Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πιστεύω ότι ανοίγω μεγααλο θέμα.

Αφορμή στάθηκε η ιστορία ενός πρώην παίχτη του NFL ονόματι Jason Brown ο οποίος αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη σε συμβόλαιο 33 εκατομμυρίων δολλαρίων και με τα λεφτά που είχε μαζέψει έως τότε να αγοράσει μια τεράστια έκταση , να φυτέψει διάφορα καλούδια και με τον καιρό να τα δίνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός και είναι ένας λόγος που το γράφω αυτό ότι τα κανάλια τον πήραν χαμπάρι μετά από 3-4 χρόνια.

http://www.sport-fm.gr/article/Nikolas%20Aktipis/i-apisteuti-periptwsi-tou-anthrwpou-pou-gurise-tin-plati-se-33-ekat-eurw/3116584

Αφορμή επίσης για να γράψω αυτό το θέμα στάθηκε ένα ρητό ενός Ουρουγουανού συγγραφέα το οποίο αναφέρεται στο παραπάνω Link και λέει το εξής

«Δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία, πιστεύω στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη, άρα είναι ντροπιαστική. Πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω. Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνεις από αυτόν».

Κάθομαι εδώ και αρκετές μέρες αφού τα έβαλα κάτω και σκέφτηκα όντως ότι σε αρκετές περιπτώσεις της καθημερινής ζωής το να προσφέρεις βοήθεια αφιλοκερδώς σε κάνει πιο χαρούμενο από το να προσφέρεις χρήματα.

Για παράδειγμα έχει τύχει να δώσω χρήματα σε κάποιον ζητιάνο , σε κάποιον που παίζει ακορντεόν στο μετρό και προς στιγμήν νιώθω καλά. Μετά από λίγο μου έχει φύγει η χαρά.

Έχει τυχει όμως να συναντήσω άνθρωπο στο δρόμο ο οποίος να λέει πεινάω , δώστε λεφτά να φάω κάτι. Πήγα δίπλα στο ψιλικατζίδικο και του πήρα ένα κρουασάν. Ακόμα και σήμερα το σκέφτομαι και θυμάμαι ακόμα το χαμόγελο στο πρόσωπο του.

Προτιμώ για παράδειγμα να αγοράσω μια κουβέρτα η να πάρω μια από το σπίτι η οποία μου περισσεύει και να την δώσω σε έναν άστεγο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να έρθεις πιο κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Δυστυχώς η ευτυχώς στις μέρες μας η φιλανθρωπία των πλουσίων είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και αρνητικά και θετικά. Προβολή του εγώ τους , ξέπλυμα χρήματος αρκετές φορές

Τις προάλλες μια εταιρεία τροφίμων ανέβασε ένα post στο φατσοβιβλίο με το οποίο έλεγε ότι για κάθε share θα δώσει σε μια οργάνωση που βοηθάει τους φτωχους ένα κιλό από τα προϊόντα της. Η κίνηση αντιμετωπίστηκε και θετικά και αρνητικά.

Εγώ την αντιμετώπισα ως μια "¨επιτυχής" προβολή της εταιρείας μέσα από ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα αλλά είπα μέσα μου "δεν μαμιέται" καλο θα κάνω. Με λίγα λόγια κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό.

Σήμερα για παράδειγμα βοήθησα με τον τρόπο μου σε ένα φλέγον ζήτημα το οποίο αφορά μια επαρχιακή πόλη διαδίδωντας και γράφοντας άρθρα για τα στείλω σε ειδησεογραφικές σελίδες. Δεν ζήτησα χρήματα (έτσι και αλλιώς δεν πάω για τα λεφτά σε ότι κάνω) αλλά νιώθω καλύτερα.

Κάποια πράγματα λύνονται με τα χρήματα. Αρκετά όμως λύνονται με την προσπάθεια του καθενός μας

Παίξτε μπάλα.....

• Like 1
Δημοσ.

Αν κοιτάμε λίγο πέρα από την πάρτη μας με οποιονδήποτε τρόπο καλό είναι! Ας κάνουμε την αρχή με αυτό και θα φτάσουμε και στο καλύτερο!

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.

φιλανθρωπιες σε μεγαλο ποσοστο αν οχι ολες ειναι απατη. Ξεπλυμα χρηματος και φορο ελαφρυνσεις.

Πχ η εκκλησια εχει τεραστια περιουσια αλλα ζηταει απο εσενα να της δωσεις για να τα δωσει! Αν θες δωστα απευθειας εσυ δεν θες ενδιαμεσο. 

Unicef, green peace κτλ τα ιδια. Αυτο με το φβ , πως ξερεις οτι εδωσε οντως και οτι δεν ειχε τσαμπα διαφημιση?

• Like 3
Δημοσ.

φιλανθρωπιες σε μεγαλο ποσοστο αν οχι ολες ειναι απατη. Ξεπλυμα χρηματος και φορο ελαφρυνσεις.

Πχ η εκκλησια εχει τεραστια περιουσια αλλα ζηταει απο εσενα να της δωσεις για να τα δωσει! Αν θες δωστα απευθειας εσυ δεν θες ενδιαμεσο. 

Unicef, green peace κτλ τα ιδια. Αυτο με το φβ , πως ξερεις οτι εδωσε οντως και οτι δεν ειχε τσαμπα διαφημιση?

Πέστα ρε φίλε. Πέστα!!!!

Ντεν ξέρει αν έδωσε στα αλήθεια. Αλλά δεν βρίσκω και λόγο να μην το κάνει. Τι θα του κοστίσει? Άντε να κοστίζει 80 λεπτά το προιον για να το κατασκευάσει. 10.000 κιλά μας κάνει 8000 ευρώ. Και μπορεί να του κοστίζει και λιγότερο από 80 λεπτά

• Like 1
Δημοσ.

«Δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία, πιστεύω στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη, άρα είναι ντροπιαστική. Πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω. Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνεις από αυτόν».

Αμπελοφιλοσοφιες που διαλυονται με την πρωτη οικονομικη κριση.Γιατι να χρειαζεται η αλληλλεγγυη ας πουμε και να μην γινει ..κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης.Τι πιο οριζοντιο απο αυτο ?  :P

Δημοσ.

Seriously?

Και αν θέλω να τα δώσω να τα δώσω απευθείας εγώ, δε χρειάζεται ενδιάμεσος;

Αμα είναι να μαζευτούμε μερικοί νοματαίοι να βάλουμε λεφτά να χτιστεί ένα νοσοκομείο. Βέβαια πριν το χτίσουμε θα πρέπει να κάνουμε μελέτες, να βρούμε κατάλληλους συνεργάτες, κλπ. Οπότε για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε ποιός θα είναι υπεύθυνος για να εξασφαλίσει ότι θα γίνουν όλα αυτά με τον πιο αποδοτικό τρόπο, και να τον προσλάβουμε (εμείς δεν αδειάζουμε). Αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε ποιός θα μπορεί να ξηλώσει τον υπεύθυνο αν ο υπεύθυνος τον παίζει, ποιός θα είναι αρμόδιος να δώσει ή όχι αύξηση στον υπεύθυνο αν αυτός το ζητήσει κλπ. Αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει να μαζευτούμε να συντάξουμε και να υπογράψουμε καταστατικό της οργάνωσης γιατί είμαστε αρκετοί και τι γίνεται αν αρχίσουμε μετά να διαφωνούμε μεταξύ μας;

Κατέβασε εσύ αυτή την πρόταση να κατεβάσω εγώ το "αφήστε ο,τι προαιρείστε και εμείς θα τα κάνουμε νοσοκομεία" να δούμε πόσα νοσοκομεία θα χτίσει ο καθένας.

Εκτός αν λέγοντας "φιλανθρωπίες" το scale που είχες υπόψη είναι μαγειρεύω μια κατσαρόλα φαϊ για όποιον έχει ανάγκη. Αλλά τότε το πώς μπαίνει μέσα στη συζήτηση η Unicef και η Greenpeace δεν είναι πολύ προφανές.

• Like 1
Δημοσ.

Γενικότερα υπάρχουν διάσημοι οι οποίοι κάνουν έργο αθόρυβα. Ακόμα και λεφτά να δίνουν το κάνουν αθόρυβα.

Τις προάλλες διάβασα για εφοπλιστή ο οποίος έδωσε λεφτά για να φτιάξει αρκετά αυτοκίνητα της αστυνομίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να τα δώσει οπουδήποτε αλλού. Αλλά τα έδωσε εκεί. Και εκεί υπάρχουν θέματα με παλιά αυτοκίνητα γενικότερα οικονομικά θέματα αλλά...

Αμπελοφιλοσοφιες που διαλυονται με την πρωτη οικονομικη κριση.Γιατι να χρειαζεται η αλληλλεγγυη ας πουμε και να μην γινει ..κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης.Τι πιο οριζοντιο απο αυτο ?  :P

Εγώ πάντως με την έλευση της οικονομικής κρίσης άκουσα για πρώτη φορά την λέξη αλληλεγγύη στην χώρα μας. Βέβαια ακόμα και αυτή την αλληλεγγύη υπάρχουν άτομα που την εκμεταλλεύονται και δρουν προς όφελος τους . Υπάρχουν όμως και άτομα που το κάνουν αφιλοκερδώς. Περνάω από τα σουπερμαρκετ και βλέπω τα καλάθια που αφήνουν διάφοροι τρόφιμα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες γεμάτα. Και μου αρέσει αυτό που βλέπω . Δεν το έχω κάνει προς το παρόν γιατί προτιμώ το face το face. Είμαι αρκετά διστακτικός σε ότι αφορά ΜΚΟ και διάφορες οργανώσεις.

Δημοσ.

Και τα περι κοινωνικοποίησης του πλούτου είναι αμπελοφιλοσοφίες. Πως θα ορίσεις ποιος άνθρωπος θα μείνει στην πολυτελή βίλα που θα έχεις κατασχέσει και ποιος στο σαράβαλο διαμέρισμα, ποιος θα πάρει την mercedes το τζιπ και την ferari και ποιος το datsun? Το καλύτερο απ' όλα είναι μια υψηλή φορολογία στους πλούσιους που να μπορεί να πληρωθεί κάθε χρόνο χωρίς να σε εξοντώνει οικονομικά και όλα τα χρήματα αυτά που θα πάρει το κράτος να αξιοποιηθούν για επιδόματα απόρων φτωχών αναπήρων, σίτιση και κοινωνική πολιτική.

Δημοσ.

Παραμυθάκια χίλιες και μια νύκτες.

Η εκκλησία έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία όπου το μεγαλύτερο μέρος είναι λατρευτικοί ναοί εκκλησίες και μοναστήρια τα οποία δεν αποφέρουν χρήματα και είναι εκτός αγοράς, η υπόλοιπη περιουσία όπως κτίρια οικόπεδα και διαμερίσματα αξιοποιείται αποφέροντας έσοδα όπως και από την κινητή περιουσία της που φορολογούνται κανονικά και από αυτά καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα της εκκλησίας και οι φιλανθρωπικές της δράσεις. Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των ναών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ είναι τόσο πολλά που δεν επαρκούν τα εισοδήματα αυτά για αυτό ζητάει χρήματα όταν θες π.χ να κάνεις γάμο ή βάπτιση. Το μόνο που κατακρίνω είναι οι χρυσοκέντητες αμφιέσεις των παπάδων οι κορόνες τα σκήπτρα και όλα αυτά που έχουν υψηλά έξοδα κατασκευής και δεν οφελούν σε κάτι, πέταμα χρημάτων ουσιαστικά. Η αρχιεπισκοπή κάθε χρόνο εδώ και μερικά χρόνια εκδίδει ετήσιο προϋπολογισμό που αναφέρονται όλα. Βέβαια για τον μέσο άθεο που το μόνο που κοιτάει είναι να κράζει για να έχει κάτι να πει, αυτά από το ένα αφτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν.

Και ποιος θα ορισει ποιος ειναι ο πλουσιος ? Αλλη αμπελοφιλοσοφια απο εδω :-D

Εύκολα θα μπορούσε να οριστεί αυτό συγκρίνοντας το καθαρό εισόδημα που έχει στην διάθεσή του κάποιος ως προς το όριο της φτώχειας, αλλά σαν κράτος και κοινωνία μάλλον δεν θέλουμε να το ορίσουμε.

Δημοσ.

Βασικά το χρήμα είναι που ορίζει τις ζωές μας. Υπάρχουν άτομα και οικογένειες που μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς με 700 ευρώ το μήνα πχ και οικογένειες που χρειάζονται 1500 το μήνα.

Εγώ για παράδειγμα χρειάζομαι χώρια από το μισθό μου άλλα 300 με 400 ευρώ το μήνα για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς. Το αξιοπρεπώς σημαίνει ότι 1) Δεν θα λείψει φαγητό από την οικογένεια για 1 μήνα 2) Θα πληρωθούν όλοι οι λογαριασμοί 3 ) Θα έχουμε για κάτι έκτακτο , για ένα καφέ , για μια βόλτα έξω

Προσωπικά εγώ προσπαθώ να κάνω κάτι έξτρα εδώ και χρόνια . Άλλες φορές πάω να βγάλω κάτι άλλες όχι.

Τυχαίνω πολλές φορές σε συζητήσεις με φίλους , συναδέλφους οι άσχετους καμιά φορά οι οποιοί λένε αχ να μου καθόντουσαν τα 2-3-4-5 εκατομμύρια του τζόκερ.

Και προσωπικά δεν μπορώ να τους καταλάβω. Και τους λεώ αν σου κάτσουν δώσε μου εμένα 30.000 ευρώ να καλύψω ότι κερατιάτικα έχω στο κεφάλι μου και να μπορώ στην πορεία με μια σωστή διαχείριση να ζήσω χωρίς να λείψει τίποτα στην οικογένεια μου. Και μπορεί να μην έχω ανάγκη τότε ούτε τα 300 -400 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Γενικότερα ενώ έχω ανάγκη τα χρήματα γιατί υπάρχουν έξοδα , δεν είμαι άνθρωπος που θα κάνει κάτι μόνο για αυτά.

Δημοσ.

Για το μονο που στεναχωριεμαι ειναι οταν ζηταει το παιδι απο την μαμα συνηθως και λεει δεν εχουμε να το παρουμε αυτο. Αναφερομαι σε φαγητο.

Αλλοι μειωνουν την ποιοτητα της διατροφης τους για να χορτασουν με φτηνες τροφες που ειναι ανθυγιεινές οπως χοτ ντογκ με 0.80 ουρες καθε μερα σε γνωστη αλυσιδα

• Moderators
Δημοσ.

Seriously?

Και αν θέλω να τα δώσω να τα δώσω απευθείας εγώ, δε χρειάζεται ενδιάμεσος;

Αμα είναι να μαζευτούμε μερικοί νοματαίοι να βάλουμε λεφτά να χτιστεί ένα νοσοκομείο. Βέβαια πριν το χτίσουμε θα πρέπει να κάνουμε μελέτες, να βρούμε κατάλληλους συνεργάτες, κλπ. Οπότε για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε ποιός θα είναι υπεύθυνος για να εξασφαλίσει ότι θα γίνουν όλα αυτά με τον πιο αποδοτικό τρόπο, και να τον προσλάβουμε (εμείς δεν αδειάζουμε). Αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε ποιός θα μπορεί να ξηλώσει τον υπεύθυνο αν ο υπεύθυνος τον παίζει, ποιός θα είναι αρμόδιος να δώσει ή όχι αύξηση στον υπεύθυνο αν αυτός το ζητήσει κλπ. Αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει να μαζευτούμε να συντάξουμε και να υπογράψουμε καταστατικό της οργάνωσης γιατί είμαστε αρκετοί και τι γίνεται αν αρχίσουμε μετά να διαφωνούμε μεταξύ μας;

Κατέβασε εσύ αυτή την πρόταση να κατεβάσω εγώ το "αφήστε ο,τι προαιρείστε και εμείς θα τα κάνουμε νοσοκομεία" να δούμε πόσα νοσοκομεία θα χτίσει ο καθένας.

Εκτός αν λέγοντας "φιλανθρωπίες" το scale που είχες υπόψη είναι μαγειρεύω μια κατσαρόλα φαϊ για όποιον έχει ανάγκη. Αλλά τότε το πώς μπαίνει μέσα στη συζήτηση η Unicef και η Greenpeace δεν είναι πολύ προφανές.

Σε περιπτωσεις του να χτισεις κατι απο την αρχη χρειζεται καποια οργανωση αλλα σιγουρα δεν χρεαζεσαι καμια μεγαλη οργανωση οπως οι προαναφερθεντες. Αν εχουν ολοι τον ιδιο σκοπο ολα λυνοται. Για ολες τις αλλες περιπτωσεις δεν χρειαζεσαι κανεναν!

Παραμυθάκια χίλιες και μια νύκτες.

Η εκκλησία έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία όπου το μεγαλύτερο μέρος είναι λατρευτικοί ναοί εκκλησίες και μοναστήρια τα οποία δεν αποφέρουν χρήματα και είναι εκτός αγοράς, η υπόλοιπη περιουσία όπως κτίρια οικόπεδα και διαμερίσματα αξιοποιείται αποφέροντας έσοδα όπως και από την κινητή περιουσία της που φορολογούνται κανονικά και από αυτά καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα της εκκλησίας και οι φιλανθρωπικές της δράσεις. Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των ναών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ είναι τόσο πολλά που δεν επαρκούν τα εισοδήματα αυτά για αυτό ζητάει χρήματα όταν θες π.χ να κάνεις γάμο ή βάπτιση. Το μόνο που κατακρίνω είναι οι χρυσοκέντητες αμφιέσεις των παπάδων οι κορόνες τα σκήπτρα και όλα αυτά που έχουν υψηλά έξοδα κατασκευής και δεν οφελούν σε κάτι, πέταμα χρημάτων ουσιαστικά. Η αρχιεπισκοπή κάθε χρόνο εδώ και μερικά χρόνια εκδίδει ετήσιο προϋπολογισμό που αναφέρονται όλα. Βέβαια για τον μέσο άθεο που το μόνο που κοιτάει είναι να κράζει για να έχει κάτι να πει, αυτά από το ένα αφτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν.

Εύκολα θα μπορούσε να οριστεί αυτό συγκρίνοντας το καθαρό εισόδημα που έχει στην διάθεσή του κάποιος ως προς το όριο της φτώχειας, αλλά σαν κράτος και κοινωνία μάλλον δεν θέλουμε να το ορίσουμε.

Αγιος Σπυριδωνας στην Κερκυρα μονο απο Ρωσους κατα τη διαρκεια του καλοκαιριου κανει τζιρο μερικα εκαττομυρια. Επισης εσοδα επισης της εκκλησιας ειναι ολα αυτα απο κερια, γαμους κτλ. Τελος Αν δεν εχει οσα λεφτα νομιζουμε τοτε μπορει να κοψει τις μερσεντες και να πουλησει το χρυσο δεν νομιζω οτι ειναι απαραιτητο για καποιον ο χρυσος. 

Δημοσ.

Ναι τώρα κάθονται και μαλώνουν για τις εκκλησίες και για τα ιδρύματα και όλα αυτά. Η άποψη μου είναι ότι το να είσαι φιλάνθρωπος με όποιον τρόπο, είναι σωστό. Είμαστε όλοι όμως τόσο υποκριτές που αντί να προσπαθούμε εμείς ως άτομα να γίνουμε καλύτεροι, καθόμαστε και μαλώνουμε για τις εκκλησίες, για την περιουσία των εκκλησίων ενώ δεν βλέπουμε εμάς. Αντί να ψάχνουμε τα κραδάσματα σε άλλους, ας κοιτάξουμε το δικό μας ξύλο. Καλύτερα να είμαστε όλοι καλύτεροι άνθρωποι σε ένα μικρό επίπεδο παρά να ονειρευόμαστε να αλλάξουμε τον κόσμο και να μην κάνουμε τίποτα στο τέλος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...