Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «της μόδας» η μετανάστευση. Είναι πολλοί που απλά δε θέλουν να κάτσουν εδώ, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Φεύγουν. Και φυσικά, το 80% αυτών γυρνάνε πίσω με την ουρά στα σκέλια. Το "έξω" δεν είναι η γη της επαγγελίας. Ούτε υπάρχει κάποια εγγύηση για το αν θα είναι καλύτερα από ότι εδώ ή όχι. Με αυτά στο μυαλό, πάμε:

- Αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης; Δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα για φαγητό, νερό, στέγη, με ουσιαστικό κίνδυνο στον ορίζοντα; Ή απλά "δε βγαίνει";

Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε:

- Έχει κομπόδεμα μαζεμένο; Αρκετό;

- Έχει φίλους ή συγγενείς στη χώρα που σκέφτεται να πάει;

- Είναι έτοιμος να αντιμετωπιστεί σαν μετανάστης;

Εάν απαντάει ναι σε όλα, ας προχωρήσει. Αλλιώς ας το ξανασκεφτεί. Το μονοπάτι της μετανάστευσης είναι πολύ δύσκολο και στρωμένο και δυσκολίες, κινδύνους, παγίδες. Δε τον περιμένει κανείς έξω με ανοιχτή την αγκαλιά. Ακόμα και με μεγάλες δυσκολίες, ίσως να είναι καλύτερα εδώ.

Θα συμφωνήσω μαζί σου.

Σήμερα η μετανάστευση προς Ευρώπη είναι πιο δύσκολη απ' ότι ήταν το 2003 όταν ήρθα εγώ Αγγλία.

Η οικονομία έχει αλλάξει, ο ρατσισμός είναι πιο μεγάλος, και μεγαλύτερος συναγωνισμός υπάρχει στην αγορά εργασίας σε σχέση με πριν.

Επίσης μετανάστευση για τρεις και εξήντα το θεωρώ ανόητο. Και κάποιος νέος "μάγειρας" καλύτερα να φάει πρώτα τα χρόνια του στην Ελλάδα παρά κάπου αλλού με άλλους 100 που ο καθένας μιλά διαφορετική γλώσσα, πέρνωντας μισθό πείνας, ανεξάρτητα αν αυτός είναι μεγαλύτερος του Ελληνικού.

Όσον αφορά "τα λεφτά" στην Αγγλία ο ελάχιστος μισθός είναι £10Κ p.a. αλλά ως πραγματική αξία είναι χειρότερος από τα 6Κ-7Κ ευρώ στην Ελλάδα.

Βέβαια ο καθείς ας κάνει ο,τι γουστάρει. Εγώ γράφω με ιδία άποψη και εμπειρίες.

• Like 4
Δημοσ.

Και γω απο την μερια μου θα συμφωνησω με τον Apoll…..

Πλεον, -για Λονδινο μιλαω- καθημερινα ερχονται χιλιαδες μεταναστες απο ολα τα μερη της γης, σχεδον ολοι (οσοι ειναι ανιδεικευτοι κλπ) για πρωτη δουλεια πανε σε εστιατορια κλπ, ως μαγειρες , σεφ, βοηθοι κλπ. οποτε αμεσως, δημιουργειται ενα μεγαλο hype σε τετοιες δουλειες, που αυτο συμφερει ΜΟΝΟ τους ιδιοκτητες γιατι παντα δινουν το χαμηλοτερο wage.

Αν δεν σου αρεσει, δεν υπαρχει προβλημα, σε διωχνουν, ανεβαζουν μια αγγελια και μεσα σε το πολυ 5 λεπτα  εχουν 100αδες αιτησεις….

Επισης για να πεις οτι ζεις νορμαλ σε κανονικο σπιτι κλπ, με τις εξοδους σου αλλα και να κανεις αποταμιευση, το Λονδινο το ξεχνας.

Στις αλλες περιοχες της αγγλιας. πιστευω με 30-40k p.a εισαι σχετικα καλα.

ps: Δεν ειμαι μαγειρας, απλα εχω αρκετους φιλους που ειναι και τα συζηταμε.

• Like 1
Δημοσ.

Όσον αφορά "τα λεφτά" στην Αγγλία ο ελάχιστος μισθός είναι £10Κ p.a. αλλά ως πραγματική αξία είναι χειρότερος από τα 6Κ-7Κ ευρώ στην Ελλάδα.

Αυτό είναι κάτι που επισημαίνω σε πολλούς που εντυπωσιάζονται από τους μεγάλους βασικούς μισθούς. Συνήθως συνοδεύονται από υψηλό κόστος ζωής, μεγάλη φορολογία, υψηλά ενοίκια κτλ. Και στο τέλος αυτά που σου μένουν μπορεί να είναι λιγότερα από όσα θα είχες στην Ελλάδα...

• Like 2
Δημοσ.

Αν εισαι μάγειρας και όχι λαντζερομάγειρας το εξωτερικό έχει να σου δώσει πολλά, ειδικά αν είσαι πιτσιρικάς με τεράστια αποθέματα ενέργειας και υπομονής. (βασικα και ανειδίκευτος μαγειρας να εισαι θα μαθεις.)

Το θέμα είναι πως για μένα, στην ηλικία μου και με τη δικιά μου εμπειρία, ε όχι, δεν θα κάτσω στο luxury brand να παίρνω 1100 λιρες το μηνα (Birmingham) και να δουλευω 12-14 ωρες με συμβόλαιο για 7,5 και οι υπερωρίες να πάνε σε lieu. Για νεος μαγειρας εχεις να μαθεις πολλα, ειτε μεινεις ελλαδα ειτε πας αλλου. Ισως στο εξωτερικο ειναι πιο οργανωμενα τα πραγματα κλπ.

Δημοσ.

Αν και όπως ειπώθηκε έχει γίνει ψιλομόδα το έξω δεν σημαίνει αυτόματα πως όσοι το σκέφτονται ή το πράττουν το κάνουν χωρίς σκέψη ή περιμένοντας την γη της επαγγελίας.

Και όχι μόνο τώρα αλλά και παλαιότερα, την εποχή της μεγάλης μετανάστευσης του '50-'60, δεν πήγαν πολλοί που βρήκαν στρωμένα χαλιά. Έπεσε πολύ δουλειά σε 3πλοβάρδιες και έκαναν το "σκ..ό τους παξιμάδι" για να καταφέρουν κάτι.

Η διαφορά που υπήρχε τότε (και δυστυχώς υπάρχει και τώρα) είναι ότι ακόμα και αν δεν πηγαίνεις στον παράδεισο, πας τουλάχιστον σε πιο οργανωμένη κόλαση.

Δυστυχώς εδώ, ακόμα και μετά από τα τελευταία 7-8 χρόνια της λεγόμενης κρίσης, λίγα από αυτά που έπρεπε ν' αλλάξουν, άλλαξαν. Ακόμα μιλάμε για "παταξη φοροδιαφυγής" (που ΘΑ κάνουμε), "αξιοκρατικό καταμερισμό φορολογικών βαρών" (που ΘΑ κάνουμε), κλπ και είναι "σα να μην πέρασε μια μέρα" που λέει και το τραγούδι.

Ακόμα και για φάση "ίδια λεφτά εδώ και ίδια έξω" ίσως ν' αξίζει για κάποιον να βρίσκεται σε μια χώρα που να μπορεί απλά να περπατήσει στο πεζοδρόμιο για δύο συνεχόμενα τετράγωνα χωρίς να χρειαστεί να μανουβράρει ανάμεσα σε (παράνομα) παρκαρισμένα αυτοκίνητα

Δημοσ.

Αν εισαι μάγειρας και όχι λαντζερομάγειρας το εξωτερικό έχει να σου δώσει πολλά, ειδικά αν είσαι πιτσιρικάς με τεράστια αποθέματα ενέργειας και υπομονής. (βασικα και ανειδίκευτος μαγειρας να εισαι θα μαθεις.)

Το θέμα είναι πως για μένα, στην ηλικία μου και με τη δικιά μου εμπειρία, ε όχι, δεν θα κάτσω στο luxury brand να παίρνω 1100 λιρες το μηνα (Birmingham) και να δουλευω 12-14 ωρες με συμβόλαιο για 7,5 και οι υπερωρίες να πάνε σε lieu. Για νεος μαγειρας εχεις να μαθεις πολλα, ειτε μεινεις ελλαδα ειτε πας αλλου. Ισως στο εξωτερικο ειναι πιο οργανωμενα τα πραγματα κλπ.

Αυτο ειδικα χρειαζεται να το εχεις παααααραααα πολυ……οχι αστεια.

• Like 1
Δημοσ.

βασικα αν δεν εχεις καποιον να σε φιλοξενισει και 5-6 χιλιαρικα στην ακρη μην πω και παραπανω, δεν πας πουθενα

• Like 1
Δημοσ.

δεν πας στο αγνωστο με βάρκα την ελπιδα βασικα. 

δεν σε καταλαβαίνω. :)

ΥΓ έχει δίκιο το αλαντινος. για να πας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα θέλει πολύ βαριές μπάλες. 

• Like 2
Δημοσ.

Επισης για να πεις οτι ζεις νορμαλ σε κανονικο σπιτι κλπ, με τις εξοδους σου αλλα και να κανεις αποταμιευση, το Λονδινο το ξεχνας.

Στις αλλες περιοχες της αγγλιας. πιστευω με 30-40k p.a εισαι σχετικα καλα.

ps: Δεν ειμαι μαγειρας, απλα εχω αρκετους φιλους που ειναι και τα συζηταμε.

Έτσι είναι.

Για Λονδίνο £40K p.a. χρειάζονται για να ζήσεις σχετικά αξιοπρεπώς, ενώ £30K για το ίδιο στην υπόλοιπη Αγγλία. Με £25K αν πας προς Σκωτία μεριά. (όχι Edinburgh που είναι όπως το Λονδίνο).

Πιο κάτω το χάος. Για να πει κάποιος ότι θα δουλέψει 15-20 χρόνια και θα γυρίσει Ελλάδα να την αράξει, όπως έκαναν παλιά οι μετανάστες, χρειάζεστε £60Κ p.a

• Like 1
Δημοσ.

Ο μισθός ειναι ανάλογος της ζωής που κάνει ο καθένας (μείζων ζήτημα η διαμονή). Επίσης, όπως εχω ακούσει δεν ειχαν όλοι φίλους και συγγενείς όταν μετακόμισαν (και στέριωσαν) εξωτερικό. Κατ'εμέ, οι εργασιακές συνθήκες πρέπει να αποτελούν κίνητρο για την αρχή και όχι ο μισθός. Οι βιοτικές συνθήκες μεταβάλλονται ευκολα όταν αποκτήσεις κάποια εμπειρία. Επίσης, αν δεν μάθεις πως κινείται μια αγορά πως να αξιολογήσεις μια πρόταση ή να διαπραγματευτείς ένα μισθό?

προς Glator: "google it best"

Δημοσ.

Το θεμα μεταναστευση δεν ειναι ετσι απλο σηκωνομαι φευγω παω σε μια αλλη χωρα και ολα ειναι ταμαμ. Πρεπει να εχει συγγενεις φιλους και να υπαρχει ζητηση του αντικειμενου εκει στο μερος που θα παει. Και να εχει καμια καβατζα με χρηματα. Εδω δεν ξερει σε πιο μερος θα παει μου φαινεται μαλλον για μεγαλο ναυαγιο. Αν ψαχτει καλυτερα στα ξενοδοχεια τα μεγαλα στην Ελλαδα κατι μπορει να κουτσο κανει. Αλλιως για εξωτερικο τον βλεπω κατι διακοπες μηνα και μετα οπ ξανα πισω. Μακαρι να βρει αλλα δεν ειναι ετσι απλα τα πραγματα. Πολυ τα ειπανε λιγοι τα κανανε.!

εγω παντως ουτε φιλους, ουτε συγγενεις ειχα και ο κλαδος μου ειναι απο τους πιο συνηθισμενους (δηλαδη 50/50 να βρεις δουλεια).

και ομως βρηκα μετα τον πρωτο μηνα. θα εβρισκα στην πρωτη βδομαδα αμα δεν εκανα λαθακια στο βιογραφικο μου βεβαια.

Μην αποθαρυνεις τον κοσμο να ζησει το ονειρο του.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...