razimar Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Το παρακάτω κείμενο-απάντηση αναφέρεται στα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα. Είναι λίγο άκυρο το θέμα που άνοιξα αλλά μου έκανε τεράστια εντύπωση οτι κάποτε είχαμε άγρια λιοντάρια στην Ελλάδα. Ομολογώ οτι δεν είχα ιδέα και μου φαίνεται κάπως απίστευτο Εσείς γνωρίζατε κατι τέτοιο? Πως θα σας φαινότανε σαν ιδέα να εισάγουν ξανά το ασιατικό λιοντάρι στην Ελλάδα σε κάποιο εθνικό πάρκο? Δεν εννοώ φυσικά να αμολούσαν άγρια λιοντάρια στην πάρνηθα και απο τους 100 ανθρώπους οι 50 να μπαίνουνε στο τελεφερίκ Φαντάζομαι κάποιο ελεγχόμενο με περίφραξη πάρκο όπου θα είχε και αλλα απειλούμενα είδη σε ένα κλειστό οικοσύστημα ας πούμε. Και μετά να κάνουμε σαφάρι όπως στην αφρική κινδυνεύοντας να μας φάνε. Αν γινότανε πως θα το βλέπατε? "Ο λύκος στην Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στην δύση του… Πλέον ο άνθρωπος έχει εξαπλωθεί παντού και έχει πυκνοκατοικήσει όλα τα μέρη. Αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης είναι η σταδιακή αφάνιση του λύκου και άλλωνάγριων ζώων όπως η αρκούδα, το ζαρκάδι κτλ. Στον σύγχρονο κόσμο αυτά τα ζώα πρέπει να προστατεύονται πλέον σε οριοθετημένα και φυλασσόμενα εθνικά πάρκα έτσι ώστε ηεπαφή τους κάθε φορά με τον άνθρωπο να μην οδηγεί προς την εξαφάνιση του είδους τους αλλά στην συνέχιση καιδιαιώνιση τους. Το αν είναι γκιόνηδες αυτοί που σκοτώνουν ζώα προς εξαφάνιση δεν είναι προς συζήτηση και δεν έχει σημασία. Γιατί δεν φταίνε αυτοί που δεν είχαντην κατάλληλη παιδεία, ούτε που μπορεί να αναγκάστηκαν να προστατέψουν τις περιουσίες τους (κτηνοτρόφοι πχ).Φταίει ουσιαστικά η υπέρμετρη εξάπλωση του ανθρώπου και μόνο. Σπίτια σε δάση, απόμακρα εξοχικά και καλλιέργειες,δρόμοι παντού, σε βουνά κτλΟλα τα υπόλοιπα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και όλοι ξέρουμε πως καταλήγει… Ο άνθρωπος έχει σύντομη μνήμη. Κάποτε βρεθήκαμε ξανά σε αυτή την κατάσταση, τότε όμως δεν μπορούσαμενα το ξέρουμε.Στη θέση του λύκου ήταν ένας άλλος θηρευτής, συγκεκριμένα ο βασιλιάς των θηρευτών Panthera Leo Persica. Το ασιατικό λιοντάρι σε εποχές περασμένες και καιρούς ξεχασμένους, εκτός απο το Δάσος Γκίρ της Ινδίας που ζεί μόνοσήμερα, το συναντούσες στη μεσοποταμία, στη περιοχή που σήμερα εκτείνεται η Γεωργία και στην.. Ελλάδα. Ναί, καλάακούσατε. Κάποτε στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στους ποταμούς Αχελώο και Νέστο υπήρχαν λιοντάρια. Βάλτε λίγο φαντασία και σκεφτείτε που έχειχαμηλό υψόμετρο, ποτάμια, πεδιάδες, κοιλάδες, λίμνες σήμερα (ή ανοίξτε το google earth!) και θα πάρετε μια καλήιδέα που ήταν τα λημέρια τους. Αλλά για πόσο παλιά ακριβώς μιλάμε; Εκατομμύρια χρόνια; Το 480 π.χ. όταν ο Ξέρξης έκανε εκστρατεία στην Ελλάδα, ο Ηρόδοτος μας αναφέρει οτι όταν ο περσικός στρατόςδιέσχιζε το ποταμό Εχέδωρο (Γαλλικός ποταμός σήμερα, βρίσκεται δυτικά της θεσσαλονίκης), οι καμήλες πουκουβαλούσαν σιτάρι, δέχόντουσαν επίθεση το βράδυ απο λιοντάρια και παραθέτει ο Ηρόδοτος πως του φάνηκε περίεργογιατί έκαναν επίθεση μόνο στις καμήλες, αφού δεν είχαν ξαναδεί, ούτε ήξεραν τι γεύση είχαν. Αναφέρεται εκτεταμέναστα λιοντάρια και μας αναφέρει οτι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν σε αφθονία. Οπως επίσης σε αφθονία υπάρχουν και άγρια βόδια(ταύροι).Τα ανωτέρω διασταυρώνει και ο Αριστοτέλης. Τι ήταν αυτό όμως που τα οδήγησε σε αφανισμό? Πάνω κάτω οι ίδιοι λόγοι που κινδυνεύει ο λύκος και τα αλλα άγρια ζώα στη χώρα μας σήμερα. Η εξάπλωση του ανθρώπουκαι η αλληλεπίδρασή του στο περιβάλλον τους. Σε δεύτερο επίπεδο το λιοντάρι αποτελούσεαντικείμενο κυνηγιού τόσο για τους αρχαίους Έλληνες όσο και για τους Ρωμαίους. Εάν σήμερα οι λύκοι ενοχλούν και προκαλούν προβλήματα στους αγρότες τρώγοντας τους κατσίκια, πρόβατα κτλ,φανταστείτε εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχαν όπλα (τύπου πυροβόλου) να προστατευθούν οι ίδιοι και ναπροστατεύσουν τα κοπάδια τους και το πρωί στην αυλή τους εκτός απο το λύκο μπορεί να τους έλεγε και καλημέρα το λιοντάρι τηςΝεμέας! Επομένως οι κτηνοτροφικές καταστροφές, ο φόβος, τα δυστυχήματα με θύματα ανθρώπους αλλά και το εκτεταμένο κυνήγι τους -καθώς ήτανσημάδι ανδρείας να σκοτώσεις λιοντάρι στη τότε εποχή- οδήγησαν τον βασιλιά στις αρχές του 2ου μ.χ. αιώνα ναπεράσει στη σφαίρα του μύθου για πάντα στον ελλαδικό χώρο. Στην περιοχή του Καυκάσου θα εξαφανιζόταν λίγοαργότερα, τον 10ο αιώνα μ.χ. Τότε όμως είχαν την δικαιολογία οτι δεν είχαν την τεχνολογία, την ενημέρωση και την παιδεία(!) που έχουμε σήμερα.Ούτε πιστεύω θα μπορούσαν να φτιάξουν καταφύγιο με τα σημερινά δεδομένα! Τώρα όμως εμείς δεν έχουμε δικαιολογία. Και φυσικά η ελπίδα υπάρχει πάντα στις αδάμαστες καρδιές. Που ξέρεις.. ίσως μια μέρα ο βασιλιάς επιστρέψει με επανεισαγωγή απο το δάσος Gir, δίπλα σε κάποια λίμνη που κυνηγούσε ελεύθερος αιώνες πριν, σε ένα τεράστιο εθνικό πάρκο κάπου στη θεσσαλία…"
viper2005 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Γιατι να μην έχουμε λιοντάρια? Αφρική είμαστε. 6
bluesattack Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Eχουμε κροκοδειλο και μαλιστα μαγκιορο που δεν τον πιανεις πουθενα Το παρακάτω κείμενο-απάντηση αναφέρεται στα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα. Είναι λίγο άκυρο το θέμα που άνοιξα αλλά μου έκανε τεράστια εντύπωση οτι κάποτε είχαμε άγρια λιοντάρια στην Ελλάδα. Ομολογώ οτι δεν είχα ιδέα και μου φαίνεται κάπως απίστευτο Εσείς γνωρίζατε κατι τέτοιο? http://hven.swarthmore.edu/myth/images/Heracles.lion.Miss.jpg
Basilhs23___ Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Το παρακάτω κείμενο-απάντηση αναφέρεται στα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα. Είναι λίγο άκυρο το θέμα που άνοιξα αλλά μου έκανε τεράστια εντύπωση οτι κάποτε είχαμε άγρια λιοντάρια στην Ελλάδα. Ομολογώ οτι δεν είχα ιδέα και μου φαίνεται κάπως απίστευτο Εσείς γνωρίζατε κατι τέτοιο? Πως θα σας φαινότανε σαν ιδέα να εισάγουν ξανά το ασιατικό λιοντάρι στην Ελλάδα σε κάποιο εθνικό πάρκο? Δεν εννοώ φυσικά να αμολούσαν άγρια λιοντάρια στην πάρνηθα και απο τους 100 ανθρώπους οι 50 να μπαίνουνε στο τελεφερίκ Φαντάζομαι κάποιο ελεγχόμενο με περίφραξη πάρκο όπου θα είχε και αλλα απειλούμενα είδη σε ένα κλειστό οικοσύστημα ας πούμε. Και μετά να κάνουμε σαφάρι όπως στην αφρική κινδυνεύοντας να μας φάνε. Αν γινότανε πως θα το βλέπατε? Εγώ από τότε που ήμουν μικρός μου έλεγε ο πατέρας μου οτι στα αρχαία χρόνια υπήρχαν λιοντάρια αλλά τα σκότωσαν όλα και το είδος αφανίστηκε από τον σημερινό χώρο της Ελλάδας. Σε πολλές χώρες η εικόνα της κεφαλής του λέοντα εισήλθε στις τέχνες. Τώρα για την εισαγωγή του είδους σε πάρκα.... είμαι αντίθετος καθώς δεν πιστεύω οτι θα βοηθήσει σε κάτι πέρα από το να πηγαίνουν τα παιδάκια και να τα βλέπουν από μακριά, η Αφρική είναι άλλη περίπτωση και τα έχουν κάνει έτσι. Θυμάμαι οτι παλιά υπήρχε ένα στον εθνικό κήπο και το είχα δει κιόλας (αρχές 90), υπήρχε σε ένα κυκλικό κλουβί που υπάρχει και σήμερα, έχει διπλό κάγκελο και καπάκι στο επάνω μέρος, τώρα είτε είναι άδειο είτε έχουν κάτι πουλιά μέσα.
GoDRiC- Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 κοιτα η κοπελα μου με αποκαλει ''λιονταρακι μου'' καποιες φορες, δε ξερω αν πιανεται 7
DrLo Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Θα επαναφέρουμε το κατώτατο όριο των 751 λιοντάριων 6
~mxls~ Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Γιατι συγκεκριμένα λιοντάρια; Και το μικρότερο ξαδερφάκι του ο Λύγκας έχει χαθει ( ; ) απ'τα ελληνικά βουνά.
razimar Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Basilhs23 όταν λέω πάρκο δεν εννοώ κάτι σαν το Αττικό πάρκο. Εννοούσα μια αχανή έκταση με άγρια λιοντάρια μαθημένα στην άγρια ζωή και που έτσι και πάς παιδάκια βόλτα εκεί, θα μείνεις χωρίς παιδάκια! GoDRiC ίσως και να πιάνεται. Αν υλοποιηθεί η ιδέα του πάρκου θα επικοινωνήσουμε μαζί σου mxls λύγκας εχουν νομιζω οι γειτονικές χωρες, βάζουμε και λύγκας, απλά τα λιοντάρια είναι λιγο extreme κατάσταση για αυτό κολλησα σε αυτά. DrLo έχεις δίκιο. Απο κάτω λίγες στιγμές απο το σενάριο σου! 1
bluesattack Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Γιατι συγκεκριμένα λιοντάρια; Και το μικρότερο ξαδερφάκι του ο Λύγκας έχει χαθει ( ; ) απ'τα ελληνικά βουνά. Yπαρχει η μικρουλα ξαδελφουλα ομως , η αγριογατα
Στεφανος123 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 "Ο λύκος στην Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στην δύση του… Πλέον ο άνθρωπος έχει εξαπλωθεί παντού και έχει πυκνοκατοικήσει όλα τα μέρη. Αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης είναι η σταδιακή αφάνιση του λύκου και άλλων άγριων ζώων όπως η αρκούδα, το ζαρκάδι κτλ. Με ενα search στο google μολις βαλεις ζαρκαδι σ βγαζει σαν πρωτη επιλογη "ζαρκαδι συνταγη Aργυρω". Μετα μην αναρωτιομαστε γιατι εξαφανιζονται τα ζωα. 6
poten159 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Ο χάρτης πάντως είναι λίγο αποκαρδιωτικός... 4
razimar Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2015 Με ενα search στο google μολις βαλεις ζαρκαδι σ βγαζει σαν πρωτη επιλογη "ζαρκαδι συνταγη Aργυρω". Μετα μην αναρωτιομαστε γιατι εξαφανιζονται τα ζωα. χαχαχα Ο χάρτης πάντως είναι λίγο αποκαρδιωτικός... Kαι νομίζω οτι έχουν αυξηθεί κιόλας σε σχέση με λίγο πιο παλιά... 1
Peleus17 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2015 κοιτα η κοπελα μου με αποκαλει ''λιονταρακι μου'' καποιες φορες, δε ξερω αν πιανεταιΑσε την γκομενα εσυ και πες μας, σε καμια σχολη περασες τελικα?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα