Προς το περιεχόμενο

The Petersburg game

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γιατί κάποιος να θέλει να παίξει ένα παιχνίδι στο οποίο έχει 0% πιθανότητες να κερδίσει από το ίδιο το παιχνίδι;  

Νομίζω δε κατάλαβες τους όρους του παιχνιδιού.

Έρχεσαι και μου λες ... ποντάρω (=σου δίνω) 1000 Ευρω για να παίξουμε το παιχνίδι ...

αν δεχθώ και παίξουμε, ένα πιθανό σενάριο είναι να έρθει πχ κορώνα με τη πρώτη ... σου δίνω 1 ευρώ και μου μένουν 999. ... άρα μπορώ και εγώ να κερδίσω

Αρα αφου επιλέγει να παίξει και μπαίνει σε μια διαδικασια εχμ πλειστηριασμού, τότε θα παίξει με αυτόν που είναι αρκετά θύμα για να ποντάρει τα περισσότερα. Δηλαδή αυτόν που θα θαμπωθεί από την απεριόριστη πιθανότητα κέρδους. Εικάζω πάντα :P

ντάξει , μα΄λλον το "πλειστιριασμού" έκανα λάθος που το ανέφερα δε το αναφέρει έτσι το κείμενο (ξέρει ο epp) ... απλά αν έγραφα αυτό ακριβώς που γράφει το κείμενο, που δεν διευκρινίζει ότι εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να παίξω όλοι θα λέγανε 1 cent αφού το payoff του παιχνιδιού είναι ανεξάρτητο του πονταρίσματος.

Και εγω θα συμφωνούσα στην λογική 2-4 ευρώ πιο πάνω δεν έχει νόημα για εμένα επισης πιο κατω για εσενα

interesting .... θα ήθελες να "elaborate" λιγάκι ? (δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους, ότι δηλαδή έχεις βρει κάποια "λύση" απλά με ενδιαφέρει "ο τρόπος που σκέφτεσαι" ... γιατί πιο πάνω δεν έχει νόημα?)

Γιατι θα επαιζες με τον Παοκι που δινει 1 ευρω?

όχι, ούτε με τον ΠΑΟΚΙ θα έπαιζα ...αυτό ρωτάω, πως θα καθορίζατε το ποντάρισμα ώστε και εσείς να θέλετε να παίξετε και εγώ ?

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Ναι αλλα δεν σε συμφερει.. αφου θεωρητικα μπορει να αργησει πολυ η κορωνα να ερθει, και αφου το ποσο διπλασιαζεται, φτανουμε ακομα και σε εκατομμυρια ευρω..

Αρα οτι ποσο και να σου δωσει, δεν σε δελεαζει.. ΕΣΥ γιατι να θες να το παιξεις αυτο το παιχνιδι :P

Δημοσ.

υποθετικα εχουμε την πρωτη φορα που ριχνεις 1 στις 2 να κερδισουμε το ποσο ,εαν δεν πετυχει τοτε την δευτερη φορα εχουμε 2 στις 4 πιθανοτητες και ουτω καθεξης εως το απειρο ,εαν θεωρητικα εχεις το ποσο αυτο το απλησιαστο το εχεις τοτε δεν ενεχει κανενα ρισκο για τον παικτη ,μηπως ειναι παρομοιο με το ζαρι και τις πιθανοτητες για εξαρες κλπ που εκανα καποτε ?

Δημοσ.

υποθετικα εχουμε την πρωτη φορα που ριχνεις 1 στις 2 να κερδισουμε το ποσο , ....

όχι ... τη πρώτη φορά έχεις 1 στις 2 να κερδίσεις 1 ευρώ

από εκεί και κάτω δε καταλαβαίνω

να το κάνω πιο κατανοητό, αν βάλεις 10 ευρώ και παίξουμε (ας υποθέσουμε ότι παίζουμε) και έρθει

παίζεις για 1 ευρώ -> ΓΡΑΜΜΑΤΑ

παίζεις για 2 ευρώ -> ΓΡΑΜΜΑΤΑ

παίζεις για 4 ευρώ -> ΓΡΑΜΜΑΤΑ

παίζεις για 8 ευρώ -> ΚΟΡΩΝΑ 

παίρνεις 8 ευρώ (άρα χάνεις 2 αφού έβαλες 10 για να παίξουμε)

Δημοσ.

Εάν είναι έτσι, τότε το ιδανικό ποσό για τζόγο είναι X. Για πολύ τζόγο, 2X και για λίγο τζόγο Χ/2. Όπου Χ = το αρχικό ποσό κέρδους (δηλαδή, πόσο θα πάρεις στο πρώτο βήμα). Το Χ/2 δεν θα το δεχθεί ο "dealer", άρα πάμε για Χ. Βέβαια, αυτό δίνει ευκαιρία καλά κέρδη στον παίκτη άρα πάλι δεν θα δεχθεί ο dealer. 

Νομίζω ότι στο 1.5*X είναι καλά. 

Το να κερδίσεις δύο συνεχόμενες φορές, σε "ισορροπημένο" νόμισμα, είναι πιο δύσκολο από το να νικήσεις την πρώτη φορά. 

Δημοσ.

Το να κερδίσεις δύο συνεχόμενες φορές, σε "ισορροπημένο" νόμισμα, είναι πιο δύσκολο από το να νικήσεις την πρώτη φορά. 

Δε το πουκατάλαβα αυτό.

Σε κάθε παιχνίδι θα κερδίσεις (στα σίγουρα) μία και μόνο φορά. Εκτός αν εννοείς να ξαναπαίξουμε το παιχίνιδι από την αρχή (με νέο ποντάρισμα φυσικά)

λίγο τζόγο Χ/2. 

Πως είναι τζόγος (έστω και λίγος) κάτι στο οποιο τουλάχιστον 100% θα κερδίσεις -net- όσα έβαλες ? (μπορεί και περισσότερα)

Δημοσ.

Η σκέψη μου 

Εγώ θα έλεγα 2-4 με την εξής λογική.Φαντάζομαι θα έχει να κάνει με θεωρία παιχνιδιών αλλά πανε 2 χρόνια και δεν θυμάμαι τίποτα θα κάνω μια πιο noob προσέγγιση
Έστω στοίχηματίζω 5 ευρώ και έχουμε τις εξής ρίψεις 
1η γράμματα = 2 ευρω 
2η γράμματα = 4 ευρώ  
Πάντα η πιθανότητα είναι 50%,θέλω δηλαδή τουλάχιστον άλλη μια τυχερή ρίψη αν τα καταφέρω  
3:γράμματα = 8 ευρώ Αρα αναμενόμενο κέρδος 3 ευρώ + αν είμαι πιο κώλος βέβαια πάμε στα 16 ευρώ που σημαίνει κέρδος 11ευρώ
Αν τωρα είχαμε την 1η ρίψη κορόνα ζημια = 4 ευρώ
Αν 2η ρίψη κορόνα ζημιά = 3 ευρώ
Αν 3 ρίψη κορόνα ζημιά = 1 ευρώ
Θέλουμε τουλάχιστον 3 συνεχόμενες φορές γράμματα για να βγάλουμε κέρδος.Θέλουμε το regex X=Γ{3,}Κ :P
Πιθανότητες σαν σύνολο ( X,ΓΓΚ,ΓΚΚ,ΓΚ,Κ) 1/5 μου φαίνεται.Μου ακούγεται λίγο σαν λογική ζαριού.Με 2 ευρώ πιθανόν είτε να κέρδιζα εγώ είτε να μην κέρδιζε κανείς , με 4  θέλω 2 γράμματα (Κ ,ΓΚ , Γ{2,}Κ) (1/3) για να μην έχω ζημιά.
Ελπίζω να μην έγραψα καμιά πατάτα  :P

Edit:σορρυ για τα πολλα edit me 2-4 και 3-4 απλα το 2ευρω ισως να μην ειναι δελεαστικο για τον dealer
Δημοσ.

Δεν μπορει να γινει σοβαρη συζητηση αν δεν μιλησουμε για πιθανοτητες και ποια ειναι η ιδιαιτεροτητα αυτου του "στοιχηματος".

Θα δωσω ενα απλο hint

Εχουμε 50% να ερθει κορωνα στην πρωτη ριψη

25% να ερθει στη δευτερη (75% συνολο μεχρι τη δευτερη λοιπον)

12.5% στη τριτη (87.5% συνολο) κοκ

Καθε φορα η αμοιβη μας διπλασιαζεται

Υπολογιστε τη μαθηματικη ελπιδα του στοιχηματος

Που ειναι το προβλημα με το αποτελεσμα? :-D

Δημοσ.

Η σκέψη μου 

Εγώ θα έλεγα 2-4 με την εξής λογική.Φαντάζομαι θα έχει να κάνει με θεωρία παιχνιδιών αλλά πανε 2 χρόνια και δεν θυμάμαι τίποτα θα κάνω μια πιο noob προσέγγιση
Έστω στοίχηματίζω 5 ευρώ και έχουμε τις εξής ρίψεις 
1η γράμματα = 2 ευρω 
2η γράμματα = 4 ευρώ  
Πάντα η πιθανότητα είναι 50%,θέλω δηλαδή τουλάχιστον άλλη μια τυχερή ρίψη αν τα καταφέρω  
3:γράμματα = 8 ευρώ Αρα αναμενόμενο κέρδος 3 ευρώ + αν είμαι πιο κώλος βέβαια πάμε στα 16 ευρώ που σημαίνει κέρδος 11ευρώ
Αν τωρα είχαμε την 1η ρίψη κορόνα ζημια = 4 ευρώ
Αν 2η ρίψη κορόνα ζημιά = 3 ευρώ
Αν 3 ρίψη κορόνα ζημιά = 1 ευρώ
Θέλουμε τουλάχιστον 3 συνεχόμενες φορές γράμματα για να βγάλουμε κέρδος.Θέλουμε το regex X=Γ{3,}Κ :P

OK ...

Πιθανότητες σαν σύνολο ( X,ΓΓΚ,ΓΚΚ,ΓΚ,Κ) 1/5 μου φαίνεται.Μου ακούγεται λίγο σαν λογική ζαριού.

???? ... το ΓΚΚ τι είναι ?? ... αφού αν βγει μια Κορώνα σταματά το παιχνίδι ..... δεν μπορεί αυτό να είναι ενδεχόμενο

Με 2 ευρώ πιθανόν είτε να κέρδιζα εγώ είτε να μην κέρδιζε κανείς , με 4  θέλω 2 γράμματα (Κ ,ΓΚ , Γ{2,}Κ) (1/3) για να μην έχω ζημιά.
Ελπίζω να μην έγραψα καμιά πατάτα  :P

Edit:σορρυ για τα πολλα edit me 2-4 και 3-4 απλα το 2ευρω ισως να μην ειναι δελεαστικο για τον dealer

το κόκκινο (1/3) δε το πολυπιάνω .... αλλά έτσι κι αλλιώς δε ψάχνω λυση απλά πως λογαριάζει καθένας 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ναι δικιο εχεις το ΓΚΚ δεν υπαρχει σορρυ απλα το εκανα ψιλοβιαστικα κιολας,αρα και καλα με την δικια μου λογικη 1/4 μπορει να πετυχει αυτο το ενδεχωμενο.Το 1/3 παλι με την ιδια λογικη οτι μια στις 3 θα τα καταφερω.

Παντως σαν λογική στο μυαλό μου είχα λίγο πολύ αυτό που παρέθεσε ο  Bspus  :P

Βασικά με μπέρδεψε λίγο τώρα που το σκέφτομαι σε σχέση με τα ποσοστά πίστευα οτι αναλόγως με τα γράμματα οτι θα ήταν σε φάση

κάπως έτσι

50%

~33%

25%

Επεξ/σία από Basiliseven
Δημοσ.

Το ειχα διαβασει παλιοτερα, αλλα θα δωσω μονο ενα στοιχειο που θα βοηθησει στον συλλογισμο, αλλα δεν θα χαλασει και το θεμα...

Αν σας προτειναν να παιξετε σε ενα παιχνιδι στο οποιο με πιθανοτητα 50% (π.χ. στριψιμο νομισματος) κερδιζετε 100 ευρω, ποσα θα λεφτα θα βαζατε για να παρετε μερος? Με τον νομο των πιθανοτητων σε συμφερει να συμμετασχεις με οποιοδηποτε ποσο μικροτερο απο 50 ευρω, μιας και το αναμενομενο κερδος, το οποιο ειναι 100x1/2=50 ειναι μεγαλυτερο.

Με ποσα σε συμφερει θεωρητικα να συμμετασχεις στο παιχνιδι του DrLo?

Δικο σας...

Δημοσ.

Δε το πουκατάλαβα αυτό.

Δεν μπορει να γινει σοβαρη συζητηση αν δεν μιλησουμε για πιθανοτητες και ποια ειναι η ιδιαιτεροτητα αυτου του "στοιχηματος".

Θα δωσω ενα απλο hint

Εχουμε 50% να ερθει κορωνα στην πρωτη ριψη

25% να ερθει στη δευτερη (75% συνολο μεχρι τη δευτερη λοιπον)

12.5% στη τριτη (87.5% συνολο) κοκ

Καθε φορα η αμοιβη μας διπλασιαζεται

Υπολογιστε τη μαθηματικη ελπιδα του στοιχηματος

Που ειναι το προβλημα με το αποτελεσμα? :-D

Δημοσ.

Αν είμαι διατεθειμένος να παίξω το παρακάτω παιχνίδι με έναν από εσάς  με οποιονδήποτε με πείσει από εσάς 

Ειμαι διατεθειμενος να παιξω 1 εκ ευρω .Ποτε θα ξαναδεις τοσες στοιβες απο μοβια ? Επισης καθε φορα που θα ερχεται γραμματα θα εχω διπλα μου μια χορευτρια που θα σου κανει , αν της το ζητησω, lap dance.Ειναι η δεν ειναι μια προταση που δεν μπορεις να αρνηθεις ? Αλλα...

...θα παιξω μονο αν καταφερεις να με πεισεις.

Δημοσ.

Από την στιγμή που παίζεται με ποντάρισμα, τότε δεν με συμφέρει να παίξω. Και όσο μεγαλύτερο ποσό βάζει κανείς, τόσο πιο χαζός είναι.

Άμα βάλεις 100€ πχ, για να τα πάρεις πίσω θα πρέπει να φέρεις κορώνα 13-14 φορές συνεχόμενες το οποίο έχει πιθανότητες να συμβεί περίπου μία στις 10000...

Άμα βάλεις ποντάρισμα 2€, τότε για να το πάρεις πίσω θα πρέπει να φέρεις 2 συνεχόμενες φορές που οι πιθανότητες είναι μία στις 4.

Άμα ποντάρεις 1€ τότε έχεις 50-50 πιθανότητες να το πάρεις πίσω. Άρα μόνο αυτό συμφέρει να ποντάρεις, και μόνο για την χαρά του παιχνιδιού εννοείται αφού λεφτά δεν θα βγάλεις.

Αν θέλεις να βγάλεις λεφτά, ρεαλιστικά μιλώντας, τότε δεν το παίζεις καθόλου το παιχνίδι

Δημοσ.

Άμα βάλεις 100€ πχ, για να τα πάρεις πίσω θα πρέπει να φέρεις κορώνα 13-14 φορές συνεχόμενες το οποίο έχει πιθανότητες να συμβεί περίπου μία στις 10000...

0 κορωνες = 1 ευρω

1 κορωνα = 2 ευρω

2 κορωνες = 4 ευρω (2^2)

3 κορωνες = 8 ευρω (2^3)

...

13 κορωνες = 2^13 ευρω = 8192

Ποια ειναι η πιθανοτητα να φερεις 13 συνεχομενες κορωνες?

(0.5)^13 , περιπου 0.000122 δηλαδη 1 στους 10000 οπως λες ή 122 στο 1 εκατομμυριο για περισσοτερη ακριβεια

Αρα αν παιξει το παιχνιδι με ολη την Αττικη (5 εκατομμυρια?) 610 ατομα αναμενεται να βγαλουν τουλαχιστον 8192 ευρω και καποιοι απο αυτους τα διπλασια, 4πλασια η παραπανω.

Αυτες οι σπανιες περιπτωσεις θα ζημιωνουν πολυ τον dealer ο οποιος θα πρεπει να βγαλει τη χασουρα απο τις ορδες παιχτων που θα χασουν μετα απο μια δυο ριψεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...