Προς το περιεχόμενο

Mandrake 9.2 και refresh rate


dimitris__

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΕΛΕΟΣ με το γαμw-mandrake... Ακόμα και στην έκδοση 9.2 ΔΕΝ έχουν βάλει ένα slider για το refresh rate. Πρέπει να φας τον κόσμο να βρείς το horizontal refresh κ.α. χαρακτηριστικά του monitor σου για να κάνεις edit το XF86config-4, δηλαδή καμιά ώρα δουλειά στα "εκτυφλωτικά" 60Hz και ΑΝ σου παίξει.

 

Τα windows το έχουν κοντά μια δεκαετία τώρα. Δεν θέλω να συγκρίνω τα δύο λειτουργικά και ν' ανοίξω διαμάχη, το καθένα έχει το σκοπό του. Αλλά γίνεται μια τόσο ωραία προσπάθεια να αποταχθεί ο ζυγός της M$ και κολλάει σε κάτι μ@λακίες!

 

Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδη για να μη στραβωθούμε με το Mandrake? Να μαζέψουμε υπογραφές; ΓΚΡΡΡΡΡ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εντάξει, δίκιο έχεις, θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ απλούστερα, αλλά τη μία ώρα πού την είδες;

1ον ανοίγεις το manual της οθόνης σου και κοιτάς τα refresh rates (αν δεν τα έχεις ή βαρίεσαι γίνεται δουλειά και χωρίς αυτά)

2ον πας εδώ και υπολογίζεις τη ModeLine

3ον την πετάς στο XF86Config

Ίσα με 5 λετπά δουλειά...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι ρε φίλε, αν είσαι νέος χρήστης, θέλεις μια ώρα ή όχι; Από τη στιγμή που επιλέγεις Χ, περιμένεις και κάποιες βασικές ανέσεις... Δηλαδή δε συμφωνείς ότι είναι λίγο χαζό να πλασάρεις ένα distro για home desktop και να λείπει κάτι τέτοιο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχεις απόλυτο δίκιο που διαμαρτύρεσαι για το θέμα. Είχα και εγώ βάλει Mandrake και αφού είδα και αποείδα με τις ρυθμίσεις του υλικού το απεγκατέστησα. Είναι ενοχλητικό γιατί ενώ η διανομή έχει 100 manuals, όλα είναι ετεροχρονισμένα και περιορισμένα σε άσχετα θέματα (χειρότερα από των Windows), ποτέ μου δεν βοηθήθηκα από αυτά. Δεν μπορώ να καταλάβω πως περιμένουν οι φίλοι του Unix να επικρατήσει στις μάζες όταν μετά από τόσες δεκαετίες η μόνη φιλική προσέγγιση στο μέσο χρήστη είναι το γραφικό περιβάλλον εργασίας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Pistebo den exei sxesi me tin diskoleia h tin eukolia tou interface. Otan exeis mathei tosa xronia ena sigkekrimeno GUI (windows) kai tpt allo einai logiko na neuriazeis.

 

Otan ebala to mandrake stin arxh tou kalokairiou oi protes ores itan efialtis ebriza ta panta sinexos... Thelei aplws ipomoni.

 

Ta HOW-TOs einai ontos diskola tis pio polles fores kai eteroxronismena alla skepsou oti ta grafoun polloi diaforetikoi xristes unix. Den einai dinaton na perimeneis ena help system pou einai grammeno apo xiliades diaforetika atoma se diaforetikes xronikes stigmes kai me diaforetiko styl grafhs na einai teleio. Den simfono omos oti apo content den exoun tipota ... polla pragmata exo lisei meso kapoiou how-to....

 

To sistima help ton windows apo tin alli den to sizitao... exei mesa tigka stous boithous oi opoioi se rotane 3-6 profanh pragmata kai meta ksana loop stin arxi tou boithou xoris pote na mporeis na breis kati xrisimo. :) Parolo omos pou apo content exei poli liga pragmata h domi tou kai kirios h morfh toy einai teleia esto kai apo aisthitikis apopsis.

 

egrapses:

" ...δεν μπορώ να καταλάβω πως περιμένουν οι φίλοι του Unix να επικρατήσει στις μάζες όταν μετά από τόσες δεκαετίες η μόνη φιλική προσέγγιση στο μέσο χρήστη είναι το γραφικό περιβάλλον ... "

kai sou apanto:

- Oi filoi tou unix- linux den perimenoun na epikratisoun se kanenan! Goustaroun na exoun ena leitourgiko to opoio einai dorean kai ftiaxnetai siga siga apo tous idious... gia tous idious.

- To kde GUI pou xrisimopoio ego exei mono 10 xronia zohs kai exei kseperasei kata poli kata tin gnomi mou to GUI twn windows.

 

 

 

filika hayzel....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με κάλυψε απόλυτα ο hayzel! Ωστόσο θέλω να συμπληρώσω κάποια πράγματα:

 

Ναι ρε φίλε, αν είσαι νέος χρήστης, θέλεις μια ώρα ή όχι;

 

Αν ήσουν νέος χρήστης Windows πόση ώρα θα ήθελες για να τα βγάλεις πέρα; Η φαινόμενη ευχρηστία των Windows οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα έχουμε συνηθήσει 10 χρόνια τώρα.

 

Από τη στιγμή που επιλέγεις Χ, περιμένεις και κάποιες βασικές ανέσεις...

 

Από τη στιγμή που επιλέγεις Linux εν γένει σημαίνει ότι είσαι πρόθυμος να κάνεις κάποιες παραχωρήσεις στον τομέα της "άνεσης". Επιπλέον το refresh rate είναι μία ρύθμιση την οποία την κάνεις μία φορά, στο μέγιστο refresh rate, και τελείωσε. Και μπορεί μεν να μην έχεις drop-down box για να το ρυθμίσεις, αλλά επί της ουσιάς τα X σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ πιο straightforward από τα Windows:

  • Ρυθμίζεις μία κι έξω το refresh rate (και τα υπόλοιπα timings της οθόνης σου) και δεν ξαναασχολείσαι.
  • Το σύστημα ελέγχου του refresh rate στα windows αποδεδειγμένα δε δουλεύει σωστά. Π.χ. έσκασα κάποια χρήματα για να πάρω τη Sony CPD-E250, η οποία έχει max refresh rate 106Hz@1152x864. Τα Windows επιμένουν να βλέπουν max refresh rate τα 85 Hz, με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσω το Powerstrip ή κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα και να παρακάμψω τις ρυθμίσεις των Windows.
  • Το refresh rate που ρυθμίζεις στα X ισχύει για τα πάντα . Όχι σαν τα Windows που με συγκεκριμένους drivers σε έχουν καθηλωμένο στα 60 Hz σε OpenGL και Direct3D.

 

Ευχαριστώ, δε θα πάρω :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν αμφιβάλλει κανείς για τις δυνατότητες ρυθμίσεων των Λίνουξ. Απλώς γίνεται μια ένσταση για την προσβασιμότητα από νέους χρήστες και σε αυτό δεν απάντησες crazy_piston.

Δεν υποστηρίζω όσους θέλουν πάντοτε το φαγητό στο πιάτο και δεν ψάχνουν για να μάθουν πως να χειρίζονται το λειτουργικό τους σύστημα, αλλά δεν είναι λογικό για να μάθεις πως να κάνεις το πιό απλό πράγμα να διαβάζεις 100 ετεροχρονισμένα κείμενα βοήθειας που σε παραπέμπουν σε εκατοντάδες ετεροχρονισμένες σελίδες στο διαδίκτυο και να μην βρίσκεις απάντηση.

Τί ευθύτητα έχει το Λίνουξ όταν σε τόσα CD των διανομών δεν μπορεί να χωρέσει ούτε ένας απλός οδηγός για αρχαρίους που να εξηγεί τη βασική δομή του λειτουργικού και τις στοιχειώδεις λειτουργίες και εντολές.

Αναγνωρίζω τον μόχθο όσων αναπτύσσουν δωρεάν το Λίνουξ αλλά λυπάμαι που για τέτοια θεμελιώδη ζητήματα δεν ασχολούνται τόσα χρόνια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν αμφιβάλλει κανείς για τις δυνατότητες ρυθμίσεων των Λίνουξ. Απλώς γίνεται μια ένσταση για την προσβασιμότητα από νέους χρήστες και σε αυτό δεν απάντησες crazy_piston.

 

Αν διάβασες παραπάνω θα είδες που είπα:

δίκιο έχεις, θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ απλούστερα

 

Ό,τι είπα αργότερα είχε σχέση με τη ρύθμιση του refresh rate αυτή καθ'αυτή και δεν είχα σκοπό να προβάλω τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα ως αντιστάθμισμα της έλλειψης εργονομίας. Απλά θεωρώ ότι ως ρύθμιση που γίνεται άπαξ δεν είναι τόσο σημαντική η παροχή κάποιου γραφικού βοηθήματος.

 

Ωστόσο πολύς κόσμος κάνει το εξής λάθος: Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει Linux, *BSD, ή οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό λειτουργικό. Καλώς ή κακώς δεν είναι ένα προϊόν το οποίο έχεις πληρώσει και δεν υπάρχει μία εταιρία στην οποία μπορείς να διαμαρτυρηθείς για να πάρεις τα λεφτά σου πίσω. Είναι προϊόν της εργασίας χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να το διαθέσουν σε όποιον θέλει να το χρησιμοποιήσει. Είναι προϊόν ανθρώπων οι οποίοι απλά ζητούσαν κάτι άλλο και νομίζω ότι ελάχιστοι από αυτούς περιμένουν το GNU/Linux να κατακτήσει την αγορά υπολογιστών. Συμφωνώ ότι εκ πρώτης όψεως είναι στρυφνό (στα πρώτα μου βήματα είχα φτύσει αίμα μέχρι να παίξουν τα Ελληνικά, ο εκτυπωτής, το άλφα και το βήτα πράγμα), όμως αυτό οφείλεται σε μεγάλο στη νοοτροπία των Windows, τα οποία έχουμε συνηθίσει όλοι. Και, πίστεψέ με, αν δεν κολλήσεις στο refresh rate θα κολλήσεις κάπου αλλού, είναι μαθηματικώς βέβαιο. Σε αντίθεση με τα Windows όμως, αυτά τα "κολλήματα" είναι διαδικασίες μέσα από τις οποίες ακονίζεις το μυαλό σου και μαθαίνεις περισσότερα για τον υπολογιστή σου και το πως αυτός λειτουργεί. Αν δε σου αρέσει αυτή η νοοτροπία λυπάμαι, αλλά δε σου κάνει το λειτουργικό. Μπορείς να δοκιμάσεις κάτι άλλο ή να μείνεις σε αυτό, γνωρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να αξοποιήσεις πολλές από τις δυνατότητες που σου παρέχονται. Φέρ' ειπείν, τώρα πλέον μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο και εργονομικό το να δώσω: dd if=/dev/hdc of=image.iso για να φτιάξω ένα ISO Image από ένα CD, παρά να κάνω "κλικ", "κλικ","κλικ","κλικ","κλικ","κλικ","κλικ","κλικ","κλικ". Τα πάντα είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων.

 

Όσον αφορά την τεκμηρίωση τώρα, όντως αρκετά έγγραφα είναι απαρχαιωμένα, ή εξαιρετικά εξειδικευμένα και δεν παρέχουν ουσιαστική βοήθεια. Ωστόσο το σύνολο [manpages, howtos, mailinglists] είναι μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών και γνώσης. Ότι θέλει ψάξιμο θέλει, αλλά στο τέλος σίγουρα βγάζεις άκρη. Επιπλέον αν δε σου αρέσει κάποιος οδηγός ή διαπιστώνεις ότι λείπει κάποιο howto είσαι ελεύθερος να γράψεις ένα, να το στείλεις στο tldp και να συμπεριληφθεί σε όλες τις διανομές. Θεωρείς ότι θα έπρεπε να υπάρχει widget για τη ρύθμιση του refresh rate, αλλά δεν ξέρεις C και δεν έχεις όρεξη να μάθεις; Στείλε ένα mail στο gnome foundry, ή στους developers του KDE, ή στο X Consortium και θέσε τους τον προβληματισμό σου. Μπορεί να σε βοηθήσουν, μπορεί και όχι. Έτσι δουλεύει το Linux, είτε μας αρέσει είτε όχι.

 

/edit

Και να πως μία τέτοια συζήτηση μπορεί να αποβεί παραγωγική και να αποκομίσει κανείς πολύτιμες γνώσεις: Στο control center του Gnome 2.4 υπάρχει επιλογή "Ρύθμιση Ανάλυσης Οθόνης" και μαντέψτε τί άλλο ρυθμίζεις εκτός από την ανάλυση.... :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε αντίθεση με τα Windows όμως, αυτά τα "κολλήματα" είναι διαδικασίες μέσα από τις οποίες ακονίζεις το μυαλό σου και μαθαίνεις περισσότερα για τον υπολογιστή σου και το πως αυτός λειτουργεί. Αν δε σου αρέσει αυτή η νοοτροπία λυπάμαι, αλλά δε σου κάνει το λειτουργικό.

 

Άλλα έγραψα εγώ, άλλα κατάλαβες. Ακριβώς επειδή θέλω να ξέρω πως λειτουργεί ο υπολογιστής για να έχω τον έλεγχό του, ασχολούμαι με το unix.

Λίγη βοήθεια για να ξεκινήσει ο άβγαλτος χρήστης χρειάζεται, και όλα αυτά τα manuals που συζητάμε δεν την προσφέρουν και αυτή είναι μια χρόνια κατάσταση.

 

Είναι προϊόν ανθρώπων οι οποίοι απλά ζητούσαν κάτι άλλο και νομίζω ότι ελάχιστοι από αυτούς περιμένουν το GNU/Linux να κατακτήσει την αγορά υπολογιστών.

 

Το unix προϋπήρχε των windows (DOS αν θέλεις) οπότε και μόνο λόγω ιστορικής συνέπειας δεν νομίζω ότι δέχονται οι οπαδοί του να είναι δεύτεροι στο παιχνίδι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άλλα έγραψα εγώ, άλλα κατάλαβες. Ακριβώς επειδή θέλω να ξέρω πως λειτουργεί ο υπολογιστής για να έχω τον έλεγχό του, ασχολούμαι με το unix.

Λίγη βοήθεια για να ξεκινήσει ο άβγαλτος χρήστης χρειάζεται, και όλα αυτά τα manuals που συζητάμε δεν την προσφέρουν και αυτή είναι μια χρόνια κατάσταση.

 

Δεν αναφέρομαι σε εσένα συγκεκριμένα. Εκτός αυτού σου είπα, προσωπικά τα howtos και οι manpages με έχουν βοηθήσει πολύ. Άποψή σου, άποψή μου.

 

 

Είναι προϊόν ανθρώπων οι οποίοι απλά ζητούσαν κάτι άλλο και νομίζω ότι ελάχιστοι από αυτούς περιμένουν το GNU/Linux να κατακτήσει την αγορά υπολογιστών.

 

Το unix προϋπήρχε των windows (DOS αν θέλεις) οπότε και μόνο λόγω ιστορικής συνέπειας δεν νομίζω ότι δέχονται οι οπαδοί του να είναι δεύτεροι στο παιχνίδι.

 

Αρνούμαι να σχολιάσω τα περί οπαδών, δε χρειάζεται να γηπεδοποιούμε τα πάντα....

Τόση ώρα μιλάμε για το Linux, ούτε για το AT&T Unix, ούτε για το System V, ούτε για οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό του '70. Νομίζω είναι ξεκάθαρο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω μια μπαρα να ρυθμιζει το brightness και το gamma ψαχνω σε ολες τις διανομες αλλα δε τη βρισκω πουθενα! Δυστυχως ουτε καποιο αλλο τροπο να το ρυθμισω μεσω software δεν εχω βρει :-(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρνούμαι να σχολιάσω τα περί οπαδών' date=' δε χρειάζεται να γηπεδοποιούμε τα πάντα....[/quote']

 

Δεν είναι καλό που έχεις συνδέσει την λέξη «οπαδός» μόνο με το γήπεδο.

 

Τόση ώρα μιλάμε για το Linux, ούτε για το AT&T Unix, ούτε για το System V, ούτε για οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό του '70. Νομίζω είναι ξεκάθαρο.

 

Επειδή Unix είναι και το Linux και εγώ στην αρχή μίλησα για το unix γενικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τον όρο "γηπεδοποίηση" δεν τον χρησιμοποίησα επειδή αναφέρθηκες σε οπαδούς, αλλά επειδή αν υπάρχουν οπαδοί του Unix οι οποίοι για "ιστορικούς" λόγους θεωρούν ότι το λειτουργικό τους πρέπει να επικρατήσει των Windows, τότε μάλλον ταιριάζουν περισσότερο στα γήπεδα. Εδώ μιλάμε για επιστήμη και τεχνολογία, όπου το κάθε προϊόν επικρατεί ή είναι καλύτερο από άλλα για χίλιους δύο τεχνικοοικονομικούς λόγους, άλλα όχι επειδή προϋπήρχε των άλλων. Και η NSU προϋπήρχε της Honda χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν υπήρχε σήμερα θα έφτιαχνε καλύτερα αυτοκίνητα... Μπορούν λοιπόν οι οποιοιδήποτε οπαδοί του UNIX να επικαλεστούν χίλιους δύο λόγους για την ανωτερότητα του λειτουργικού τους, αλλά όχι το ότι προϋπήρχε του DOS.

 

Επιπλέον το Linux (ή ορθότερα GNU/Linux) δεν είναι UNIX, αλλά UNIX-like (το GNU είναι αναδρομικό ακρονύμιο των λέξεων GNU is Not Unix). Μπορεί να φαίνεται καθαρά φιλολογικό ζήτημα, αλλά ο όρος UNIX περιγράφει ένα συγκεκριμένο εμπορικό προϊόν, το οποίο συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές του Open Group και έχει πάρει την αντίστοιχη πιστοποίηση. To GNU/Linux μπορείς (ενδεχομένως) να το χαρακτηρίσεις Unix-clone, Unix-like, UNIX-type, *ΝΙΧ και ότι άλλο θες, αλλά όχι UNIX. UNIX είναι το Solaris, το AIX, το IRIX, το Tru64 και όλα τα συναφή λειτουργικά, των οποίων οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν υποβάλει αιτήσεις για να αναγνωριστούν ως UNIX. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ και εδώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...