funbreaker Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Πήρα αυτή την ηλεκτρική κουβέρτα, είναι φθηνή αλλά κάνει δουλειά.Προβληματίστηκα όμως για ενδεχόμενους κινδύνους μιας και δεν έχω ιδέα για το πως λειτουργεί και τι είδους καλώδια έχει στο εσωτερικό της. Διάβασα και αυτό και προβληματίστηκα ακόμη περισσότερο. Η ηλεκτρική κουβέρτα υφίσταται ως ηλεκτρική συσκευή αρκετές δεκαετίες. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς αλλά σύντομα εμφανίστηκε ως οικιακή συσκευή (κυρίως για ηλικιωμένους). Η εξέλιξη της έχει οδηγήσει σήμερα σε αρκετά ασφαλείς εμπορικές μορφές της. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες ηλεκτρικής πυρκαγιάς.Στο εξωτερικό δίνονται βασικές οδηγίες προφύλαξης (από ηλεκτρικό ατύχημα) για κατόχους και νέους αγοραστές ηλεκτρικής κουβέρτας όπως :1) Ηλεκτρικές κουβέρτες από δεύτερο χέρι συνήθως δεν είναι ελεγμένες γι' αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά τους.2) Ηλεκτρικές κουβέρτες με συσκευασία που δείχνει ότι βρίσκονται πολύ καιρό στα ράφια καταστημάτων πρέπει να αποφεύγεται η αγορά τους.3) Ηλεκτρικές κουβέρτες που βρίσκονται στο σπίτι πάνω από δεκαετία πρέπει να αντικαθίστανται με νέες.4) Θερμοφόρες και ηλεκτρικές κουβέρτες δε μπορούν να συνυπάρξουν.5) Όταν υπάρχουν σκισίματα , γδαρσίματα ή εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη σε σημεία της ηλεκτρικής κουβέρτας, αυτή πρέπει να αντικαθίσταται άμεσα.6) Ποτέ δεν ενεργοποιούμε την ηλεκτρική κουβέρτα εφόσον υπάρχει ξαπλωμένος άνθρωπος στο κρεβάτι. ? ? 7) Αν εμφανίσει υγρασίες σε κάποια σημεία (ειδικά μετά από πλύσιμο) δεν την χρησιμοποιούμε μέχρι να στεγνώσει και αυτό πρέπει να γίνει σε άλλο χώρο.8) Μια ηλεκτρική κουβέρτα δε χρησιμοποιείται ποτέ διπλωμένη αλλά σε πλήρη ανάπτυξη. Γιατί??9) Μυρωδιά καμμένου , φθορά καλωδίου , μαυρίλα στα σημεία σύνδεσης δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα της κουβέρτας και πρέπει ν' αντικατασταθει άμεσα.Δεν επιτρέπονται επιδιορθώσεις ή επεμβάσεις στο ηλεκτρικό κύκλωμα.Σχόλιο συντάκτη: Δειγματοληπτικές έρευνες σε καινούριες ηλεκτρικές κουβέρτες που βρίσκονταν στα ράφια μαγαζιών στην Αγγλία έδειξαν ότι ένα ποσοστό 60% περίπου ήταν ακατάλληλο για χρήση και αποσύρθηκε από την αγορά. Ειδικά το 6 μου έκανε εντύπωση. Αν δεν την έχω ενώ είμαι στο κρεβάτι τότε τι να την κάνω? Να την βάλω από πρίν για να ζεστάνει το στρώμα. Η συγκεκριμένη δεν δείχνει να έχει τόσο μεγάλη απόδοση για να ζεστάνει το στρώμα. Δεν ξέρω βέβαια αν το κάνει αν την αφήσω 3-4 ώρες πάνω. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν αν ξέρεις κάποιος: Πώς λειτουργούν περίπου αυτές οι κουβέρτες? Τί έχουν μέσα? Έχουν και καλώδια με ρεύμα στο εσωτερικό τους ή κάποιο άλλο υλικό που θερμαίνεται και είναι ακίνδυνο και το ρεύμα φτάνει μόνο μέχρι το άκρο της κουβέρτας? Υπάρχει όντως κίνδυνος ή είναι υπερβολές τα παραπανω?
frenzy Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Πιο πολύ θα ανησυχούσα για το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που φοράς για 8 ώρες κάθε βράδυ. Γι' αυτό και λένε να ζεσταίνεις το κρεβάτι με αυτήν, όχι τον εαυτό σου. Θα προτιμούσα μια θερμάστρα τέτοια ή την σκωτσέζικη σάουνα, που είναι και πιο αποδοτική.
funbreaker Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Πιο πολύ θα ανησυχούσα για το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που φοράς για 8 ώρες κάθε βράδυ. Γι' αυτό και λένε να ζεσταίνεις το κρεβάτι με αυτήν, όχι τον εαυτό σου. Θα προτιμούσα μια θερμάστρα τέτοια ή την σκωτσέζικη σάουνα, που είναι και πιο αποδοτική. Υπάρχει όντως ηλεκτρομαγνητικό πεδίο? Για να υπάρχει δεν θα πρέπει να έχει μέσα καλώδια με ρεύμα?
firewalker Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Υπάρχει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο αλλά δεν έχει καμία σημασία. Είναι σαν να κάθεσαι το καλοκαίρι γυμνός στον ήλιο χωρίς προστασία και το βράδυ να ανησυχείς για την ακτινοβολία της σελήνης. 2
funbreaker Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Υπάρχει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο αλλά δεν έχει καμία σημασία. Είναι σαν να κάθεσαι το καλοκαίρι γυμνός στον ήλιο χωρίς προστασία και το βράδυ να ανησυχείς για την ακτινοβολία της σελήνης. Εννοείς πως τρώμε άπειρη ακτινοβολία από άλλες πηγές και πως της κουβέρτας είναι λίγη?
Silverage Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Μα οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι για να ζεστάνουν το στρώμα πριν ξαπλώσεις. Σε ένα σπίτι που νοικιάζαμε μια φορά ο τύπος είχε φύγει και είχε ξεχάσει την κουβέρτα αναμμένη και άρπαξε φωτιά όλο το δωμάτιο. Δεν ξέρω τί μάρκα ήταν και πόσες ώρες την είχε αναμμένη αλλά το ρισκάρεις;
funbreaker Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Είναι βέβαιο αυτό? Εγώ νόμιζα πως είναι και για να ξαπλώνεις πάνω τους.
AntiCambeR Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Υπαρχει το ηλεκτρικο υποστρωμα που μπαινει απο κατω και η ηλεκτρικη κουβερτα που σκεπαζεσαι.Υπαρχουν κουβερτες μονες η διπλες και καποιες εχουν και χρονοδιακοπτη. Προτιμω 1 ζεστο χοντρο παπλωμα,δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε ηλεκτρικη κουβερτα η υποστρωμα.
Joshua21 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Σε ένα σπίτι που νοικιάζαμε μια φορά ο τύπος είχε φύγει και είχε ξεχάσει την κουβέρτα αναμμένη και άρπαξε φωτιά όλο το δωμάτιο. Δεν ξέρω τί μάρκα ήταν και πόσες ώρες την είχε αναμμένη αλλά το ρισκάρεις; Και εγώ ξέρω μια περίπτωση που άφησαν την νύχτα αναμμένο desktop pc στη ρεσεψιόν ξενοδοχείου και άρπαξε φωτιά, παραλίγο να καεί όλο το κτήριο. True story. Δεν ξέρω τι μάρκα ήταν το τροφοδοτικό και τα υπόλοιπα εξαρτήματα, αλλά σχεδόν όλοι το "ρισκάρουν" και πέφτουν για ύπνο με αναμμένο τον υπολογιστή. Ειδικά όταν πρόκειται για υπολογιστές κατεβαστήρια.
funbreaker Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Και εγώ ξέρω μια περίπτωση που άφησαν την νύχτα αναμμένο desktop pc στη ρεσεψιόν ξενοδοχείου και άρπαξε φωτιά, παραλίγο να καεί όλο το κτήριο. True story. Δεν ξέρω τι μάρκα ήταν το τροφοδοτικό και τα υπόλοιπα εξαρτήματα, αλλά σχεδόν όλοι το "ρισκάρουν" και πέφτουν για ύπνο με αναμμένο τον υπολογιστή. Ειδικά όταν πρόκειται για υπολογιστές κατεβαστήρια. Το λες αυτό γνωρίζοντας από κάπου πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς από ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ίσης πιθανότητας από υπολογιστή ή απλά πέταξες μια ατάκα? Δεν ρωτάω κακοπροαίρετα, να μάθω θέλω.
Joshua21 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Το λες αυτό γνωρίζοντας από κάπου πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς από ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ίσης πιθανότητας από υπολογιστή ή απλά πέταξες μια ατάκα? Δεν ρωτάω κακοπροαίρετα, να μάθω θέλω. Τίποτα από τα δύο, ούτε τις πιθανότητες πυρκαγιάς από ηλεκτρικές κουβέρτες και από υπολογιστή γνωρίζω, ούτε απλά πέταξα μια ατάκα χωρίς λόγο. Το point μου είναι πως δεν βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα από μόνο μια περίπτωση. 1
arianos16 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2014 Βάζεις ηλεκτρική κουβέρτα για να ρίξεις την υγρασία που υπάρχει στο στρώμα.
kage Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2014 Το ύφασμα είναι ειδικό non woven, άκαφτο με πλέγμα Οι αντιστάσεις είναι διπλά μονωμένες με PVC. Αντέχουν σε θερμοκρασία 110 C. Η ισχύς είναι 60W, 220V. Διπλής μονώσεως συσκευή κλάσεως ΙΙ στεγανοποιημένη ΙP 20 καπως ετσι θα ναι όλα... αυτό που λες σχετικα με το 6 το αναφερει η κουβερτα ή το blog?
funbreaker Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2014 Το blog. Η κουβέρτα δεν είχε manual κι έτσι δεν έχω ιδέα τι συνίσταται. Εσύ λες δηλαδή πως δεν υπάρχει πιθανός κίνδυνος?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα