Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν συνέπειες, μακροπρόθεσμα, από την αύξηση της θερμοκρασίας σε ένα λάπτοπ (ή και άλλο μηχάνημα).

 

Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια gaming το laptop ζεσταίνεται αρκετά, αλλά  μάλλον είναι φυσιολογικό καθώς τόσο ο επεξεργαστής όσο και η κάρτα γραφικών δουλεύουν εντονότερα. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα επιφέρει προβλήματα π.χ. στον ssd δίσκο, στον επεξεργαστή ή αλλού γενικότερα.

 

 

Δημοσ.

Καλό θα ήταν κάθε χρόνο να αλλάζεις την πάστα του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών και να του ρίχνεις και ενα ξεσκόνισμα. Αυτό θα βοηθήσει ξανά το λάπτοπ σου να αναπνεύσει.

Δημοσ.

Ξεσκονισμα για να εισαι οσο το δυνατον πιο κρυος και καμια παστουλα . Απο εκει και περα κανεις τον σταυρο σου να μην τα φτυσει!

Δημοσ.

Τι κινδυνεύει βασικά από τις υψηλές θερμοκρασίες (μιλάμε πάντα για τις φυσιολογικές και αναμενόμενες π.χ.  κατά τη διάρκεια gaming), ο επεξεργαστής;

Δημοσ.

Τίποτα. Μην τρελαίνεσαι και ανησυχείς και ακούς διάφορα. Κάνε αυτό που είπαν τα παιδιά παραπάνω (σκόνη και πάστα) και θα είσαι μια χαρά. Δεν παθαίνουν τίποτα. Όσα laptop έχουν περάσει από τα χέρια μου από σχεδόν όλες τις εταιρίες, ανεβάζουν και 80 βαθμούς μερικά σε rendering και εκτός από την υπερβολική ζέστη, δεν έχουν πάθει τίποτα ακόμα.

Απλά γενικά να το προσέχεις (μην σου πέφτει, μην το κοπανήσεις πουθενά, να το λειτουργείς σε καθαρό περιβάλλον -όχι π.χ κάπου με πολύ σκόνη/άμμο όπως ξέρω 'γω σε καμιά παραλία-) και θα σε βγάλει πολλά χρόνια.

 

Όσο για το τι καταπονείτε περισσότερο, αν θες οπωσδήποτε κάτι να καταπονείτε, αυτό θα είναι ο δίσκος. Είναι το μοναδικό σημείο που δεν έχει κάπου να πάει η θερμότητα (εκτός από κάτι τρυπούλες που έχει από κάτω σε κάποια). Αλλά και πάλι, ούτε αυτός παθαίνει τίποτα. Δεν ανεβάζει πάνω από 45 -maaax max 50 βαθμούς, ακόμα και στον ήλιο.

 

Η CPU & GPU αντέχουν και 90 βαθμούς. Που αν πάει οπουδήποτε κοντά σε αυτές (τις θερμοκρασίες), τότε να είσαι σίγουρος ότι δεν φταίει το παιχνίδι ή ότι κάνεις. Κάτι τρέχει με το μηχάνημά σου.

Δημοσ.

Μα πως λετε ετσι αερα πατερα την αλλαγη παστας σε λαπτοπ σε παιδια? Τον ρωτατε αν μπορει να το ανοιξει? Εδω οι περισσοτεροι ουτε σε desktop δε μπορουν.......

  • Like 2
Δημοσ.

Αν δεν μπορεί φίλε μου, είναι άλλο θέμα. Κανείς δεν είπε να το κάνει ο ίδιος αν δεν ξέρει. Μια ερώτηση έκανε και μια απάντηση δώσαμε. Μπορεί να το πάει κάπου ή να πει κάποιον γνωστό του που ξέρει.

Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω από αυτά (π.χ. αλλαγή πάστας κ.ο.κ) αλλά είτε θα μάθω είτε θα το δώσω σε κάποιον να το κάνει.

 

Απλά φοβάμαι γιατί καμιά φορά η θερμοκρασία ανεβαίνει και σκέφτομαι μήπως είναι βλαβερό μακροπρόθεσμα και κάποιες “extra" δραστηριότητες όπως το gaming θα μπορούσα να τις μειώσω προς όφελος της «μακροζωίας» του laptop.

 

Από την άλλη σκέφτομαι πως όλα τα μηχανήματα ζεσταίνονται και πως λογικά είναι και φυσιολογικό. Για παράδειγμα σε ένα mac mini που δουλεύω μετά από ένα δεκάλεπτο rendering 1080p «καίει». 

Δημοσ.

Μην φοβάσαι. Μόνο στα πόδια σου μην το έχεις γιατί προκαλεί αποχρωματισμό (και καρκίνο αλλά δεν είναι κλινικά αποδεδειγμένο αυτό) που είναι μη αναστρέψιμο (ο αποχρωματισμός).

 

Πάντως αν πιστεύεις ότι μπορείς να βγάλεις το πίσω καπάκι, τότε δεν έχει κάτι δύσκολο. Κανένα βίντεο δες στο YouTube από οποιοδήποτε laptop να αλλάζουν πάστα και θα είσαι εντάξει.

Δημοσ.

Μου έιχε τύχει ένα λάπτοπ που οι βάσεις της ψύκτρας του επεξεργαστή δέν ήταν με περαστές βίδες όπως συνήθως, αλλά κολλημένες με καλάι πάνω στην πλακέτα. Το καλάι με τους συνεχείς κύκλους θέρμανσης-ψύξης χάνει την αντοχή του και το αποτέλεσμα ήταν να ξεκολάει η ψύκτρα απο τον επεξεργαστή.

 

Επίσης έχω δεί πλαστικά retainers ψύκτρας σε σταθερό υπολογιστή να ραγίζουν απο θερμοκρασίες, πάλι με το ίδιο τελικό αποτέλεσμα.

 

Οι SSD έχουν μια ευαισθησία στις θερμοκρασίες, όμως πρακτικά σε όλα τα λάπτοπ είναι μακρυά τοποθετημένοι απο τον επεξεργαστή, οπότε δέν υπάρχει θέμα.

 

Απ την άλλη οι μπαταρίες που επίσης είναι ευαίσθητες στη θερμοκρασία είναι συνήθως ακριβως δίπλα στον επεξεργαστή. Γι αυτό είναι καλή ιδέα να αφαιρούμε την μπαταρία απο το λάπτοπ αν δεν το μετακινούμε. Αυξάνεται δραματικά το προσδόκιμο ζωής της.

 

Η πάστα πρακτικά δέν χρειάζεται ποτέ αλλαγή, μάλιστα κρίνοντας απο το πόσα θέματα υπάρχουν οπου κάποιος άλλαξε πάστα και μετά δέν δούλευε ο υπολογιστής, θα έλεγα να το αποφύγετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

 

Καθάρισμα απο τη σκόνη στην ψύκτρα και τον ανεμιστήρα αρκεί, και ειδικά στα λάπτοπ, στο σημείο που βγαίνει ο θερμός αέρας και πιάνει χνούδι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...