Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τέλος, δε θα πω ψέματα, η ποιότητα ζωής είναι συντριπτικά χειρότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Με την έννοια ότι οι παρέες είναι ελάχιστες και πιο τυπικές, ζωή ουσιαστική έχεις τα σαββατοκύριακα κλπ. Από την άλλη, αντίστοιχες επαγγελματικές προοπτικές (academia για εμένα) δεν μπορούσαν να βρεθούν στην Ελλάδα ούτε με κιάλι. Πριν πάρουμε την απόφαση και πάμε στην Αγγλία, είμασταν και οι δυο άνεργοι στην Ελλάδα, ή δουλεύαμε εθελοντικά περιστασιακά. Είναι θέμα προτεραιοτήτων...

Ισχύει αυτό. Ειδικά σε χωριά ή μικρές πόλεις, το social life είναι δραματικά μικρότερο έναντι επαρχίας Ελλάδας (για να συγκρίνουμε μήλα με μήλα, και πορτοκάλια με πορτοκάλια)

Με Άγγλους δοκίμαζε να τους καλείς συγκεκριμένη μέρα σε δείπνο σπίτι σου ή σε κάποιο restaurant. Βοηθάει αλλά απαιτεί μια προσαρμογή από μεσογειακή στο χάος :P (πλάκα κάνω). Όπως ξαναείπα, η ποιότητα ζωής είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων, αλλά συμφωνώ ότι η κοινωνική και η νυχτερινή ζωή είναι χειρότερες (από λίγο έως πολύ)

Άνθρωποι από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και του πρωην ανατολικού μπλοκ είναι συνήθως ευκολότεροι για παρέα/φιλία από τους βόρειους. Όσο μιλάτε (both parties) άνετα Αγγλικά, τότε θα περάσετε καλά (ξενύχτια). Τους Γερμανούς δεν τους έβαλα επίτηδες επειδή ξέρω τους μισεί η μισή Ελλάδα :P

Δημοσ.

α) Προς TS. Σε ευρώ δεν πληρώνει κανείς εδώ. Για απάτη δουλειά μου φαίνεται γιατί ο ελάχιστος νόμιμος μισθός είναι £6.7/h από 1/10 (9.2 ευρώ) και δουλειές που πληρώνουν με την ώρα είναι επικύνδυνες γιατί έχει και τα zero hour contracts. 

Για Λονδίνο αυτό είναι μισθός που μένεις άστεγος στο δρόμο, χειρότερος από 500 ευρώ στην Ελλάδα.

Για να ζήσεις αξιοπρεπρεπώς Λονδίνο χρειάζεσαι αν όχι 6ψήφιο μισθό τουλάχιστον 80Κ το χρόνο μικτά.

Όποιος πει ότι την βγάζει με λιγότερα θα συζεί με καμμιά ντουζίνα νοματέους σε ένα δωματιάκι. Αυτό δεν είναι "αξιοπρεπώς"

β) Διαβάζω ανακρίβειες και ένα σορώ άλλα παραπάνω.

Είμαι εδώ 13 χρόνια. Ναι δεν έχει σχέση με Ελλάδα.

Ο Άγγλος δεν είναι Έλληνας να βγει μεσοβδόμαδα μέχρι τα μεσάνυχτα/ξημερώματα. Θέλετε τέτοια ζωή γυρίστε Ελλάδα.......

Στις 6-7 ξεκινά για δουλειά κάποιος και επιστρέφει στις 6-7 το βράδυ. Αρκετοί που δουλεύουν Λονδίνο μένουν σε ξενοδοχεία κλπ γιατί το σπίτι τους είναι Βόρεια Αγγλία ή Σκωτία. Κατεβαίνουν μερικές μέρες Νότια. Χτυπάνε 40 ωρες εργασίας σε 3 μέρες και την κάνουν πίσω.

Ενώ εργολάβοι/contractors, φεύγουν από Λονδίνο Δευτέρα ξημερώματα, πάνε στις δουλειές τους και γυρνάνε Παρασκευή βράδυ για να περάσουν ένα ΣΚ με την οικογένειά τους. 

Εγώ μένω στην μέση του πουθενά στο NE Linconlnshire, αλλά δεν μου έχει λείψει κάτι. Αντίθετα έχω μακράν καλύτερη κοινωνική ζωή απ' οτι στην Ελλάδα.

Μην είστε τεμπέληδες. Αποκτείστε χόμπυ και θα δείτε η ζωη είναι διαφορετική κάτω από την επίστρωση.

Είτε λέγεται γκολφ, minature gaming (infinity, warhammer), snooker, μηχανοκίνητος αθλητισμός, αστρονομία κλπ. 

γ) Κάποιος είπε δεν είδε κανέναν που πρόκοψε στο εξωτερικό χωρίς τίποτα.

Εγώ τον βλέπω κάθε μέρα στον καθρέφτη. Σκληρή δουλειά χρειάζεται, υπομονή και να μπορείς να αλλάξεις ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεσαι. Ούτε πτυχίο έχω, ούτε κάποια βεβαίωση γνώσεων της γλώσσας,  και με 300 ευρώ ήρθα πριν 13 χρόνια για ένα Σαββατοκύριακο.

• Like 4
Δημοσ.

Για πληρότητα, ας καταθέσω και τη δική μου ιστορία. Μένω σε χωριό της νότιας Αγγλίας, ο πληθυσμός του οποίου μαζί με την πλησιέστερη πόλη δεν ξεπερνά τους 10000 κατοίκους. Ζωή μετά τις 5-6 το απόγευμα δεν υπάρχει, αν εξαιρέσεις 2-3 εστιατόρια και 1 pub.

Ωστόσο, αρκετές μεγάλες πόλεις είναι σχετικά κοντά με το τρένο, π.χ. στο Λονδίνο φτάνεις σε 45 λεπτά. Βέβαια, πρώτα πρέπει να περπατήσεις 25 λεπτά από το σπίτι για να φτάσεις στο σταθμό των τρένων... Εκτός του χωριού πηγαίνουμε μόνο τα σαββατοκύριακα, εφόσον βέβαια υπάρχει η διάθεση μετά την κούραση της εβδομάδας.

Είμαι τυχερός γιατί συγκατοικώ με την κοπέλα μου. Το σπίτι μας έχει 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο. Ενοίκιο 975 λίρες. Το 2ο δωμάτιο είναι λίγο υπερβολή, αλλά το να μπορούν να έρθουν εύκολα φίλοι/οικογένεια είναι ένα μεγάλο θετικό από μόνο του.

Ο μισθός μου είναι περίπου 1500 λίρες καθαρές το μήνα, ενώ της κοπέλας μου 1100. Προφανώς με τέτοιες αποδοχές δεν πλησιάζαμε Λονδίνο ούτε με σφαίρες.

Τέλος, δε θα πω ψέματα, η ποιότητα ζωής είναι συντριπτικά χειρότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Με την έννοια ότι οι παρέες είναι ελάχιστες και πιο τυπικές, ζωή ουσιαστική έχεις τα σαββατοκύριακα κλπ. Από την άλλη, αντίστοιχες επαγγελματικές προοπτικές (academia για εμένα) δεν μπορούσαν να βρεθούν στην Ελλάδα ούτε με κιάλι. Πριν πάρουμε την απόφαση και πάμε στην Αγγλία, είμασταν και οι δυο άνεργοι στην Ελλάδα, ή δουλεύαμε εθελοντικά περιστασιακά. Είναι θέμα προτεραιοτήτων...

Από τα rates ορμώμενος, να ευχηθώ καλό PhD; :D

Δημοσ.

γ) Κάποιος είπε δεν είδε κανέναν που πρόκοψε στο εξωτερικό χωρίς τίποτα.

Εγώ τον βλέπω κάθε μέρα στον καθρέφτη. Σκληρή δουλειά χρειάζεται, υπομονή και να μπορείς να αλλάξεις ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεσαι. Ούτε πτυχίο έχω, ούτε κάποια βεβαίωση γνώσεων της γλώσσας,  και με 300 ευρώ ήρθα πριν 13 χρόνια για ένα Σαββατοκύριακο.

Να υποθέσω ότι εκεί δεν υπάρχει η πτυχιολαγνεία της Ελλάδας;

Έχω ακούσει και για ζευγάρι ανειδίκευτων που πήγε Αγγλία, πέρασε κόλαση την πρώτη βδομάδα μόνο και πλέον βγάζουν 60K/χρόνο σαν ζευγάρι... εδώ ακόμα άνεργοι θα ήταν.

Δημοσ.

Ισχύει αυτό. Ειδικά σε χωριά ή μικρές πόλεις, το social life είναι δραματικά μικρότερο έναντι επαρχίας Ελλάδας (για να συγκρίνουμε μήλα με μήλα, και πορτοκάλια με πορτοκάλια)

Με Άγγλους δοκίμαζε να τους καλείς συγκεκριμένη μέρα σε δείπνο σπίτι σου ή σε κάποιο restaurant. Βοηθάει αλλά απαιτεί μια προσαρμογή από μεσογειακή στο χάος :P (πλάκα κάνω). Όπως ξαναείπα, η ποιότητα ζωής είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων, αλλά συμφωνώ ότι η κοινωνική και η νυχτερινή ζωή είναι χειρότερες (από λίγο έως πολύ)

Άνθρωποι από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και του πρωην ανατολικού μπλοκ είναι συνήθως ευκολότεροι για παρέα/φιλία από τους βόρειους. Όσο μιλάτε (both parties) άνετα Αγγλικά, τότε θα περάσετε καλά (ξενύχτια). Τους Γερμανούς δεν τους έβαλα επίτηδες επειδή ξέρω τους μισεί η μισή Ελλάδα :P

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν έχουμε ιδιαίτερες παρέες με Άγγλους, αλλά με Κολομβιανούς, Ισπανούς, Πορτογάλους και -όλως περιέργως- Γερμανούς! Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές! :)

Από τα rates ορμώμενος, να ευχηθώ καλό PhD; :D

Αυτό ακριβώς! Ευχαριστώ πολύ! :D

Δημοσ.

Έχω ακούσει και για ζευγάρι ανειδίκευτων που πήγε Αγγλία, πέρασε κόλαση την πρώτη βδομάδα μόνο και πλέον βγάζουν 60K/χρόνο σαν ζευγάρι... εδώ ακόμα άνεργοι θα ήταν.

Φυσικά και δεν υπάρχει η πτυχιολαγνεια της Ελλάδος.

Αυτό που κοιτάνε είναι εσύ ως άτομο και οι γνώσεις και εμπειρία που έχεις σε αυτό που χρειάζονται.

Αν έχεις τις γνώσεις (ακόμα και αν άνοιξες ένα βιβλιο και έμαθες) ή την εμπειρία έχεις καθαρίσει.

Είμαι προγραμματιστής, με μόνο αντίστοιχο "χαρτί" αυτό του ΤΕΛ το 1994. Αγγλία 13 χρόνια τώρα το μόνο που ρωτάνε είναι αν έχεις τις γνώσεις και όχι τί χαρτί έχω. Το οποίο μετά 21 χρόνια ακόμα και ΑΕΙ να ήταν θα ήταν τελείως άχρηστο χωρίς να αντιπροσωπεύει τίποτα στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Και επειδή πολλοί καλοθελητές εδώ μέσα θα γράψουν την κακία τους, δεν αναφέρωμαι σε επαγγέλματα που χρειάζεσαι τις εξιδεικευμένες γνώσεις π.χ. γιατρός, μηχανολόγος κλπ.

Όσον αφορά τους μισθούς πάνε ανάλογα με τις θέσεις και υπάρχει αξιοκρατία με βάση αυτό που κάνεις και όχι με τα χαρτιά που έχεις. 

π.χ στην UK Coal : CIO (head of IT)  45 ετών έπερνε 50Κ το χρόνο μικτά, και 17χρονος εκπαιδευόμενος ηλεκτρολόγος (apprentiship μετά την πρόωρη έξοδο του απο το αντίστοιχο "γυμνάσιο") έπερνε 80Κ με πρώτο μισθό στα 18 τα 120Κ. Μηχανικοί με πτυχία έπερναν 40-45Κ και 20+χρόνια καριέρα, και οι εργάτες 100Κ συν 1000 για κάθε υπερωριακή βάρδυα. Ακόμα και οι Πολωνοί που μόλις άρχησαν να δουλεύουν στην εταιρία, μιας και δεν μπορούσαμε να βρούμε Άγγλους. 

Στην ναυτηλιακή που εργάζομαι τώρα, αυτοί που φορτώνουν τα καράβια με τα TUG καθαρίζουν περισσότερα από όσους δουλεύουν στα γραφεία ανεξάρτητα πτυχίου και θέσης. (εκτός από ττους προγραμματιστές εργολάβους όπως εγώ)

Master bricklayers στο Λονδίνο σήμερα με την αντίστοιχη εμπειρία, έχουν μισθό που ξεκινά από τα 50Κ. Και υπάρχει τρομερή έλλειψη στους ειδικευμεύνους οικοδόμους κυρίως, σε όλη την Βρετανία, ενώ οι προσφερομενοι μισθοί έχουν πάρει την άνοδο. Και αυτός είναι ο πραγματικός καπιταλισμός της αγοράς - ζήτησης

• Like 2
Δημοσ.

π.χ στην UK Coal : CIO (head of IT)  45 ετών έπερνε 50Κ το χρόνο μικτά, και 17χρονος εκπαιδευόμενος ηλεκτρολόγος (apprentiship μετά την πρόωρη έξοδο του απο το αντίστοιχο "γυμνάσιο") έπερνε 80Κ με πρώτο μισθό στα 18 τα 120Κ. Μηχανικοί με πτυχία έπερναν 40-45Κ και 20+χρόνια καριέρα, και οι εργάτες 100Κ συν 1000 για κάθε υπερωριακή βάρδυα. Ακόμα και οι Πολωνοί που μόλις άρχησαν να δουλεύουν στην εταιρία, μιας και δεν μπορούσαμε να βρούμε Άγγλους. 

Τους μισθούς αυτούς πως τους ξέρεις;

Από όσο θυμάμαι τα salaries είναι confidential μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου

Δημοσ.

Στην ίδια εταιρία αυτό?

δεν το πιστεύω με την καμία (μην το πάρεις προσωπικά)

Δημοσ.

Key points

• In 2013 there were 12 million graduates in the UK.
  • Steady increase in the number of graduates in the UK over the past decade.
  • In April to June 2013 graduates were more likely to be employed than those who left education with qualifications of a lower standard.
  • Non-graduates aged 21 to 30 have consistently higher unemployment rates than all other groups.
  • Non-graduates aged 21 to 30 have much higher inactivity rates than recent graduates.
  • Over 40% of graduates worked in the public administration, education and health industry.
  • Graduates were more likely to work in high skilled posts than non-graduates.
  • Annual earnings for graduates reached a higher peak at a later age than the annual earnings for non-graduates.
  • In 2013 those graduates that had an undergraduate degree in medicine or dentistry were the most likely to be employed and had the highest average gross annual pay.
  • Graduates from the top UK universities earned more than graduates from other UK universities.
  • Male graduates were more likely to have a high or upper middle skill job than female graduates.
  • Six in every ten people who lived in Inner London were graduates.

http://www.ons.gov.uk/ons/rel/lmac/graduates-in-the-labour-market/2013/rpt---graduates-in-the-uk-labour-market-2013.html

http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171776_337841.pdf

(δες πχ σελίδα 15 ή 25)

Κι ένα γράφημα από Αμερική μεριά (το βάζω σε spoiler)

ep_chart_001.gif

source

Δημοσ.

Key points

• In 2013 there were 12 million graduates in the UK.
  • Steady increase in the number of graduates in the UK over the past decade.
  • In April to June 2013 graduates were more likely to be employed than those who left education with qualifications of a lower standard.
  • Non-graduates aged 21 to 30 have consistently higher unemployment rates than all other groups.
  • Non-graduates aged 21 to 30 have much higher inactivity rates than recent graduates.
  • Over 40% of graduates worked in the public administration, education and health industry.
  • Graduates were more likely to work in high skilled posts than non-graduates.
  • Annual earnings for graduates reached a higher peak at a later age than the annual earnings for non-graduates.
  • In 2013 those graduates that had an undergraduate degree in medicine or dentistry were the most likely to be employed and had the highest average gross annual pay.
  • Graduates from the top UK universities earned more than graduates from other UK universities.
  • Male graduates were more likely to have a high or upper middle skill job than female graduates.
  • Six in every ten people who lived in Inner London were graduates.

http://www.ons.gov.uk/ons/rel/lmac/graduates-in-the-labour-market/2013/rpt---graduates-in-the-uk-labour-market-2013.html

http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171776_337841.pdf

(δες πχ σελίδα 15 ή 25)

Ναι... αλλά!

Key points:

• Σύνδεση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας
  • Σύνδεση έρευνας με την αγορά εργασίας
  • Μονάδες των πανεπιστημίων (π.χ. institutes) μπορούν να παίρνουν εξωτερικές δουλειές σαν εταιρίες 
  • Οι εταιρίες μπορούν να συνεργάζονται ενεργά με εργαστήρια τμημάτων π.χ. Rolls Royce, Nokia (πριν), MS κ.α. 
  • Στην αγορά εργασίας του UK κάθε 2 χρόνια έχεις αλλαγές. 

Οπότε... εδώ έχουμε πολύυυυυ δρόμο ακόμα... μέχρι να "κατέβουμε από τα δέντρα" όπου φωνάζουμε μετά μανίας " έξω οι εταιρίες από τα πανεπιστήμια....

Δημοσ.

Ναι... αλλά!

Key points:

• Σύνδεση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας
  • Σύνδεση έρευνας με την αγορά εργασίας
  • Μονάδες των πανεπιστημίων (π.χ. institutes) μπορούν να παίρνουν εξωτερικές δουλειές σαν εταιρίες 
  • Οι εταιρίες μπορούν να συνεργάζονται ενεργά με εργαστήρια τμημάτων π.χ. Rolls Royce, Nokia (πριν), MS κ.α. 
  • Στην αγορά εργασίας του UK κάθε 2 χρόνια έχεις αλλαγές. 

Οπότε... εδώ έχουμε πολύυυυυ δρόμο ακόμα... μέχρι να "κατέβουμε από τα δέντρα" όπου φωνάζουμε μετά μανίας " έξω οι εταιρίες από τα πανεπιστήμια....

Να σου πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω που θέλεις να καταλήξεις

Περιγραφή της κατάστασης του UK έκανα (αν και το συγκεκριμένο report έχει χρονολογία 2013)

Δεν ήταν σύγκριση Αγγλίας - Ελλάδας

Δημοσ.

Στην ίδια εταιρία αυτό?

δεν το πιστεύω με την καμία (μην το πάρεις προσωπικά)

Ναι στην ίδια εταιρία που εργαζόμουν μεταξύ 2008 και 2011.

Και οι μισθοί ήταν γνωστοί μιας και ο συνάδελφος συντηρούσε το πρόγραμμα μισθοδοσίας, ενώ είχα γράψει το νέο πρόγραμμα - υπολογιστή για τα πακέτα των αποζημειώσεων για τις απολύσεις όσον δούλευαν στην εταιρία με τα παλαιά συμβόλαια της British Coal όταν πήραν την απόφαση να κλείσουν 2 ορυχεία και να απολύσουν το 50% από το HQ. 

Και το πόσα λεφτά έπερναν αυτοί στα ορυχεία (opencast & deepmines) το έβλεπες από τα αμάξια που είχαν.

Στο Daw Mill για παράδειγμα το Μοντεο του 2010 της εταιρίας που είχα, έδειχνε ξεφτίλα στο πάρκινγκ μπροστά στα αμάξια που είχαν 60-120Κ.

Μάλιστα κάπου έχω στο σπίτι μαζεμένες τις εβδομαδιαίες εφημερίδες της εταιρίας, θα τις σκανάρω με την πρώτη ευκαιρία να δεις όσους έπερναν σύνταξη τί είχαν μαζέψει. Σπίτια σε Ισπανία, Dubai, αμάξια για πούλημα κλπ. (είχε και πωλητήρια κλπ η εβδομαδιαία εταιρικη εφημερίδα)

Ενώ οι μισθοί γίνονται γνωστοί με συζητήσεις. Τίποτα δεν είναι εν κρυπτώ ειδικά μέσα στο ΙΤ

• Like 1
Δημοσ.

Τώρα ειλικρινά με τι να πρωτογελάσω; Με το γεγονός που η ποτοποιία θεωρείται σπουδή ή που δεν έβρισκε επιχείρηση με παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα για να δουλέψει;

Τα προβλήματα/τσακωμοί/γκρίνιες στο σπίτι είναι όντως ένα θέμα

Κλασσική ελληναράδικη ημιμάθεια και ισοπεδωτισμός σε όλο του το μεγαλείο. Τεχνολογίας ποτών λέγεται η σχολή του και οχι κρασοποιία, που σημαίνει οτι δεν ασχολείσαι μόνο με το κρασί αλλά με μια ευρεία γκάμα ποτών και ροφημάτων, τώρα ποια και πόσα είναι αυτά δεν ξέρω αλλά σίγουρα πολλά. Και ναι σπουδή θεωρείται γιατί σπούδασε 4 χρόνια, τώρα αν εσύ δεν μπορείς να το εκτιμήσεις ή σου φαίνεται γελοίο είναι δικό σου θέμα. Τα ίδια έλεγα και εγώ παλιά για ένα τμήμα κλωστοϋφαντουργίας στο ΤΕΙ Πειραιά αλλά όταν έκατσα να δώ τι μαθήματα έχουν και τι κάνουν στο πρόγραμμα σπουδών έμεινα, φυσικές μαθηματικά χημείες κτλ. Δεν είπα οτι δεν βρήκε επιχείρηση να δουλέψει είπα οτι δεν τον έπαιρναν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...