Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω μια ατομική επιχείρηση στην οποία θέλω να μένει ο αδερφός μου ή η μητέρα μου κάποιες ώρες την ημέρα 2-3 καθημερινά. Ο αδερφός είναι φοιτητής προστατευομενος της μητέρας που είναι δασκάλα σε δημόσιο δημοτικό (ασφάλεια δυ). Είναι υποχρεωτικό να τους δηλώσω και να τους ασφαλίσω; Υπόψιν και οι δύο θα δουλέψουν περιστασιακά

• Like 1
Δημοσ.

Νομίζω ότι σε ατομική επιχείρηση (μόνο ατομική, όχι εταιρεία), οι συγγενείς 1ου βαθμού μπορούν να παρευρίσκονται χωρίς κοινοποίηση στο ΙΚΑ, έχοντας την ταυτότητά τους μαζί. Μάλλον, όχι νομίζω, είμαι 100% σίγουρος.

• Like 1
Δημοσ.

Η γρήγορη απάντηση ειναι πως οντας συγγενης 1ου βαθμού δεν ειναι αναγκαστική η ασφάλιση τους... ομως ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέριες:

1) Η μητέρα σου θα πρεπει να πάρει άδεια απο την υπηρεσία της για την δραστηριοτητα αυτή, διαφορετικά κινδυνεύει με συνεπειες.

2) Και συ και η μητέρα σου και ο αδερφός σου, θα πρέπει να έχετε κοινό συμφέρον, κοινό σπίτι... να είστε σαν μια οικογένεια που μοιράζεται τα βάρη... διαφορετικά αν θέλει τυχόν ελεγκτής να βγάλει χολή, θα σας κατηγορήσει για εισφοροδιαφυγή. Οτι δλδ απο την επιχείρηση αυτή συντηρουνται πχ 2 σπίτια/οικογένειες, οπερ και θα επρεπε να είναι ασφαλισμένος πχ ο αδερφός σου, ανεξάρτητα απο τον βαθμό συγγένειας.

Μπορείς να πας και σε μια Επιθεώρηση Εργασίας να το ρωτήσεις...

Δημοσ.

και εγω αυτο γνωριζω για πρωτου βαθμου συγγενεια.απλα απαραιτητο ειναι ενα πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης να υπαρχει παντα στο μαγαζι και προφανως να εχουν ταυτοτητες! οποτε νομιζω απο θεμα ικα εισαι καλυμμενος/η για να εισαι ομως κομπλε σε ολους τους τομεις κοιτα να βγαλουν και ενα πιστοποιητικο υγειας αν αναφερεσαι σε χωρο εστιασης.

*αυτο μονο για τη μητερα που ειναι στο δημοσιο ισως να ειναι θεμα οπως λεει και ο φιλος πιο πανω διευκρινισε το.

Δημοσ.

Τα αδέλφια κατά νόμον δεν είναι μεταξύ τους συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά δεύτερου (1461 ΑΚ).

Δημοσ.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ Α' ΚΑΙ Β' ΒΑΘΜΟΥ

Συγγενείς  Α' Βαθμού ΕΞ' ΑΙΜΑΤΟΣ θεωρούνται τα παιδιά προς τους γονείς και
οι γονείς προς τα παιδιά.
Ο/Η Σύζυγος μπορεί να ασφαλίσει τον/την σύζυγο (Οι σύζυγοι μεταξύ τους δεν
είναι συγγενείς κανενός βαθμού).

Συγγενείς Β' Βαθμού ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ είναι:

*  ΚΑΤ' ΕΥΘΕΙΑΝ ΓΡΑΜΜΗ, ο παππούς και η γιαγιά προς τα εγγόνια τους
*  ΕΚ ΠΛΑΓΙΟΥ τα αδέλφια μεταξύ τους.

Οι ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ συγγενείς του εργοδότη ασφαλίζονται όπως και οι λοιποί
εργαζόμενοι.

Ο Ν1759/1988 δίνει την δυνατότητα ασφάλισης των προσώπων που απασχολούνται
σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι η συγγενείς α' και β' βαθμού
συγγένειας.  Στην συνέχεια με την εγκύκλιο 93/10-12-1996 του ΙΚΑ ορίζεται
ότι η ασφάλιση συγγενικού πρόσωπου α' και β' βαθμού συγγένειας είναι μεν
υποχρεωτική αλλά όχι αυτοδίκαια.

Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ δεν μπορεί να υποχρεώσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
το μέλος της οικογένειας που δέχεται στην ατομική του επιχείρηση τις
υπηρεσίες μέλους οικογένειας α΄η β' βαθμού συγγένειας  και του/της συζύγου
χωρίς οι ενδιαφερόμενοι (εργαζόμενος η εργοδότης) να το ζητήσουν με έγγραφο
(αίτηση) προς το ίδρυμα.

Σε περίπτωση ασφάλισης ο/η εργαζόμενος συγγενής α' η β' βαθμού σε ατομική
επιχείρηση ασφαλίζεται υποχρεωτικά με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με 25
ημέρες ασφάλισης.

Με την δημοσίευση του Ν.4075/11-04-2012 θα υπάγονται στην τακτική επιδότηση
ανεργίας οι ασφαλισμένοι που η καταγγελία της σύμβασής τους, ή η λήξη της
εργασιακής τους σχέσης, συντελείται από 11/04/2012 και μετά.

Υπάγονται στην ασφάλιση όλων των κλάδων και λογαριασμών του ΟΑΕΔ του ΟΕΚ και
της ΕΕ, οι συγγενείς α' και β' βαθμού και καταργούνται οι μειωμένες
ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται στις ατομικές επιχειρήσεις και μόνον και
όχι σε εταιρίες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ κλπ).

λιγο ακυρο το site απο το οποιο το πηρα αλλα δε νομιζω να λενε ανακριβειες http://www.eppap.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=121:2013-11-26-13-02-08&catid=1:2011-05-17-18-18-30&Itemid=6

• Like 1
Δημοσ.

Κι εγώ γνωρίζω ότι δεν χρειάζεται ασφάλεια αλλά τώρα που διάβασα αυτό από πάνω θα έλεγα στον ts να το ψάξει. Το υποχρεωτική και όχι αυτοδίκαια σημαίνει όπως το βλέπω με ότι πλευρό ξυπνήσει ο ελεγκτής.

Δημοσ.

Για τη σύζυγο σίγουρα δεν απαιτείται. Το έχω ρωτήσει συγκεκριμένα για τη δική μου δουλειά όταν χρειάστηκε να είναι στη θέση μου επειδή χειρουργήθηκα. Η γυναίκα μου είναι full-time εργαζόμενη σε εταιρεία και πήρε άδεια για να είναι στη θέση μου για δύο εβδομάδες. Το επιβεβαίωσα και με τους λογιστές μου. Ο πατέρας, η μητέρα ή τα ενήλικα παιδιά μου χρειάζονται μόνο την ταυτότητά τους σε περίπτωση ελέγχου και δεν υφίσταται πρόστιμο. Άρα καλά θυμόμουν. Εννοείται οτι αυτό ισχύει μόνο στις ατομικές.

Δημοσ.

κατι διαβασα για πινακα προσωπικου http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=146057  αλλα λεει ειναι υποχρεωτικη η συμπληρωση του απο  "κάθε εργοδότη που απασχολεί εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου"  υποθετω οι συγγενεις δεν υπαγονται στην παραπανω κατηγορια "εργαζομενου" ετσι?

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Ξέρει κάποιος αν μπορώ να εργαστώ σε επιχείρηση ( καφέ) του γαμπρού μου, χωρίς να χρειάζεται να ασφαλιστώ; 

Δημοσ.

Αφού θα είσαι εργαζόμενος εκεί πρέπει να σου κάνει ασφάλεια.δεν γίνεται με κανένα τρόπο να μην σου κάνει.

Αν τον πιάσει το Ικα σε περίπτωση ελέγχου δεν θέλεις να ξέρεις πόσο είναι το πρόστιμο.

Δημοσ.

Πιο πάνω διάβασα αυτό.  

Ο Ν1759/1988 δίνει την δυνατότητα ασφάλισης των προσώπων που απασχολούνται
σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι η συγγενείς α' και β' βαθμού
συγγένειας.  Στην συνέχεια με την εγκύκλιο 93/10-12-1996 του ΙΚΑ ορίζεται
ότι η ασφάλιση συγγενικού πρόσωπου α' και β' βαθμού συγγένειας είναι μεν
υποχρεωτική αλλά όχι αυτοδίκαια.

Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ δεν μπορεί να υποχρεώσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
το μέλος της οικογένειας που δέχεται στην ατομική του επιχείρηση τις
υπηρεσίες μέλους οικογένειας α΄η β' βαθμού συγγένειας  και του/της συζύγου

χωρίς οι ενδιαφερόμενοι (εργαζόμενος η εργοδότης) να το ζητήσουν με έγγραφο
(αίτηση) προς το ίδρυμα.

Με το γαμπρό μου έχω β` βαθμό συγγένειας ( και ο νόμος δεν αναφέρει την εξαίρεση β` βαθμού συγγένειας εξ αγχιστείας.)  Εκτός και αν δεν τον ερμηνεύω σωστά.

Δημοσ.

Ξέρει κάποιος αν μπορώ να εργαστώ σε επιχείρηση ( καφέ) του γαμπρού μου, χωρίς να χρειάζεται να ασφαλιστώ; 

Επίσης πρέπει να έχεις και άδεια εργασίας (έκδοση από αστυνομία) αν δεν θέλετε και 2ο πρόστιμο ^^

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...