Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί πραγματικά χρειάζομαι την συμβουλή οποιουδήποτε μπορεί να βοηθήσει.

Είμαι 31 χρονών (όχι και μικρός) και έχω σπουδάσει κάτι άσχετο με το web development (oικονομικά),  με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά.

Δεν έχω καμία σχετική προυπηρεσία και οι μόνες γνώσεις που έχω είναι τα βασικά από HTML και CSS που χρησιμοποίησα για να φτιάξω αυτό το site για έναν φίλο http://angelosmavraidis.com/

Ουσιαστικά μιλάμε για αλλαγή επαγγέλματος, ξεκινώντας από το μηδέν!!

Έχω πολύ ελεύθερο χρόνο στην διάθεση μου και σκοπεύω να αφιερωθώ εντατικά, γνωρίζοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για να φτιάξω ένα υποτυπώδες portfolio.

Με τι θα έπρεπε να ξεκινήσω να ασχολούμαι, μιλώντας πάντα για projects και όχι για γενικότητες του τύπου μάθε java κτλ, ώστε να μαθαίνω και ταυτόχρονα να μπορούν αυτά τα projects να αποτελέσουν διαπιστευτήρια στην προσπάθεια μου να δουλέψω κάπου ως junior?

Επειδή το εύρος των επιλογών είναι πολύ μεγάλο, σχολιάστε ελεύθερα. 

Δημοσ.

Κατ'αρχάς κάνε μια έρευνα αγοράς για να δεις σε τι υπάρχει ζήτηση...
Τι ζητάνε οι δουλειές που θέλεις να χτυπήσεις...

Από κει και έπειτα ψάξε να βρεις πως είναι φτιαγμένα κάποια sites που σου αρεσουν. 
Τι τεχνολογίες χρησιμοποιούν...

Έτσι θα βρεις τον δρόμο σου νομίζω... :)

• Like 2
Δημοσ.

Το να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού απ' τη στιγμή που δεν ξέρεις προγραμματισμό δεν είναι καθόλου γενικότητα. Προφανώς και θα χρειαστεί να μάθεις προγραμματισμό και νομίζω ότι οι 6 μήνες που λες είναι υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη.

Από κει και πέρα για το server-side κομμάτι θα χρειαστεί να μάθεις σίγουρα μία γλώσσα προγραμματισμού (php, python, ruby, κάποια που να υποστηρίζει .NET) και κάποιο framework για τη γλώσσα που διάλεξες (django, ruby on rails, .NET, ή άλλο απ' τα πολλά για php). Για το client-side κομμάτι, javascript και κάποια js library (πχ. jquery), css και κάποιο css framework (πχ. bootstrap) και ajax για "αρχή".

Όμως δεν μπορείς να μάθεις τα πάντα ταυτόχρονα, ειδικά αν δεν ξέρεις τίποτα απ' αυτά. Ένα πράγμα τη φορά.

• Like 3
Δημοσ.

Κατ'αρχάς κάνε μια έρευνα αγοράς για να δεις σε τι υπάρχει ζήτηση...

Τι ζητάνε οι δουλειές που θέλεις να χτυπήσεις...

Από κει και έπειτα ψάξε να βρεις πως είναι φτιαγμένα κάποια sites που σου αρεσουν. 

Τι τεχνολογίες χρησιμοποιούν...

Έτσι θα βρεις τον δρόμο σου νομίζω... :)

Γενικά έτσι το σκέφτομαι...

Απλά αν κάποιος είναι ήδη μέσα σε αυτή την αγορά εργασίας ίσως να μπορούσε να δώσει κάποιες περαιτέρω συμβουλές βάση εμπειρίας και αυτών που έχει δει.

Το να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού απ' τη στιγμή που δεν ξέρεις προγραμματισμό δεν είναι καθόλου γενικότητα. Προφανώς και θα χρειαστεί να μάθεις προγραμματισμό και νομίζω ότι οι 6 μήνες που λες είναι υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη.

Από κει και πέρα για το server-side κομμάτι θα χρειαστεί να μάθεις σίγουρα μία γλώσσα προγραμματισμού (php, python, ruby, κάποια που να υποστηρίζει .NET) και κάποιο framework για τη γλώσσα που διάλεξες (django, ruby on rails, .NET, ή άλλο απ' τα πολλά για php). Για το client-side κομμάτι, javascript και κάποια js library (πχ. jquery), css και κάποιο css framework (πχ. bootstrap) και ajax για "αρχή".

Όμως δεν μπορείς να μάθεις τα πάντα ταυτόχρονα, ειδικά αν δεν ξέρεις τίποτα απ' αυτά. Ένα πράγμα τη φορά.

Μάλλον με παρεξήγησες....

Συμφωνώ τόσο για τους 6 μήνες, όσο και για τα υπόλοιπα (γενικά) που μου είναι ήδη γνωστά.

Αυτό που θα ήθελα σαν συμβουλή είναι το εξής:

Τι projects θα ήταν καλύτερο να αρχίσω να υλοποιώ, έτσι ώστε εκτός από το να μαθαίνω να έρχομαι όλο και πιο κοντά στην απόκτηση εμπορεύσιμων skills στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Είτε σε κάποια εταιρεία ως junior είτε ως freelancer κτλ.

Για παράδειγμα, να φτιάξω ένα e-shop σε magento, ένα παιχνίδι javascript (λέμε τώρα), themes για wordpress.....

Υπάρχουν σίγουρα πολλά διαφορετικά πράγματα να ασχοληθεί κάποιοιος.

Ποιό από αυτά θα με φέρει πιο γρήγορα σε θέση να βγάζω κανονικό εισόδημα δεν ξέρω. 

Δημοσ.

PHP είναι μια "σίγουρη" επιλογή γιατί υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που ζητάνε.
Γενικά αν θα τα έβαζα σε μια σειρά θα τα είχα ως εξής:
1) PHP & .NET
2) Rails
3) NodeJS & AngularJS

Έχε υπόψιν σου ότι οι developers σε rails & node - angular είναι συνήθως πιο καλοπληρωμένοι λόγο του ότι δεν υπάρχουν πολλοί.
Στην τελική, αν σκοπεύεις να πας freelance, μάθε ότι σε θες/βολέψει καλύτερα... αν σκεφτείς να μπεις γρήγορα στην αγορά εργασίας πάνε με PHP ή .NET.

Δημοσ.

Μπράβο σου που είσαι έτοιμος να τολμήσεις μια τέτοια αλλαγή ..η ιστοσελίδα που δημιούργησες μπορεί να μην πλησιάζει το επαγγελματικό επίπεδο αλλά είναι μια πολύ καλή προσπάθεια.Σε αυτόν τον τομέα η αγορά εργασίας εξελίσεται πολύ γρήγορα και ουσιαστικά η βασικότερη ικανότητα που θα πρέπει να έχεις είναι να μαθαίνεις /καταλαβαίνεις γρήγορα τις νεες τεχνολογίες.Θα σε στεναχωρήσω αλλά όποιος σου είπε μάθε java η κάποια αλλή γλώσσα προγραμματισμού είχε απόλυτο δίκιο και κακώς το θεωρείς γενικότητα.Μαθαίνωντας μια γλώσσα προγραμματισμού αποκτάς λογική σκέψη που μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στις άλλες γλώσσες προγραμματισμού.Ουσιαστικά θα πρέπει να μάθεις να προγραμματίζεις , ασχέτως απο την γλώσσα προγραμματισμου..αυτό είναι το αρχικό στάδιο.Τώρα με το τι ακριβώς θα ασχοληθείς θα το βρείς στην πορεία , θα συμφωνίσω με τον φίλο πως οι έξι μήνες είναι πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη.

• Like 3
Δημοσ.

Παιδιά για να το θέσω όσο πιο απλά γίνεται.....

Ποιό θα ήταν το ιδανικό περιεχόμενο του portfolio από πλευράς project, μικρά ή μεγάλα, τα οποία προφανώς θα δείχνουν και τις γνώσεις/ικανότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί ???

Δηλαδή, τι είδους project θα μου έπαιρνε 6 μήνες ή και περισσότερο (χρησιμοποιώντας κάποια από τα παραπάνω, ας πούμε PHP, ΜySQL και javascript) αλλά θα μου έδινε ευκαιρία πρόσληψης σε κάποια εταιρεία, αποδεικνύοντας ότι αυτά που χρησιμοποίησα τα κατέχω σε ικανοποιητικό βαθμό για junior θέση??

Η ερώτηση είναι ιδιαίτερα πρακτική και ας μην της φαίνεται  :-D

Δημοσ.

Μπράβο σου που είσαι έτοιμος να τολμήσεις μια τέτοια αλλαγή ..η ιστοσελίδα που δημιούργησες μπορεί να μην πλησιάζει το επαγγελματικό επίπεδο αλλά είναι μια πολύ καλή προσπάθεια.Σε αυτόν τον τομέα η αγορά εργασίας εξελίσεται πολύ γρήγορα και ουσιαστικά η βασικότερη ικανότητα που θα πρέπει να έχεις είναι να μαθαίνεις /καταλαβαίνεις γρήγορα τις νεες τεχνολογίες.Θα σε στεναχωρήσω αλλά όποιος σου είπε μάθε java η κάποια αλλή γλώσσα προγραμματισμού είχε απόλυτο δίκιο και κακώς το θεωρείς γενικότητα.Μαθαίνωντας μια γλώσσα προγραμματισμού αποκτάς λογική σκέψη που μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στις άλλες γλώσσες προγραμματισμού.Ουσιαστικά θα πρέπει να μάθεις να προγραμματίζεις , ασχέτως απο την γλώσσα προγραμματισμου..αυτό είναι το αρχικό στάδιο.Τώρα με το τι ακριβώς θα ασχοληθείς θα το βρείς στην πορεία , θα συμφωνίσω με τον φίλο πως οι έξι μήνες είναι πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη.

Ευχαριστώ για την ενθάρυνση!!

Ουσιαστικά ψάχνω έναν μπούσουλα για τους πρώτους 6 μήνες.

Έχω καταλάβει ότι θα πρέπει, λόγου χάρη, να μάθω java.

Ας μου πει όμως κάποιος που να δουλεύει στον χώρο, ότι αν φτιάξεις αυτό το project με java, θα μπορούσες να πιάσεις δουλειά ως junior στην εταιρεία που δουλεύω.

Δημοσ.

Δεν μπορεί να στο πει κάποιος αυτό που ζητάς,αρχικά πρέπει να αποκτήσεις τις γνώσεις για να είσαι σε θέση να φτιάξεις κάτι αξιόλογο.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ θα πρωτινά να μάθεις πρώτα μια γλωσσά προγραμματισμού για να αναπτύξεις αλγοριθμική σκέψη και μετά πάνε σε

Python + Django η ruby + ruby on rails η PHP η .NET η JSP η η η...

και σίγουρα SQL η NoSQL db. Δεν αναφέρω HTML,CSS,JS+(κάποιο framework π.χ. jquery) γιατί σίγουρα πρέπει να γνωρίζεις.

Πέρα από αυτά όμως είναι και ότι πρέπει να μάθεις αρκετά πράγματα για το διαδικτυο , πρωτοκολλά,ασφάλεια κλπ...

Βλέπεις ότι υπάρχουν τόοοσσα πράγματα να μάθεις και θα Αναπτύσσονται ακόμα περισσότερα με ραγδαίες ταχύτητες.

Θα πρότεινα ψυχραιμία και να προχωράς Βήμα προς βήμα, όσο για το portfolio και τι είδους projects να φτιάξεις θα συμφωνήσω με τον visualizer.

Επίσης μια ιδέα είναι αφού έχεις σπουδάσει οικονομικά να κάνεις κάποιο project πάνω τους, έχω δει πολλούς να σπουδάζουν κάτι άλλο αρχικά και μετά να έρχονται στον κοσμο τον Η/Υ και να αναπτύσσουν της γνώσεις τους και στους δυο τομείς.

Αν κάπου κάνω λάθος διορθώστε με.

• Like 1
Δημοσ.

Αν ψάξεις να δεις τι ζητάνε για junior, θα καταλάβεις ότι η ερώτηση "τι portfolio χρειάζομαι" είναι κάπως premature αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις. Και (αν κατάλαβα καλά) δε μπορείς να ξεχωρίσεις java από javascript μάλλον πρέπει να ρίξεις πολύ διάβασμα και εξάσκηση πριν φτάσεις στο σημείο που θα μπορείς να φτιάξεις κάτι για να το δείξεις. Οπότε οι απαντήσεις των παιδιών παραπάνω είναι σωστές, απλά δεν είναι αυτές που θα επιθυμούσες.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις.

Δεν είπα ότι είπε κάποιος κάτι λάθος, και ξέρω ότι πήγα να βγάλω από την μύγα ξύγκι.

Υποθέτω πως θα πρέπει να ασχοληθώ κάμποσο πρώτα και μετά το συζητάμε πάλι.

Δημοσ.

λυσε ενα δικο σου προβλημα ... μια δικη σου αναγκη

φτιαξε μια εφαρμογη για αυτο ... σαν προγραμμα αυτονομο ή σαν web εφαρμογη

κανε χρηση συνεχως αυτης ...

μοιρασε την σε φιλους γνωστους σε μια κοινοτητα οπως αυτη εδω

παρε το feedback - βελτιωσε την συνεχως

ο δρομος για να το πετυχεις αυτο θα σου μαθει παρα μα παρα πολλά....

παραλληλα για αυτο που θα φτιαξεις φτιαξε μια σελιδα για να το προωθησεις

εστω και με ετοιμο προγραμμα σαν το wordpress....

καντα ομως ολα απο την αρχη μονο σου

παρε domain - hosting - στησε το μαθε να χαλας το σιτε και να το επαναφερεις απο backups

και απο εκει θα μαθεις χρησιμα πραγματα

η γνωση δεν εχει αρχη και τελος ουτε μοναδικο τροπο να την αποκτησεις

πρεπει ομως να ασχοληθεις σοβαρα πολλες ωρες την ημερα

• Like 1
Δημοσ.
Μάλλον με παρεξήγησες....

Συμφωνώ τόσο για τους 6 μήνες, όσο και για τα υπόλοιπα (γενικά) που μου είναι ήδη γνωστά.

Αυτό που θα ήθελα σαν συμβουλή είναι το εξής:

Τι projects θα ήταν καλύτερο να αρχίσω να υλοποιώ, έτσι ώστε εκτός από το να μαθαίνω να έρχομαι όλο και πιο κοντά στην απόκτηση εμπορεύσιμων skills στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Δεν ξέρω αν μπορείς να τα συνδυάσεις όλα αυτά ξεκινώντας για να δημιουργήσεις ένα project. Για την ακρίβεια νομίζω ότι για να ξεκινήσεις κάποιο web project θα έπρεπε να ακολουθήσεις πολύ την λογική του framework σου το οποίο θεωρώ ότι θα σε αποπροσανατόλιζε πχ. απ' το να μάθεις να προγραμματίζεις σωστά.

Αφού επιμένεις πάντως και χωρίς να έχω καμιά ιδιαίτερη εμπειρία στο χώρο νομίζω ότι δεν έχει σημασία η εφαρμογή αλλά τα χαρακτηριστικά της. Πχ. γιατί όχι μια CRUD εφαρμογή που να υποστηρίζει user authentication, να είναι responsive, να χρησιμοποιεί ajax requests, ίσως τα APIS άλλων web services, να είναι ασφαλής (esacape html, sql injection, csrf, etc.), να είναι scalable, να χρησιμοποιεί caching... και δεν έχει τελειωμό η λίστα.

Όπως καταλαβαίνεις αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορα projects, προσθέτοντας και πράγματα στην πορεία. Νομίζω όμως ότι η λογική λέει να ξεκινήσεις απλά μαθαίνοντας προγραμματισμό και να μην μπλέξεις με 1000 πράγματα.

Δες αν θες κι αυτά τα links:

http://christopherpound.com/so-you-want-to-be-a-web-developer/

http://programmers.stackexchange.com/questions/46716/what-technical-details-should-a-programmer-of-a-web-application-consider-before

Και επίσης αν δεν έχεις ιδέα από web θα πρότεινα ανεπιφύλακτα αυτό το course (με την προϋπόθεση ότι ξέρεις να προγραμματίζεις):

https://www.udacity.com/course/web-development--cs253

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...