Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν ένα κουλό που πάντα με φρίκαρε είναι πως δεν υπάρχει ένας ενιαίος και κοινά αποδεκτός ορισμός του ποιές περιοχές αποτελούν την ''Αθήνα''. Αυστηρά διοικητικά πετάς ένα ''οτι είναι Δήμος Αθηναίων'' και ξεμπερδεύεις.Αμ δε όμως.Στην αντίληψη του μέσου Αθηναίου έχω καταλήξει να πιστεύω πως ο ορισμός του ποια είναι τα γεωγραφικά/πολιτικά όρια της Αθήνας διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ας αρχίσουμε με το πιο εύκολο.Τι αποτελεί εντελώς υποκειμενικά για σας προσωπικά Αθήνα (σκέτο)?

Στη συνέχεια ποια προάστια πιστεύετε αποτελούν την ''μητροπολιτική Αθήνα''?

Κ τέλος ποιες περιοχές θεωρήτε πως ανήκουν στην ''ευρύτερη Αθήνα''

Πχ για την τελευταία ερώτηση προσωπικά θα έλεγα οτιδήποτε από τα διόδια της Ελευσίνας στα Δυτικά μέχρι τα Γλυκά Νερά ή τον Γέρακα στα Ανατολικά και οτιδήποτε από τον Αγ.Στέφανο στα Βόρεια μέχρι την Βάρη-Βουλιαγμένη-Βάρκιζα στα Νότια.

Για χώστε κ σεις.

Δημοσ.

Αθήνα είναι το κέντρο: Το εμπορικό/αρχαιολογικό τρίγωνο, το τριγωνο Κολωνάκι-Χίλτον-παγκρατι, το ημικύκλιο αριστερά και δεξιά τερμα ερμού προς Χαμοστερνα από τη μια και σταθμό Λαρίσης πιανοντας την περιοχή από εξάρχεια, μουσείο, μεχρι τα τετραγωνα του πεδίου του Αρεως και τέλος Γκύζη, Λεωφόρο, αμπελόκηπους και τα λοιπά. Τα Πατήσια δε μου κάνουν για Αθήνα. 

Μητροπολιτική Αθήνα είναι από αρχές (προς κεντρο) Αργυρούπολη, μέχρι Φιλαδελφεια και για μενα συμπεριλαμβάνεται ο πειραιάς. 

Ευρύτερη Αθήνα είναι ολοκηρη η Αττική με εξαιρέσεις εκεί που δε φτάνει η Εθνική Οδός, η Αττική Οδός ή ο προαστιακός.  

Γιατί Αγ. Στέφανος κι όχι Καπανδρίτι ή Βαρνάβας;

Δημοσ.

Πότε έφυγες από Ελλάδα; Πια το Καπανδρίτι δεν ειναι χωριό, ο Βαρνάβας είναι αλλά έχει όλες τις βίλες με θέα προς τον ευβοικό που μένουν μόνιμα.

Η Μάνδρα είναι μετά το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στο μυαλό μου είναι σχεδόν Κόρινθός :) Όπως και η Ραφήνα είναι σχεδόν Ανδρος στα περίχωρα της Μυκόνου...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αθηνα ειναι το κεντρο. Σύνταγμα,Ομόνοια,Εξάρχεια,Πατήσια,Ζωγράφου,Κολωνάκι,Αμπελόκηποι,Παγκράτι κτλ

Μητροπολιτικη Αθηνα ειναι ολα τα προαστια: Μεχρι την Ελευσινα στα Δυτικα, Μεχρι  την Βαρκιζα στα Νοτια, Αγιο Στεφανο Βόρεια και οριακα Μαρκοπουλο για Ανατολικα. Στο περιπου παντα

Ευρυτερη Αθηνα θα ελεγα Σαλαμινες, Μαντρες , Μαγουλες, Μεγαρα, Πορτο Ραφτη κτλ

Επεξ/σία από Soulseeker
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Αθήνα είναι ο δακτύλιος.

Ευρύτερη Αθήνα τα προάστεια μέχρι εκεί που μένουν παραπάνω από 3 και ο κούκος και δεν είναι όλο χωράφια.

Αν είσαι μακριά από την Αττική, Αθήνα είναι όλη η Αττική, και ο Πειραιάς μέσα.

Εμείς την Ελευσίνα δεν την θεωρούμε Αθήνα γιατί η πλησιέστερη πόλη είναι αρκετά χλμ σκετης Εθνικής μακριά (το Χαϊδάρι, γιατί ο Ασπρόπυργος δεν πιάνεται). Αν όμως είμαστε τίποτα διακοπές και μας ρωτήσουν, "θα γυρίσουμε Αθήνα τότε".

Βλέπω γενικά την θεωρείτε Αθήνα πάντως, εντάξει είναι και μεγάλο χωριό...

Δημοσ.

Τι θα πει συντακτικα "οριστε την Αθηνα";

Για εμας που δεν ειμαστε απο εκει Αθηνα ειναι ολα:κεντρο,Πειραιας και οι γυρω περιοχες της,τις οποιες δεν τις ξερω(Ραφηνα και τετοια νομιζω).

Δημοσ.

Εμείς την Ελευσίνα δεν την θεωρούμε Αθήνα γιατί η πλησιέστερη πόλη είναι αρκετά χλμ σκετης Εθνικής μακριά (το Χαϊδάρι, γιατί ο Ασπρόπυργος δεν πιάνεται).

Aνέκαθεν θεωρούσα την Ελευσίνα Αθήνα.Μάλλον είναι αυτοματιστική κ ψυχολογική σύνδεση λόγω διοδίων. Θυμάμαι έλεγε ο πατέρας μου όταν ήμουν μπόμπιρας με το που περνούσαμε στα διόδια της Ελευσίνας ''φτάσαμε Αθήνα''

Βασικά  καλά κριτήρια που σκεφτόμουν πως πρέπει να πληροί μια περιοχή για να θεωρήται Αθήνα είναι 

1.Να καλύπτεται από τα αστικά ΜΜΜ της Αθήνας

2.Να έχει το 210 στο τηλεφωνικό κώδικα

3.Να έχει μια συνέχεια γεωγραφική/πληθυσμιακή/κατανομής σε σχέση με το λεκανοπέδιο

Και τα 3 τα πιάνει η Ελευσίνα,αν κ το δεύτερο κριτήριο που έχω νομίζω είναι εντελώς random,το πρώτο κ τρίτο καλύτερα.

Ραφηνα και τετοια νομιζω

Είμαι σχεδόν σίγουρος οι περισσότεροι εκ των Αθηναίων δεν θεωρούν Αθήνα την Ραφήνα.Το πολύ μέχρι Μαρκόπουλο στα Ανατολικά που είπε άλλος παραπάνω.

• Like 2
Δημοσ.

Αθήνα είναι το λεκανοπέδιο και ο,τι αυτό περιλαμβάνει. Δηλαδή ο αστικός ιστός. Και τώρα στο στρατό οταν ρωτάνε απο πού είσαι η απάντηση είναι Αθήνα και μετα γίνονται οι διευκρινίσεις από ποιό προάστιο.

Δημοσ.

Ναι, οκ, κι εμείς όταν είμαστε διακοπές λέμε "θα γυρίσουμε Αθήνα" αλλά η Ελευσίνα μου φαίνεται αρκετά αποκομμένη από αυτό που φαντάζομαι σαν Αθήνα. Ισως επειδή είμαι παιδί του κέντρου και μόλις ήρθα εδώ μου φάνηκε χωριό.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...