iLam Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Καλησπέρα στο φόρουμ, Μετά από πολλά χρόνια αντίθετης άπιοψης και μετά από κάποια παραδείγματα γνωστών, άρχισα τελικά να εξοικειώνομαι με την ιδέα της ψυχανάλησης και γενικά μιας επαγγελματικής βοήθειας αναφορικά με το να νιώθει κάποιος καλύτερα. Θεωρώ τον εαυτό μου πως έχει κάποια θέματα που ίσως χρειάζονται λύση για να τα ξεπεράσω, όπως παράδειγμα κάποια θέματα με τον πατέρα μου τωρινά και του παρελθόντος, θέματα με κάποιους παλιούς 'φίλους' που με κάνανε να χάσω την εμπιστοσύνη, τα οποία μάλλον έχουν αντίκτυπο στην διάθεσή μου και στο πόσο ανοιχτός είμαι σαν άνθρωπος, καθώς θεωρώ τον εαυτό μου και λίγο πιο ευαίσθητο. Ο σκοπός μου είναι να γίνω λίγο πιο ευχάριστος στον εαυτό μου και στους γύρω μου, πιο ανοιχτός και να σταματήσουν κάποια σκαμπανεβάσματα στην διάθεσή μου τα οποία προέρχονται από μικρές καταστάσεις οι οποίες με ρίχνουν συναισθηματικά και κάνω το κακό χειρότερο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει ανάλογη εμπειρία από ψυχανάληση, τι πρέπει να προσέξω, που να απευθυνθώ και γενικά από που ξεκινάω κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ
HALF EVIL Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Αυτά τα θέματα είναι αρκετά περίπλοκα και σε Φόρουμ το πιθανότερο είναι να μην βγάλεις άκρη, το αντίθετο μάλλον. Πάντως η ψυχανάλυση ,μπορεί να γίνει είτε από ψυχολόγο, είτε από ψυχίατρο, είτε ατομικά, είτε σε ομάδα. Αν τα προβλήματα σου είναι τέτοιου είδους που απαιτούν και φαρμακευτική αγωγή, αρμόδιος είναι ο ψυχίατρος. Ο ψυχολόγος δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης. Καλύτερα από το στενό και φιλικό σου περιβάλλον με τρόπο, μάθε κάποιες πληροφορίες για το άτομο που θα σε βοηθήσει, γιατί στο χώρο υπάρχουν και αρκετοί ακατάλληλοι. 1
Zazula Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Επειδή αναφέρεσαι συγκεκριμένα σε «ψυχανάλυση», και καθώς υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας, έχεις καταλήξει ήδη στο ότι σε ενδιαφέρει να ακολουθήσεις τον ψυχαναλυτικό τρόπο ψυχοθεραπείας (και ειδικά για αυτό ρωτάς σχετικά με εμπειρίες άλλων), ή εννοείς ότι ψάχνεσαι γενικά για τις διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις; Επίσης, τα παραδείγματα γνωστών που ανέφερες είναι περιπτώσεις όπου η ψυχοθεραπεία κατά τη γνώμη τους τους βοήθησε; 1
iLam Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Πιστεύω πως δεν είμαι ούτε κατά διάνοια κοντά σε φαρμακευτική αγωγή, απλά είμαι μάλλον ανοιχτός σε οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει καλύτερο και πιο χαρούμενο άνθρωπο από ότι είσαι ήδη, για σένα και για τους δίπλα σου. Δεν πιστεύω πως έχω θέματα πιο πολύπλοκα από τον περισσότερο κόσμο, μάλλον θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γι αυτά που ζω και έχω ζήσει συνολικά γιατί (χωρίς δόση show off) είναι κατά πολύ περισσότερα από τον μέσο όρο. Δεν γνωρίζω διαφορές μεταξύ ψυχοθεραπείας και ψυχανάλυσης αλλά προσπαθώ να βρω μια άκρη καθώς είμαι αρκετά προσεκτικός που δίνω τα χρήματά μου σαν καταναλωτής, ασχέτως αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Γενικά έχω κάνει πολλά βήματα προόδου στο να γίνω πιο ανοιχτός και πιο προσεγγίσιμος κατά την διάρκεια της ζωής μου αλλά θα ήθελα περισσότερο. Μάλλον γι αυτό το κοιτάω. Ναι, είδα κόσμο που γνωρίζω πως είχαν θέματα με την διάθεσή τους και τους βοήθησε να απαλαχθούν από κάποια θέματα που δεν γνωρίζω και να γίνουν πραγματικά χαρούμενοι, ορεξάτοι και χαμογελαστοί κάθε ημέρα, πάντα σε λογικά και ανθρώπινα πλαίσια.
archsatan Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Δεν γνωρίζω διαφορές μεταξύ ψυχοθεραπείας και ψυχανάλυσης αλλά προσπαθώ να βρω μια άκρη καθώς είμαι αρκετά προσεκτικός που δίνω τα χρήματά μου σαν καταναλωτής, ασχέτως αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Σου εξήγησε ο τυπάς πιο πάνω ότι η ψαχανάλυση είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας η οποία έχει τις ρίζες της στην ψυχοδυναμική θεωρία του Φρόυντ και των συνεχιστών του. Το θέμα είναι όμως, ότι καθώς στην Ελλάδα το 95% των ψυχολόγων (και όχι ψυχιάτρων που εσφαλμένα αναφέρθηκε πρίν) εφαρμόζουν αποκλειστικά την ψυχαναλυτική μορφή ψυχοθεραπείας, έχει καταντήσει η ψυχανάλυση να θεωρείται συνώνυμο της ψυχοθεραπείας. Επεξ/σία 10 Σεπτεμβρίου 2014 από archsatan
margaritagr Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Ο ψυχολογος θα σε δει και θα σου πει τι χρειαζεται... Εγω παω αυτους που συνειδητοποιουν οτι εχουν ενα θεμα, μικρο ή μεγαλο, και κοιτανε να βελτιωθουν. Κι η αληθεια ειναι οτι ολοι εχουμε κι απο καποιο "προβλημα" το οποιο ειτε δε θελουμε να δουμε ειτε δε θελουμε ν αντιμετωπισουμε.
Zazula Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 1. Εάν γνωρίζεις ανθρώπους που έχουν ωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία, και μπορείς (έχεις δλδ το θάρρος) να μιλήσεις ανοιχτά σχετικά μ’ αυτό μαζί τους, συζήτησε λίγο όσον αφορά: (α) το γιατί επέλεξαν να εμπιστευτούν τον συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτή, (β) το πώς οι ίδιοι βλέπουν τον βαθμό της δικής τους συνεισφοράς στην όλη διαδικασία, και (γ) την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί ο συγκεκριμένος ψυχολόγος (εάν τυχαίνει να την ξέρουν). 2. Όντως υπάρχουν διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και συνήθως ένας ψυχολόγος που έχει ευχέρεια στο να χρησιμοποιεί παραπάνω από μία είναι ευκολότερο να κάνει τις προσαρμογές που απαιτούνται ειδικά για εσένα (δεν είναι όλα τα εργαλεία εξίσου κατάλληλα για την ίδια δουλειά). Δυστυχώς υπάρχουν κι επαγγελματίες που δουλεύουν σχεδόν εμμονικά με μία και μοναδική προσέγγιση, και μάλιστα προσαρμόζουν τα βιώματα του πελάτη τους στη δική τους θεωρία — αντί να συμβαίνει το αντίθετο. 3. Ο ακρογωνιαίος λίθος για την ουσιαστική εξέλιξη και την επιτυχή έκβαση μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι η ύπαρξη μεγάλης εμπιστοσύνης μεταξύ ψυχολόγου και πελάτη. Κάνε επισκέψεις μόλις τελειώσεις με τα της §1 σε όσους κρίνεις πως έχουν επαρκείς προϋποθέσεις να σε αναλάβουν, πλήρωσε τα χρήματα και μην λυπηθείς αν ξερωγώ δώσεις και καναδυό πενηντάρια χωρίς αποτέλεσμα (μην επομένως προσαρμόζεις τις προσδοκίες σου στο να σου βγει καλή η επίσκεψη κι έτσι να μην χρειαστεί να πας κι αλλού), πες τους με ειλικρίνεια ότι είσαι σε διερευνητική φάση και για κείνους και για σένα, και δες ποιος απ’ όλους σού κάνει κλικ — με ποιον νιώθεις πραγματικά άνετα να ανοιχτείς κι έχεις μέσα σου ισχυρή την αίσθηση πως με τη δική του καθοδήγηση θα ωφεληθείς σε βάθος. Άλλωστε ένα τέτοιο “χαμένο” ποσό είναι πολύ χαμηλό τίμημα για να μάθεις τι δεν κάνει για τη δική σου ψυχική κατάσταση και ιδιοσυγκρασία, σε σύγκριση με το πόσο θα σου κοστίσει το να βρεθείς να κάνεις χρόνια άσκοπων —ή, το χειρότερο, βλαπτικών— συνεδριών. 4. Σε συνέχεια της §3, οι συνεδρίες είναι για να μιλάς εσύ. Και είναι εξόχως σημαντικό το να νιώθεις ότι ο συγκεκριμένος ψυχολόγος πραγματικά ενδιαφέρεται, ακούει προσεκτικά, δεν ξεπετάει ή προσπερνάει πράγματα που σε απασχολούν, δεν σε κρίνει ούτε σ’ επικρίνει, κι ούτε σου υπαγορεύει το τι “πρέπει” να κάνεις. Τέλος, η λυδία λίθος είναι να αισθάνεσαι ανεπιφύλακτα πως μπορείς να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον ψυχοθεραπευτή σου και η όλη διαδικασία να σου εμπνέει πλήρη αίσθηση ασφάλειας και μη-απειλής. 5. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αντιληφθείς και να κατανοήσεις ότι το κλειδί —εφόσον έχεις έναν από καλό έως εξαίρετο ψυχοθεραπευτή— για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας είναι ΕΣΥ. Δεν θα είναι πάντα ευχάριστη, και θα υπάρξουν στιγμές που θα ζοριστείς. Εάν όμως λες ανοιχτά στον ψυχολόγο σου τα πάντα σχετικά με το πώς νιώθεις, χρησιμοποιείς τις διαπιστώσεις στις οποίες θα καταλήγεις με τρόπο που να αναβαθμίζεις την ποιότητα της ζωής και των σχέσεών σου, και κάνεις υπερβάσεις που σε βοηθούν να κινηθείς προς την κατεύθυνση που επιθυμείς, τότε πραγματικά θα εντυπωσιαστείς από το πόσο καλύτερα μπορείς να μάθεις τον εαυτό σου — και το πόσο ουσιαστικότερη μπορεί να γίνει η ζωή σου. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα