Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μωρε να μεινει ο πλανητης απο νερο δεν μενει αλλα να στο κοστολογησουνε χρυσαφι δεν το θεωρω καθολου απιστευτο.(λιγο παραπανω που διαβαζω για την δηλωση του τωρα μαλλον αλλο πραγμα ενοουσε η απλως τα μαζευει).Και οχι δνε ειμαι φαν των ιστοριων συνομοσιων ισα ισα μου φαινονται αστειες

• Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μακάρι όλα τα παιδάκια να μαζεύαν κακάο. Υπάρχουν άλλα που τα έχουν στα ορυχεία ή στις ανακυκλώσεις εξαρτημάτων από κινητά. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και δεν έχει να κάνει με την nestle αλλά με την κάθε χώρα που επιτρέπει την παιδική εργασία. Η εκμετάλευση γίνεται από τους "φεουδάρχες" των χωρών και όχι από την nestle.

Αν κατηγορούμε τόσο εύκολα την nestle που παίρνει πρώτη ύλη από αυτές τις χώρες γιατί να μην κατηγορήσουμε απλά εμάς που καταναλώνουμε κακάο εκμετάλευσης;

Το κακάο βέβαια τα παιδάκια το μαζεύουν με ματσέτες που ακρωτηριάζουν χέρια/δάκτυλα για πλάκα. Μακάρι να πήγαιναν σχολείο βασικά αντί να γίνονταν δούλοι.

Σοβαρά θεωρείς ότι η (κάθε) Νεστλε δε συμμετέχει συνειδητά στην εκμετάλλευση των δούλων-εργατών (παιδιών και ενηλίκων) στις χώρες αυτές; Με τη λογική σου ούτε οι Nike, Adidas, Apple, Sony κλπ κουβαλάνε κάποιο μερίδιο ευθύνης για τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και τους κακούς μισθούς στα εργοστάσια της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής... Τυχαία επέλεξαν τις χώρες αυτές... απλά είχαν την ατυχία να πέσουν σε διεφθαρμένα κράτη με ολιγάρχες που καταπατoυν δικαιώματα...

Ως αντιπαράδειγμα θα σου φέρω εταιρείες όπως τη Gepa, που για την προμήθεια πρώτων υλών (κακάο, καφέ κλπ.) επιλέγουν, χρηματοδοτούν και επιβλέπουν φάρμες με κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη παραγωγή και με όσο γίνεται δικαιότερους μισθούς. Η Νεστλε από την άλλη επιλέγει το δρόμο της εκμετάλλευσης των τριτοκοσμικών συνθηκών υπέρ των ανταγωνιστικότερων τιμών της και του κέρδους.

Σχετικά με το τελευταίο σου ερώτημα, σαφώς και πρέπει να κατηγορήσουμε και τους εαυτούς μας για τις όποιες ανήθικες καταναλωτικές μας επιλογές.

• Like 4
Δημοσ.

Το κακάο βέβαια τα παιδάκια το μαζεύουν με ματσέτες που ακρωτηριάζουν χέρια/δάκτυλα για πλάκα. Μακάρι να πήγαιναν σχολείο βασικά αντί να γίνονταν δούλοι.

Σοβαρά θεωρείς ότι η (κάθε) Νεστλε δε συμμετέχει συνειδητά στην εκμετάλλευση των δούλων-εργατών (παιδιών και ενηλίκων) στις χώρες αυτές; Με τη λογική σου ούτε οι Nike, Adidas, Apple, Sony κλπ κουβαλάνε κάποιο μερίδιο ευθύνης για τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και τους κακούς μισθούς στα εργοστάσια της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής... Τυχαία επέλεξαν τις χώρες αυτές... απλά είχαν την ατυχία να πέσουν σε διεφθαρμένα κράτη με ολιγάρχες που καταπατoυν δικαιώματα...

Ως αντιπαράδειγμα θα σου φέρω εταιρείες όπως τη Gepa, που για την προμήθεια πρώτων υλών (κακάο, καφέ κλπ.) επιλέγουν, χρηματοδοτούν και επιβλέπουν φάρμες με κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη παραγωγή και με όσο γίνεται δικαιότερους μισθούς. Η Νεστλε από την άλλη επιλέγει το δρόμο της εκμετάλλευσης των τριτοκοσμικών συνθηκών υπέρ των ανταγωνιστικότερων τιμών της και του κέρδους.

Σχετικά με το τελευταίο σου ερώτημα, σαφώς και πρέπει να κατηγορήσουμε και τους εαυτούς μας για τις όποιες ανήθικες καταναλωτικές μας επιλογές.

Στις χώρες που συμβαίνει αυτό η παιδική εργασία δεν είναι τόσο πιο πολύ φθηνή από την ενήλικη εργασία. Ο λόγος που συμβαίνει είναι γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά στις οικογένειες και είναι σημαντικό εισόδημα αντί να βγάζεις 2 δολλάρια την ημέρα σαν οικογένεια να βγάζεις 7 (να δουλεύουν δηλαδή και τα 10 παιδιά σου). Η παιδική εργασία είναι κάτι που υπήρχε και εδώ τον περασμένο αιώνα. Ο προπάππους μου πήγε 12 χρονών στα καράβια πχ. Είναι άσχημο; Ναι. Τι είναι ακόμα πιο άσχημο; Να πεινάσει η οικογένεια.

Δεν το δικαιολογώ σε καμία περίπτωση, απλά λέω τον λόγο που συμβαίνει...

• Like 1
Δημοσ.

Εντωμεταξύ η δήλωση του είναι από το 2005, αλλά φαίνεται να ανακυκλώνεται κάθε 2-3 χρόνια από έγκυρα blogs κ.τ.λ.. :rolleyes:

• Like 1
Δημοσ.

Εντωμεταξύ η δήλωση του είναι από το 2005, αλλά φαίνεται να ανακυκλώνεται κάθε 2-3 χρόνια από έγκυρα blogs κ.τ.λ.. :rolleyes:

εχεις δικιο.. καλυτερα να το ξεχασουμε οτι καποιοι θελουν να πουλανε το νερο για χρυσαφι... da daaaaaa

• Like 1
Δημοσ.

Είναι αστείο να μιλάνε Ελληνες για την Αφρική και για τους κακούς καπιταλιστές την στιγμή που η Ελλάδα έχει πάρει 300 δις δάνεια.

Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν ταίσει ολόκληρη την Αφρική. Κατά τ'άλλα κόπτεται πολύ ο μέσος Ελληνας για την παιδική εργασία...

Δημοσ.

εχεις δικιο.. καλυτερα να το ξεχασουμε οτι καποιοι θελουν να πουλανε το νερο για χρυσαφι... da daaaaaa

Καλύτερο ακόμα είναι να μην αποδίδουμε στα λόγια του άλλου το νόημα που θέλουμε εμείς (να θυμίσω αυτό με τον Bill Gates και τον... αφανισμό του προλεταριάτου μέσω εμβολίων ξανά και ξανά και ξανά?) αλλά ας μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις.

Και μιας που είμαι εδώ, από αυτούς που κράζουν για παιδική εργασία ένα μεγάλο μέρος θα αγοράζουν χωρίς ηθικό κώλυμα το νέο iPhone (αυτοκτονίες και απαράδεκτες συνθήκες στα εργοστάσια της Foxconn), τα νέα Nike (παιδάκια στο Μπαγκλαντές κλπ), τα νέα συνολάκια (συγχωρεμένοι οι εργάτες στη Dhaka που έπεσε το κτίριο και τους πλάκωσε), κλπ κλπ κλπ. Αλλά τι τα θες, σαν το ρουσφέτι ένα πράγμα: δε φταίω εγώ που το ζήτησα, ο άλλος φταίει που το έκανε.

• Like 1
Δημοσ.

Στις χώρες που συμβαίνει αυτό η παιδική εργασία δεν είναι τόσο πιο πολύ φθηνή από την ενήλικη εργασία. Ο λόγος που συμβαίνει είναι γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά στις οικογένειες και είναι σημαντικό εισόδημα αντί να βγάζεις 2 δολλάρια την ημέρα σαν οικογένεια να βγάζεις 7 (να δουλεύουν δηλαδή και τα 10 παιδιά σου). Η παιδική εργασία είναι κάτι που υπήρχε και εδώ τον περασμένο αιώνα. Ο προπάππους μου πήγε 12 χρονών στα καράβια πχ. Είναι άσχημο; Ναι. Τι είναι ακόμα πιο άσχημο; Να πεινάσει η οικογένεια.

Δεν το δικαιολογώ σε καμία περίπτωση, απλά λέω τον λόγο που συμβαίνει...

Ναι, λέμε όμως γιατί να υπάρχει εξαρχής αυτή η ακραία εκμετάλλευση; Γιατί οι κάτοικοι συγκεκριμένων χωρών να πληρώνονται με 1-2 δολάρια τη μέρα, ώστε να αναγκάζονται να δουλεύουν και τα ανήλικα παιδιά τους; Ποια είναι δηλαδή τα βαθύτερα αίτια της παιδικής εργασίας και της δουλείας;

Από τη μια έχουμε την απληστία και την αδιαφορία των εργοδοτών (τόσο τοπικοί παραγωγοί όσο και κολοσσοί όπως η Νεστλε) καθώς και των καταναλωτών, από την άλλη το θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την ύπαρξη/ανάπτυξη των φαινομένων αυτών (ελεύθερη αγορά και στρεβλό σύστημα αξιών) και τέλος η απουσία ενός δημοκρατικού, δίκαιου κράτους ως διχτυού ασφαλείας σε ρόλο ρυθμιστή της αγοράς και των συνθηκών εργασίας.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι, λέμε όμως γιατί να υπάρχει εξαρχής αυτή η ακραία εκμετάλλευση; Γιατί οι κάτοικοι συγκεκριμένων χωρών να πληρώνονται με 1-2 δολάρια τη μέρα, ώστε να αναγκάζονται να δουλεύουν και τα ανήλικα παιδιά τους; Ποια είναι δηλαδή τα βαθύτερα αίτια της παιδικής εργασίας και της δουλείας;

Σε πρώτη φάση ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Κάποιος θα σε διαολοστείλει αν του προσφέρεις 1000 το μήνα, άλλος θα τα πάρει και θα σε διαολοστείλει στα 100, άλλος θα πάρει τα 100 και θα σε διαολοστείλει στο 1. Άλλος θα πάρει και το 1, γιατί είναι η καλύτερη επιλογή που έχει. Όσο υπάρχει τέτοια ακραία ανισότητα θα υπάρχει και τέτοια ακραία εκμετάλλευση.

Όσον αφορά την ανισότητα: "Όταν δε βλέπεις μπροστά σου, ανάβεις το φως. Δε βγάζεις νόμο που απαγορεύει το σκοτάδι". Ο νοών νοείτω.

Η ανισότητα δημιουργεί λοιπόν τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση και μετά αναλαμβάνει η ανθρώπινη απληστεία και το γεγονός ότι λίγο-πολύ χεστήκαμε για τους "άλλους". Και υπόψιν, όσο άσχημα κι αν ακούγονται αυτά παραμένουν μέρος της ανθρώπινης φύσης από απαρχής της ιστορίας -- κι αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό δεδομένο για το πώς πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Το κράξιμο online είναι τζάμπα, ο καθένας μπορεί να το κάνει (και φυσικά το κάνουν). Αυτό που δεν κάνουν είναι να αναλάβουν πρωτοβουλία στο βαθμό που μπορεί ο καθένας: ελάχιστα άτομα έχω δει να "στερούνται" (όσο μπορεί να ταιριάζει αυτή η λέξη όταν μιλάμε για είδη τελείως πολυτελείας όπως τάδε ποικιλία καφέ) κάτι που τους αρέσει επειδή δε θέλουν να συμμετέχουν στον εκάστοτε κύκλο εκμετάλλευσης. Και όπως είπα παραπάνω: ποιός από αυτούς που κράζουν εδώ θα αγόραζε π.χ. no name παπουτσάκι made in Greece αντί για Nike made by παιδάκια; Ποιός θα αποφάσιζε ότι θέλει 500 ευρώ κινητό και μετά απ' αυτό θα έπαιρνε ένα με τα μισά και τ' άλλα μισά δωρεά στους MSF?

Αυτό είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης που λέω παραπάνω. Δε βγάζω τον εαυτό μου απέξω, αλλά δε μπορώ και να δικαιολογήσω την υποκριτική στάση "αυτός είναι ο άπληστος καπιταλιστής". Κοιτάξου στον καθρέφτη, δε σε ανάγκασε κανείς να αγοράσεις. Και για την ακρίβεια, σε ένα υποθετικό σενάριο χωρίς ανισότητα δε θα μπορείς να αγοράσεις γιατί δε θα υπάρχει παιδάκι να τα φτιάχνει με 1 δολάριο (μιας για post-scarcity κοινωνίες προς το παρόν μόνο σε sci-fi διαβάζουμε).

Και τέλος ας μη ξεχνάμε και το ρόλο της ανθρώπινης βλακείας, ή για να το πω πιο ευγενικά: το ότι οι απόψεις που σχηματίζουμε και πρεσβεύουμε οδηγούνται από ένα confirmation bias που είναι από τρομακτικά μεγάλο (εγώ π.χ. που πιστεύω ότι ξέρω 5 πράγματα και είμαι σκεπτόμενος και και και: ώρες ώρες πιάνω συμπεριφορές μου καθαρά από confirmation bias και λέω omg τι κάνεις???) μέχρι τόσο μεγάλο που δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο στο κεφάλι μας.

Παράδειγμα 1: αφού το είπε ο πρώην CEO της Nestle ήταν σίγουρα σατανικό, τέλος. Πάω τώρα να ποστάρω στο Μπλα Μπλα, δεν πιστεύω να νόμιζες ότι θα κάτσω να το ψάξω περισσότερο;

Παράδειγμα 2: εγώ ο ίδιος θα έπινα το νερό αυτό αν ήξερα πως το νερό που θα εξοικονομήσω έτσι θα το πιεί κάποιος άλλος που δε θα είχε να πιεί σε αντίθετη περίπτωση. Θα το έκανα ακόμα κι αν μου έλεγες ότι αυτός που θα πιει το "κανονικό" νερό είχε την επιλογή ανάμεσα στο προϊόν επεξεργασίας και το τίποτα, και επέλεξε το τίποτα επειδή ήταν πολύ περήφανος ή πολύ βλάκας ή οτιδήποτε άλλο. Θα σκεφτόμουν ότι η δική του επιλογή δεν επηρρεάζει τη δική μου, που κάνω βάσει αυτών που ξέρω και που μπορώ να σκεφτώ και που θέλω να δω να συμβαίνουν. Κι όμως, στο thread που αναφέρομαι θα δεις τους ίδιους που κράζουν τον καπιταλισμό γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες να λυσσάνε επειδή το φονικό κοκτέιλ confirmation bias + βλακείας δεν τους επιτρέπει να καταλάβουν πως τα σκατά του Bill Gates που βγάζουν νερό είναι ένα μέσο καταπολέμησης της de facto υπαρκτής ανισότητας στον πλανήτη... σε αντίθεση με τα σκατά που κουβαλάνε οι ίδιοι στο κεφάλι τους.

• Like 2
Δημοσ.

Μην αγωνιατε βρε , δεν απειλειται τοσο ευκολα ο καπιταλισμος .Το πολυ πολυ αν κανει καποια παρεξηγησιμη δηλωση καποιος ,τετοια δηλαδη που υπαρχει κινδυνος να παει ψιλοστραφι ενα μερος της οποιας διαφημηστικης καμπανιας , να χρειαστει να δωσει επεξηγησεις.Μετα θα φιλοξενηθει εντυπα, site , ολοι περιμενουν να παρουν το καπιταλιστικο κομματι τους.

Τζαμπα σπευδετε να υπερασπιστειτε το παιδι.Μηπως φοβαστε μην ερθει ο....κομμουνισμος ?  :-D

• Like 1
Δημοσ.

Στα πλαίσια του καπιταλιστικού marketing, πώς σας φαίνεται αυτό το slogan?

"Confirmation bias με μια μεζούρα trolling: ο πιο ευχάριστος τρόπος να τον παίζεις ένα ηλιόλουστο απόγευμα".

Δημοσ.

Οχι αλλα υγρα.

Φθανουν τα δακρυα για την λεκτικη αδικια που βιωσε στο πετσι του το παρεξηγημενο ,απο τους αχαριστους, παιδι. :-D

Δημοσ.

Σε πρώτη φάση ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Κάποιος θα σε διαολοστείλει αν του προσφέρεις 1000 το μήνα, άλλος θα τα πάρει και θα σε διαολοστείλει στα 100, άλλος θα πάρει τα 100 και θα σε διαολοστείλει στο 1. Άλλος θα πάρει και το 1, γιατί είναι η καλύτερη επιλογή που έχει. Όσο υπάρχει τέτοια ακραία ανισότητα θα υπάρχει και τέτοια ακραία εκμετάλλευση.

Πάμε πάλι; Αυτός που προσφέρει το 1, τα 100, το χ ευτελές πόσο, ενώ θα μπορούσε να δώσει παραπάνω, δε δίνει και επιλέγει να εκμεταλλευτεί το κόσμο επειδή... τι;

Βασικά αυτό που κάνει ο νόμος προσφοράς-ζήτησης είναι να ρυθμίζει τη ποσότητα, τη ποιότητα και το είδος της παραγωγής και προσφοράς (μακροπρόθεσμα) ανάλογα με τη ζήτηση. Εγώ όμως δε μιλάω για το πρόβλημα χαμηλών μισθών στη περίπτωση χαμηλής ζήτησης αλλά στη περίπτωση που οι μισθοί είναι δυσανάλογα χαμηλοί της ζήτησης και της παραγωγής αντίστοιχα. Το κακάο της Γκάνας είναι περιζήτητο και παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από σκληρά εργαζόμενους και παραγωγικούς εργάτες. Η παραγωγική αλυσίδα κακάο/σοκολάτας αποφέρει στο σύνολο της τεράστια κέρδη. Ρωτάω γιατί κάποιοι εντός της αλυσίδας αυτής πρέπει να παίρνουν 1 για να περισσεύουν σε άλλους 10 ή 100 χιλιάδες; Επειδή έτσι αποφάσισαν οι δεύτεροι; Χαίρω πολύ...

Η ανισότητα δημιουργεί λοιπόν τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση και μετά αναλαμβάνει η ανθρώπινη απληστεία και το γεγονός ότι λίγο-πολύ χεστήκαμε για τους "άλλους". Και υπόψιν, όσο άσχημα κι αν ακούγονται αυτά παραμένουν μέρος της ανθρώπινης φύσης από απαρχής της ιστορίας -- κι αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό δεδομένο για το πώς πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Η απληστία και η αδιαφορία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εκμετάλλευση που οδηγεί σε ακραίες ανισότητες. Το ότι αυτά αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης είναι αυτονόητο, γι αυτό δεν το συμπεριέλαβα στις 3-4 αιτίες που ανέφερα χθες. Και η βία μέσα στην ανθρώπινη φύση είναι. Ξέρουμε όμως ότι η φύση μας έχει πολλές πλευρές και ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να υποκύπτουμε στα ένστικτα μας και σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Γι αυτό δημιουργούμε κανόνες, θεσπίζουμε νόμους, μεταδίδουμε αξίες, κατηγορούμε και επιβραβεύουμε συμπεριφορές, ως πρόληψη/αντιμετώπιση της εκδήλωσης της "σκοτεινής", (αυτο)καταστροφικής πλευράς της φύσης μας. Η οικονομική ανισότητα και η εκμετάλλευση δεν αποτελούν καταστάσεις που δε μπορούν να ρυθμιστούν από κάποιο θεσμικό/τεχνητό πλαίσιο ώστε να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια και να μείνουμε στην άτυχη μας φύση.

Το κράξιμο online είναι τζάμπα, ο καθένας μπορεί να το κάνει (και φυσικά το κάνουν). Αυτό που δεν κάνουν είναι να αναλάβουν πρωτοβουλία στο βαθμό που μπορεί ο καθένας: ελάχιστα άτομα έχω δει να "στερούνται" (όσο μπορεί να ταιριάζει αυτή η λέξη όταν μιλάμε για είδη τελείως πολυτελείας όπως τάδε ποικιλία καφέ) κάτι που τους αρέσει επειδή δε θέλουν να συμμετέχουν στον εκάστοτε κύκλο εκμετάλλευσης. Και όπως είπα παραπάνω: ποιός από αυτούς που κράζουν εδώ θα αγόραζε π.χ. no name παπουτσάκι made in Greece αντί για Nike made by παιδάκια; Ποιός θα αποφάσιζε ότι θέλει 500 ευρώ κινητό και μετά απ' αυτό θα έπαιρνε ένα με τα μισά και τ' άλλα μισά δωρεά στους MSF?

Ανέφερα στα προηγούμενα μηνύματα μου ότι φταίμε και εμείς ως καταναλωτές. Το να επωφελείσαι από την εκμετάλλευση των ανίσχυρων είναι πάντα ανήθικο. Το ότι είμαστε υποκριτές όταν κατηγορούμε τους CEO όσο αγοράζουμε τα προϊόντα τους δεν τους απαλλάσει όμως από τις δικές τους ευθύνες. Υπάρχουν CEO που στηρίζουν το δίκαιο εμπόριο και υπάρχουν κι αυτοί που επιλέγουν να μοιράζουν ψίχουλα...

Και τέλος ας μη ξεχνάμε και το ρόλο της ανθρώπινης βλακείας, ή για να το πω πιο ευγενικά: το ότι οι απόψεις που σχηματίζουμε και πρεσβεύουμε οδηγούνται από ένα confirmation bias που είναι από τρομακτικά μεγάλο (εγώ π.χ. που πιστεύω ότι ξέρω 5 πράγματα και είμαι σκεπτόμενος και και και: ώρες ώρες πιάνω συμπεριφορές μου καθαρά από confirmation bias και λέω omg τι κάνεις???) μέχρι τόσο μεγάλο που δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο στο κεφάλι μας.

Παράδειγμα 1: αφού το είπε ο πρώην CEO της Nestle ήταν σίγουρα σατανικό, τέλος. Πάω τώρα να ποστάρω στο Μπλα Μπλα, δεν πιστεύω να νόμιζες ότι θα κάτσω να το ψάξω περισσότερο;

Παράδειγμα 2: εγώ ο ίδιος θα έπινα το νερό αυτό αν ήξερα πως το νερό που θα εξοικονομήσω έτσι θα το πιεί κάποιος άλλος που δε θα είχε να πιεί σε αντίθετη περίπτωση. Θα το έκανα ακόμα κι αν μου έλεγες ότι αυτός που θα πιει το "κανονικό" νερό είχε την επιλογή ανάμεσα στο προϊόν επεξεργασίας και το τίποτα, και επέλεξε το τίποτα επειδή ήταν πολύ περήφανος ή πολύ βλάκας ή οτιδήποτε άλλο. Θα σκεφτόμουν ότι η δική του επιλογή δεν επηρρεάζει τη δική μου, που κάνω βάσει αυτών που ξέρω και που μπορώ να σκεφτώ και που θέλω να δω να συμβαίνουν. Κι όμως, στο thread που αναφέρομαι θα δεις τους ίδιους που κράζουν τον καπιταλισμό γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες να λυσσάνε επειδή το φονικό κοκτέιλ confirmation bias + βλακείας δεν τους επιτρέπει να καταλάβουν πως τα σκατά του Bill Gates που βγάζουν νερό είναι ένα μέσο καταπολέμησης της de facto υπαρκτής ανισότητας στον πλανήτη... σε αντίθεση με τα σκατά που κουβαλάνε οι ίδιοι στο κεφάλι τους.

Ναι, επειδή όμως κάποιοι συνομωσιολόγοι θα πουν τη βλακεία τους για το καπιταλισμό ή για τον τάδε καπιταλιστή θα πρέπει εμείς να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να τον αγιοποιήσουμε, αγνοώντας δηλαδή τις όποιες αρνητικές του πλευρές μόνο και μόνο για να μη φτάσουμε σε σημείο συμφωνίας με τον αντικαπιταλιστή;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...