Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά απευθύνομαι σε οικονομολόγους και κυρίως λογιστές ,έχουμε μια μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση και θέλω να αγοράσουμε κάποιες τηλεοράσεις αλλά και άλλα ηλεκτρονικά ,τα οποία τα βρίσκω αρκετά φθηνά μεταχειρισμένα αλλά ο πατέρας είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι μας συμφέρει περισσότερο να τα πάρουμε καινούρια ,δηλαδή εκτός από το Φ.Π.Α. μου λέει πως θα κερδίσουμε και φοροαπαλλαγή 35% ,δηλαδή μια τηλεόραση ας πούμε των 100 ευρώ θα μας βγει λίγο πιο πάνω από τα 50ε ,εμένα μου φαίνεται αδύνατον να μπορώ να πάρω σχεδόν 50% κάτω αυτά τα προιόντα...

Εσείς τι λέτε,ποια είναι η γνώμη σας? 

Δημοσ.

Αν γινει έλεγχος πως θα δικαιολογήσεις τα πάγια αν δεν έχουν αγοραστεί με τιμολόγιο. Άλλα και άσχετα σε βάθος χρόνου δικιο έχει ο πατέρας σου

Δημοσ.

Αν γινει έλεγχος πως θα δικαιολογήσεις τα πάγια αν δεν έχουν αγοραστεί με τιμολόγιο. Άλλα και άσχετα σε βάθος χρόνου δικιο έχει ο πατέρας σου

ειναι προφανές οτι απο την στιγμη που δεν υπάρξει τιμολογιο αγοράς, δεν θα περαστούν καν στα πάγια. Ηταν δικά του (ως ιδιώτης) και τα διέθεσε στην επιχείρηση του. Δεν ειναι αναγκαστικό να φανεί κάπου. Αλλοι τα περνάνε στα πάγια εναντι συμβολικου τιμήματος (1ευρώ το τεμάχι ας πούμε, για λογους τυπικους) Το αν συμφέρει να αγοραστούν μτχ ή καινούργια είναι θέμα τιμής. Το μονο σίγουρο ειναι οτι εφοσον κατι αγοραστεί με τιμολογιο θα εκπέσει ΦΠΑ (23%) και θα μειώσει επίσης τυχον κερδοφορία της επιχείρησης κατ επεκταση και τον φόρο στο τέλος της χρονιας.

Δημοσ.

Μπορεί και πρέπει να κοπούν παραστατικά για αγορές απο ιδιώτη ώστε να τα εμφανίσει στην επιχείρηση, δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι να υπολογίσει αν τελικά τον συμφέρει
Δημοσ.

αυτό είναι ουσιαστικά το θέμα πόσο θα πρέπει να έχει το μεταχειρισμένο προιον για να συμφέρει να το πάρω αντί του καινούριου?

Δημοσ.

Η όλη ουσία βρίσκεται στην τιμή όπως σωστά ανέφεραν και οι συνάδελφοι πιο πάνω. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση κατά την οποία η καινούρια τηλεόραση κοστίζει 100 ευρώ τελική και η μεταχειρισμένη 50.

Στα 100 ευρώ τελική έχουμε καθαρή αξία τηλεόρασης 81,30 και 18,70 φπα το οποίο και θα εκπέσει. 

Μπορεί να περαστεί σαν πάγιο με αξία 81,30 και να αποσβεστεί είτε εφάπαξ μέσα στη χρήση επειδή πρόκειται για πάγιο <1500 ευρώ είτε με 10% σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα. Αν αποσβεστεί εφάπαξ τότε έχεις όφελος το ΦΠΑ και το 26% του 81,30 που είναι 21,13. Επομένως έχει ένα συνολικό όφελος 18,70 + 21,13 = 39,83. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να αποσβέσεις ξανά το πάγιο οπότε του χρόνου δεν θα έχεις αποσβέσεις από τις tv για να μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη.

Αν αποσβεστεί με συντελεστή 10% τότε το συνολικό όφελος για την πρώτη χρονιά θα είναι 18,70 + 26%*(10%*81,3)=21,13. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να αποσβέσεις το πάγιο και τις επόμενες χρήσεις.

Αν περαστεί σαν δαπάνη (ενώ δεν πρέπει αφού πρόκειται ξεκάθαρα για ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου τα οφέλη εκτείνονται πέραν του ενός έτους) τότε κερδίζεις τα ίδια με την πρώτη περίπτωση.

Αν το αγοράσεις μεταχειρισμένο θα πρέπει να κοπεί ένα τιμολόγιο αγοράς από ιδιώτη (είτε τον πραγματικό αγοραστή είτε τον πατέρα σου) με χαρτόσημο 3,6% επί της αξίας. Αν η αξία είναι 50 ευρώ, τότε θα πληρώσεις 51,80. Περνάει στα πάγια κανονικά και αν αποσβεστεί εφάπαξ έχεις ένα όφελος 13 ευρώ (50*26%) ή αν αποσβεστεί τμηματικά θα έχει ένα όφελος 1,3 ευρώ στην πρώτη χρήση.

Αν σε κούρασα και τα θέλεις πιο γενικά έχουμε:

Διαφορά στην καθαρή αξία: 81,30 - 51,80 = 29,5

Μείον διαφορά φορολογικής ωφέλειας: (81,30-51,80)*26%=7,67

Κέρδος από προτίμηση μεταχειρισμένης: 21,83              

Όλα τα παραπάνω γίνονται με τις εξής παραδοχές:

α) ο φορολογικός συντελεστής παραμένει σταθερός

β) δεν εξετάζεται η φορολογική επιβάρυνση (αν υπάρχει) του προσωπικού εισοδήματος (πχ του πατέρα σου) αν αγοραστεί μεταχειρισμένη στην πραγματική τιμή

γ) δεν εξετάζονται τα οφέλη από την ύπαρξη της εγγύησης

Μετά κάνεις τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:

-πόσες τηλεοράσεις θα αγοράσω

-ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της επιχείρησης

Με αυτές τις τιμές (100-50) και αν ήμουν τσίμα τσίμα στα αποτελέσματα, θα επέλεγα μεταχειρισμένη.

• Like 1
Δημοσ.

βασικά έχω βρει μια τηλεόραση στις 19 ίντσες στα 40ε και καινούρια έχει με mpeg4 αντί για mpeg 2 109e μαζί με το φπα με συμφέρει καινούρια?

Αν το αγοράσεις μεταχειρισμένο θα πρέπει να κοπεί ένα τιμολόγιο αγοράς από ιδιώτη (είτε τον πραγματικό αγοραστή είτε τον πατέρα σου) με χαρτόσημο 3,6% επί της αξίας. Αν η αξία είναι 50 ευρώ, τότε θα πληρώσεις 51,80. Περνάει στα πάγια κανονικά και αν αποσβεστεί εφάπαξ έχεις ένα όφελος 13 ευρώ (50*26%) ή αν αποσβεστεί τμηματικά θα έχει ένα όφελος 1,3 ευρώ στην πρώτη χρήση.

Επίσης πως ακριβώς θα κόψω τιμολόγιο από ιδιώτη για μεταχειρισμένο αντικείμενο,δηλαδή ποιοι τρόποι υπάρχουν?

Δημοσ.

Με αυτά τα ποσά και αν δεν σε νοιάζουν τα specs της tv τότε πας για την μεταχειρισμένη. Αλλά δεν έχεις εγγύηση με ότι αυτό συνεπάγεται. Κόβει η εταιρία ένα τιμολόγιο αγοράς στον ιδιώτη (υπάρχει μπλοκ στην αγορά), δεν βάζει φπα αλλά το χαρτοσημαίνει με 3,6%. Μετά αυτό κατατίθεται στην εφορία και πληρώνεις το χαρτόσημο. Ο λογιστής σου θα ξέρει τι να κάνει.

Δημοσ.

να αναφέρω πως το παιδί δίνει και αποκωδικοποιητή μαζί 

Με αυτά τα ποσά και αν δεν σε νοιάζουν τα specs της tv τότε πας για την μεταχειρισμένη. Αλλά δεν έχεις εγγύηση με ότι αυτό συνεπάγεται. Κόβει η εταιρία ένα τιμολόγιο αγοράς στον ιδιώτη (υπάρχει μπλοκ στην αγορά), δεν βάζει φπα αλλά το χαρτοσημαίνει με 3,6%. Μετά αυτό κατατίθεται στην εφορία και πληρώνεις το χαρτόσημο. Ο λογιστής σου θα ξέρει τι να κάνει.

οκ ευχαριστώ για την βοήθεια και εγώ πόσο κέρδος/φοροαπαλλαγή θα έχω από αυτό?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...