Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

δηλώνω ελεύθερος επαγγελματίας,

εχω αυτοκίνητο (οχι επαγγελματικό αλλα ουτε και στο ονομά μου)

Η δουλεια που εργάζομαι ειναι 50 χιλιομετρα πηγαινε - ελα

Μπορώ να κόβω τιμολόγιο καθε φορα που βάζω βενζίνη ? 

Αν ναι τι επιστροφή θα έχω και ως πόση βενζινη μπορει να μου δικαιολογήσει ? 

Θελω να πω, οκ κοβεις τιμολογιο για την δουλεια σου.....

που ξέρουν οτι εγω δεν παω για καφέδες, ταξιδια σε αλλες πόλεις κλπ ή δεν φουλάρω άλλων τα αυτοκίνητα κόβοντας τιμολόγιο στο ονομα μου?????

Επίσης υπαρχει περίπτωση να μου γίνει καποιος ελεγχος, ? και τι ελεγχος ειναι αυτος ? 

Αν γνωριζετε κατι, παρακαλω τα φωτα σας

Δημοσ.

Για να μπορέσεις να κόψεις τιμολόγιο πρέπει το αυτοκίνητο να είναι δηλωμένο στο όνομα της επιχείρησης (για να μπορέσεις να το καταχωρήσεις)

Το ποσό επιστροφής είναι 23%, δηλαδή εάν βάλεις 70 ευρώ βενζίνη θα έχεις επιστροφή 13,09 ευρώ.
Το αυτοκίνητο εννοείται ότι υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες τις επιχείρησης οπότε έτσι μπορείς να το δικαιολογήσεις αλλά όχι στα λόγια αλλά με τα σχετικά έγγραφα.

Έλεγχος μπορείς να γίνει αλλά δεν πολυασχολούνται εκτός και αν πάει καρφωτή ή υπάρχει κάτι το πολύ περίεργο.

Δημοσ.

Δεν θα σου το δικαιολογήσουν αν δεν κάνεις μεταφορά εμπορευμάτων ή δεν προσφέρει κάτι στην επιχείρηση. Η δική σου μεταφορά δεν υπάγεται φυσικά σε αυτό

Δημοσ.

Δεν θα σου το δικαιολογήσουν αν δεν κάνεις μεταφορά εμπορευμάτων ή δεν προσφέρει κάτι στην επιχείρηση. Η δική σου μεταφορά δεν υπάγεται φυσικά σε αυτό

Πολύ σωστά , αλλιώς ο κάθε επαγγελματίας θα έβαζε τιμολόγια από όποιο όχημα ήθελε (και αναφέρομαι στα οχήματα τα οποία δεν είναι δικά του)

Δημοσ.

Αν δεν θέλεις να στραφείς στις λύσεις της αγοράς ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ενός αυτοκινήτου θα πρέπει να συνάψεις ένα ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα με το οποίο σου επιτρέπεται από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να το χρησιμοποιείς ως μέσο στην εργασία σου. Με αυτά που ανέφερες δεν προκύπτει από πουθενά σχέση αυτοκινήτου-επιχειρηματία.Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ρωτήσεις στη ΔΟΥ που ανήκεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος απεικόνισης αυτής της σχέσης.

Τώρα αυτό που ρωτάς για την επιστροφή δεν το καταλαβαίνω. Προφανώς θα εννοείς το ΦΠΑ. Το ΦΠΑ των δαπανών του αυτοκινήτου  δεν εκπίπτει σε περίπτωση Ε.Ι.Χ. (με κουβέντα αν εκπίπτει στα επαγγελματικά) και επομένως δεν κερδίζεις κάτι από εκεί. Αυξάνεις τα έξοδα σου κατά ένα ποσοστό αφού οι συνολικές δαπάνες που έχεις καταχωρήσει στα βιβλία σου πρέπει να αναμορφωθούν κατά ένα ποσοστό στη φορολογική δήλωση. Στο κάνω πιο λιανά με ένα παράδειγμα.

Βενζίνες: 123 ευρώ. Service: 246 ευρώ. Επειδή το αυτοκίνητο είναι Ε.Ι.Χ. δεν εκπίπτεις το ΦΠΑ (23+46) αλλά καταχωρείς το συνολικό έξοδο ως δαπάνη σε έναν λογαριασμό δαπανών. Στη φορολογική δήλωση, αν το αυτοκίνητο είναι κάτω από 1600cc τότε αναμορφώνεις σε ποσοστό 30% και αναγνωρίζεται ως έξοδο το ποσό (123+246)*0,7. Το υπόλοιπο ποσό (123+246)*0,3 είναι λογιστική διαφορά και προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα. Αν τα κέρδη σου είναι 10.000 ευρώ θα φορολογηθείς για 10.000 + (123+246)*0,3.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να εκπέσεις τον ΦΠΑ όταν έχεις Ε.Ι.Χ. Θα σου πρότεινα να περνάς όσα έξοδα θεωρείς πως ανταποκρίνονται στη φύση της δουλειάς σου, να μην εκπίπτεις τον ΦΠΑ και να κάνεις την αναγκαία αναμόρφωση στο τέλος.

Αν τα έξοδα σου δικαιολογούνται τόσο από τα οικεία παραστατικά όσο και από άλλα αποδεικτικά (πχ δεν μπορείς να έχεις το 90% των εσόδων σου από έναν πελάτη που βρίσκεται 5 χλμ μακριά από σένα και οι βενζίνες που έχεις καταχωρήσει στα βιβλία σου να είναι 250 ευρώ το μήνα) τότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Θα έρθει ο έλεγχος, θα του δείξεις τα παραστατικά, θα πεις εκεί είναι ο τάδε πελάτης μου (μπορείς να του δείξεις τη διεύθυνση από ένα τπυ που έκοψες), φπα απέδωσα κανονικά, έκανα αναμόρφωση στο τέλος και είμαι κύριος. Αυτά εν ολίγοις καθώς υπάρχει μεγάλη παρανόηση για το τι ισχύει και τι όχι.

Δημοσ.

Κρατάω μια επιφύλαξη, δεν το ξερω

Αυτο που ξερω ειναι, πως καποιες εταιρείες διαθέτουν αυτοκίνητα lasing σε υπαλλήλους και πληρώνουν τις βενζίνες τους ή πληρώνουν την βενζίνη σε ιχε αυτοκίνητα ιδιοκτησίας των υπάλληλων για τις μετακινήσεις τους, κάπου στο σύστημά πρέπει να υπάρχει τρύπα ψαχ' το

Δημοσ.

Ξερω πολλους που εχουν δικο τους αυτοκινητο, απλο οχι επαγγελματικο και οταν βαζουν βενζινη ζητανε τιμολογιο και το περνανε εφορια για να παρουν πισω το ΦΠΑ....Αυτο ειναι νομιμο? 

Δημοσ.

Ο ΦΠΑ συμψηφίζεται με προηγούμενο υπόλοιπο και αν δεν υπάρχει προηγούμενο μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο. Αν το πρώτο τρίμηνο αγόρασες εμπορεύματα αξίας 123 ευρώ, έχεις να "παίρνεις" 23 ευρώ. Αν στο ίδιο τρίμηνο πούλησες εμπορεύματα 246 ευρώ πρέπει να δώσεις 46 ευρώ. Από τα 46 ευρώ αφαιρείς τα 23 και πρέπει να αποδώσεις τη διαφορά, δηλαδή 23 ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχεις έσοδα ένα τρίμηνο, το ΦΠΑ μεταφέρεται πιστωτικό στο επόμενο τρίμηνο. Με λίγα λόγια δεν παίρνεις τίποτα στο χέρι απλά υπάρχει εκεί ώστε να μειώσει ενδεχόμενο χρεωστικό ΦΠΑ.

Για να σου λυθεί η απορία δες εδώ. Επιστροφή θα έχεις αν κάνεις διακοπή εργασιών και υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο. 

Το τι λέει ο νόμος σου το παρέθεσα σε προηγούμενο post. Δεν μπορείς να εκπέσεις το ΦΠΑ σε ΕΙΧ αυτοκίνητα. Από εκεί και πέρα πολλοί το κάνουν. Εσύ αν θέλεις αγοράζεις τηλεόραση για πάρτη σου και την περνάς στην επιχείρηση. Ότι γουστάρεις κάνεις και ότι γουστάρεις περνάς. Απλά να θυμάσαι ότι το βάρος της απόδειξης πέφτει σε σένα και όχι στον ελεγκτή. Όπως σου είπα, αν είσαι συντηρητικός στις δαπάνες που καταχωρείς δεν θα έχεις πρόβλημα. 

Επειδή είσαι νέος επιχειρηματίας πρέπει να ξεκαθαρίσεις κάποιες έννοιες στο μυαλό σου. Για αυτό υπάρχει ο λογιστής. Κλέφτες θα γίνουμε; Ζήτα του τις πληροφορίες που θέλεις και θα στις δώσει και αν δεν μπορεί να στις δώσει βρες κάποιον που να μπορεί. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...