Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μήπως όμως ήταν μπηχτή της πεθεράς? Μήπως θεωρεί ότι ο γιος της σε πήρε/θα σε πάρει ξεβράκωτη?

'Οχι, έπεσε χειρότερη μπηχτή...ότι εγώ καλοπαντρεύτηκα βλέπεις για αυτό δεν χρειάστηκα προίκα.

Μετα εγινε χαμος και πανικος, της φωναξε ο γιοκας να μη λέει μ@λακιες, παρεξηγηθηκε και δεν μου μιλαγε για μερες. :D

Να απαντησω τωρα στον μιστερ Προπερ, το βασικο προβλημα μου με την προικα ειναι οτι μπλεκονται οι γονεις (μανα κυριως) στη ζωη των παιδιων τους και τα εχουν μια ζωη μαμοθρεφτα (ή απλά τους σπάνε τα νεύρα). Δεν πρέπει να εχει πάρει όλα τα κατσαρολια, πιατα, συσκευες, λευκα ειδη κλπ για ενα σπιτι η μαμα και ο μπαμπας. Η μεγαλύτερη χαρά όταν φτιάχνεις ένα σπίτι είναι να το κάνεις βάσει του γούστου σου, όχι του κιτσαριού κάποιου άλλου.

Φυσικα αυτη η νοοτροπία δεν περιοριζεται εκεί, γιατί αυτά τα μυαλά μετά θα λένε "σου έδωσα προίκα, τωρα θα κανεις αυτο που λέω εγώ" κλπ.

Αν ειναι αυτα τα έθιμα και ο πολιτισμός που έχουμε να προβάλλουμε, κλάφτα.

• Like 5
  • Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Είναι υποκριτικό πιστεύω αυτό να τα ρίχνουμε στην προίκα. Δεν φταίει η παράδοση είναι θέμα του κάθε ατόμου οι άνθρωποι κάνουμε επιλογές αυτό είναι όλο... με άλλα λόγια εμένα δεν μου φαίνεται καμία διαφορά μεταξύ του Α που λέει εγώ θα παντρευτώ μόνο αν η γκόμενα έχει προίκα και της Β που σνομπάρει κάποιον επειδή δεν έχει τσέπη ή του Γ που σνομπάρει κάποια επειδή δεν έχει εμφάνιση...

Δεν μιλαει κανεις για υποκρισια σε τετοιο επιπεδο ουτε λεει οτι ειναι πιο καλο το αν επιλεγεις με βαση την εξωτερικη εμφανιση η το πορτοφολι καποιου.

Μιλαμε για το εθιμο και τις παραδοσεις και το κατα ποσο πρεπει να ειναι στο απυροβλητο.

Γιατι να πρεπει να αισθανεται καποιος περηφανος για τετοιου ειδους παραδοσεις και γιατι να πρεπει να παιξει αυτο το παιχνιδι αν δεν θελει? Παλι δικαιωμα του δεν ειναι να τα φτυσει ολα?

Και γιατι να εχεις τη γιαγια να πλεκει ολημερις πραγματα που κανεις τελικα ισως να μη χρησιμοποιησει μονο και μονο γιατι θελει να διασωσει το Image της οικογενειας στο χωριο (και δυστυχως τετοια πραγματα μετρανε εκει)

Καποτε, μπορει αυτα τα πραγματα να ειχαν οντως πιο λειτουργικο χαρακτηρα, ειδικα σε εποχες πριν η γυναικα ενταχθει στο εργατικο δυναμικο οπως αναφερθηκε. Τωρα ειναι απλως καταλοιπα του παρελθοντος για πολλους

Ο καθενας σε προσωπικο επιπεδο μπορει να κανει τις επιλογες που θελει. Αν καποιος θελει να παντρευτει μια γυναικα με γνωμονα το πορτοφολι της και η αλλη το ξερει και ειναι ΟΚ με αυτο δικαιωμα τους. Αλλα ας αφησουμε τις παραδοσεις εξω απο αυτο

• Like 2
Δημοσ.

'Οχι, έπεσε χειρότερη μπηχτή...ότι εγώ καλοπαντρεύτηκα βλέπεις για αυτό δεν χρειάστηκα προίκα.

Μετα εγινε χαμος και πανικος, της φωναξε ο γιοκας να μη λέει μ@λακιες, παρεξηγηθηκε και δεν μου μιλαγε για μερες. :D

Να απαντησω τωρα στον μιστερ Προπερ, το βασικο προβλημα μου με την προικα ειναι οτι μπλεκονται οι γονεις (μανα κυριως) στη ζωη των παιδιων τους και τα εχουν μια ζωη μαμοθρεφτα (ή απλά τους σπάνε τα νεύρα). Δεν πρέπει να εχει πάρει όλα τα κατσαρολια, πιατα, συσκευες, λευκα ειδη κλπ για ενα σπιτι η μαμα και ο μπαμπας. Η μεγαλύτερη χαρά όταν φτιάχνεις ένα σπίτι είναι να το κάνεις βάσει του γούστου σου, όχι του κιτσαριού κάποιου άλλου.

Φυσικα αυτη η νοοτροπία δεν περιοριζεται εκεί, γιατί αυτά τα μυαλά μετά θα λένε "σου έδωσα προίκα, τωρα θα κανεις αυτο που λέω εγώ" κλπ.

Ολα αυτά που λες ειναι υποκειμενικά και δεν έχουν σχέση με την προίκα σαν θεσμό...

Κιτς αν είναι θα είναι επειδή οι γονείς δεν έχουν γούστο αν έχουν γούστο θα είναι ωραία

Να θέλουν έλεγχο επειδή σου αγοράσανε κάτι πάλι είναι θέμα ανθρώπου.

Οταν άλλος κάνει ενα trust στο παιδί του ας πούμε πάλι προίκα δεν είναι; είναι θέμα λοιπόν υποκειμενικό 

Δεν μιλαει κανεις για υποκρισια σε τετοιο επιπεδο ουτε λεει οτι ειναι πιο καλο το αν επιλεγεις με βαση την εξωτερικη εμφανιση η το πορτοφολι καποιου.

Μιλαμε για το εθιμο και τις παραδοσεις και το κατα ποσο πρεπει να ειναι στο απυροβλητο.

Γιατι να πρεπει να αισθανεται καποιος περηφανος για τετοιου ειδους παραδοσεις και γιατι να πρεπει να παιξει αυτο το παιχνιδι αν δεν θελει? Παλι δικαιωμα του δεν ειναι να τα φτυσει ολα?

Και γιατι να εχεις τη γιαγια να πλεκει ολημερις πραγματα που κανεις τελικα ισως να μη χρησιμοποιησει μονο και μονο γιατι θελει να διασωσει το Image της οικογενειας στο χωριο (και δυστυχως τετοια πραγματα μετρανε εκει)

Καποτε, μπορει αυτα τα πραγματα να ειχαν οντως πιο λειτουργικο χαρακτηρα, ειδικα σε εποχες πριν η γυναικα ενταχθει στο εργατικο δυναμικο οπως αναφερθηκε. Τωρα ειναι απλως καταλοιπα του παρελθοντος για πολλους

Ο καθενας σε προσωπικο επιπεδο μπορει να κανει τις επιλογες που θελει. Αν καποιος θελει να παντρευτει μια γυναικα με γνωμονα το πορτοφολι της και η αλλη το ξερει και ειναι ΟΚ με αυτο δικαιωμα τους. Αλλα ας αφησουμε τις παραδοσεις εξω απο αυτο

Γιατί αυτή είναι η παράδοση αν προλάβαινε να ζήσει αρκετά η γιαγια μου για να μου πλέξει σεμεδάκια θα τα είχα πάντως και αν δεν αρέσανε σε κάποιον θα έψαχνα για κανένα κενό μέρος στο αριστερό μου αρχίδι να τον γράψω

Δημοσ.

Ειτε εχει δωσει προικα η οχι την πεθερα δεν την γλιτωνεις.Το θεωρει υποχρεωση της να ελεγχει αν περναει καλα η κορη της.

Δημοσ.

Γιατί τέτοια επίθεση στις παραδόσεις μας;...........................

Δε νομίζω κανείς να επιτέθηκε στις παραδόσεις.

Το ότι κάτι είναι παραδοσιακό, των προγόνων, της ιστορίας μας ή ότι άλλο, δεν το κάνει απαραίτητα καλόγουστο ή λειτουργικό (με τα σημερινά δεδομένα).

Το να μην θέλεις σεμεδάκι πάνω στην τηλεόραση (και επειδή η τηλεόραση είναι ξενόφερτη αφού ούτε την ανακαλύψαμε ούτε τις κατασκευάζουμε) δεν σημαίνει ότι καταργούμε τον ελληνικό πολιτισμό χάριν αμερικανιάς.

Και οι αρχαίοι έλληνες έκαναν αριστουργήματα. Δεν λες όμως μόλις δεις γυάλινο τραπέζι με πόδι σε στυλ ιωνικού κιονόκρανου "αχ τι ωραίο" (διάφοροι φαντάζομαι θα το λένε, γι' αυτό άλλωστε και υπάρχουν). Προσωπικά το βρίσκω τελείως κακόγουστο (για να μην πω κιτς και αρχίσουμε άλλες ιστορίες ;) )

Δημοσ.

Δε νομίζω κανείς να επιτέθηκε στις παραδόσεις.

Το ότι κάτι είναι παραδοσιακό, των προγόνων, της ιστορίας μας ή ότι άλλο, δεν το κάνει απαραίτητα καλόγουστο ή λειτουργικό (με τα σημερινά δεδομένα).

Το να μην θέλεις σεμεδάκι πάνω στην τηλεόραση (και επειδή η τηλεόραση είναι ξενόφερτη αφού ούτε την ανακαλύψαμε ούτε τις κατασκευάζουμε) δεν σημαίνει ότι καταργούμε τον ελληνικό πολιτισμό χάριν αμερικανιάς.

Και οι αρχαίοι έλληνες έκαναν αριστουργήματα. Δεν λες όμως μόλις δεις γυάλινο τραπέζι με πόδι σε στυλ ιωνικού κιονόκρανου "αχ τι ωραίο" (διάφοροι φαντάζομαι θα το λένε, γι' αυτό άλλωστε και υπάρχουν). Προσωπικά το βρίσκω τελείως κακόγουστο (για να μην πω κιτς και αρχίσουμε άλλες ιστορίες ;) )

Μα δεν γράφει πουθενά στην παράδοση ότι πρέπει να μπεί σεμεδάκι στην τηλεόραση... ενα μεγάλο σεμεδάκι για την πλάτη ενός μαύρου δερμάτινου καναπέ μια χαρά είναι ας πούμε ειδικά σε σύγκριση με κάτι πλαστικά ή υφασμάτινα καλύμματα που βάζουν κάποιοι.

φαίνεται ότι επικεντρώνομαι στα σεμεδάκια... αλλά δεν είναι εκεί η ουσία η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να απεμπολούμε τις παραδόσεις και απότι βλέπω όλοι οι λόγοι που παρατίθενται ε΄δω είναι καθαρά υποκειμενικά θέματα που δεν έχουν να κάνουν με αυτή καθ΄αυτή την παράδοση.

Δημοσ.

Εγώ πάντως σε είδα να γκαζώνεις μετά από σχόλιο για "χωριατοοικογένειες" και φωτογραφία τηλεόρασης με σεμεδάκια.

Από που προκύπτει ότι δεν αναφέρεσαι εκεί και ακόμα περισσότερο από ποιο προγενέστερο του δικού σου post φαίνεται ότι ξεχνάμε ή αδιαφορούμε για τις παραδόσεις; Και ακόμα από που προκύπτουν τα "χολυγουντιανιά";

Εκτός πια αν είχες άχτι να τα πεις και σου βγήκε

Δημοσ.

πέρα απο την παράδοση , είναι τόσο κακό να σου κάνει δώρο κάποιος απο τον ευρύτερο οικογενειακό σου κύκλο λευκά είδη?

Κακό σίγουρα δεν είναι. Και αν πρόκειται για ένα σετ πετσέτες, οκ

Αν όμως είναι κάτι παραπάνω (πετσέτες, πανωσέντονα, κατωσέντονα, κουβερλί, μαξιλαροθήκες, κλπ) και δεν είναι στο στυλ σου, είναι δεσμευτικό και ή θα χρησιμοποιήσεις κάτι που δεν σου αρέσει ή δεν θα τα χρησιμοποιήσεις οπότε και χρήματα θα έχουν πεταχτεί αλλά και άνθρωποι θα πικραθούν (επειδή τα προικιά δεν τα κάνει κάποιος από τον "ευρύτερο οικογενειακό κύκλο" αλλά κάποιος από τον πολύ στενό, αυτός ο κάποιος λογικά θα ξέρει/μάθει/καταλάβει ότι δεν τα χρησιμοποιείς).

• Like 2
Δημοσ.

αρε κακομοιρα τι τραβας κι εσυ. παλι καλα να λες που δεν σου δωσαν τπτ και ειδικα η πεθερα σου για να μην εχουν μετα να σου ζητανε τα ρεστα. εχω μια εντυπωση οτι ειναι πολυ ευκολο να ξεχεστεις με τα πεθερικα σου.

• Like 1
Δημοσ.

Κακό σίγουρα δεν είναι. Και αν πρόκειται για ένα σετ πετσέτες, οκ

Αν όμως είναι κάτι παραπάνω (πετσέτες, πανωσέντονα, κατωσέντονα, κουβερλί, μαξιλαροθήκες, κλπ) και δεν είναι στο στυλ σου, είναι δεσμευτικό και ή θα χρησιμοποιήσεις κάτι που δεν σου αρέσει ή δεν θα τα χρησιμοποιήσεις οπότε και χρήματα θα έχουν πεταχτεί αλλά και άνθρωποι θα πικραθούν (επειδή τα προικιά δεν τα κάνει κάποιος από τον "ευρύτερο οικογενειακό κύκλο" αλλά κάποιος από τον πολύ στενό, αυτός ο κάποιος λογικά θα ξέρει/μάθει/καταλάβει ότι δεν τα χρησιμοποιείς).

θα σε χάλαγε ενα τριάρι στο Χαϊδάρι ας πούμε :P

Δημοσ.

θα σε χάλαγε ενα τριάρι στο Χαϊδάρι ας πούμε :P

Με τις εμπορικές αξίες στον πάτο και τον ΕΝΦΙΑ, δεν ξέρω :-)

Αλλά νομίζω ότι το θέμα ανοίχτηκε καθαρά για "λευκά είδη-είδη προικός"

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...