικουρα, τσαμπα πραγμα.Το home entertainment δεν παει προστα ομως ετσι.

 Οσοι ειναι καποιας ηλικιας και ρομαντικοι θα θυμουνται τις δεκαετιες 80-90-00 οπου τα μηχανηματα ειχαν ψυχη, αλλα και καταθεση ψυχης απο τους δημιουργους τους.Φυσικα με το αναλογο τιμημα.

 Τωρα ειναι απροσωπα βιομηχανοποιημενα.

 Μονο ειναι η HIGH END κατηγορια κραταει ακομα που ειναι 0,01%.Ποιος δινει τωρα 2000 για ενα Audio Aero  cd player.

 

Τα μηχανηματα παλια ειχαν ψυχη; Ενα μηχανημα εχει ψυχη; Αυτο ειναι σαν τον αλλο με τις παραισθησεις που συνομιλει με την Παναγια.

Αναπωλεις την εποχη που ηθελες ενα εξαμηνο δουλεια (στο ενδιαμεσο ετρωγες τον αερα) για να παρεις κατι να ακους μουσικη;

Οχι δα.

Μαλλον αυτο που εχεις ειναι νοσταλγια της παιδικης σου ηλικιας (η μπορει να εισαι και παλιος εμπορος των εν λογω μηχανηματων).

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...