Προς το περιεχόμενο

AMD Radeon R7 Series 240 GB Review


crmaris

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Την εταιρία AMD τη γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν έστω και κάποια αμυδρή σχέση με το χώρο των υπολογιστών, μιας και είναι η κύρια αντίπαλος της Intel στο χώρο των επεξεργαστών ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και στις κάρτες γραφικών όπου ανταγωνίζεται την Nvidia. Πριν από λίγο καιρό, η εταιρεία εμφάνισε στην αγορά μια σειρά μνημών και από ότι φαίνεται θέλει πολύ να επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων τους μιας και πρόσφατα κυκλοφόρησε και μια σειρά από SSD δίσκους, σε συνεργασία με την OCZ. Για την ακρίβεια, μιας και η AMD δεν έχει γνώσεις πάνω στο κομμάτι των SSDs απλά ανέθεσε στην OCZ όλη τη δουλειά και το μόνο που έκαναν ήταν να βάλουν το λογότυπο τους πάνω στο τελικό προϊόν.

amdlogo.png

Ευχαριστούμε θερμά την AMD για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής

Η πρώτη σειρά SSDs της AMD ονομάζεται R7, οπότε αν λάβουμε υπόψη την ιεραρχία στις κάρτες γραφικών πρόκειται για μια μεσαία σειρά που αφήνει χώρο για μια μικρότερη με πιθανότερη την ονομασία R5 και μια μεγαλύτερη (R9). Η συγκεκριμένη σειρά αποτελείται από τρία μοντέλα με χωρητικότητες από 120 GB ως 480 GB. Και τα τρία εξοπλίζονται με τον ελεγκτή της Indinlinx, Barefoot 3 M00 και τις καινούριες μνήμες Α19 της Toshiba. Στην ουσία δηλαδή οι R7 SSDs της AMD είναι μια χαμηλότερη έκδοση των αντίστοιχων Vector 150 της OCZ, οι οποίοι προς το παρόν αποτελούν την κορυφαία πρόταση της εν λόγο εταιρίας. Η αλήθεια είναι ότι μετά την εξαγορά της OCZ από την Toshiba τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα για την ίδια, αν λάβουμε ειδικά υπόψη ότι ένας κολοσσός όπως η AMD αποφάσισε να τους εμπιστευτεί για την είσοδο τους σε αυτή τη δύσκολη κατηγορία.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα

 

Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του R7 240 GB παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

 

table_specs.jpg

 

Η σειρά R7 SSDs της AMD είναι όπως αναφέραμε στην ουσία ίδιοι με τους αντίστοιχης χωρητικότητας Vector 150 της OCZ με μόνη τρανταχτή διαφορά το διαφορετικό τύπο μνημών που χρησιμοποιούν. Προφανώς οι μνήμες των Vector είναι πιο γρήγορες οπότε και η OCZ κατατάσσει τους R7 ανάμεσα στους Vector 150 και Vertex 460. Η τιμή πάντως διάθεσης του R7 δεν τον κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, ακόμη και απέναντι σε προτάσεις της ίδιας της OCZ (βλέπε Vertex 460).

 

Banner2.jpg

Ένας πίνακας που δείχνει καθαρά τη θέση των R7 απέναντι στα προϊόντα της OCZ.

 

R7-Specs.jpg

Στο παραπάνω πίνακα αναγράφονται αναλυτικά οι επιδόσεις και των τριών μελών της σειράς R7.

 

IMG_0733_small.jpg IMG_0738_small.jpg IMG_0738_small.jpg IMG_0740_small.jpg

Η συσκευασία στο μπροστινό της μέρος φέρει το λογότυπο της AMD ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει ένα λογότυπο της OCZ. Επίσης στην πίσω πλευρά υπάρχουν τα στοιχεία επιδόσεων για όλα τα μέλη της σειράς R7.

 

IMG_0754_small.jpg IMG_0756_small.jpg IMG_0757_small.jpg IMG_0761_small.jpg

Μερικές φωτογραφίες του SSD. Στο πάνω μέρος του δίσκου υπάρχει το λογότυπο της AMD ενώ στο πίσω μέρος πάλι αυτό της OCZ που όπως φαίνεται θέλει να διατυμπανίσει τη συνεργασία της με την AMD.

 

IMG_0747_small.jpg IMG_0775_small.jpg

Στα παρελκόμενα θα βρείτε έναν 3.5" προσαρμογέα (adaptor) και ένα σετ από βίδες για την εγκατάσταση του δίσκου.

 

IMG_0777_small.jpg IMG_0780_small.jpg IMG_0782_small.jpg IMG_0784_small.jpg

Στα χαρτιά που συνοδεύουν το δίσκο θα βρείτε τις οδηγίες χρήσης και εγγύησης καθώς και το σειριακό αριθμό και τις απαραίτητες οδηγίες για το "κατέβασμα" και την εγκατάσταση του Acronis True Image.

Στα ενδότερα του R7 240 GB

Η είσοδος στα ενδότερα του R7 ήταν εύκολη, μιας και δεν υπήρχαν αυτή τη φορά κρυμμένες βίδες, όπως στην περίπτωση του ARC 100.

 

IMG_0786_small.jpg IMG_0788_small.jpg

Μέσω ενός θερμό-αγώγιμου pad ο ελεγκτής έρχεται σε άμεση επαφή με το σασί του SSD, το οποίο συμβάλει έτσι στην ψύξη του. Συνολικά, ο συγκεκριμένος SSD διαθέτει δεκαέξι Α19 nm Toshiba Toggle Mode NAND flash chips (μνήμες).

 

 

IMG_0792_small.jpg IMG_0794_small.jpg

Πάνω στις μνήμες αναγράφεται ο κωδικός TH58TEG7DDKBA4C, είναι δηλαδή ακριβώς οι ίδιες μνήμες που χρησιμοποιεί και ο ARC 100 που δοκιμάσαμε πρόσφατα. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι Vertex 460 και Vector 150 χρησιμοποιούν 16x TH58TEG7DDJBA4C. Η χωρητικότητα της κάθε μίας από τις παραπάνω NAND μνήμες είναι 16 GB οπότε όλες μαζί φθάνουν τα 256 GB. Μιας και η OCZ αναφέρει 240 GB για το συγκεκριμένο δίσκο, προφανώς τα 16 GB είναι για over-provisioning.

 

IMG_0795_small.jpg

Δύο DRAM chips της Micron (D9PSH, 2GBit, DDR3-1600 CL11) παρέχουν την απαραίτητη μνήμη λειτουργίας στον Barefoot 3 M00. Τα ίδια χρησιμοποιεί και ο OCZ ARC 100 οπότε στην ουσία η μόνη διαφορά του συγκεκριμένου SSD με τον R7-240G εντοπίζεται στον ελεγκτή, με τον τελευταίο να φέρει το λίγο πιο ισχυρό M00 Barefoot αντί του M10 που εξοπλίζει τον ARC 100.

 

 

Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία

 

Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

 

test_system_table.jpg

 

Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.

 

Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. H μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπό δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.

 

Pegasus1_small.jpg Pegasus2_small.jpg Pegasus3_small.jpg Pegasus4_small.jpg

 

 

O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας

 

tests_description_table.jpg

 

 

Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα "τρέξουμε" τα PCMark05/07/Vantage. ASS SSD, Crystal Disk Mark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.

 

 

Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Steady Performance τεστ δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.

 

Synthetic Benchmarks

 

AIDA64.jpg Anvil.jpg

 

AS_SSD_Copy.jpg HD_Tune.jpg

 

CDM_read.jpg CDM_write.jpg

 

PCMark05.jpg PCMark_Vantage.jpg

 

PCMark07.jpg

 

Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite

 

pegasus_Win_startup.jpg pegasus_winrar_decompress.jpg

 

pegasus_ISO_copy_time.jpg pegasus_ISO_copy_speed.jpg

 

pegasus_Avira_scan.jpg pegasus_Win_backup.jpg

 

pegasus_PS_startup.jpg pegasus_PS_action.jpg

 

pegasus_Office2010_action.jpg pegasus_Soft_comp.jpg

 

pegasus_VS2010_install.jpg

 

Steady State Performance

 

Steady_Performance_small.jpg

 

Αρκετά καλά το πήγε ο R7-240G στο συγκεκριμένο τεστ και η επίδοση του κυμάνθηκε μεταξύ αυτές των Vertex 460 και ARC 100.

 

Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady performance test.

 

 

Steady_Performance_last_60_min_small.jpg

 

Εδώ φαίνεται πιο καθαρά η απόδοση του R7 στα τελευταία 60 λεπτά του συγκεκριμένου τεστ, τα οποία είναι και τα πιο ουσιαστικά μιας και ο ελεγκτής του SSD δουλεύει στα όρια του.

 

Συγκεντρωτικά Γραφήματα

 

Relative_Performance.jpg

 

 

Η απόδοση του R7-240G είναι λίγο χαμηλότερη από αυτή των αντίστοιχων Vertex 460 και Vector 150 αλλά αρκετά καλύτερη από τον OCZ ARC 100 που δοκιμάσαμε προσφάτως. Πάντως όπως βλέπετε ο Samsung EVO τα πάει πιο καλά και δεδομένου ότι έχει χαμηλότερη τιμή, τα πράγματα είναι δύσκολα για τον R7.

 

Price_Per_GB.jpg

 

Η υψηλή τιμή του R7, λόγω των πλούσιων συνοδευτικών, προφανώς δε βοηθά καθόλου στο παραπάνω διάγραμμα. Ίσως θα έπρεπε να υπήρχε και μια έκδοση χωρίς παρελκόμενα, έτσι ώστε να μειωνόταν σημαντικά η τιμή διάθεσης του R7.

 

Συμπεράσματα

 

IMG_0751_small.jpg

 

Η AMD αποφάσισε να ακολουθήσει και εδώ τα χνάρια της Intel και μιας και δεν ήθελε να σπαταλήσει πόρους και χρόνο ανέθεσε το έργο αυτό στην OCZ, που διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και τους πόρους για να κατασκευάσει και να προμηθεύσει ένα αξιόλογο προϊόν. Η σειρά R7 βασίζεται στην ουσία πάνω στους Vector 150 της OCZ με μόνη διαφορά τη χρήση διαφορετικών μνημών, με αυτές των R7 να είναι πιο αργές και να έχουν λίγο μικρότερη διάρκεια ζωής. Σε γενικές γραμμές ο R7-240G σημείωσε αρκετά καλές επιδόσεις, αλλά πιστεύω ότι η τιμή του είναι αρκετά υψηλή για αυτά που προσφέρει. Μια τιμή της τάξης των 100-110€ θα βοηθούσε πάρα πολύ τις πωλήσεις του συγκεκριμένου SSD και θα έβαζε δυνατά την AMD και σε αυτό το χώρο. Σίγουρα τα παρελκόμενα του και ειδικά η σουίτα κλωνοποίησης της Acronis κοστίζουν από μόνα τους αρκετά αλλά ίσως θα έπρεπε να έβγαιναν εκτός πακέτου, μιας και έτσι θα μειωνόταν σημαντικά η τιμή του R7.

 

Τελειώνοντας τη σημερινή παρουσίαση, αρκετά συμπαθητικός ο R7-240G αλλά δε βλέπω το λόγο να μη προτιμήσει κάποιος με τα ίδια χρήματα έναν Vertex 460 που μπορεί να διαθέτει ένα χρόνο μικρότερη εγγύηση, αλλά προσφέρει λίγο υψηλότερες επιδόσεις. Επίσης στα ίδια χρήματα ο ανταγωνισμός είναι εξίσου ισχυρός αλλά ο R7-240G υποστηρίζεται από την κορυφαία, τουλάχιστον στα χαρτιά, εγγύηση ShieldPlus της OCZ στην οποία λαμβάνεις το δίσκο αντικατάστασης πριν καν στείλεις τον παλιό/χαλασμένο και επίσης για την αποστολή του τελευταίου η ίδια η OCZ πληρώνει τα έξοδα αποστολής, οπότε δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση για τον αγοραστή.

 

 

Ο Radeon R7 240 GB της AMD σύμφωνα με πληροφορίες της OCZ θα διατίθεται στα 122€ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

 

Πλεονεκτήματα

  • Αρκετά καλές επιδόσεις
  • Πολύ καλές επιδόσεις στο Steady State Performance test
  • Μικρό ύψος (συμβατός με Ultrabooks)
  • Τετραετή εγγύηση ShieldPlus
  • Πλούσια παρελκόμενα (Acronis λογισμικό και 3.5" adaptor)

Μειονεκτήματα

  • Σε αυτή την τιμή ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός
  • Προσωπικά περίμενα κάτι πιο πρωτότυπο από την AMD

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο Radeon R7 240 GB είναι:

 

 

 

82.png

Σύνταξη: crmaris

Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άμα γίνει συνεργασία intel με samsung με σκοπό την δημιουργία ενός ssd , λόγω ότι και οι δύο εταιρίες φτιάχνουν τους πιο γρήγορους και αξιόπιστους ssd το αποτέλεσμα πόσο τέλειο θα είναι σε σχέση με τους radeon ssd?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχ.. αντίπαλος... περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις... τώρα απλά αναλαμβάνει την μπλέμπα των πελατών που δεν ενδιαφέρουν την ίντελ (αυτούς που κοιτάνε πρώτα την τιμή σε ενα προϊόν και μετά τα χαρακτηριστικά ή που κοιτάνε μόνο την τιμή και δεν τους νοιάζουν τα άλλα αρκεί να δουλεύει) 

παλιότερα ήταν και φθηνότερη (Αλλά ή αλήθεια ειναι πολλές φορές όχι φθηνή ) και ανταγωνιστική σε επιδόσεις ή/και καλύτερη.. τότε ναι ήταν αντίπαλος...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό ήταν το τελευταίο review με την Z77 Extreme 4 της Asrock. H καινούρια πλατφόρμα δοκιμών για τη μέτρηση SSDs είναι up and running και περιλαμβάνει μια Ζ97 Extreme6 μητρική της Asrock (ευγενική χορηγία της ίδιας εταιρίας), η οποία μεταξύ άλλον περιλαμβάνει και θύρα M2 οπότε τώρα θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και αυτή την καινούρια "φουρνιά" SSDs που υπόσχονται αυξημένες ταχύτητες, λόγο της εκμετάλλευσης του διαύλου PCIe. 

 

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να ξαναμετρήσουμε όσους SSDs έχουμε στα χέρια μας για να ξαναφτιάξουμε τη βάση δεδομένων. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...