enteacher04 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Γεια σας, Έχω εδώ και πολλά χρόνια ένα σετάκι 4.1 ηχείων Cambridge Soundworks της Creative, που με έχει αφήσει πολύ ευχαριστημένο, και μου λειτουργεί άψογα, μόνο που έχει -πλέον- το εξής πρόβλημα: Η ένταση του ήχου ρυθμίζεται μέσω ενός καλωδίου που συνδέεται με το subwoofer, αλλά το καλώδιο αυτό έχει φθαρεί μετά από τόσα χρόνια, και κάποιες φορές χάνει την ένταση. Θέλω να αλλάξω εντελώς αυτό το καλώδιο αλλά δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο ούτε στο ebay, ούτε πουθενά αλλού. Αν λοιπόν δεν υπάρχει πουθενά, μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου δώσει οδηγίες για το πως να το αλλάξω μόνος μου (αν γίνεται), ή να το επιδιορθώσω κάπως; Βάζω και μερικές φωτογραφίες από το μοντέλο ηχείων που έχω (τη φωτογρφία τη βρήκα από το ίντερνετ, και είναι από την έκδοση με τα 2 ηχεία, εμένα έχει τέσσερα, αλλά εντάξει, τα ίδια ηχεία είναι. Στο κάτω δεξιά μέρος φαίνεται το καλώδιο με το ποτενσίομετρο που ρυθμίζει την ένταση του ήχου και συνδέεται στο subwoofer): Εδώ και μια φωτογραφία από το ποτενσιόμετρο:
.::NikoS::. Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Τι εννοείς χάλασε το καλώδιο; Αν εννοείς το ποτενσιόμετρο, άνοιξε αυτό το ματζαφλάρι που έχει μέσα το ποτενσιόμετρο και καθάρισε τις επαφές του αν έχεις πρόσβαση, ή αν δεν έχεις πρόσβαση ψέκασε το με σπρέι για επαφές (όχι κάνα WD40!!! το λέω γιατί πολλοί έχουν ένα τέτοιο σπίτι και ψεκάζουν τα πάντα )
enteacher04 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Όχι, δε νομίζω ότι φταίει το ποτενσιόμετρο, άλλωστε το έχω ανοίξει, δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι έχει γδαρθεί το καλώδιο αυτό καθεαυτό, και αυτό προκαλεί το πρόβλημα
.::NikoS::. Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Είπες ότι χάνει την ένταση για αυτό σκέφτηκα ποτενσιόμετρο και είναι κλασσικό πρόβλημα σε κάτι τέτοια. (υπεθεσα δηλαδή ότι εκεί που δυναμώνεις κάνει διάφορα κουλά και δε δυναμώνει αναλογικά με το όσο γυρνάς) Αν το γδάρσιμο λοιπόν είναι σε ένα σημείο, κόβεις και ράβεις (με κολλητήρι φυσικά και όχι με στρίψιμο των καλωδίων με το χέρι) αλλιώς αλλάζεται όλο το καλώδιο από το ποτενσιόμετρο μέχρι και το βύσμα αλλά το θέμα είναι ότι το βύσμα αυτό μάλλον δε θα το βρεις σε καποιο μαγαζι άρα υπάρχει πρόβλημα. Κοντά στο βύσμα έχει χαλάσει το καλώδιο;
enteacher04 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Όχι, δεν είναι και τόσο κοντά στο βύσμα. Σου βάζω και μια φωτογραφία για να το δεις, είχα καλύψει προσωρινά με ταινία το γδάρδιμο, αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί. Δες το κόκκινο βελάκι στη φωτογραφία για να δεις που είναι το γδάρσιμο. Για να το κόψω και να το ξαναράψω, τι εργαλεία χρειάζομαι; Είμαι άσχετος, και συγνώμη για τις απορίες, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω ακριβώς πως να το κάνω, και θα χρειαστώ λίγη καθοδήγηση-αναλυτικές οδηγίες για να μην το χαλάσω εντελώς. Φωτογραφία:
pigeon Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Στην 1η φωτο το ποτενσιόμετρο είναι διαφορετικό από της 2ης φωτο. Για κοίτα λίγο το βίσμα που καταλήγει, είναι κλασικό 3mm ακουστικών και στις 2 πλευρές; Αν ναι τότε ρυθμίζει μόνο ήχο και μπορείς να βάλεις κάτι τέτοιο μέχρι να κάνεις εγχείρηση στο δικό σου. Αν όμως έχεις το 6πολικό din,φοβάμαι πως θα μπλέξεις.
enteacher04 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Στην 1η φωτο το ποτενσιόμετρο είναι διαφορετικό από της 2ης φωτο. Για κοίτα λίγο το βίσμα που καταλήγει, είναι κλασικό 3mm ακουστικών και στις 2 πλευρές; Αν ναι τότε ρυθμίζει μόνο ήχο και μπορείς να βάλεις κάτι τέτοιο μέχρι να κάνεις εγχείρηση στο δικό σου. Αν όμως έχεις το 6πολικό din,φοβάμαι πως θα μπλέξεις Η δέυτερη φώτο είναι η σωστή. Έχω το 6πολικό din που μου έδειξες, έτσι συνδέεται το καλώδιο με το subwoofer. Τι μπορώ να κάνω σε μια τέτοια περίπτωση;
evoracing Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Κάνε και αυτό που σου λέει ο Νίκος, καθάρισε το dimmer μέσα. Αλλιώς άμα δεν έχεις τα εργαλεία καλύτερα πήγαινε σε κάποιο μαγαζί με service υπολογιστών ή με ηλεκτρονικά γενικός και ζήτα να σου κάνει αυτός την δουλειά. Ποιο οικονομικά θα σου έρθει από το να πας να πάρεις τα εργαλεία καν να μην το κάνεις και σωστά. Αν και το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι γενικά στο καλώδιο. Είχα και εγώ ένα πρόβλημα με αντίστοιχο 6pin και με την αλλαγή του καλωδίου από αντίστοιχο dimmer έστρωσε. Το καλώδιο είναι κολλημένο στην πλακέτα ή με κουμπωτό βύσμα είναι?
enteacher04 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Το έχω ήδη καθαρίσει (όσο καλύτερα μπορούσα τουλάχιστον). Το καλώδιο δεν είναι κολλημένο, είναι με βύσμα. Πόσο θα μου κοστίσει ο τεχνικός αν του το πάω;
evoracing Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δεν ξέρω να σου πω, δεν τιμολογείται αυτό! ανάλογα με τα κέφια του καθένα. Καλύτερα ρώτα πρώτα. Πάντως ένα απλό κόψε ράψε είναι για αυτούς και δουλειά 10 λεπτά το πολύ. 1
pigeon Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Λογικά κουμπωτό, κάπως έτσι. 6 καλώδια περνάνε, τα 2 είναι για ρεύμα (on/off). Στο ποτενσιόμετρο έριξες καθόλου contact spray; Αν φταίει μόνο το καλώδιο, μπορείς να κολλήσεις ένα din 6πολικό σ'ένα καινούργιο πολύκλωνο -προσέχοντας μη μπερδέψεις τα χρώματα- και στην πλακέτα απ'ευθείας χωρίς κοννέκτορα. Αν σου φαίνονται κινέζικα αυτά που γράφω, μην το επιχειρήσεις.
evoracing Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Λογικά κουμπωτό, κάπως έτσι. 6 καλώδια περνάνε, τα 2 είναι για ρεύμα (on/off). Στο ποτενσιόμετρο έριξες καθόλου contact spray; Αν φταίει μόνο το καλώδιο, μπορείς να κολλήσεις ένα din 6πολικό σ'ένα καινούργιο πολύκλωνο -προσέχοντας μη μπερδέψεις τα χρώματα- και στην πλακέτα απ'ευθείας χωρίς κοννέκτορα. Αν σου φαίνονται κινέζικα αυτά που γράφω, μην το επιχειρήσεις. Διευκρίνηση καλώδιο που θα βρει? από ebay ξερωγω...
pigeon Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Διευκρίνηση καλώδιο που θα βρει? από ebay ξερωγω... Εντελώς μπακάλικα, κάτι τέτοιο σκέφτηκα. Και ebay κάτι πέτυχα. Μη σου πω ταινία/πολύκλωνο από παλιό serial cable βάζεις άμα την δεις Μαγκάιβερ Αλλά σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικάδικο θα βρει 6κλωνο σίγουρα (πχ. αυτό), η διαδικασία αντιστοίχισης pin <--> χρώματα και η κόλληση είναι μακράν πιο μπελαλίδικη.
evoracing Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Εντελώς μπακάλικα, κάτι τέτοιο σκέφτηκα. Μη σου πω ταινία/πολύκλωνο από παλιό serial cable βάζεις άμα την δεις Μαγκάιβερ Αλλά σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικάδικο θα βρει 6κλωνο σίγουρα, η διαδικασία αντιστοίχισης pin <--> χρώματα και η κόλληση είναι μακράν πιο μπελαλίδικη. Το θέμα είναι να αλλαχτεί και το βύσμα! Σε αυτό που είχα εγώ τελικά το βύσμα είχε θέμα. Τα χρώματα τα βρίσκεις και με ένα πολυμετράκι 1
pigeon Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2014 Για σκέτο καλώδιο δε ρώτησες; Κλασικό 6άρι minidin βίσμα έχει, πχ. αυτό. Κι εμένα ακριβώς έτσι όπως λες, είχε χαλάσει η επαφή και μετά από 100χιλιάδες πάτα/τράβα/σπρώξε χάλασα τις κολλήσεις στην πλακέτα. Τελικά το έκανα απ'ευθείας κολλητό πάνω στην πλακέτα και ησύχασα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα