BritGreek Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2014 Έχω το εξής ερώτημα για τους νομικούς της παρέας μας εδώ. Αδελφικός μου φίλος κέρδισε τελεσίδικα δικαστήριο, το οποίο του εκδίκασε ένα σημαντικό ποσό αποζημίωσης από ενοικιαστή επαγγελματικής στέγης που τον φέσωσε αρκετές χιλιάδες ευρώ, μετά από 3 χρόνια ταλαιπωρίας. Ο εναγόμενος δεν παρουσιάστηκε καν στην τελευταία δίκη, και το δικαστήριο έβγαλε την απόφαση ότι θα πρέπει να πληρώσει στο φίλο μου ένα Χ ποσό. Ο δικηγόρος του φίλου μου, παρέδωσε την απόφαση στον άνθρωπο που πρέπει να πληρώσει, κι εκείνος απάντησε ότι δεν δίνει μια, κι ότι δεν έχει φράγκο. Θέλουμε να μάθουμε πώς μπορεί κάποιος να διεκδικήσει την εκτέλεση μιας τελεσίδικης απόφασης, γιατί ο δικηγόρος μας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει πλέον τίποτα άλλο (και έχει πάρει και ένα σωρό λεφτά όλα αυτά τα χρόνια). Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βάλουμε κλητήρα για να πάει να ζητήσει τα χρήματα. Αυτόν τον κλητήρα ποιός τον πληρώνει και πόσο; Είναι όντως αυτή η μόνη νόμιμη λύση; Ο νοικάρης που έχασε το δικαστήριο έχει σπίτια, εισόδημα, τα πάντα. Δεν είναι φτωχός. Απλά δεν θέλει να πληρώσει και τα χρήματα τα έχει ανάγκη ο φίλος μου.
BritGreek Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Με απλα λογια, οταν μου χρωστας λεφτα και δικαιονομαι τελεσιδικα, το δικαστηριο εχει ορισει το ποσο και εχει εκδωσει αποφαση, εγώ πώς και ποτε παίρνω τα χρηματα; Ο δικηγορος λεει μονο με κλητηρα γιατι η αποφαση εχει επιδοθει στο ατομο που χρωσταει, απο τον ιδιο τον δικηγορο.
Basilhs23___ Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Κανονικά το δικαστήριο πρέπει να ακολουθήσει διαδικασίες παρόμοιες με αυτές που ακολουθούν οι εφορίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και την απόδοση του αντίστοιχου επιδικαζόμενου ποσού σε εσένα. Τώρα στο τι μπορεί να κάνει ο κλητήρας δεν ξέρω. Ας απαντήσει κάποιος που να ξέρει νομικά. Επεξ/σία 10 Οκτωβρίου 2014 από Basilhs23___
Super Moderators paredwse Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Super Moderators Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Έχω το εξής ερώτημα για τους νομικούς της παρέας μας εδώ. Αδελφικός μου φίλος κέρδισε τελεσίδικα δικαστήριο, το οποίο του εκδίκασε ένα σημαντικό ποσό αποζημίωσης από ενοικιαστή επαγγελματικής στέγης που τον φέσωσε αρκετές χιλιάδες ευρώ, μετά από 3 χρόνια ταλαιπωρίας. Ο εναγόμενος δεν παρουσιάστηκε καν στην τελευταία δίκη, και το δικαστήριο έβγαλε την απόφαση ότι θα πρέπει να πληρώσει στο φίλο μου ένα Χ ποσό. Ο δικηγόρος του φίλου μου, παρέδωσε την απόφαση στον άνθρωπο που πρέπει να πληρώσει, κι εκείνος απάντησε ότι δεν δίνει μια, κι ότι δεν έχει φράγκο. Θέλουμε να μάθουμε πώς μπορεί κάποιος να διεκδικήσει την εκτέλεση μιας τελεσίδικης απόφασης, γιατί ο δικηγόρος μας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει πλέον τίποτα άλλο (και έχει πάρει και ένα σωρό λεφτά όλα αυτά τα χρόνια). Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βάλουμε κλητήρα για να πάει να ζητήσει τα χρήματα. Αυτόν τον κλητήρα ποιός τον πληρώνει και πόσο; Είναι όντως αυτή η μόνη νόμιμη λύση; Ο νοικάρης που έχασε το δικαστήριο έχει σπίτια, εισόδημα, τα πάντα. Δεν είναι φτωχός. Απλά δεν θέλει να πληρώσει και τα χρήματα τα έχει ανάγκη ο φίλος μου. Με απλα λογια, οταν μου χρωστας λεφτα και δικαιονομαι τελεσιδικα, το δικαστηριο εχει ορισει το ποσο και εχει εκδωσει αποφαση, εγώ πώς και ποτε παίρνω τα χρηματα; Ο δικηγορος λεει μονο με κλητηρα γιατι η αποφαση εχει επιδοθει στο ατομο που χρωσταει, απο τον ιδιο τον δικηγορο. Ο δικηγόρος φροντίζει έτσι ώστε να επιδοθεί η απόφαση στον «ηττημένο» (εναγόμενο). Στη συνέχεια, ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος απο το νόμο να εκτελεί δικαστικές αποφάσεις, έρχεται σε συνεννόηση με τον ενάγοντα και εκτελεί τη δικαστική απόφαση, προχωρώντας στις ενδεδειγμένες, κατά την κρίση του, ενέργειες - συνήθως κατάσχεση κινητής ή/και ακίνητης περιουσίας. Εν ολίγοις, ο δικηγόρος του φίλου σου έχει δίκιο, από εδώ και πέρα αναλαμβάνει ο δικαστικός επιμελητής. ------ Κανονικά το δικαστήριο πρέπει να ακολουθήσει διαδικασίες παρόμοιες με αυτές που ακολουθούν οι εφορίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και την απόδοση του αντίστοιχου επιδικαζόμενου ποσούν σε εσένα. [...] Το δικαστήριο δεν έχει να κάνει τίποτα με την εκτέλεση της απόφασης μεταξύ δύο ιδιωτών. Δουλειά του δικαστηρίου δεν είναι να μαζεύει απαιτήσεις αλλά να εκδικάζει υποθέσεις. [...] Τώρα στο τι μπορεί να κάνει ο κλητήρας δεν ξέρω. Ας απαντήσει κάποιος που να ξέρει νομικά. Αλλάξτε δικηγόρο.Αφού έδωσες τη «συμβουλή» να αλλάξει δικηγόρο (γιατι προφανώς, κατα την άποψη σου, αυτός φταίει), τώρα παραδέχεσαι οτι δεν ξέρεις νομικά. Οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό. --- Διαταγη πληρωμης; Αυτό.Σίγουρα όχι αυτό. 5 1
zio10 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Εκεί που λες επιτέλους δικαιώθηκα αρχίζει άλλη διαδικασία και συνεχίζεται το τρέξιμο! Μην μπλέξεις είναι...
Dark_Duck Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Εαν για οποιοδήποτε λόγο μπλέξεις με την Ελληνική δικαιοσύνη τότε θα ευχεσαι να μην είχες... Ειναι πολύ πολύ προτιμώτερο να βρεις μια συμβιβαστική λύση εκτός των δικαστηρίων παρά εντός. Η ενασχόληση σημαίνει χρήμα, χρόνο (παλι χρημα δηλαδή) και πολύ ταλαιπώρια! Το γεγονός πως θα δικαιωθείς δεν σημαίνει πως θα πάρεις και κάτι αν ο αλλος δεν εχει τιποτα να δώσει. 1
Super Moderators paredwse Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Super Moderators Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Εαν για οποιοδήποτε λόγο μπλέξεις με την Ελληνική δικαιοσύνη τότε θα ευχεσαι να μην είχες... Ειναι πολύ πολύ προτιμώτερο να βρεις μια συμβιβαστική λύση εκτός των δικαστηρίων παρά εντός. Η ενασχόληση σημαίνει χρήμα, χρόνο (παλι χρημα δηλαδή) και πολύ ταλαιπώρια! Το γεγονός πως θα δικαιωθείς δεν σημαίνει πως θα πάρεις και κάτι αν ο αλλος δεν εχει τιποτα να δώσει. Έχω την εντύπωση ότι δεν υφίσταται ουσιαστική διαφορά μεταξύ του συστήματος της ελληνικής δικαιοσύνης και του συστήματος οποιουδήποτε άλλου κράτους ως προς αυτό που λες: Από τη στιγμή που δεν έχω να πληρώσω και δεν έχω και περιουσία να κατασχεθεί, προφανώς δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί καμία αξίωσή σου εναντίον μου. Το περίφημο «οὐκ ἂν λάβοις παρὰ τοῦ μὴ ἔχοντος» (Λουκιανός, Νεκρικοί Διάλογοι 231). 3
Pantelwolf Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Έχω την εντύπωση ότι δεν υφίσταται ουσιαστική διαφορά μεταξύ του συστήματος της ελληνικής δικαιοσύνης και του συστήματος οποιουδήποτε άλλου κράτους ως προς αυτό που λες: Από τη στιγμή που δεν έχω να πληρώσω και δεν έχω και περιουσία να κατασχεθεί, προφανώς δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί καμία αξίωσή σου εναντίον μου. Το περίφημο «οὐκ ἂν λάβοις παρὰ τοῦ μὴ ἔχοντος» (Λουκιανός, Νεκρικοί Διάλογοι 231). thread hijacking: έψαξα τον παραπάνω διάλογο τον βρήκα εδώ http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/anthology/literature/browse.html?text_id=600 κατα την κρίση σας, η τελευταία φράση της μετάφρασης είναι σωστή; εγώ καταλαβαίνω οτι λέει οτι "και να με πιάσεις, θα είναι η δεύτερη φορά που δε θα παρεις τίποτα"
BritGreek Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 @paredwse: Τη δική σου απάντηση περίμενα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο κλητήρας πώς αμοίβεται για να σε εκπροσωπήσει και να ζητήσει την εκτέλεση της απόφασης; Τον πληρώνει αυτός που θέλει να πάρει τα όσα του έχουν εκδικάσει; Αν ναι, υπάρχει συγκεκριμένη χρέωση για τις υπηρεσίες του; Στην περίπτωση του φίλου μου, ο άνθρωπος που του χρωστάει είναι ευκατάστατος, ασχολείται με τη νύχτα και έχει περιουσία. Δεν πλήρωνε το φίλο μου επειδή απλά δεν ήθελε, για ένα χρόνο +. Μάλιστα, όταν αναγκάστηκε με κλητήρα (νομίζω) να αδειάσει το χώρο, τον κατέστρεψε σπάζοντας τα πάντα. Μέχρι τους εξαερισμούς έσπασε. Για όλα αυτά έχουν ήδη χαθεί χιλιάδες ευρώ. Σημείωση: όποια κι αν είναι η διαφορά τους, η οποία εκδικάστηκε με νόμιμα μέσα, επειδή έχει παιδιά, δεν πρέπει να πάει φυλακή (δεν θέλουμε, εννοείται). Απλά ο φίλος μου θέλει να πάρει τα λεφτά που του χρωστάει.
zio10 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 @paredwse: Τη δική σου απάντηση περίμενα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο κλητήρας πώς αμοίβεται για να σε εκπροσωπήσει και να ζητήσει την εκτέλεση της απόφασης; Τον πληρώνει αυτός που θέλει να πάρει τα όσα του έχουν εκδικάσει; Αν ναι, υπάρχει συγκεκριμένη χρέωση για τις υπηρεσίες του; Στην περίπτωση του φίλου μου, ο άνθρωπος που του χρωστάει είναι ευκατάστατος, ασχολείται με τη νύχτα και έχει περιουσία. Δεν πλήρωνε το φίλο μου επειδή απλά δεν ήθελε, για ένα χρόνο +. Μάλιστα, όταν αναγκάστηκε με κλητήρα (νομίζω) να αδειάσει το χώρο, τον κατέστρεψε σπάζοντας τα πάντα. Μέχρι τους εξαερισμούς έσπασε. Για όλα αυτά έχουν ήδη χαθεί χιλιάδες ευρώ. Σημείωση: όποια κι αν είναι η διαφορά τους, η οποία εκδικάστηκε με νόμιμα μέσα, επειδή έχει παιδιά, δεν πρέπει να πάει φυλακή (δεν θέλουμε, εννοείται). Απλά ο φίλος μου θέλει να πάρει τα λεφτά που του χρωστάει. Αν κρίνω από αυτά που λες δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τα παιδιά του ούτε να αποτελεί κάποιο παράδειγμα προς μίμηση για αυτά...
Super Moderators paredwse Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Super Moderators Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 thread hijacking: έψαξα τον παραπάνω διάλογο τον βρήκα εδώ http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/anthology/literature/browse.html?text_id=600 κατα την κρίση σας, η τελευταία φράση της μετάφρασης είναι σωστή; εγώ καταλαβαίνω οτι λέει οτι "και να με πιάσεις, θα είναι η δεύτερη φορά που δε θα παρεις τίποτα" Προσωπικά το ίδιο καταλαβαίνω αλλά διάβασα δύο μεταφράσεις, την μία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας που παραθέτεις και μια πιο "ελεύθερη" (απόδοση θα την έλεγα) του Δημήτρη Σαραντάκου και οι δύο συντείνουν στο ίδιο νόημα. Άσε που δεν είμαι ο πλέον ειδικός, έχω να μεταφράσω αρχαία από τις Πανελλήνιες... @paredwse: Τη δική σου απάντηση περίμενα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο κλητήρας πώς αμοίβεται για να σε εκπροσωπήσει και να ζητήσει την εκτέλεση της απόφασης; Τον πληρώνει αυτός που θέλει να πάρει τα όσα του έχουν εκδικάσει; Αν ναι, υπάρχει συγκεκριμένη χρέωση για τις υπηρεσίες του; Στην περίπτωση του φίλου μου, ο άνθρωπος που του χρωστάει είναι ευκατάστατος, ασχολείται με τη νύχτα και έχει περιουσία. Δεν πλήρωνε το φίλο μου επειδή απλά δεν ήθελε, για ένα χρόνο +. Μάλιστα, όταν αναγκάστηκε με κλητήρα (νομίζω) να αδειάσει το χώρο, τον κατέστρεψε σπάζοντας τα πάντα. Μέχρι τους εξαερισμούς έσπασε. Για όλα αυτά έχουν ήδη χαθεί χιλιάδες ευρώ. Σημείωση: όποια κι αν είναι η διαφορά τους, η οποία εκδικάστηκε με νόμιμα μέσα, επειδή έχει παιδιά, δεν πρέπει να πάει φυλακή (δεν θέλουμε, εννοείται). Απλά ο φίλος μου θέλει να πάρει τα λεφτά που του χρωστάει. Ο δικαστικός επιμελητής αμοίβεται από τον ενάγοντα για να εκτελέσει την απόφαση. Συγκεκριμένες χρεώσεις υπάρχουν αλλά, αν θυμάμαι καλά, ισχύουν ως minimum χρεώσεις - υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις όπου αναγράφεται για παράδειγμα "έξωση από κατοικία Χ ευρώ" όπου τα Χ ευρώ είναι το ελάχιστο που μπορεί να χρεωθεί η ενέργεια αυτή, από εκεί και πέρα ο δικαστικός επιμελητής χρεώνει όσο θέλει. Με απόδειξη και ΦΠΑ φυσικά. Ως προς την τελευταία σου παράγραφο, δεν υπάρχει θέμα φυλάκισης, προσωποκράτηση για οφειλές μεταξύ ιδιωτών, εάν δεν έχει απαγγελθεί ρητά με δικαστική απόφαση, δεν υφίσταται (και για οφειλές στο Δημόσιο καταργήθηκε με την απόφαση ΑΕΔ 1/2010). 1
tehAllantin Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2014 Στην περίπτωση του φίλου μου, ο άνθρωπος που του χρωστάει είναι ευκατάστατος, ασχολείται με τη νύχτα και έχει περιουσία. Δεν πλήρωνε το φίλο μου επειδή απλά δεν ήθελε, για ένα χρόνο +. άλιστα, όταν αναγκάστηκε με κλητήρα (νομίζω) να αδειάσει το χώρο, τον κατέστρεψε σπάζοντας τα πάντα. Μέχρι τους εξαερισμούς έσπασε. Για όλα αυτά έχουν ήδη χαθεί χιλιάδες ευρώ. καλος ανθρωπος πανω απ'ολα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα