Προς το περιεχόμενο

"Ranking" πανεπιστημίων και επιλογές σπουδών; Είναι τελικά το "πρεστίζ" των ιδρυμάτων τόσο σημαντικό;


madbomber

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα Φίλοι/ες,

 

Έχω ξεκινήσει τις διαδικασίες για σπουδές στο εξωτερικό, βρίσκομαι πλέον στη διαδικασία αξιολόγησης των θετικών προτάσεων και με απασχολεί το ζήτημα του "ranking" των ιδρυμάτων, ώστε να καταλήξω στην τελική μου επιλογή.

 

Θα ήθελα λοιπόν να αναπτύξετε επιχειρήματα, για το τι μπορεί είναι σημαντικότερο - το υψηλό "πρεστίζ" ενός πανεπιστημίου ή η μεγάλη δυνατότητα εξειδίκευσης που μπορεί να προσφέρει ένα "μικρότερο";

 

Σας καλώ λοιπόν να μου δώσετε τα "φώτα σας", αναπτύσσοντας τις απόψεις σας είτε με βάση τις προσωπικές σας εμπειρίες, είτε με βάση τα λογικά επιχειρήματα, που θα φέρετε στο διάλογο μας.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

Φιλικά,

Ευθύμης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιτα, σιγουρα ειναι άλλο να τελειώσεις το Harvard ή κάποιο άλλο Ivy League με το να πας στο ΤΕΙ Χαλκίδας. Αν όμως μιλάς για ιδρυματα με 10-20 θέσεις διαφορά στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων, δεν νομίζω να έχει διαφορά τυπικά, σε θεμα κυρους πτυχίου.

Πρακτικά τώρα, πριν πας να δεις τι παιζει δεν μπορεις να ξερεις ποιο ειναι καλυτερο για σενα, βασει των προσωπικών σου προσδοκιών και μεθόδου εκτίμησης του επιπέδου. Υπάρχει και το ενδεχόμενο ένα μικρότερο ίδρυμα να είναι εξειδικευμένο άρα και "ξακουστό" στον συγκεκριμένο τομέα που θέλεις εσύ, όμως ένα πιό γνωστό ίδρυμα ίσως σε ωφελήσει σε περίπτωση που θέλεις μεγαλύτερο φάσμα επαγγελματικών επιλογών.

'Ολα αυτα από εμένα έξω από το χορό γιατί απλά πέρασα στο Καποδιστριακό και πήγα επειδή δεν υπηρχε αλλη επιλογη (περα απο το να μην παω πουθενα).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@idomeneas7,

 

Η διαφορά στο ranking είναι μερικές εκατοντάδες θέσεων και η διαφορά στο μέγεθος των ιδρυμάτων ειναι πως το ένα έχει μερικές δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ενώ το άλλο λίγες χιλιάδες.

 

Βέβαια το δεύτερο, και το μικρότερο, παρέχει ένα πλαίσιο προγράμματος με απόλυτη εξειδίκευση πάνω σε αυτό που σπούδασα, ενώ το δεύτερο και μεγαλύτερο, έχει ένα πρόγραμμα γενικότερο, που πραγματικά δεν ξέρω που θα με βγάλει - ίσως βέβαια να μου κάνει και καλό αυτό, αφού θα μου δώσει ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελματικών επιλογών στο μέλλον...

 

Συμπληρωματικά, ο τομέας σπουδών μου είναι οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.

 

@maniac89

 

Κοιτάζω για μεταπτυχιακές σπουδές. Και αναφορικά με το ranking, έχω κοιτάξει σε δεκάδες σελίδες, έντυπα, περιοδικά, γενικότερα ότι υπάρχει το έχω διαβάσει και παρατηρώ πως υπάρχει σημαντική διαφορά στο "πρεστίζ" των δυο ιδρυμάτων.

 

Ευχαριστώ για τα μηνύματα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιτα, σιγουρα ειναι άλλο να τελειώσεις το Harvard ή κάποιο άλλο Ivy League με το να πας στο ΤΕΙ Χαλκίδας.

Τί θες να πεις; Ότι δεν είναι σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα το ΤΕΙ Χάλι;

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρώτα κοιτάς το curriculum και το τι διδάσκουν.Εάν σου κάνει καλώς.

Μετά κοιτάς την σχολή που θα είσαι εσύ και όχι όλο το πανεπιστήμιο,πολύ μεγάλη διαφορά η ποιότητα σπουδών ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα.

Τέλος βλέπεις τον ρυθμό απορρόφησης αποφοίτων της εν λόγω σχολής.

 

Τα rankings είναι πολύ υποκειμενικά και δεν σου εξασφαλίζουν τίποτα ιδιαίτερο(εκτός από 2-3 περιπτώσεις που είναι περισσότερο θέμα κονέ του πανεπιστημίου παρά θέμα ποιότητας σπουδών).

Καλά είναι μόνο να τα βλέπεις σαν γενική ιδέα μόνο και όχι να βασίζεις αποφάσεις πάνω σε αυτά.Μην ξεχνάς και ότι εκτός από τα top20 που λαμβάνουν κωλαφό χρημάτων όλοι οι άλλοι έχουν μεγάλες διακυμάνσεις ανά 5τια.

 

Btw: Το μεταπτυχιακό μου έγινε σε πανεπιστήμιο που θεωρητικά ήταν κατώτερο από την δεύτερη επιλογή μου,αλλά η σχολή η ίδια είναι κάπου 150-180 θέσεις(με στατιστικά 2013) πάνω από το "καλύτερο" πανεπιστήμιο και πρόσφερε πολύ καλύτερη ποιότητα σπουδών σε σχέση με το άλλο.Αμφότερα ήταν αυτά που έλεγξα.

Εάν έπαιρνα τον μπούσουλα μόνο των κατατάξεων θα χαντακονόμουν(που λέει ο λόγος).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Για μικρές διαφορές δλδ μετράει μόνο σε συγκεκριμένες τρομερά ανταγωνιστικές αγορές και κλάδους των ΗΠΑ και αυτό για την αρχή κυρίως..μετά πρέπει να φανείς με την δουλειά σου...τώρα για την αγορά της Ελλάδας είτε τελειωσεις στο Εδιμβούργο ή το Μάντσεστερ...είτε τελειώσεις στο UCLA και το Berkeley..είτε σε δεκάδες άλλα δεν θα δεις διαφορά στην επαγγελματική σου καριέρα και τις προοπτικές της στην αγορά της Ελλάδας επαναλαμβάνω. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι επιλογή έχει να κάνει με πανεπιστήμια της Σκανδιναβίας.

 

Το ουσιαστικό ζήτημα όμως είναι, ποια τα οφέλη του να σπουδάσεις σε ένα ιδρύμα που έχει 5 χιλιάδες φοιτητές και ποια ενός που έχει 30 χιλιάδες;

 

Για ποιούς λόγους πιστεύετε πως πρέπει κανείς να διαλέξει την πρώτη επιλογή και για ποιοuς τη δεύτερη;

Επεξ/σία από madbomber
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι επιλογή έχει να κάνει με πανεπιστήμια της Σκανδιναβίας.

 

Το ουσιαστικό ζήτημα όμως είναι, ποια τα οφέλη του να σπουδάσεις σε ένα ιδρύμα που έχει 5 χιλιάδες φοιτητές και ποια ενός που έχει 30 χιλιάδες;

 

Για ποιούς λόγους πιστεύετε πως πρέπει κανείς να διαλέξει την πρώτη επιλογή και για ποιούς τη δεύτερη;

 

Τι σε νοιάζει εσένα πόσους φοιτητές έχει το πανεπιστήμιο...το πρόγραμμμα αυτού που θες να σπουδάσεις θα κοιτάξεις ποιο σε καλύπτει περισσότερο και τι απορρόφηση έχει το κάθε τμήμα από αυτά που κοιτάς.

 

Αν ειναι να ζυγίζουμε τα πανεπιστήμια με τις χιλιάδες των φοιτητών το ΑΠΘ θα ήταν Ivy League... :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

να προσεχεις λιγο τις σελιδες με τα rankings επειδη μερικες λενε οτι να ναι μεσα. χαλαρα ειναι πληρωμενες για λογους μαρκετινγκ..

 

καλυτερο ειναι να ψαχνεις αποψεις φοιτητων που τελειωσαν το ταδε τμημα στην ταδε σχολη μεσα απο φορουμς και τσατ ρουμς (ή ακομα καλυτερα γκρουπ ακτιβ φοιτητων στο φεισμπουκ!!!) παρα απο μια τυχαια σελιδα που βρηκες στο google και που βγαζει πχ το μετσοβιο στα "10 καλυτερα του κοσμου" (γελαει ο κοσμος με αυτον τον μυθο!!!)

 

μια αλλη ιδεα ειναι οταν εντοπισεις ενα πανεπιστημιο που σου κανει κλικ, τοτε να στειλεις εμαιλ σε αυτο (ή και να τους παρεις τηλεφωνο) οπου θα ζητας συγκεκριμενες πληροφοριες για το τμημα που ενδιαφερεσαι να παρακολουθησεις. Μην μιλησεις απλα με την γραματεα που θα σου διαβαζει το κουρουκουλουμ απο το προσπεκτους, αλλα να ζητησεις πληροφοριες που δεν υπαρχουν εκει μεσα, οπως πχ το ταδε μαθημα αν περιλαμβανει αυτο και το αλλο και που εστιαζει.

 

Εκει θα φανει αμα κανουν σοβαρη δουλεια ή αμα απλα βαλανε ενα ακομα τμημα οτι να ναι απλα και μονο για να βγαλουν περισσοτερα χρηματα. Επιχειρησεις Α.Ε. ειναι στο κατω κατω, μην τα αδικεις. Εσυ απλα θα ψαξεις να βρεις το πανεπιστημιο Α.Ε. που θα κανει την καλυτερη δουλεια για εσενα.

 

Εχω λαβει εμαιλ απιστευτης ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ σε σοβαρες ερωτησεις μου , που καθε λιγες λεξεις μου κοτσαραν και το λινκ για να κανω apply στο τμημα μπας και καταφερουν να με παγιδεψουν τελικα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν έχεις προσβαση σε επιστημονικές δημοσιευσεις κοιτάς οι καθηγητές τι έχουν δημοσιευσει και τι h-index έχουν. Ακομη κοιτάς και την βιβλιογραφία που χρησιμοποιούν στο κάθε μάθημα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...