Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα θελω να φτιαξω ενα απλο κυκλωμα που να αποτελειται απο ενα διακοπτη  (ενα λεντακι οταν περναει ρευμα) εναν ροοσταστη για τις στροφες και 2 ανεμιστηρες ... παρακαλω πολυ βοηθεια οσο μπορειτε πιο απλα γινεται

σας ευχαριστω πολυ

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν γινετε με ενα απλο κύκλωμα, θελει πολλα εξαρτήματα, δηλαδή ειναι κατι τετοιο (πρόχειρο παράδειγμα)

http://4.bp.blogspot.com/-1X_8Ta-L5MA/UjD9PPgDiDI/AAAAAAAAAD0/5ojUg_BrIoY/s640/2E.jpg

Αν δεν το εχεις και δεν διαθέτεις το κατάλληλα εργαλεία παρε ενα απο το εβαυ, δηλαδή δεν αξίζει καν τον κοπο και τα εξοδα

http://www.ebay.com/itm/5-25-PC-HDD-CPU-Fan-Speed-Controller-Temperature-Temp-Sensor-LCD-Panel-/261731206389?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cf06544f5

Δημοσ.

δεν το θελω για να το βαλω σε υπολογιστη 

σε αλλο project οποτε δεν κανει

εαν μου το πειτε με απλα λογια θα το φτιαξω

ειμαι προτοετεισ ηλεκτρονικος μηχανικος 

οποτε μπορειτε απαντηστε μου παντα φιλικ α

Δημοσ.
NikosKallithea 

απο οτι ειδα απο το σχημα σου χρειαζομαι 2 ηλεκτολυτικους πυκνωτες (c1 (2200μf)(c2(100nf)

2 αντιστασεις r1 (1kw)r2(180w)

ενα led οποιοδηποτε χρωμα

1 lm317 (δεν ξερω που θα βρω )

zener diode ( ποσο) ?

ενα ποτενσιομετρο  4k (δεν ξερω που θα βρω)

το θεμα ειναι μπερδευομαι λιγο στην συνδεσμολογια τους

θα με βολεψει πολυ το ebay γιατι θα τα βρω πολυ πιο φθηνα

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΕΙΔ Η ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ

σας ευχαριστω παντα φιλικα

γιωργος 

Δημοσ.
Δημοσ.

Το κύκλωμα που σου έδωσα στο ΠΜ ειναι πιο απλό αλλά δεν περιέχει το led και τον διακόπτη. Μπορώ να σου τα προσθέσω αν θες αλλά όχι τώρα τώρα. 

http://www.pcbheaven.com/circuitpages/Simple_Linear_Fan_Controller/

Στο Αιγάλεω ειναι ο Μαρκιδης που ξερω. Εχει κι άλλα σίγουρα αλλά δεν έχω πάει και δε τα θυμάμαι ονομαστικά.

Ποτενσιόμετρο 1 με 1μιση ευρω. Όλα τα άλλα είναι ποιο φθηνά. Ενδεικτικά:

led 0,30 και πολλά λέω

πυκνωτής 0,40

transistor αναλογα τι παρεις αλλα το BD243 νομίζω έχει 0,80 

αντιστάσεις το κόστος τους δεν γράφεται καν αν πάρεις 2-3 :P

Διακόπτης αναλόγως τι πάρεις. Υπάρχουν και με μερικά cents υπάρχουν όμως και με μερικά € 

Διάτρητη πλακέτα αν θες να πάρεις ρώτα κόστος πρώτα ανάλογα τι μέγεθος θες γιατί εκεί μπορεί να σου κακοφανεί λίγο. 

Αν δεν έχεις πρόβλημα να περιμενεις απο ebay τότε πάρε αλλά να έχεις υπόψην σου ότι τέτοιες τιμές οι κινέζοι τις πετυχαίνουν γιατί αυτά που πουλάνε πολλές φορές είναι β' διαλογής που δεν πέρασαν τα τεστ με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών οπότε και σου πουλάνε 10 κομμάτια άγνωστης ποιότητας με 1-2 ευρω.

• Like 1
Δημοσ.

Το κύκλωμα που σου έδωσα στο ΠΜ ειναι πιο απλό αλλά δεν περιέχει το led και τον διακόπτη. Μπορώ να σου τα προσθέσω αν θες αλλά όχι τώρα τώρα. 

Στο Αιγάλεω ειναι ο Μαρκιδης που ξερω. Εχει κι άλλα σίγουρα αλλά δεν έχω πάει και δε τα θυμάμαι ονομαστικά.

led 0,30 και πολλά λέω

πυκνωτής 0,40

Διακόπτης αναλόγως τι πάρεις. Υπάρχουν και με μερικά cents υπάρχουν όμως και με μερικά € 

Διάτρητη πλακέτα αν θες να πάρεις ρώτα κόστος πρώτα ανάλογα τι μέγεθος θες γιατί εκεί μπορεί να σου κακοφανεί λίγο. 

επειδη οπως προανεφερα ειναι γι αα την εξεταστικη μου οποτε θελω να ειναι λιγο πιο δυσκοολο

ο νικος καλλιθεα μου εδωσε να φτιαξω αυτο 

http://4.bp.blogspot.com/-1X_8Ta-L5MA/UjD9PPgDiDI/AAAAAAAAAD0/5ojUg_BrIoY/s640/2E.jpg

led 0,30 και πολλά λέω

πυκνωτής 0,40

Αν δεν έχεις πρόβλημα να περιμενεις απο ebay τότε πάρε αλλά να έχεις υπόψην σου ότι τέτοιες τιμές οι κινέζοι τις πετυχαίνουν γιατί αυτά που πουλάνε πολλές φορές είναι β' διαλογής που δεν πέρασαν τα τεστ με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών οπότε και σου πουλάνε 10 κομμάτια άγνωστης ποιότητας με 1-2 ευρω.

δυστυχως αγορασα ηδη αυτο διχως να ηξερα http://www.ebay.com/itm/251522670880?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Δημοσ.

Ωραία δεν έχει κι αυτό κάτι το ιδιαίτερο. Το πρώτο μέρος του κυκλώματος απλά το ξεχνάς. Τον μετασχηματιστή και την γέφυρα ανόρθωσης δηλαδή. Αφού εσύ έχεις ήδη 12V και λογικά μιλάμε για DC τάση. 

Εγώ όμως δε θα το έκανα γιατί χρησιμοποιεί voltage regulator και δεν είναι αυτό που θες. Είναι για άλλη δουλειά και υπάρχει και κάτι που σε περιορίζει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το dropout voltage που έχουν αυτά τα εξαρτήματα. Δηλαδή για να λειτουργήσει σωστά πρέπει το input από το Output να διαφέρει κατά κάμποσα Volt. Στο συγκεκριμένο νομίζω είναι 1,2V. Άρα όταν εσύ θα του δίνεις είσοδο 12 και θα θες να πάρεις 12 απλά δε θα γίνεται ή δε θα δουλεύει σωστά. Θα έπρεπε να του δίνεις 12+1,2 ώστε να μπορέσει να σου δώσει τα 12.

Ένα τρανσιστορ το θεωρώ ποιο σωστό για την χρήση σου. Όσο περισσότερο τάση του δίνεις στο Base του τόσο περισσότερο θα άγει μεταξύ Collector και Emitter. 

Δημοσ.

οποτε να κανω αυτο που προτεινες εσυ? αλλα πρεπει να  βαλω και το led *switch για να ειμαι κομλε οποτε μπορεσει και θες καντο σε παρακαλω

BD243 vs BD243c τι διαφορα εχουν ?

ακυρο με το θεμα σχετικο ομως με το τρανζιστορ μπορω να φτιαξω κατι τετοιο 

? ποτε στη ζωη μου  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D ?

και μετα ειναι λιγο πιο advanced παλι με τρανζιστορ 

και το πως να το φτιαξψ http://i.imgur.com/zeI1uLW.jpg

Δημοσ.

Θα σου δείξω στο κύκλωμα που μπαίνει ο διακόπτης και το λεντ αλλά κανονικά θα έπρεπε να το έβρισκες μόνος σου τόσο απλό που είναι :P Δε ξέρω βέβαια το επίπεδο σου αλλά 

Το BD243c αντέχει περισσότερη τάση. Και σκέτο BD243 να ζητήσεις μάλλον το c θα σου δώσουν μιας και πλέον αμφιβάλλω ότι κατασκευάζονται τα προηγούμενα μοντέλα (a, b και εντελώς σκέτο) γιατί η διαφορά κόστους θα ήταν απειροελάχιστη.

Στο κύκλωμα με τα φωτορυθμικά τα τρίγωνα που βλέπεις είναι τελεστικοί ενισχυτές και όχι τρανσιστορ. Έχει και τρανσιστορ πιο μετά βέβαια και γίνεται και με σκέτο τρανσιστορ αλλά δεν ανάβει καλά. (δοκιμασμενο και μπορείς να το κάνεις κι εσύ για να παίξεις)

Δημοσ.

Θα σου δείξω στο κύκλωμα που μπαίνει ο διακόπτης και το λεντ αλλά κανονικά θα έπρεπε να το έβρισκες μόνος σου τόσο απλό που είναι :P Δε ξέρω βέβαια το επίπεδο σου αλλά 

Το BD243c αντέχει περισσότερη τάση. Και σκέτο BD243 να ζητήσεις μάλλον το c θα σου δώσουν μιας και πλέον αμφιβάλλω ότι κατασκευάζονται τα προηγούμενα μοντέλα (a, b και εντελώς σκέτο) γιατί η διαφορά κόστους θα ήταν απειροελάχιστη.

Στο κύκλωμα με τα φωτορυθμικά τα τρίγωνα που βλέπεις είναι τελεστικοί ενισχυτές και όχι τρανσιστορ. Έχει και τρανσιστορ πιο μετά βέβαια και γίνεται και με σκέτο τρανσιστορ αλλά δεν ανάβει καλά. (δοκιμασμενο και μπορείς να το κάνεις κι εσύ για να παίξεις)

στο πρωτο εξαμηνο φιλε νικο ειμαι ακομα ειμαστε με 12v dc τι νομιζεις 

αλλα θελω να μαθω και πιστευω θα τα καταφερω γιατι μου αρεσουν παρα πολυ 

και ξερω οτι εδω στο φορυμ υπαρχουν και αλλοι σαν και εμενα

επισης κανεις δεν ξεκινησε ξερωντας τα ολα  :-D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...