haris_216 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Θεωρητικά πολλοί είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου. Και λέω θεωρητικά γιατί στην πράξη το λέμε για πράγματα που δεν μας ενοχλούν. Άστους να σατυρίζουν την Χ θρησκεία, τον Ψ ηθοποιό ή το Ζ πολιτικό. Τι θα γινόταν όμως αν κάποιος (ακόμα και γείτονας ή κάποιο παιδάκι) έβγαζε ένα (εμπνευσμένο ίσως) σκίτσο που κορόϊδευε (σατύριζε αν προτιμάτε) την χοντρή γυναίκα μας, τον φαλακρό πατέρα μας ή το κοντό παιδί μας; Θα συνεχίζαμε την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου; Ή μήπως αυτό (η ελευθερία του λόγου) είναι προνόμιο επαγγελματιών του είδους (περιοδικά, καλλιτέχνες) που βρίσκονται στο απυρόβλητο και εμείς οι άλλοι πρέπει να προσέχουμε τα σχόλια και τ' αστεία μας; Κάποτε είχα μάθει στο σχολείο το απλουστευτικό "η ελευθερία σου σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου" (με δεδομένο ότι ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες). Αναφορικά με την σάτυρα υπάρχει κάποιο όριο, όχι απαραίτητα νομικό, αλλά τουλάχιστον ηθικό; 6
Ntinaras Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Αλλο να κοροιδευεις κατι που υπαρχει και αλλο κατι που δεν υπαρχει. 10
DrLo Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Αυτό το πράγμα που να μη βλέπει κανείς απόσταση μεταξύ του να μη γουστάρει κάποιος να σατιρίζει τη χοντρή γυναίκα του, ακόμα και να έκανε γραφικότητες και να ντυνόταν σαν Μπάτμαν με το να σκοτώνει κάποιον που πήγε να πάρει ψωμί σε ένα μινι μαρκετ με ξεπερνά. 4
Ntinaras Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 το οριο ποιος θα το οριζει? και γιατι μονο στη θρησκεια? αν μου βρισουν την αγαπημενη ομαδα? αν μου βρισουν την αγαπημενη μαρκα κινητου? να τους κανω μυνηση? 3
The_Judas Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Θεωρητικά πολλοί είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου. Και λέω θεωρητικά γιατί στην πράξη το λέμε για πράγματα που δεν μας ενοχλούν. Άστους να σατυρίζουν την Χ θρησκεία, τον Ψ ηθοποιό ή το Ζ πολιτικό. Τι θα γινόταν όμως αν κάποιος (ακόμα και γείτονας ή κάποιο παιδάκι) έβγαζε ένα (εμπνευσμένο ίσως) σκίτσο που κορόϊδευε (σατύριζε αν προτιμάτε) την χοντρή γυναίκα μας, τον φαλακρό πατέρα μας ή το κοντό παιδί μας; Θα συνεχίζαμε την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου; Ή μήπως αυτό (η ελευθερία του λόγου) είναι προνόμιο επαγγελματιών του είδους (περιοδικά, καλλιτέχνες) που βρίσκονται στο απυρόβλητο και εμείς οι άλλοι πρέπει να προσέχουμε τα σχόλια και τ' αστεία μας; Κάποτε είχα μάθει στο σχολείο το απλουστευτικό "η ελευθερία σου σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου" (με δεδομένο ότι ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες). Αναφορικά με την σάτυρα υπάρχει κάποιο όριο, όχι απαραίτητα νομικό, αλλά τουλάχιστον ηθικό; Υπάρχει κάτι που να μην ενοχλεί κάποιον; Εδώ μέσα μαλώνουν καθημερινά οπαδοί amd vs nvidia, intel vs amd, οπαδοί της ταινίας Interstellar με τους κατήγορους της ταινίας, οπαδοί των pink floyd με τους οπαδούς της πέγκυ ζήνα. Δεν έχει τύχει ποτέ στην καθημερινή ζωή σου να σε σατυρίσει κάποιος; Να μιλήσει άσχημα για σένα ή για την οικογένειά σου; Εσύ δεν έχεις μιλήσει ποτέ αρνητικά για κάποιον; Προφανώς ναι... αλλά όταν το κάνουμε εμείς για άλλον λέμε ότι το αξίζει 3
DrLo Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.Όλοι είμαστε υπερ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης,δικαιώματα που αποκτήθηκαν με πολύ αίμα και αγώνα.Αλλά μήπως-ΜΗΠΩΣ λέω- πρέπει να υπάρχει ένα όριο ειδικά σε κάποια ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτό της θρησκείας?? PS:ΔΕΝ είμαι θρησκόληπτος Εξαρτάται τι εννοείς "είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου" , αναγωρίζω το "δικαίωμα" , την αγανάκτηση να τα "πάιρνει στο κρανίο" κάποιος αν του κοροδεύουν κάτι , δε περιμένω ούτε απαιτώ να είναι όλοι με το "'σεις και με το σας" και να κάνυον φιλοσοφικές συζητήσεις περί εευθερίας, ακόμα και να εξασκεί νόμιμα δικαιώματά του (πχ να υποβάλει μυνήσεις) κλπ .... αυτό είναι ένα ... το να σκοτώνει και να βάζει βόμβες είναι κάτι άλλο. το οριο ποιος θα το οριζει? και γιατι μονο στη θρησκεια? αν μου βρισουν την αγαπημενη ομαδα? αν μου βρισουν την αγαπημενη μαρκα κινητου? να τους κανω μυνηση? Ναι , γιατί όχι ? Ποιός μπορεί να σου απαγορέψει να κάνεις μύνηση σε όποιον γουστάρεις και για όποιο λόγο γουστάρεις ? Το αν θα δικαιωθείς είναι άλλο θέμα. Το όριο δηλαδή μπαίνει από τη λογική , από το νομικό πλαίσιο και από τις πιθανότητες η μύνησή σου να έχει βάση ή να είναι μια γραφικότητα.
The_Judas Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Κάτι ακόμη σχετικά με την "εξύβριση των θείων" και παρόμοιους νόμους... Ο Θεός γιατί πρέπει να χρειάζεται νομική προστασία από το κράτος; Δεν είναι φυσικό πρόσωπο ώστε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ως θιγόμενος. 5
haris_216 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Νομίζω ότι το πιάσατε λάθος (τουλάχιστον τη θέση μου). Δεν είμαι υπέρ αυτού που έγινε (ούτε καν το καταλαβαίνω). Αλλά δεν γίνεται να θεωρούμε και ως "δεν τρέχει τίποτα" το να σατυρίζονται τα "όσια και τα ιερά" κάποιου, άσχετα αν εγώ διαφωνώ μαζί του. 1
DrLo Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Κάτι ακόμη σχετικά με την "εξύβριση των θείων" και παρόμοιους νόμους... Ο Θεός γιατί πρέπει να χρειάζεται νομική προστασία από το κράτος; Δεν είναι φυσικό πρόσωπο ώστε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ως θιγόμενος. Για τον ίδιο λόγο που είναι αδίκημα η περιύβριση νεκρού.
LiquidTroll Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δεν μπορω αλλο υποκρισία ρε μπουστη μου σε αυτό το κωλοκράτος 1
The_Judas Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Για τον ίδιο λόγο που είναι αδίκημα η περιύβριση νεκρού. Είναι νεκρός ο θεός; Δεν χρειάζεται ο Θεός.Χρειάζονται οι "πιστοί" οι οποίοι μπορεί να θίγονται όπως μπορεί να θίγεται ένας απλός πολίτης αν αρχίσουμε να τον βρίζουμε. Με την ίδια λογική θίγονται και οι πιστοί του «---βάλε ότι θεωρείς σημαντικό εσύ---».
pitogiro Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δεν ξέρω ποιος θα ορίζει το όριο.Επίσης είπα για ευαίσθητα θέματα.Αν θεωρείς ότι η ποδοσφαιρική ομάδα και η μάρκα κινητού ανήκουν σε αυτή την κατηγορία πάω πάσο Για κάποιους και οι θρησκείες ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω. Για κάποιους μπορει η ομάδα τους είναι πιο πάνω και από τη θρησκεία. Άρα τα "ευαίσθητα ζητήματα" ποια είναι; Ανήκει η θρησκεία σε αυτά; Για κάποιους ναι, για άλλους όχι. Τελικά τι κάνεις; Την επιτρέπεις τη σάτιρα ή όχι; Και αν δεν την επιτρέπεις επειδη για κάποιους ειναι ευαισθητο ζητημα, τοτε που τελειώνει αυτο; Αν ο Χ θεωρει ιερο το Υ, τοτε ο Ζ απαγορευεται να σατιρισει ή να πει κατι αντιθετο για το Υ επειδη ετσι αποφασισε μια μερα ο Χ; Και με μια...σατιρικη διαθεση 2
Moderators Malthador Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Moderators Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δεν χρειάζεται ο Θεός.Χρειάζονται οι "πιστοί" οι οποίοι μπορεί να θίγονται όπως μπορεί να θίγεται ένας απλός πολίτης αν αρχίσουμε να τον βρίζουμε. Σωστός. Επομένως, μην ξαναδώ αρνητικό review για Star Wars ταινία, γιατί θίγεται η θρησκεία μου και θα βουτήξω κανά καλάσνικοφ. 1
DrLo Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Είναι νεκρός ο θεός; Δε ξέρω, αλλά σίγουρα ο νεκρός δεν είναι φυσικό πρόσωπο με τη νομική έννοια. Με την ίδια λογική θίγονται και οι πιστοί του «---βάλε ότι θεωρείς σημαντικό εσύ---». Ναι. Γιατί σου προκαλεί εντύπωση?
tritonas00 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2015 και ολα αυτα για κατι που δεν υπαρχει. που να υπηρχε κι' ολας... 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα