Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ρε παιδακια κ εδω 10 μύρια είμαστε δεν λέω για όλα αλλά για μερικά πράγματα έχουν συναίσθηση τι γίνεται. Πχ άμα φας μια σούπα στο δρόμο δεν θα ασχοληθούν πολλοι...Βλέπεις 10 περιστατικα κ όντως έτσι είναι πρέπει να δούμε όλο τον πληθυσμο; Τώρα να πας τουρίστας σε μια χώρα και σε 5 μέρες να βγάλεις συμπέρασμα δύσκολο έως υπερβολικό..

• Απαντ. 151
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Στην Νέα Υόρκη, σε σχετικά κυριλέ εστιατόριο η σερβιτόρα δεν μπορούσε να καταλάβει πως ήθελα χαμπουργκερ, επειδή δεν το έλεγα με την προφορά της περιοχής. (Το α το προφέρουν αε)

Απο την άλλη, σε επιχειρηματικό convention στην Κολωνία, πάω να πάρω καφέ από το κυλικείο. Δεν μιλούσα καλά Γερμανικά, και η κοπέλα στο ταμείο μόνο που δεν μου έκατσε για να με βοηθήσει να παραγγείλω αυτό που ήθελα (ήταν και νοστιμούλα :D)

Δημοσ.

Στην Νέα Υόρκη, σε σχετικά κυριλέ εστιατόριο η σερβιτόρα δεν μπορούσε να καταλάβει πως ήθελα χαμπουργκερ, επειδή δεν το έλεγα με την προφορά της περιοχής. (Το α το προφέρουν αε)

Απο την άλλη, σε επιχειρηματικό convention στην Κολωνία, πάω να πάρω καφέ από το κυλικείο. Δεν μιλούσα καλά Γερμανικά, και η κοπέλα στο ταμείο μόνο που δεν μου έκατσε για να με βοηθήσει να παραγγείλω αυτό που ήθελα (ήταν και νοστιμούλα :D)

Εντάξει τώρα,είναι θέμα υπαλλήλου/

Μια φορά έκανα φασαρία (Γερμανία) διότι τάχαμου δεν καταλάβαινε τι έλεγα η Δ.Υπάλληλος και πήγε να με διώξει...

Από την άλλη σε άλλο μέρος-υπηρεσία(πάλι Γερμανία) ο υπάλληλος έκατσε και με βοήθησε να συμπληρώσω μια αίτηση αν και δεν είχε τέτοια υποχρέωση...

Ανάλογα που τύχεις είναι, ακόμη και στο ίδιο μαγαζί καμία φορά.

Δημοσ.

Εντάξει τώρα,είναι θέμα υπαλλήλου/

Μια φορά έκανα φασαρία (Γερμανία) διότι τάχαμου δεν καταλάβαινε τι έλεγα η Δ.Υπάλληλος και πήγε να με διώξει...

Από την άλλη σε άλλο μέρος-υπηρεσία(πάλι Γερμανία) ο υπάλληλος έκατσε και με βοήθησε να συμπληρώσω μια αίτηση αν και δεν είχε τέτοια υποχρέωση...

Ανάλογα που τύχεις είναι, ακόμη και στο ίδιο μαγαζί καμία φορά.

έτσι ,ανάλογα που θα τύχεις.

κι εγώ στο αεροδρόμιο του Μονάχου χάθηκα και μπορεί να έχανα την πτήση μου (κατέβηκα από άλλη πτήση και θα πετούσα σε λίγη ώρα για Θεσσαλονίκη ) η πρώτη κυρία που ρώτησα που είναι η τάδε πύλη μου απαντούσε στα γερμανικά με ύφος "μόνο γερμανικά και αν γουστάρεις" και εντάξει καταλαβαίνω κάποια γερμανικά αλλά όχι και όλα.

και το δεύτερο άτομο με βοήθησε και μόλις είδε το εισιτήριο μου για θεσσαλονίκη μου λέει αααα πάοκ πάοκ!

μάλλον είναι θέμα παιδείας ατομικής και όχι λαού.

κι εγώ στο νησί ακόμα και με παντομίμα βοήθησα έναν άραβα ,μου έδειχνε στο κινητό του φωτογραφίες για να συνεννοηθούμε (ήθελε εταιρία κινητής τηλεφωνίας να πάρει κάρτα sim)  (αγγλικά με αραβική προφορά δεν καταλαβαίνεις γρι! )

• Like 2
Δημοσ.

Μου λεγε φιλος (Ελληνας) που εχει παει και δουλευει Αμερικη για δουλειά, ότι του εχει κάνει τρομερή εντύπωση περί της 'υποκριτικής' και εντελως 'τυπικης' ευγενειας που διαθετουν οι ξένοι, σε βαθμο που να χανεται το νοημα της καθε συνενοησης!

Δουλευει σε νοσοκομειο, και μου λεει οτι διαφοροι αλλοι γιατροι που κανουν ειδικευση, σαν τον φιλο μου, λενε 'Oh great', και ας μην καταλαβαινουν τιποτε! Μετα ξαναρωτουν για διευκρινησεις!

Ο εποπτευων γιατρος εχει πει δημοσια (σε ολους εκει) οτι ο φιλος μου(Ελληνας) ειναι σαν ανοιχτο βιβλιο, ο καθενας ξερει, τι σκεφτεται, τι πιστευει, πως θα κινηθει! Σε αντιθεση με ολους τους υπολοιπους φυσικα.

Μου λεει ο φιλος μου, βγαινεις πχ με παρέες για ποτό, γνωριζει γυναικες, και τους λες κατι, σου λενε...'this is great' και στην ουσια εννοουν τιποτε! Σχολιαζε δε εκνευρισμενος, 'τι oh great γμ το φελέκι μου, oh great σημαινει οτι οντως κατι ειναι φοβερο, οχι να εννοεις το τιποτε!'

Ο φιλος μου μου παρουσιασε μια εικονα, οπου οι ανθρωποι ειναι εν πολλοις 'κενοι', και με την πολυ ... politically correct συμπεριφορα, και την τυπικη ευγενεια, ουσια δεν υπαρχει στην ανθρωπινη επικοινωνια!

Καταληξαμε οτι εμεις οι Ελληνες ειμαστε πιο 'ευθείς' άνθρωποι στην συμπεριφορα και τους τροπους, πιο 'ντομπροι' οπως λεμε, και χωρις φυσικα να λεει οτι δεν πρεπει να υπαρχει ευγενεια στην συμπεριφορα(εδω πασχουμε ως Ελληνες), ωστοσο, δεν πρεπει η υποκριτικη ευγενεια να αποβαινει σε βαρος μιας αληθινης επικοινωνιας, πραγμα το οποιο τελικα μαλλον συμβαινει.

Φανταζομαι οτι μετα απο καποιο καιρο, ερμηνευεις σωστα την....μη ουσια των επιφωνηματων και ασχετα τι λενε οι άλλοι γυρω σου, ομως γενικως ο φιλος μου εδειξε σχεδον ενοχλημενος που αλλα λενε, απεξω ωραια εικονα, κι απο μεσα τους ή δεν καταλαβαινουν, ή δεν ενδιαφερονται, ή απλα δεν τους νοιαζει τιποτε, αλλα αυτο το feedback δεν το εχεις αληθινα παντοτε, απλα τρως στην μουρη ενα 'this is great' ή 'oh great' και απο ουσια 0 !!!!

Περιμενω τις εμπειριες και αποψεις σας, απο τετοια περιστατικα και παρομοιες εμπειριες συμπεριφορων, σε δυτικου τυπου κοινωνίες, και τι συμπεράσματα έχετε βγάλει εσείς.

Εγώ την ίδια υποκρισία βλέπω και εδώ ρε φίλε... Μπορεί να μην γίνεται με κάποια τυποποιημένη φράση, όπως το "oh great" αλλά κανείς δεν ανοίγεται σε κανέναν... Τέτοια ευθύτητα και ντομπροσύνη μόνο μεταξύ καλών φίλων θα δεις και/ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ατόμων... Όλοι με το "καλημέρα" και το χαμόγελο είναι και από μέσα τους λένε "παλι τον μαλάκα πέτυχα?". Νομίζω ότι είναι τυπική συμπεριφορά όλων σχεδόν των ανθρώπων αυτή, ασχέτως τοποθεσίας/καταγωγής, απλά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε κοινωνία/κράτος ανάλογα με τα τοπικά ήθη/έθιμα/παραδόσεις/whatever....

Κλείνοντας πιστεύω ότι αυτοί που φέρονται ντόμπρα έχουν πολλούς, πολύ καλούς φίλους αλλά και πολλούς εχθρούς. Αντίθετα όσοι έχουν μια πιό ευγενή, "safe" ή και ψεύτικη χαμογελαστή προσέγγιση σε όλους, η πλειοψηφία δηλαδή, είναι πιό ουδέτεροι και αποστασιοποιημένοι και από τις δύο περιπτώσεις (φίλου - εχθρού). Από την μέχρι τώρα πορεία μου στη ζωή, αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι με την ειλικρίνια δεν κερδίζεις πολλά (κυρίως αντιπάθειες)... Ειλικρινής είμαι μόνο με τους φίλους μου, στους υπόλοιπους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν...

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Καταπληκτικό άρθρο, πάνω στο θέμα μας, από τον Νίκο Δήμου. Τόσο εύστοχο.

http://doncat.blogspot.com/2019/02/blog-post_24.html

Κρίμα για την ελληνικη πραγματικότητα πάντως.

Εγώ σε πολλά καταστήματα, που ουσιαστικά σε έχουν ανάγκη κιολας γιατί είσαι πελάτης και ζουν απο σένα, ουτε καν σε πολλα καταστηματα δεν εχω δει ευγενική συμπεριφορα.

Πας στο Γερμανό, και έχουν υφάκι που θυμίζει...ξυνίλα!

Πήγα στα admiral μια μέρα για κάτι άλλο, μου μιλούσαν (χωρις ίχνος ευγένειας, μονολεκτικά!), διχως καν να με κοιτουν....

Δυστυχως, δεν ειναι το μονο θεμα στο οποιο η χώρα μας είναι πραγματικά δράμα....

:(

• Like 2
Δημοσ.

Ανατολικο βερολινο, περιμενω ουρα να παραγγειλω στο mcdonalds, ερχετε η σειρα μου και μιλαω αγγλικα. Η μανταμιτσα υπαλληλος δεν δεχοταν να παραγγειλω αν δε μιλησω γερμανικα!!!!! Τελικα η απο πισω μου σκουροχωμη μουσουλμανα με την μαντιλα μπηκε μπροστα και την ΞΕΧΕΣΕ κυριολεκτικα στα γερμανικα..... τελικα μια χαρα καταλαβε οτι ηθελα κοτομπουκιες στα ΑΓΓΛΙΚΑ. Αυτοι οι γερμανοι θελουν μεγαλο παλουκι καθε 50χρονια να τρωνε να βαζουν μυαλο..

• Like 2
  • Thanks 2
  • Confused 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, sezebo είπε

Ανατολικο βερολινο, περιμενω ουρα να παραγγειλω στο mcdonalds, ερχετε η σειρα μου και μιλαω αγγλικα. Η μανταμιτσα υπαλληλος δεν δεχοταν να παραγγειλω αν δε μιλησω γερμανικα!!!!! Τελικα η απο πισω μου σκουροχωμη μουσουλμανα με την μαντιλα μπηκε μπροστα και την ΞΕΧΕΣΕ κυριολεκτικα στα γερμανικα..... τελικα μια χαρα καταλαβε οτι ηθελα κοτομπουκιες στα ΑΓΓΛΙΚΑ. Αυτοι οι γερμανοι θελουν μεγαλο παλουκι καθε 50χρονια να τρωνε να βαζουν μυαλο..

Ετυχες σε περιπτωση,αν και πολύ αμφιβάλλω αν έγινε έτσι όπως τα λες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πριν απο κανα μηνα, ισως λιγο παραπανω, ειχα παει σαν outpatient στο νοσοκομειο και anyway, παω στη σταση για να παω σπιτι. Ηταν ενα ηλικιωμενο ζευγαρι που καθοταν και βλεπω οτι το επομενο θα ερχοταν σε 30'. Ημουν πολυ κουρασμενη και φαινοταν, οποτε με ρωτησαν τι εχω και ξεκινησε η κουβεντα. Μετα απο κανα 5λεπτο με ρωτανε που μενω, τους λεω εκει, μου λενε περιμενουμε την κορη μας να ερθει να μας παρει με το αμαξι, θα σε αφησουμε κοντα στο σπιτι σου. Τα ψιλοεχασα στην αρχη (for obvious reasons), και τους ελεγα οχι δεν πειραζει θα περιμενω. Μου λεει η γιαγια "ελα μην εισαι χαζη φαινεσαι ταλαιπωρημενη, θα σε παμε εμεις, εξαλλου απο εκει θα περναγαμε κ μεις". Μετα απο κανα 10λεπτο "διαφωνιας", συμφωνησα, ηρθε η κορη, μας μαζεψε, συστηθηκαμε, τους ειπα που να με αφησουν, τους χιλιοευχαριστησα (αφου βεβαιωθηκα πως θα ζησω 😂) και on my way I was.

Κατι αναλογο δεν εχω ζησει στην Αθηνα. Δεν λεω πως δεν υπαρχουν ευγενικοι ανθρωποι εννοειται, αλλα εδω ναι μεν υπαρχουν αλλα θα στο δειξουν (το βλεπω καθημερινα).

Επεξ/σία από Iris_89
  • Like 7
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, jmmys είπε

Ετυχες σε περιπτωση,αν και πολύ αμφιβάλλω αν έγινε έτσι όπως τα λες.

ακριβως οπως τα λεω, απλα η υπαλληλος ηταν γυρο στα 45 και προφανως με αλλα μυαλα, ακου εκει να με βαλει να μιλησω την κωλογλωσσα της με το ζορι

Δημοσ.

γαλλια εψαχνα για την γραμμη που θα με επαιρνε κοντα στο πυργο του αιφελ πριν 13 χρονια περιπου (δεν ξερω αν αλλαξε τωρα κατι) προσπαθω να συνενοηθω σε αγγλικα και εκαναν ολοι οτι δεν ηξεραν λεξη αγγλικα τα γαλλικα μου ηταν "¨να λολα ενα μηλο " ρωτα σε ενα μικρο βιβλιοπωλειο που βρηκα προχειρο και ο ανθρωπος αρχισε να γελα και μου εξηγησε στα αγγλικα πως να πιασω λεωφορειο και απο που. Ιταλια παλι μου φανηκαν πολυ ενταξει σε συνενοηση  και οδηγιες , γερμανια ωστοσο μιλουσες μαζι τους και εβλεπες καχυποψια λες και απο ωρα σε ωρα θα βγαζες το οπλο ξερω γω , ισπανια που πηγα ενα φεγγαρι ηταν αρκετα ωραια και παλι συνενοηθηκα για το ποιο τρενο θα επαιρνα για να παω εκει που ηθελα . 

Δημοσ.

βασίζεστε σε ένα περιστατικό και βγάζετε συμπέρασμα για μια ολόκληρη χώρα.

είναι αστείο όλο αυτό.

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, santac είπε

βασίζεστε σε ένα περιστατικό και βγάζετε συμπέρασμα για μια ολόκληρη χώρα.

είναι αστείο όλο αυτό.

ολοκληρη στατιστικη βασιζεται σε στατιστικο δειγμα και την παιρνουν σοβαρα , οποτε το αστειο δεν το εντοπιζω , μην δεις ποσες ερευνες στηριχθηκαν σε στατιστικο δειγμα χιλιαδων και εβγαλαν αποτελεσματα για εκατονταδες χιλιαδες  χωρις καμια αντιρρηση περι των αποτελεσματων , εμπειρικα μιλωντας αποκομιζεις εντυπωσεις απο τις μεχρι τωρα επαφες σου με τους γυρω σου ειδαλως δεν θα ειχαμε πειρα απο εμπειρια....

στο θεμα μας ο κοσμος χαρακτηριζετε απο ποικιλομορφια οποτε δεν μπορει να ισχυσει πραγματι για μια ολοκληρη χωρα κατι , ακομα και το στατιστικο δειγμα κλπ εμπεριεχει λαθη....

Επεξ/σία από forgotten
Δημοσ.

Είναι απλα τραγικό η γενίκευση μεμονομένων περιστατικών.Όπως ο φίλος πιο πάνω στα McDonalds με χαρακτηρισμούς όπως "κωλογλωσσα".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ειναι καθόλου γενίκευση.Οι γερμανοι εχουν κώλυμα με την γλώσσα τους.Εχω φιλο που ζει στη γερμανια και μου λεει τα χειροτερα για αυτο το θεμα.Ακομα και στις δημοσιες υπηρεσιες τους.

Επεξ/σία από spyros007
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...