Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Αυτο ειναι το Α και το Ω.  Αλλα εξεταζουμε καθαρα το επιπεδο της ακαδημαικης μορφωσης που διδει η ΣΣΕ εναντιων καποιου τμηματος ΑΕΙ/ΤΕΙ

Εφόσον το θέτεις έτσι, πάω πάσο.

Συμφωνώ λοιπόν μαζί σου, προφανώς και η ακαδημαϊκή μόρφωση που παρέχεται από τα ΑΤΕΙ/ΑΕΙ είναι ανωτέρου επιπέδου συγκριτικά με αυτή που παρέχει η ΣΣΕ. Άλλος ο στόχος όμως της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλος των στρατιωτικών σχολών .

Τέλος πάντων, η όλη συζήτηση ξεκίνησε από ένα δικό μου σχόλιο, συγκεκριμένα έγραψα πως, οι Ευέλπιδες είναι "αρκετά μορφωμένοι". Όπως έχω ήδη διευκρινίσει, η έκφρασή μου δεν είναι απόλυτα ακριβής εννοιολογικά. Άλλωστε, σκοπός μου δεν ήταν να συγκρίνω έναν επιστήμονα με ένα στρατιωτικό (χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος είναι αδύνατον να είναι και τα δύο, αν το επιθυμεί), αλλά να τονίσω πως οι Ευέλπιδες, αντίθετα με άλλους στρατιωτικούς, έχουν ένα αξιοπρεπές μορφωτικό και αντιληπτικό επίπεδο.

Αυτό που λες δεν είναι μόρφωση αλλά καλλιέργεια.

Ρε συ, μην παίζουμε με τις λέξεις. Έχω διευκρινήσει ήδη δύο φορές το τι εννοούσα.

Anyway, χρησιμοποίησα τη λέξη "μόρφωση", γιατί ξέρω πως σημαίνει και "πνευματική καλλιέργεια":

http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CF%8C%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B7

• Απαντ. 25,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εφόσον το θέτεις έτσι, πάω πάσο.

Συμφωνώ λοιπόν μαζί σου, προφανώς και η ακαδημαϊκή μόρφωση που παρέχεται από τα ΑΤΕΙ/ΑΕΙ είναι ανωτέρου επιπέδου συγκριτικά με αυτή που παρέχει η ΣΣΕ. Άλλος ο στόχος όμως της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλος των στρατιωτικών σχολών .

Τέλος πάντων, η όλη συζήτηση ξεκίνησε από ένα δικό μου σχόλιο, συγκεκριμένα έγραψα πως, οι Ευέλπιδες είναι "αρκετά μορφωμένοι". Όπως έχω ήδη διευκρινίσει, η έκφρασή μου δεν είναι απόλυτα ακριβής εννοιολογικά. Άλλωστε, σκοπός μου δεν ήταν να συγκρίνω έναν επιστήμονα με ένα στρατιωτικό (χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος είναι αδύνατον να είναι και τα δύο, αν το επιθυμεί), αλλά να τονίσω πως οι Ευέλπιδες, αντίθετα με άλλους στρατιωτικούς, έχουν ένα αξιοπρεπές μορφωτικό και αντιληπτικό επίπεδο.

Σε αυτα συμφωνω.

Δημοσ.

Επειδή δεν γίνεται σαφές από το προηγούμενο post μου, διευκρινίζω:

Κι εμείς κατά τη διάρκεια του ΣΠΕΝ τρεις βολές κάναμε (απλή βολή από τα 300 μ., πορεία - βολή, πυρ και κίνηση με βολές ανά συγκεκριμένες αποστάσεις - 300/200/100 μ.).

Με τα πολυβόλα έριξα κυρίως κατά τη διάρκεια του σχολείου πολυβολητή που πέρασα μετά το ΣΠΕΝ.

Οι υπόλοιπες βολές πραγματοποιήθηκαν κατά τα δύο "πενθήμερα βολών" τα οποία έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Στις ασκήσεις αυτές συμμετείχαν τρεις διαφορετικές μονάδες και η εργασία για το στήσιμο του πεδίου βολής, καθώς και η παροχή πυρομαχικών, ηταν ευθύνη διαφορετικής μονάδας ανά ημέρα.

Δεν ξέρω πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα, κατάλαβα ωστόσο πως η διοργάνωση των εν λόγω ασκήσεων, δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του εκάστοτε διοικητή. Υπήρχε ετήσιο πρόγραμμα, το οποίο αφορούσε όλο το νησί (δεν ξέρω αν προερχόταν από την Ταξιαρχία ή την ΑΣΔΕΝ) και όφειλαν οι μονάδες ν' ακολουθήσουν. Συμμετείχε μάλιστα σ' αυτές όλο το διαθέσιμο προσωπικό των στρατοπέδου, μόνιμοι και κληρωτοί.

κανεις λάθος, ειδικά για ΣΠΕΝ, ειδικότητες κτλ. από το πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχουν στο τρίτο  γραφείο κάνουν ορισμένα πράματα, το ποσα και σε τι βαθμό δυσκολίας έγκειται στον διοικητή.

σε ασκήσεις που συμμετέχει ταξιαρχία, μεραρχία, διακλαδικές, κτλ. προφανώς και δεν είναι θέμα του δικά

Δημοσ.

κανεις λάθος, ειδικά για ΣΠΕΝ, ειδικότητες κτλ. από το πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχουν στο τρίτο  γραφείο κάνουν ορισμένα πράματα, το ποσα και σε τι βαθμό δυσκολίας έγκειται στον διοικητή.

σε ασκήσεις που συμμετέχει ταξιαρχία, μεραρχία, διακλαδικές, κτλ. προφανώς και δεν είναι θέμα του δικά

Μα δε σου μιλάω για το ΣΠΕΝ ρε συ! Συμφωνούμε, εκεί οι δραστηριότητες είναι περιορισμένες και το αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι, εξαρτάται από τους διοικητές.

Τα λεγόμενα "πενθήμερα βολών" όμως είναι ανεξάρτητες ασκήσεις, όπου συμμετέχουν πολλές μονάδες ταυτόχρονα.

Απλά μου κάνει εντύπωση, πως είναι δυνατόν εγώ να πήρα μέρος σε δύο τέτοιες φάσεις κατά τη διάρκεια οκτώ μηνών θητείας και άλλοι να ρίχνουν 2-3 φορές μόνο, αποκλειστικά μάλιστα κατά τη διάρκεια του ΣΠΕΝ;

Δημοσ.

@N3k21

Παρόλα αυτά όπως είπα, υπάρχουν και μορφωμένοι αξιωματικοί που πέρα από την Ευελπίδων έχουν βγάλει και άλλα ΑΕΙ ή έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους

(Πέρα από τα πάμπολλα σχολεία που έχουν περάσει λόγω των χρόνων που είναι στο στράτευμα)

Αυτοί είναι οι ΠΟΛΥ μορφωμένοι και για αυτό είχα τις αντιρρήσεις μου με τους μορφωμένους νεαρούς αξιωματικούς.

Το ότι δεν ήταν ζώα όπως οι καραβανάδες για μένα είναι το αναμενόμενο για έναν αξιωματικό, παρόλα αυτά δεν είναι και δεδομένο.

Ανθυπασπιστης ειναι ο αντι + υπασπιστης, δηλαδη ο ακολουθος καποιου στρατιωτικου αρχηγου και ειναι κατι μεταξυ αξιωματικου και υπαξιωματικου

Ο ανθυπασπιστής είναι βαθμός από τον οποίον περνούν σίγουρα οι απόφοιτοι της ΣΜΥ (μπορεί να έχουν περάσει και καραβανάδες) και θεωρείται κανονικά αξιωματικός.

Μετά συνεχίζουν με αστέρια όπως οι ευέλπιδες.

Οι ευέλπιδες δεν περνούν από αυτό το βαθμό και πάνε κατευθείαν ανθυπολοχαγοι μόλις αποφοιτήσουν.

Αυτο που λες εσύ είναι ο υπασπιστής

Δημοσ.

Μηπως θυμασαι σειρα? αν και μου φαινονται πολυ περιεργα αυτα που γραφεις ιδιως για τη ΣΤΥΑ......απο την "αλλη" ειχες παρει ηλεκτρολογος και παραιτηθηκες? ? ? ? ? ? ? ? την πηρες σαν επιλογη ή την διαλεξες μεσω της διαδικασιας του κληρου?

Σε αυτη την ερωτηση....

Ποια ειναι η ερωτηση? Εχει απαντηθει κυριε..

Δημοσ.

Σε αυτη την ερωτηση....

Το 1997 μπηκα στη ΣΤΥΑ και διαλεξα εγω ειδικοτητα Ηλεκτρολογος!

Πριν φυγω ειχα και συναντηση με τον διοικητη της σχολης γιατι ηθελε να μου ζητησει το λογο μιας και ελαχιστοι καθονται επιτηδες μεχρι το τελος απο τη στιγμη που ηθελαν να παραιτηθουν.. χο χο χο

Εγω το πηρα πατριωτικα το θεμα φαινεται..

Δημοσ.

Μα όλα όσα αναφέρεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, του Πεζικού τουλάχιστον.

Το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα αυτό σπανίως εφαρμόζεται, είτε λόγω ανικανότητας/λογικής Δ.Υ. πολλών στελεχών, είτε λόγω της γενικότερης νοοτροπίας του μέσου φαντάρου, ο οποίος προτιμά να παραστήσει το χαζό παρά να ασχοληθεί -έστω τυπικά- με το αντικείμενο του.

Όπως είχαμε πει και παλαιότερα στο παρόν thread, ο καθένας έχει αποκομίσει διαφορετικές εμπειρίες από την θητεία του. Π.χ., στο ΚΕΥΠ Λαμίας όπου παρουσιάστηκα (στο Πεζικό όμως), όλοι οι εκπαιδευτές ήταν ανθυπολοχαγοί, αρκετά μορφωμένοι και με όρεξη για δουλειά. Πέρα από τις κλασσικές παρελάσεις και οπλοασκήσεις, κάναμε μαθήματα προσανατολισμού με πυξίδα και χάρτη, βολή με G3 αλλά και αρκετή -ελαφριά βέβαια- γυμναστική.

Αργότερα στη μονάδα (Λήμνος), κατά το ΣΠΕΝ και την εκπαίδευση ειδικότητας κάναμε επίσης αρκετά πραγματάκια. Έχω ρίξει τρεις φορές με M2 ("πενηντάρι"), δύο με MG3 και μια νυχτερινή με HK11. Είχαμε λιώσει τόσο πολύ στο να λύνουμε και να δένουμε τα συγκεκριμένα όπλα, που ακόμα και τώρα μου φαίνεται παιχνιδάκι η διαδικασία. Με G3 η σειρά μου πρέπει να έριξε 5-6 φορές συνολικά. Ε, δεν το λες και λίγο, είναι αρκετό για να μάθεις πως να χρησιμοποιείς το όπλο και ν' αλλάζεις γεμιστήρες με ταχύτητα.

Μεταξύ άλλων κάναμε πυρ και κίνηση με αβολίδωτα, τάξη ομάδας με ερπυστριοφόρο, ρίψη χειροβομβίδας, σκηνικά α λα paintball όπου έπρεπε οι μίσοι να αμύνονται και οι άλλοι να καταλάβουν την θέση των πρώτων...

Τα παραπάνω γίνονταν φυσικά μόνο κατά τη διάρκεια του ΣΠΕΝ. Όμως δεν είναι πράγματα που πρέπει να επαναλαμβάνονται συνέχεια προκειμένου ν' αφομοιωθούν. Για έναν επαγγελματία ή ειδικοδυναμίτη η επανάληψη και οι συχνές ασκήσεις επιβάλλονται, για τον κληρωτό όμως νομίζω πως αρκούν οι τρεις εβδομάδες του ΣΠΕΝ και η εβδομαδιαία εκπαίδευση που λαμβάνει για το υπόλοιπο της θητείας του.

Ωστόσο, είχαμε καλούς εκπαιδευτές και διοικητή με διάθεση. Από ιστορίες που μου έχουν διηγηθεί φιλαράκια μου, καταλαβαίνω πως μάλλον η μονάδα όπου υπηρέτησα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα...

Σε ποια μοναδα ησουν αδερφε? Και τι σειρα?

Δημοσ.

Το 1997 μπηκα στη ΣΤΥΑ και διαλεξα εγω ειδικοτητα Ηλεκτρολογος!

Πριν φυγω ειχα και συναντηση με τον διοικητη της σχολης γιατι ηθελε να μου ζητησει το λογο μιας και ελαχιστοι καθονται επιτηδες μεχρι το τελος απο τη στιγμη που ηθελαν να παραιτηθουν.. χο χο χο

Εγω το πηρα πατριωτικα το θεμα φαινεται..

Συνεχίζεις όμως να μην απαντάς.....αλήθεια, με τη σειρά εισαγωγής μπήκες? έτσι, εαν καταλαβαίνω καλα, αυτό που θέλει να ρωτήσει η spinemm (συγνώμη πριν για το "ο" :) ) είναι ποια σειρά ΣΤΥΑ ήταν μέσα το 1997...

Όσο για το ότι ο Δκτης της Σχολής ήθελε να σου ζητήσει το λόγο το βρίσκω λίγο άτοπο, να μάθει το λόγο ίσως, να στον ζητήσει ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, από την άλλη βέβαια με αυτά που διαβάζω σε ότι έχεις γράψει μου φαίνεται τελείως παράλογο το ότι σηκώθηκες και έφυγες απο κάπου που μοιάζει να ήταν το "τέλειο" περιβάλλον για εσένα με "άκυρη" ειδικότητα ομως...θα μπορούσες πχ να είχες πάρει μηχανικός αφων, οπλουργός, ελεγκτής αναχαιτίσεων-αεράμυνας, εαν ήθελες "δράση" (τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει με τα μέχρι τώρα γραφομενά σου) και ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ μια ειδικότητα που είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ για όσους επιζητούν τη "δράση"...

• Like 1
Δημοσ.

Διαβαζω πολυ νιλα για τον στρατο, και ειδικα το γνωστο παραπονο "χανω 9 μηνες απο τον στρατο" κλπ κλπ.

Ο στρατος ειναι το λιγοτερο σε αυτη τη ζωη και ειδικοτερα σε αυτη τη χωρα..δεν σε καταστρεφει ο στρατος, ουτε οι 9 μηνες που σε "εκλεψε" ειναι το θεμα.

Το πραγματικο θεμα ειναι οτι καποιοι εκλεψαν ολοκληρη την ζωη σας και οι 9 μηνες του στρατου δεν ειναι τιποτα μπροστα στο πραγματικο προβλημα που θα αντιμετωπισετε.

Κακην κακως ειναι μια "ελεγχομενη" μικρογραφια της κοινωνιας.

Προσφατες "φημες" λενε οτι παραγραφτηκαν τα "πταισματα" του Παπακωνσταντινου, ο Παπανδρεου βοσκει στις μπαχαμες και εμεις στον βουρκο.

Η αδικια του στρατου μπροστα σε αυτο ειναι οντως τιποτα, οποτε να βαζουμε μια ιεραρχια στα πραγματικα προβληματα και "απονη ζωη μας πεταξες στους δρομους".

Και πραγματικα μερικοι γραφετε μαργαριταρια ε ! μερικα αληθεια βεβαια.

Εφοσον υπαρχει στο συνταγμα και βρισκομαστε σε αυτη τη χωρα θα πρεπει να γινει το παραδοξο που συνανταω ειναι τα γνωστα κομματοπαιδα που διατυμπανιζουν αξιοκρατια, ηθος και ιδεολογια αλλα βαζουν ολα τα γνωστα κομματοκονε να την περασουν χρυσαφι.

Υποκρισια σε ολο το μεγαλειο.

• Like 3
Δημοσ.

τραγική η αναλυση σου, ο στρατός δεν ειναι απλα οι 9-12 χαμένοι μήνες αλλά μια τεράστια οικονομική τρύπα στα οικονομικά των πολιτών και του κράτους, πεταμένα λεφτα και διαφθορά αν θες να το συγκρινεις με τους πολιτικούς

Δημοσ.

Οπως ειπα, ειναι στο συνταγμα και υποχρεωση κακην κακως.

Μερικοι ομως το εχουν το μεγαλυτερο βαρος στη ζωη τους.

Οικονομικη τρυπα που ειναι αποτελεσμα οχι των "παλιοκαραβαναδων" ειναι θεμα του πολιτικου κομματιου. Που εχουν κοψει καθε προνομιο για μια βιωσιμη θητεια.

Η διαφθορα σιγουρα υπαρχει στο στρατο καθοδηγουμενη απο τον κομματισμο (ΚΥΣΕΑ).

Πλεον(εδω και αρκετο καιρο) ειναι βαρος λογω των οικονομικων προβληματων που δημιουργησαν αυτοι και την πληρωνουμε εμεις.(Εμεις, εννοω ολους τους Ελληνες πολιτες).

Πραγματικα τραγικο ειναι με το ποσους τροπους καποιος προσπαθει να γλυτωσει αυτη την υποχρεωση/νομος ή αλλιως θητεια.

Να το παιζουν καθυστερημενα και καθε πρωι να φυτευουν το προγευμα τους και να το ποτιζουν και διαφορα αλλα πιο βαρια.

Ο στρατος ως θεσμος αυτου του κρατους θα παρειχε στρατιωτικη εκπαιδευση, εχει καταντησει κατασκηνωση και τιποτα αλλο.

Τα πεταμενα λεφτα βρισκονται μονο στην καλοπεραση του στρατιωτη, το μονο εξοδο που θεωρητικα θα ειχε ηταν ο καφες τους, τσιγαρα και μερικα εισιτήρια, οτι δηλαδη ειχε και πριν μπει.

Ένα μεγαλο μερος νοικιαζει σπιτι, μενει σε ξενοδοχειο, τρωει καθε μερα ντιλιβερι.

Ο καθενας εχει την δικη του αποψη, αλλα το γεγονος ειναι οτι κανεις δεν μπορει να αρνηθει οτι υπαιτιος για την κατασταση του στρατου ειναι μονο η δικτατορια των ξενοηγετουμενων κομματων και κουστουματων, οπως και η υπολοιπη κατασταση της χωρας.

Δημοσ.

τραγική η αναλυση σου, ο στρατός δεν ειναι απλα οι 9-12 χαμένοι μήνες αλλά μια τεράστια οικονομική τρύπα στα οικονομικά των πολιτών και του κράτους, πεταμένα λεφτα και διαφθορά αν θες να το συγκρινεις με τους πολιτικούς

Νομίζω ότι το έκανες λίγο "λύσσα"....δηλαδή θες να πεις ότι οι ιπτάμενοι είναι πεταμένα λεφτά? οι΄υποβρύχιοι πεταμένα λεφτα? οι αρματιστές και οι Ειδικές Δυνάμεις είναι πεταμένα λεφτα? όλοι αυτοί που φροντίζουν κάθε ημέρα για να είναι ετοιμοπόλεμα τα αφη, τα πλοία τα άρματα είναι πεταμένα λεφτα? ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ? αυτοί ΛΟΙΠΌΝ που τους θεωρείς οικονομική τρύπα και πεταμένα λεφτά όταν θα έρθει (που ελπίζω να μην έρθει ποτέ) η ώρα, για εσένα εμένα και ένα σωρό άλλο κόσμο + των οικογενειών τους θα πολεμήσουν... και σίγουρα όχι για τους πολιτικούς με τους οποίους ατυχέστατα νομίζω συγκρίνεις...

Αλήθεια μήπως μπορείς να αιτιολογήσεις λίγο και το.... "πεταμένα λεφτά και διαφθορά"? 

• Like 1
Δημοσ.

Νομίζω ότι το έκανες λίγο "λύσσα"....δηλαδή θες να πεις ότι οι ιπτάμενοι είναι πεταμένα λεφτά? οι΄υποβρύχιοι πεταμένα λεφτα? οι αρματιστές και οι Ειδικές Δυνάμεις είναι πεταμένα λεφτα? όλοι αυτοί που φροντίζουν κάθε ημέρα για να είναι ετοιμοπόλεμα τα αφη, τα πλοία τα άρματα είναι πεταμένα λεφτα? ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ? αυτοί ΛΟΙΠΌΝ που τους θεωρείς οικονομική τρύπα και πεταμένα λεφτά όταν θα έρθει (που ελπίζω να μην έρθει ποτέ) η ώρα, για εσένα εμένα και ένα σωρό άλλο κόσμο + των οικογενειών τους θα πολεμήσουν... και σίγουρα όχι για τους πολιτικούς με τους οποίους ατυχέστατα νομίζω συγκρίνεις...

Αλήθεια μήπως μπορείς να αιτιολογήσεις λίγο και το.... "πεταμένα λεφτά και διαφθορά"? 

Αν ερθει αυτη η ωρα ολοι θα πολεμησουν.

Αφηνουν καθε μερα να σαπιζουν τα οχηματα γιατι βαριουντε να τα συντηρισουν (μεχρι και τους πολους απο τις μπαταριες βαριουντε να τριψουν και τρωνε τυροπιτες και καφεδακι μεχρι να παει 2 να φυγουν) και οι υψηλοβαθμοι τρωνε τα κονδυλια για την παρτυ τους δινοντας ελαχιστα.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...