Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και μετά λέμε ότι η ιατρική (εκτός ψυχιατρικής) είναι επιστήμη (χώρια που ο πατέρας της την έλεγε τέχνη και όχι επιστήμη)... aaaanyway... 

Πέρα από το παραπάνω, ένας λόγος είναι και ότι εάν πας σε άλλον θεράποντα ιατρό τότε θα τα σκας στον άλλον και ο προηγούμενος θα μείνει στα κρύα του λουτρού. Οπότε, κάποιος μέσα στην συντεχνία δεν κάνει τέτοια γιατί θα τον φάνε οι άλλοι από τον σύλλογο. 

Το ιστορικό σου, π.χ. και λέω τώρα εγώ, δεν μπορεί να το βρει από online υπηρεσίες (π.χ. Ασκληπιός) ; Δεν μπορείς εσύ να έχεις κάτι που να φαίνεται εκεί τι έχεις κάνει; Δηλαδή, από τα βιβλιάρια και το τι λες εσύ, ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να καταλάβει τι τρέχει με εσένα; Εφόσον πας στο ιατρείο του, θέλει ειδική μνεία και κανόνισμα για να είναι εξέταση και άλλη για επίσκεψη; 

• Απαντ. 82
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ευχαριστώ Διονύση, αλλά δε βλέπω καμιά απάντηση στο πρόβλημά μου.

Το μόνο που ίσως σχετίζεται είναι αυτό;

Δ. Άρνηση εξυπηρέτησης ασφαλισμένων.

Επίσης βλέπω αλλού να λέει:

Σε περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι ακολουθούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή, που έχει καθοριστεί από ειδικό ιατρό, είτε φαρμακευτική αγωγή συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας δύο ή τριών μηνών και προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ (μόνιμοι και συμβεβλημένοι) θα πρέπει να εκδίδουν συνταγές δίμηνης και τρίμηνης διάρκειας (ν. 4052/2012, άρθρο 13, παρ.15) αντίστοιχα σε ένα φύλλο.

Καταρχήν εδώ λέει για συνταγογράφηση (εγώ μόνο εξετάσεις θέλω), αλλά δε βλέπω να λέει πουθενά ότι ο ασθενής θα πρέπει να πηγαίνει στον ειδικό γιατρό ο οποίος ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ μπορεί να γράψει τα φάρμακα της σταθερής φαρμακευτικής αγωγής.

Δημοσ.

Γενικότερα, ας διαχωρίσουμε το κομμάτι του να καλείται ο γιατρός να γράψει φάρμακα χωρίς να παρακολουθεί τον ασθενή από το να γράψει εξετάσεις. τα φάρμακα έχουν άμεσο αντικτυπο στην υγεία του ασθενή, οι εξετάσεις όμως όχι. Και αν υπάρχει προηγούμενη ένδειξη σχετικής ασθένειας στο βιβλιάριο υγείας, εξετασεις θα μπορούσε να γράψει ο γιατρό χωρίς πολλά πολλά.

Δε νομίζω.

Δηλαδή αν σε βάλει να κάνεις μια μαγνητική τομογραφία, χωρίς να χρειάζεται τελικά, αυτό δεν έχει αντίκτυπο στην υγεία του ασθενή;

Δημοσ.

Μμμναι, δεν ξέρω ακριβώς πώς δουλεύει πια η φάση στο δημόσιο, αλλά γενικά υπάρχει ένα πράγμα που έχει φτιάξει το κράτος για να προστατεύεται από την ανεξέλεγκτη δαπάνη που λέγεται πλαφόν συνταγογράφησης και το οποίο πρέπει να διαχειρίζεται σωστά ο εκάστοτε γιατρός ώστε να μην του έρθει καμία καμπάνα. Οπότε το "δεν έχει ευθύνη γιατί δε γράφει φάρμακα" ισχύει μεν, αλλά αν γράφει 2 μαγνητικές τη μέρα, θα του κάνουν την εξάτμιση τάληρο.

• Like 2
Δημοσ.

Γενικα, ειναι δειγμα καλης θελησης να βοηθησεις ασθενη πρωτα απ'ολα και συναδελφο μετα,  αλλα δε μπορω να πω οτι ο γιατρος που δε σου γραφει εξετασεις παρανομει. Φερει την ευθυνη της σφραγιδας του για εναν ασθενη που δεν παρακολουθει. Γιατι να παρει τετοια ευθυνη (οσο μικρη και αν ειναι) για  ασθενη που δεν γνωριζει και δεν παρακολουθει; Πηγαινε στο γιατρο σου να σου γραψει οτι νομιζει στο κατω κατω θα σου πουν ως επιχειρημα. Ολοι το ιδιο συστημα χρησιμοποιουν για φαρμακα και εξετασεις. Ετσι το σκεφτονται πολλοι.

Με αλλα λογια. Ψιλομαλακισμενη συμπεριφορα, συμφωνω. Παρανομη; Μαλλον οχι.

Δημοσ.

Μμμναι, δεν ξέρω ακριβώς πώς δουλεύει πια η φάση στο δημόσιο, αλλά γενικά υπάρχει ένα πράγμα που έχει φτιάξει το κράτος για να προστατεύεται από την ανεξέλεγκτη δαπάνη που λέγεται πλαφόν συνταγογράφησης και το οποίο πρέπει να διαχειρίζεται σωστά ο εκάστοτε γιατρός ώστε να μην του έρθει καμία καμπάνα. Οπότε το "δεν έχει ευθύνη γιατί δε γράφει φάρμακα" ισχύει μεν, αλλά αν γράφει 2 μαγνητικές τη μέρα, θα του κάνουν την εξάτμιση τάληρο.

Θα κλάψω. Είναι η καλύτερη είδηση που άκουσα αυτή την εβδομάδα, δεν είχα ιδέα πόσο έχουν προχωρήσει τα πράγματα.

Τελευταία φορά που βρέθηκα σε νοσοκομείο (14+ χρόνια) πήγαιναν οι γιαγιάδες για πόνο στην παρανυχίδα και τους έγραφαν και μια προληπτική εγχείριση, να είναι σίγουροι.

Faith in greek kratos restored.

Δημοσ.

Φυσικά και ο γιατρός έχει δίκιο! Δεν ειναι γυράδικο να πηγαινεις να κανεις παραγγελία μια τζατζίκι και 2 πιτόγυρα. Καταννοώ την ταλαιπωρία που μπορεί να σου επιφέρει, αλλά θα πρέπει να βρεις ενα γιατρό να σε κουράρει κάπου κοντά σε σένα ή αν δεν θες να αλλάξεις γιατρό να έρθεις σε συννενόηση μαζί του αν μπορεί να σε εξυπηρετεί απο μακριά.

Γι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει νομοθεσία. Καμια νομοθεσία στον πλανήτη δεν θα υποδείξει την δουλειά του γιατρού. Ο γιατρός δεν είναι για να υπογράφει παραγγελιόχαρτα. Αλλα για να εξετάζει και αν κρίνει σκόπιμο να υποδεικνύει φαρμακευτική αγωγή.

Χώρια που πλέον σήμερα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση υπάρχει μια γενική δυστοκία... απο το ένα ακρο στο αλλο.

• Like 1
Δημοσ.

Judas το link που παρέθεσες δε λειτουργεί.

Τις εξετάσεις τις κάνω σε συμβεβλημένα εργαστήρια (πχ. βιοιατρική) και τα αποτελέσματα τα πάω στον θεράποντα ιατρό μου.

Το πρόβλημά μου είναι ότι ήθελα κάποιος άλλος γιατρός του ΕΟΠΥΥ να μου τις γράψει μόνο. Τίποτε άλλο.

Επίσης δεδομένου ότι μερικοί τις γράφουν, γι'αυτό ρώτησα αν επιτρέπεται να αρνείται.

Πχ. τον τελευταίο καιρό, επειδή δεν έβρισκα λύση εδώ, έπαιρναν οι δικοί μου το βιβλιάριο στην επαρχία, και μου έγραφαν εκεί γιατροί τις εξετάσεις χωρίς καμία δυσανασχέτηση ή πρόβλημα! (και όχι γνωστοί μας).

Αλλά δε μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά!

agriokatsiko πιστεύω είναι αυτό που είπα!

Αν του τα σκάσω κανονικά, 30ευρω-50ευρω την επίσκεψη, δε θα βγάλει μιλιά και θα μου τις γράψει!

Νομίζεις ότι θα θέλει να χάσει λεφτά με τόση λίγη δουλειά που θα κάνει; (2 λεπτά να γράψει τις εξετάσεις στον υπολογιστή)

Δημοσ.

^ Τι σχέση έχει αυτό που λέει για προληπτικό έλεγχο?

TS, αφού κάθε 3 μήνες πας στον γιατρό σου και κάθε 3 μήνες κάνεις εξετάσεις, γιατί δεν λες στον άνθρωπο να τις γράφει όταν πηγαίνεις και να του στέλνεις τα αποτελέσματα με mail/fax?

Δημοσ.

Και? Πάει την επίσκεψη, του γράφει τις εξετάσεις, τις κάνει, στέλνει τις απαντήσεις στον γιατρό και τα ίδια σε 3 μήνες.

Αυτό που κατάλαβα είναι πως θέλει όταν πηγαίνει στον γιατρό να έχει ήδη τις απαντήσεις για να τις δείξει, αλλά αυτό δεν είναι ουσιαστικό πρόβλημα γιατί μπορεί απλά να τις στείλει αργότερα.

Δημοσ.

Δεν ειναι τοσο απλο. Πρωτον γιατι μην περιμενεις απο το γιατρο να θυμαται λεπτομερειες (εχουμε attention span χρυσοψαρου), μην βασιζεσαι στο οτι υπαρχει αρχειο και στο οτι θα εχει ο αλλος χρονο να κατσει σε ασχετη φαση να διαβασει τι σου ειχε  πει πριν απο 15 μερες. Ο σκοπος ειναι τη στιγμη που θα ξαναδεις καποιον και θα πρεπει να εκτιμησεις την κατασταση του, να εχεις ολα τα δεδομενα διαθεσιμα. Οχι "μου φαινεσαι οκ, αλλα κανε και μια γενικη αιματος, κανε και μια ηλεκτροφορηση, θελω να δω και μια αξονικη θωρακος και τα λεμε την επομενη φορα".

Δυστυχως ολος αυτος ο προγραμματισμος βαραινει τον ασθενη και το συγγενικο του περιβαλλον. Πρεπει να βρει τροπο να κανει τις εξετασεις μεσω του ταμειου πριν την επομενη προγραμματισμενη επισκεψη. Με αποτελεσμα να προκαλουνται συγκρουσεις οπως αυτη που συζηταμε.

Δημοσ.

Όταν ζητάμε το δίκιο μας ψάχνοντας νομολογίες, θα πρέπει να θυμόμαστε πως εκτός από δικαιώματα υπάρχουν και υποχρεώσεις. Ας πάει κάποιος στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρεττανίας ή της Γερμανίας να απαιτήσει αυτά που (δικαίως από τη σκοπιά του) θεωρεί φυσιολογικά ο ts και το πιθανότερο είναι να βρεθεί αυτός με καταγγελία...

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα σύστημα που χτίστηκε με καλές προθέσεις πάνω σε σαθρές βάσεις με προχειρότητα και βιασύνη (ελέω τρόικας), με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρύπες και ασάφειες που ταλαιπωρούν όχι μόνον τους ασφαλισμένους αλλά και τους συνεργαζόμενους γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και εργαστήρια.

Το ότι υπάρχουν γιατροί, ειδικά στην επαρχία (αγροτικοί και γενικοί ιατροί των Κ.Υ.) που γράφουν ότι τους πάει ο καθένας, σίγουρα ακούγεται εξυπηρετικό, αλλά δεν σημαίνει ότι συνάδει ούτε με τους κανόνες της επιστήμης, ούτε και τους κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ. Εξάλλου πριν κανα δυο χρόνια στείλανε στο πειθαρχικό καμιά 50αριά από αυτούς με την κατηγορία της υπερσυνταγογράφησης κι είδαν κι έπαθαν για να ξεμπλέξουν μετά από μήνες.

Κανονικά θα έπρεπε ο θεράπων γιατρός σου να έχει φτιάξει μια γνωμάτευση (η οποία αποτελεί παράκληση κι όχι απαίτηση) με τα ακριβή στοιχεία και την πάθηση σου, έχοντας την υπογραφή και τη σφραγίδα του, όπου θα αναφέρονται ακριβώς οι εξετάσεις και η συχνότητα επανάληψής τους. Οτιδήποτε χωρίς τα στοιχεία που ανέφερα, θα πρέπει να καταλάβεις, έστω κι αν σε στεναχωρεί, ότι έχει αξία ισάξια με χαρτιού τουαλέτας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο γιατρός που εκδίδει και υπογράφει εξετάσεις, ειδικά σε χρόνιες παθήσεις, γίνεται απέναντι στο νόμο θεράπων ιατρός σου, οπότε αν κάτι πάει στραβά θα τρέχουν κι αυτόν και ας έχει κάνει απλά μια "εξυπηρέτηση".

• Like 6

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...