Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

προσφατα διαβασα ενα αρθο για το led μου φανικε ενδιαφερον γιατι μετα απο αλλαγη οθονης μου πριν 2 χρονια σε led αυξηθηκε ο αστιγματισμος και ειχα και κατι ghosting images και κατι floaters ιπαρχει καμια σχεση με αυτο..φυσικα πηγα σε γιατρους πριν το ρωτησω αυτο εδω..οποιος ξερει ας μιλησει γι αυτο το θεμα

http://www.livescience.com/31949-led-lights-eye-damage.html

Δημοσ.

Εννοούμε όταν το λέιζερ στοχεύει σε τοίχο ή κατευθείαν στα μάτια μας;

Πιστεύω ότι πιο πολύ ζημιά στα μάτια κάνει το διάβασμα πάρα όταν παίζεις με τις γάτες

Δημοσ.

προσφατα διαβασα ενα αρθο για το led μου φανικε ενδιαφερον γιατι μετα απο αλλαγη οθονης μου πριν 2 χρονια σε led αυξηθηκε ο αστιγματισμος και ειχα και κατι ghosting images και κατι floaters ιπαρχει καμια σχεση με αυτο..φυσικα πηγα σε γιατρους πριν το ρωτησω αυτο εδω..οποιος ξερει ας μιλησει γι αυτο το θεμα

Πόσες ώρες κάθεσαι στον υπολογιστή την ημέρα;

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Το θεμα ειναι πολυ σοβαρο, και θα επρεπε να μπορεσουμε να εξακριβωσουμε τι ισχυει τελικα, γιατι οσο περνα ο καιρος, ολο και περισσοτερο μπαινουν οι λαμπες led στην καθημερινη μας ζωη.

Δημοσ.

Αυτό το Live science ώρες ώρες είναι για μπάτσες. Πολλές. Συγκρίνει το γεγονός ότι το φώς παράγεται στο μπλέ κ υπεριώδες του φάσματος που έχει υψηλή ενέργεια. Ωραία, μετά αυτό το φώς περνάει από μια ντοπαρισμένη πλάκα που είναι σα φίλτρο συχνοτήτων. Μετά το led έχει την επίστρωσή του από ρητίνες. Έπειτα υπάρχει κι άλλη ζελατίνα. Είναι τόσο σίγουροι πως δεν έχουν προνοήσει οι σοβαροί κατασκευαστές για το φιλτραρισμά του UV? Δεν τους συμφέρει να χάνουν φώς στο UV γιατί έπειτα συνολικά το led φέγγει λιγότερο. Τα μόνο αρνητικά που βρίσκω στα led είναι ότι όλα σχεδόν δουλεύουν με PWM στην ουσία τρεμοπαίζουν σε υψηλότερη συχνότητα από αυτή που μπορούμε να αντιληφθούμε. Δυστυχώς όμως το μάτι κι ο εγκέφαλος αυτό το τρεμόπαιγμα το καταλαβαίνουν κ υπάρχει κούραση στα μάτια κ πονοκέφαλοι. Αυτό συμβαίνει και με τις φθηνές CFL...

Δημοσ.

Με ένα εικοσάλεπτο έρευνα περίπου βλέπω ότι:

• Το ενδεχόμενο πρόβλημα αφορά κυρίως "άσπρες" LED, όπου "άσπρες" = μπλε που μετά "φιλτράρονται" από φώσφωρο που μετατρέπει μέρος του μπλε κυρίως σε κίτρινο και όλο μαζί μπλα μπλα προσεγγίζει το άσπρο. Κοινώς LED λάμπες.
  • Αυτό είναι πρόβλημα (αν είναι) επειδή το τελικό αποτέλεσμα έχει δυσανάλογα μεγάλη ισχύ ακτινοβολούμενη γύρω στα 450μm σε σχέση με άλλες πηγές "άσπρου" φωτός για τη δεδομένη ένταση του φωτός συνολικά (σε απλά ελληνικά: για το ίδιο "άσπρο φώς", αν το παίρνεις από LED λάμπα τότε τρώς παραπάνω ακτινοβολία στο μπλε φάσμα συγκεκριμένα απ' ότι θα έτρωγες άν ήταν άλλου είδους λάμπα).
  • Έχει παρατηρηθεί σε κάποια πειραματόζωα ότι έκθεση σε τέτοιο φως καταλήγει σε προβλήματα όρασης σε σχέση με το control group για τα οποία δεν υπάρχει καλύτερη εξήγηση από το ότι τα προκαλεί το φως.

Από αυτά καταλαβαίνω πως δεν τίθεται θέμα για LED οθόνες γιατί εκεί τυπικά δεν υπάρχει "άσπρο" LED, υπάρχει RGB κουκίδα όπου το B δεν ακτινοβολεί δυσανάλογα πολύ, ακτινοβολεί ανάλογα με το τι χρώμα περιμένεις να δεις. Ακόμα και όλη την οθόνη να τη βλέπεις μπλε, η ζημιά που θα γίνει ή δε θα γίνει στο μάτι θα ήταν ακριβώς η ίδια με το να έβλεπες ίσης ισχύος μπλε παραγόμενο από οποιαδήποτε άλλη φωτεινή πηγή. Βεβαίως εδώ τίθεται το θέμα κατά πόσον θα έβλεπες τέτοιο πράγμα αν δεν υπήρχαν οθόνες, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετική συζήτηση μιας και δεν έχει να κάνει ούτε με LED ούτε με καμία άλλη τεχνολογία φωτισμού συγκεκριμένα.

Ξέχωρα απ' όλα αυτά το "μου αυξήθηκε ο αστιγματισμός" προφανώς έχει μηδέν αξία γιατί correlation does not imply causation έχουμε βαρεθεί να τα λέμε (γαμάτο xkcd που ως οποιοδήποτε άλλο γαμάτο xkcd πρέπει να είσαι τέτοιος για να το καταλάβεις, αν δεν είσαι spoiler).

Δημοσ.

Κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο η μαλακία τυφλώνει (για να το πω on topic 'καταστρεφει τιν οραση').

Μεγάλος χρήστης του είδους εγώ ο ίδιος τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά χροοοοοοοοοοόνια τώρα. 

Οραση στα 33 μου χρόνια 10/10 άρα...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...