Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η προικα ειναι καπιταλιστικο καταλοιπο και ενισχυει τισ ταξικεσ διαφορες μεταξυ οικογενειων. η φτωχη μανα θα δωσει φτωχη προικα η τιποτα στην κορη τησ ενω η πλουσια μανα θα εχει πλουσια προικα. οι ταξικεσ ανισοτητες διαδονται.

• Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Η προικα ειναι καπιταλιστικο καταλοιπο και ενισχυει τισ ταξικεσ διαφορες μεταξυ οικογενειων. η φτωχη μανα θα δωσει φτωχη προικα η τιποτα στην κορη τησ ενω η πλουσια μανα θα εχει πλουσια προικα. οι ταξικεσ ανισοτητες διαδονται.

ο θεσμός της προίκας υπήρχε πολύ πριν τον καπιταλισμό λογικά απο τους πρώτους ανθρώπους και αν όχι απο τότε σίγουρα απο την αρχαιότητα.

Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση απλά το θέμα κάποιον είναι η ονομασία (να μην λέμε την λέξη) πάντα όμως οι άνθρωποι θα αποσκοπούν στο κέρδος/συμφέρον οποιασδήποτε μορφής πριν συνάψουν μια σχέση όποιος νομίζει ότι αυτό δεν ισχύει απλά είναι αφελής ή ψεύδεται.

και η μορφή έχει να κάνει με τον άνθρωπο.

Δημοσ.

Ρε Ιδομενέα7, δε θα θέλα να σε εχω πεθερά. Πολύ ξεκατίνιασμα ρε αδερφάκι μου...

Χαχα. Εγω παλι δε θα θελα να εχω μπατζανακη τον μιστερ προπερ. Βαρέθηκα τα σεντόνια του σ αυτό το thread!

• Like 3
Δημοσ.

Σιγα την παραδοση.Καταρχην δεν ειναι Ελληνικη ''παραδοση'' ειναι παγκοσμια και ανθει εκει οπου η ενταξη της γυναικας στη αγορα εργασιας ειναι περιορισμενη.Αφου ειναι ''βαρος'' στην οικογενεια της πρεπει να δωσει μερικες κατσικες η σεμεδακια στον ανδρα κουβαλητη για αντισταθμισμα , για αποζημιωση.

Καταρχήν το θέμα δεν είναι τα σεμεδάκια απλά τα αναφέρω ξανά και ξανά γιατι τα θεωρώ αδύναμο κρίκο (μιας και είναι το πιο εύκολο πράγμα απο την παράδοση μας που μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει γιατι το συνδέει άμεσα με γιαγιά και χωρίο και βλαχιά κτλ. και στην τελική γιατι το απεχθάνονται τόσο αυτό; η γιαγια ήταν μανούλα της μανούλα σου το να την απεχθάνεσαι είναι σαν να απεχθάνεσαι τον εαυτό σου,  και το κάνω αυτό για να δείξω ότι ακόμη μιλώντας και για τα σεμεδάκια είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της παράδοσης και πως είναι ντροπή να την παραγκωνίζουμε ως βλαχιά -οι δήθεν πολιτισμένοι JR- )

Tέλος δεν χρειάζεται να είναι κάτι πανάρχαιο για να είναι παραδοσιακό μπορεί κατι να προσαρτάται στην παράδοση ενός λαού σε ύστερη φάση (αν και η ύφανση και το κέντημα γενικά είναι πανάρχαια παράδοση που απλά τώρα τις τελευταίες μόλις δεκαετίες εξαφανίζεται γιατι.... έλα ντε γιατι; γιατι οι γυναίκες θέλουν να γίνουν σαν αυτές στο σεξ ιν δε σιτι και οι άντρες σαν τον δε μοστ ιντερεστινγ μαν....)

Έξαλλου αυτό σημαίνει παράδοση κάνεις αυτά που κάνανε οι δικοί σου άνθρωποι και αν κάνεις κάτι νεό οι επόμενες γενιές (αν δεν αλλοτριωθούν) θα κάνουν αυτά που κάνανε οι παλιότεροι μέσα σε αυτός και αυτά που έκανες "εσυ".

έτσι πάει η τουλάχιστον έτσι έπρεπε να πάει.... γιατι λαος χωρίς ιστορία είναι λαός χωρίς μέλλον, και το προπυλιο για να ξεχάσει ενας λαός την ιστορία του είναι να ξεχάσει τις παραδόσεις του.

Και οι παράδοση δεν είναι μια υποκρισία/ θεατρινισμός (καταντά τέτοια όταν επιδιώκεις να απομακρυνθείς απο αυτή) κανονικά η παράδοση είναι κάτι που προσαρμόζεται απο τις ζούσες γενιές και εξελίσσεται.

Ευτυχώς στην καθημερινή μας αλλοτρίωση υπάρχουν κάποιοι που αγαπάνε την παράδοση μας και τις δίνουν νέο αίμα ακόμη και στον τομέα των σεμέν (http://www.jenny.gr/semedakia/)

τέλος να αναφερθώ για το παγκόσμια παράδοση με την ίδια λογική τα περισσότερα είναι παγκόσμια παράδοση πχ οι χοροί, το ντύσιμο κτλ.... δεν πάει έτσι όμως η κάθε κουλτούρα προσδίδει τα δικά της χαρακτηριστικά

Χαχα. Εγω παλι δε θα θελα να εχω μπατζανακη τον μιστερ προπερ. Βαρέθηκα τα σεντόνια του σ αυτό το thread!

Τα σεντόνια αυτά είναι η προίκα που αφήνω παρακαταθήκη σε εσάς κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να παρουσιαστώ στο viva μου και θα πρέπει να αποχωρήσω... μετά τι θα κάνετε; τις ίδιες μαλακίες θα λετε :P τώρα θα έχετε να αναφέρεστε σε αυτά τα ιστορικά post που θα καταντήσουν παράδοση :P

Το έγραψε όμορφα ο Λεφτερμαννας στις πρώτες σελίδες :·)

Δημοσ.

Εγω παλι δε θα θελα να εχω μπατζανακη τον μιστερ προπερ. Βαρέθηκα τα σεντόνια του σ αυτό το thread!

Mαζί με τα σεντόνια παίρνεις δώρο όσα καθαριστικά Μr Proper χρειαστεί για να παραμείνουν τα σεντόνια όπως είναι τώρα καθαρά από likέδες εφ' όρου ζωής. Αν έχεις καμιά αδερφή ελεύθερη πολιορκημένη σκέψου το σοβαρά.

1.jpg?preview=0

Δημοσ.

Πολύ φασαρία για το τίποτα. Η προίκα ήταν ένα άτυπο έθιμο που υπήρχε και υπάρχει παγκοσμίως με διαφόρους τρόπους, στα ισλαμικά και ασιατικά κράτη υπάρχει με πολύ αυστηρό τρόπο κατά τον οποίο η μια οικογένεια πρέπει να δώσει κάποια πράγματα στην άλλη οικογένεια, ενώ στα δυτικά κράτη κοντεύει να εξαληφθεί, τουλάχιστον από τους συγγενείς μου μόνο οι γιαγιάδες μου είχαν μανία με προίκες και τέτοια και μας έλεγαν όταν ήμουν μικρός με τα ξαδέρφια μου οτι όταν παντρευτούμε θα μας δώσουν το ένα και θα μας μείνει το άλλο ως προίκα κτλ οι παπούδες ούτε που ασχολιόντουσαν, πλέον δεν ζει κανείς από δαυτούς, τώρα δεν βλέπω κανέναν ηλικιωμένο να αναφέρεται σε τέτοια.

Δημοσ.

η πλακα αρχιζει οταν αυτη ή αυτος,που δεν εβαλε ουτε σεμεδακι στο σπιτικο,αρχιζει να εχει και απαιτησεις.

Δημοσ.

η πλακα αρχιζει οταν αυτη ή αυτος,που δεν εβαλε ουτε σεμεδακι στο σπιτικο,αρχιζει να εχει και απαιτησεις.

επέκτεινε και μοιράσου την υπόλοιπη σκέψη σου μαζί μας.  

Δημοσ.

Καταρχήν το θέμα δεν είναι τα σεμεδάκια απλά τα αναφέρω ξανά και ξανά γιατι τα θεωρώ αδύναμο κρίκο (μιας και είναι το πιο εύκολο πράγμα απο την παράδοση μας που μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει γιατι το συνδέει άμεσα με γιαγιά και χωρίο και βλαχιά κτλ. και στην τελική γιατι το απεχθάνονται τόσο αυτό; η γιαγια ήταν μανούλα της μανούλα σου το να την απεχθάνεσαι είναι σαν να απεχθάνεσαι τον εαυτό σου,  και το κάνω αυτό για να δείξω ότι ακόμη μιλώντας και για τα σεμεδάκια είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της παράδοσης και πως είναι ντροπή να την παραγκωνίζουμε ως βλαχιά -οι δήθεν πολιτισμένοι JR- )

Tέλος δεν χρειάζεται να είναι κάτι πανάρχαιο για να είναι παραδοσιακό μπορεί κατι να προσαρτάται στην παράδοση ενός λαού σε ύστερη φάση (αν και η ύφανση και το κέντημα γενικά είναι πανάρχαια παράδοση που απλά τώρα τις τελευταίες μόλις δεκαετίες εξαφανίζεται γιατι.... έλα ντε γιατι; γιατι οι γυναίκες θέλουν να γίνουν σαν αυτές στο σεξ ιν δε σιτι και οι άντρες σαν τον δε μοστ ιντερεστινγ μαν....)

Έξαλλου αυτό σημαίνει παράδοση κάνεις αυτά που κάνανε οι δικοί σου άνθρωποι και αν κάνεις κάτι νεό οι επόμενες γενιές (αν δεν αλλοτριωθούν) θα κάνουν αυτά που κάνανε οι παλιότεροι μέσα σε αυτός και αυτά που έκανες "εσυ".

έτσι πάει η τουλάχιστον έτσι έπρεπε να πάει.... γιατι λαος χωρίς ιστορία είναι λαός χωρίς μέλλον, και το προπυλιο για να ξεχάσει ενας λαός την ιστορία του είναι να ξεχάσει τις παραδόσεις του.

Και οι παράδοση δεν είναι μια υποκρισία/ θεατρινισμός (καταντά τέτοια όταν επιδιώκεις να απομακρυνθείς απο αυτή) κανονικά η παράδοση είναι κάτι που προσαρμόζεται απο τις ζούσες γενιές και εξελίσσεται.

Ευτυχώς στην καθημερινή μας αλλοτρίωση υπάρχουν κάποιοι που αγαπάνε την παράδοση μας και τις δίνουν νέο αίμα ακόμη και στον τομέα των σεμέν (http://www.jenny.gr/semedakia/)

τέλος να αναφερθώ για το παγκόσμια παράδοση με την ίδια λογική τα περισσότερα είναι παγκόσμια παράδοση πχ οι χοροί, το ντύσιμο κτλ.... δεν πάει έτσι όμως η κάθε κουλτούρα προσδίδει τα δικά της χαρακτηριστικά

Και ξαναλεω, σιγα την παραδοση.Το οτι κατι αποτελουσε χαρακτηριστικο της ζωης των ανθρωπων  καποια χρονικη στιγμη η το οτι μεταφερθηκε μερικες γενεες δεν σημαινει οτι ειναι αξιου σεβασμου η οτι θα πρεπει να το τιμουμε κιολας.Οι παραδοσιακες ενδυμασιες ναι,τα σεμεδακια και το κεντημα ναι, ο θεσμος της προικας ομως ηταν μια οικονομικη συναλλαγη,μια σαχλαμαρα κοινωνικης καταξιωσης ,που σαν θεσμος καταργηθηκε.Σιγα μην ειναι και εθνικη κληρονομια το...προικοσυμφωνο.Να ανακυρηξουμε τοτε και τους προικοθηρες  ιστορικες μορφες του τοπου.

http://www.mixanitouxronou.gr/otan-den-ipirchan-kales-nifes-alla-kales-prikes-o-thesmos-katargithike-to-1983/

Δημοσ.

Χαχα. Εγω παλι δε θα θελα να εχω μπατζανακη τον μιστερ προπερ. Βαρέθηκα τα σεντόνια του σ αυτό το σε κάθε thread!

post fixed ;)

Δημοσ.

Και συνηθως γινεται οταν ερχονται τα παιδια,ειτε σωγαμπρος η φτωχονυφη.Ουδεις αχαριστοτερος του ευεργετηθεντος.

Δημοσ.

Άσε ρε άνθρωπε εδώ θέλει να μου δώσει όταν κάνω παιδί τα φορμακια που φορούσα εγώ τριάντα χρόνια πριν, "Γιατί τι έχουν, μια χαρά είναι, σαν καινούρια "

Xα, εμείς λάβαμε από 40 χρόνια πριν.

laredoute 2015 chemin de table (σεμέν για τραπέζι)

http://www.laredoute.fr/ppdp/prod-407476707.aspx?docid=00000000000001#

Τώρα αυτά τα έβαλες για να δείξεις ότι δεν είναι κιτσάτα? Γιατί είναι και παραείναι.

Ρε Ιδομενέα7, δε θα θέλα να σε εχω πεθερά. Πολύ ξεκατίνιασμα ρε αδερφάκι μου...

Εννοείς νύφη? Είμαι μικρή να με έχεις πεθερά. Ασε που αμα με ειχες θα διασκεδαζαμε φουλ, ολο ιντριγκες.

η γιαγια ήταν μανούλα της μανούλα σου το να την απεχθάνεσαι είναι σαν να απεχθάνεσαι τον εαυτό σου,  και το κάνω αυτό για να δείξω ότι ακόμη μιλώντας και για τα σεμεδάκια είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της παράδοσης και πως είναι ντροπή να την παραγκωνίζουμε ως βλαχιά -οι δήθεν πολιτισμένοι JR- )

Δηλαδή αμα δε γουστάρουμε σεμεδάκια, απεχθανόμαστε τη γιαγιά που τα έφτιαξε? :wacko:

Λοιπόν Προπερ, όταν παντρευτείς εσύ και πάρεις και την προίκα σου, μετά να κρεμάσετε και το κόκκινο σεντόνι να το δει η γειτονιά. Αν είναι "χαλασμένη" η νύφη να σφάξετε κόκκορα μην γίνετε ρεζίλι ε? Παραδόσεις είναι αυτές, να τις τιμάτε.

Δημοσ.

Αν είναι "χαλασμένη" η νύφη να σφάξετε κόκκορα μην γίνεται ρεζίλι ε? Παραδόσεις είναι αυτές, να τις τιμάτε.

Χωρίς προικα και "σκαρτη"; Πως τον κοροϊδεψες η πανουργα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...