Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

το ξεκαθαρη η αποψη του ηλεκτρολογου;οταν σου ειπε ή απο την δεη ή απο την ΧΡΗΣΗ,τι δεν καταλαβες;ή δεν φταις ή φταις ,σου ειπε.εκτος και αν η χρηση γινεται απο τον γειτονα.δλδ ξεσκισες το μηχανημα στο ψησιμο,αλλα να μην το πληρωσεις....καλοι ειστε.αλλους εξυπνους;

Μάλιστα μια ερώτηση έκανα θα βγω και υπόλογος... Άλλη φορά θα βάζω και ζελατίνα από πάνω ή τζαμάκι και θα ανάβω και το φως του απορροφητήρα κρίμα είναι να πηγαίνει χαμένο τέτοιο έκθεμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε παρά μόνο να το θαυμάζουμε.. Για ψήσιμο να πάρω μια ψησταριά με κάρβουνα να την βάλω στο μπαλκόνι μην το ζορίζουμε κιόλας το μάτι...

Εγώ δεν κατάλαβα να είπε αυτό ο ηλεκτρολόγος (όχι ότι ήμασταν και μπροστά βέβαια αλλά λέμε :P ). "Από τη χρήση" εγώ καταλαβαίνω ότι απλά ήρθε η ώρα του να χαλάσει, όχι ότι έκανε κάποια λάθος χρήση ο φίλος...

Τώρα βγήκα και ψεύτης μάλιστα.. Τεσπα..Αυτό που κατάλαβες ισχύει ακριβώς.

ναι ρε Μανωλη ,ειναι λογικο αυτο που εγινε στην περιπτωση σου με τον απορροφητηρα γιατι προκειται για αντικατασταση. το ιδιο θα συνεβαινε αν χαλουσε  ο θερμοσιφωνας ή ο ηλιακος. αν καιγοταν η λαμπα του απορροφητηρα δηλαδη θα τον πληρωνε ο ιδιοκτητης; οχι βεβαια!

το ιδιο πραγμα συμβαινει και με την κουζινα. και ασε να λεει ο ηλεκτρολογος. απο υπερταση δεν καιγεται κανενα ματι,ουτε κεραμικο ουτε και απο τα παλια.

και το ξαναλεω. την μικροσυντηρηση ενος σπιτιου την αναλαμβανει παντα ο χρηστης.

Και πως κάηκε ο διακόπτης δηλαδή; Εκτός άμα είσαι ειδικός και ξέρεις πιο πολλά από ηλεκτρολόγο να με ενημερώσεις και εμένα

Ευχαριστώ όσους με βοήθησαν. Δεν θεωρώ ότι η συζήτηση και οι τελευταίες απαντήσεις βοηθάνε καθόλου οπότε θα αποφασίσω με όσα μου προτείνατε και θα πράξω αναλόγως

• Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ναι ρε Μανωλη ,ειναι λογικο αυτο που εγινε στην περιπτωση σου με τον απορροφητηρα γιατι προκειται για αντικατασταση. το ιδιο θα συνεβαινε αν χαλουσε  ο θερμοσιφωνας ή ο ηλιακος. αν καιγοταν η λαμπα του απορροφητηρα δηλαδη θα τον πληρωνε ο ιδιοκτητης; οχι βεβαια!

το ιδιο πραγμα συμβαινει και με την κουζινα. και ασε να λεει ο ηλεκτρολογος. απο υπερταση δεν καιγεται κανενα ματι,ουτε κεραμικο ουτε και απο τα παλια.

και το ξαναλεω. την μικροσυντηρηση ενος σπιτιου την αναλαμβανει παντα ο χρηστης.

Υπάρχει σαφής νομοθεσία που ρυθμίζει ποιος επιβαρύνεται τις ζημιές:

9. Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

http://www.efpolis.gr/el/diasfalisi-oikonomikon-symefronton-katanaloton/exasfalisi-asfalon-synallagon/63-misthoseis-katoikion.html

Όταν ανάβεις το μάτι να τηγανίσεις γαύρο μαζί με τον απορροφητήρα για να μην ντουμανιάσει το σπίτι, όταν ανάβεις τον θερμοσίφωνα για να κάνεις μπάνιο ή να πλύνεις πιάτα, όταν ανάβεις καλοριφέρ ή κλιματιστικό για να ζεσταθείς/δροσιστείς, όλα αυτά είναι μέσα στη συμφωνημένη χρήση. Το ενοίκιο το πληρώνεις για να μπορείς να χρησιμοποιείς και το ίδιο το σπίτι, και τον εξοπλισμό του. Ε οποιαδήποτε ζημιά οφείλεται στη συμφωνημένη χρήση είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη. Ακόμα και το λαμπάκι του απορροφητήρα είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το αλλάξει, άσχετα που στην πράξη το φτιάχνει ο ενοικιαστής επειδή δεν κοστίζει πάνω από 1-2€.

Τώρα δεν ξέρω τι ακριβώς αντιλαμβάνεσαι ως "μικροσυντήρηση" ή μεγαλοσυντήρηση, αλλά κάποια έξοδα τα επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης και κάποια ο ενοικιαστής. Πχ ο ενοικιαστής επιβαρύνεται το ποσοστό που του αναλογεί στην συντήρηση/ρύθμιση του καυστήρα, οποιαδήποτε βλάβη την επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης.

• Like 2
Δημοσ.

Υπάρχει σαφής νομοθεσία που ρυθμίζει ποιος επιβαρύνεται τις ζημιές:

http://www.efpolis.gr/el/diasfalisi-oikonomikon-symefronton-katanaloton/exasfalisi-asfalon-synallagon/63-misthoseis-katoikion.html

Όταν ανάβεις το μάτι να τηγανίσεις γαύρο μαζί με τον απορροφητήρα για να μην ντουμανιάσει το σπίτι, όταν ανάβεις τον θερμοσίφωνα για να κάνεις μπάνιο ή να πλύνεις πιάτα, όταν ανάβεις καλοριφέρ ή κλιματιστικό για να ζεσταθείς/δροσιστείς, όλα αυτά είναι μέσα στη συμφωνημένη χρήση. Το ενοίκιο το πληρώνεις για να μπορείς να χρησιμοποιείς και το ίδιο το σπίτι, και τον εξοπλισμό του. Ε οποιαδήποτε ζημιά οφείλεται στη συμφωνημένη χρήση είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη. Ακόμα και το λαμπάκι του απορροφητήρα είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το αλλάξει, άσχετα που στην πράξη το φτιάχνει ο ενοικιαστής επειδή δεν κοστίζει πάνω από 1-2€.

Τώρα δεν ξέρω τι ακριβώς αντιλαμβάνεσαι ως "μικροσυντήρηση" ή μεγαλοσυντήρηση, αλλά κάποια έξοδα τα επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης και κάποια ο ενοικιαστής. Πχ ο ενοικιαστής επιβαρύνεται το ποσοστό που του αναλογεί στην συντήρηση/ρύθμιση του καυστήρα, οποιαδήποτε βλάβη την επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης.

Ήταν ότι πιο διαφωτιστικό έχει γραφεί μέχρι τώρα και πιο έγκυρο να σαι καλά και για την πηγή
Δημοσ.

Ήταν ότι πιο διαφωτιστικό έχει γραφεί μέχρι τώρα και πιο έγκυρο να σαι καλά και για την πηγή

Βασικά το ίδιο ακριβώς είχα γράψει και στο post #17 ;)

Δημοσ.

Ένα ενδιαφέρον θέμα που προκύπτει είναι και πως καθορίζεται αν ο εξοπλισμός είναι στη συμφωνημένη χρήση. Εγώ πχ είχα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη μήπως μπορεί να μου βρει κανένα ψυγείο και με βόλεψε. Ε, αν χάλαγε θεωρούσα υποχρέωση μου να του το φτιάξω. Ομοίως σε ένα σπίτι που είμαι ιδιοκτήτης και τους άφησα το ερκοντίσιον (το σπίτι έχει αυτόνομη θέρμανση και τζάκι), αν μου έλεγαν να το φτιάξω θα στράβωνα. Πιθανόν οι συσκευές και στις δύο περιπτώσεις να ήταν ένα συν για την ενοικίαση, αλλά δε θεωρώ ότι είναι μέρος του ενοικίου.

• Like 1
Δημοσ.

Ένα ενδιαφέρον θέμα που προκύπτει είναι και πως καθορίζεται αν ο εξοπλισμός είναι στη συμφωνημένη χρήση.

Είναι απλό! Αν σου νοικιάσω σπίτι με ψυγείο + κουζίνα + απορροφητήρα + φούρνο μικροκυμάτων, τότε ο εξοπλισμός είναι μέσα στη συμφωνημένη χρήση!

Εγώ πχ είχα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη μήπως μπορεί να μου βρει κανένα ψυγείο και με βόλεψε. Ε, αν χάλαγε θεωρούσα υποχρέωση μου να του το φτιάξω.

Χμμ, αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ή αφού μετακόμισες/υπογράψατε συμφωνητικό/δώσατε χέρια? Στην πρώτη περίπτωση θεωρείται μέρος του εξοπλισμού, στη δεύτερη θεωρείται δανεικό/βόλεμα/χάρη.

Ομοίως σε ένα σπίτι που είμαι ιδιοκτήτης και τους άφησα το ερκοντίσιον (το σπίτι έχει αυτόνομη θέρμανση και τζάκι), αν μου έλεγαν να το φτιάξω θα στράβωνα.

Αυτή είναι διαφορετική περίπτωση. Παρόλα αυτά όταν έκανες περιγραφή/έδειχνες το σπίτι στον υποψήφιο αγοραστή, το κλιματιστικό το ανέφερες στα συν? Ή τόνισες στον ενοικιαστή πως "χάρη σου κάνω που το αφήνω, αν χαλάσει μην με πρήξεις να στο φτιάξω/πληρώνεις εσύ την επισκευή"? Ομοίως, στην πρώτη περίπτωση θεωρείται μέρος του εξοπλισμού, στη δεύτερη θεωρείται δανεικό/βόλεμα/χάρη :)

Δημοσ.

Είναι απλό! Αν σου νοικιάσω σπίτι με ψυγείο + κουζίνα + απορροφητήρα + φούρνο μικροκυμάτων, τότε ο εξοπλισμός είναι μέσα στη συμφωνημένη χρήση!

Χμμ, αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ή αφού μετακόμισες/υπογράψατε συμφωνητικό/δώσατε χέρια? Στην πρώτη περίπτωση θεωρείται μέρος του εξοπλισμού, στη δεύτερη θεωρείται δανεικό/βόλεμα/χάρη.

Αυτή είναι διαφορετική περίπτωση. Παρόλα αυτά όταν έκανες περιγραφή/έδειχνες το σπίτι στον υποψήφιο αγοραστή, το κλιματιστικό το ανέφερες στα συν? Ή τόνισες στον ενοικιαστή πως "χάρη σου κάνω που το αφήνω, αν χαλάσει μην με πρήξεις να στο φτιάξω/πληρώνεις εσύ την επισκευή"? Ομοίως, στην πρώτη περίπτωση θεωρείται μέρος του εξοπλισμού, στη δεύτερη θεωρείται δανεικό/βόλεμα/χάρη :)

Νομικά, πιθανόν να έχεις δίκιο, αλλά δε θεωρώ ότι ο νόμος είναι δίκαιος αν είναι έτσι.

Στις περιπτώσεις που ανέφερα, μπορεί όντως οι συσκευές να έπαιξαν ρόλο στην ενοικίαση. Δε σημαίνει όμως ότι το κόστος συντήρησης, επισκευής ή αντικατάστασης συμπεριλαμβάνεται στο ποσό του ενοικίου. Το ότι ευκαιριακά παρέχεις μία έξτρα συσκευή αξίας 200-400 ευρώ στον ενοικιαστή δε σημαίνει ότι έχεις αναλάβει και τα ανωτέρω κόστη. Δε μιλάμε για περιπτώσεις όπου το κλιματιστικό είναι η βασική πηγή θέρμανσης.

Εγώ θεωρώ ότι το πιο λογικό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα έπιπλα/ συσκευές = παροχές πρέπει να αναφέρονται ρητά στο συμφωνητικό για να θεωρούνται πάγιες και να επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη.

Δημοσ.

Στην ενοικίαση ενός σπιτιού δεν υπάρχουν "βασικές" και "έξτρα" συσκευές, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός ή νόμος που να απαγορεύει την ενοικίαση οικίας αν δεν διαθέτει πχ πηγή θέρμανσης.

• Like 1
Δημοσ.

Στην ενοικίαση ενός σπιτιού δεν υπάρχουν "βασικές" και "έξτρα" συσκευές, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός ή νόμος που να απαγορεύει την ενοικίαση οικίας αν δεν διαθέτει πχ πηγή θέρμανσης.

Σωστό νομίζω είναι αυτό, απλά να είναι σωστή η περιγραφή και να ξέρει ο άλλος τι νοικιάζει

Δημοσ.

Απορώ με την στάση κάποιων πάντως και δεν ξέρω γιατί έχουν τέτοια εχθρική συμπεριφορά προς εμένα σε μια τέτοια δύσκολη εποχή..Λες και τους είχα κάνει κάτι...Φαίνεται είναι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εξηγείται αλλιώς.. Όπως και να έχει σε ευχαριστώ joshua!Το ξέρω ότι το είχες γράψει στο 17 ποστ δεν το πέρασα στο ντούκου απλά το τόνισα επειδή μου φάνηκε σημαντική βοήθεια η παράθεση της πηγής των λεγόμενων σου σαν κάτι πιο επίσημο. Από εκεί και πέρα υπάρχει το συμβόλαιο που λέει ότι δεν επιβαρύνομαι την ζημιά αφού έγινε κάτω από μια συνήθη χρήση του αντικειμένου και με τα λεγόμενα του ηλεκτρολόγου είμαι καλυμμένος. Άμα υπάρξει κάποια εξέλιξη θα ενημερώσω.

Δημοσ.

Απ' τη στιγμή που η φθορά είναι φυσιολογική και η κουζίνα θα μείνει στο σπίτι (όχι στον/στην gnarkill) το κόστος είναι του ιδιοκτήτη.

• Like 1
  • 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Sorry για το necro του νήματος αλλά έχω μια διαφωνία με τον ενοικιαστή μου: Χάλασε ο απορροφητήρας και αυτός ισχυρίζεται (ορθά) ότι το είχε περιλάβει στο αρχικό συμφωνητικό που υπογράψαμε με την εκμίσθωση, ότι τα παραχωρεί χωρίς ευθύνη, όπως και τα κλιματιστικά.

Καλύπτομαι να κρατήσω το ποσό αντικατάστασης από το μίσθιο ή το καταπίνω?

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Sir_Teraflop είπε

Sorry για το necro του νήματος αλλά έχω μια διαφωνία με τον ενοικιαστή μου: Χάλασε ο απορροφητήρας και αυτός ισχυρίζεται (ορθά) ότι το είχε περιλάβει στο αρχικό συμφωνητικό που υπογράψαμε με την εκμίσθωση, ότι τα παραχωρεί χωρίς ευθύνη, όπως και τα κλιματιστικά.

Καλύπτομαι να κρατήσω το ποσό αντικατάστασης από το μίσθιο ή το καταπίνω?

Μάλλον "ιδιοκτήτη" ήθελες να γράψεις και όχι ενοικιαστή.

Είναι απλό πάντως, από τη στιγμή που έχετε συμφωνήσει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τον απορροφητήρα, τότε δεν μπορείς να του ζητάς ευθύνες για τον απορροφητήρα.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...