Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδια ,

ενας φιλος του πατερα μου (ο οποιος δεν εχει παιδια) θελει να αφησει το σπιτι του ,180τμ στον αγαμο αδελφο μου (ο οποιος εχει ηδη πρωτη κατοικια).

Η περιοχη ειναι Ροδο . Μετα απο ψαξιμο βρηκαμε οτι για να γινει η κληρονομια πρεπει να πληρωσει φορο της ταξης του 30% (για αντικειμενικη αξια περιπου 200.000) . Δεν ειναι συγγενης οποτε παμε στην κατηγορια Γ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ Γ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΚΛΠ

Μπορει καποιος να μου πει αν καταλαβαμε σωστα; Πρεπει να δωσει 60000 ευρω; Εννοειται οτι θα παμε σε συμβολαιογραφο για να μαθουμε ακριβως τι και που, απλα αν μπορει καποιος να μας βοηθησει .

Το ιδιο ισχυει και για δωρεα. Υπαρχει αλλος οικονομικος τροπος; Τρελα ποσα...

Ευχαριστω πολυ

Δημοσ.

Δηλαδη αν καποιος γνωστος (οχι οικογενεια) σου δωσει ενα ακινητο με αντικειμενικη αξια 200000 ευρω , εσυ πρεπει να πληρωσεις 80000 ευρω ;;;; Τρελο δεν ειναι ; Υπαρχει κατι αλλο , εν ζωη που μπορει να κανει ο ανθρωπος αυτος; Ευχαριστω για την απαντηση

Δημοσ.

Λογικά θα γίνεται να πάει σε σένα ή στους γονείς σου (σε όποιον δεν έχει ακίνητα) ώστε να βγει πιο φτηνά (?)

Δημοσ.

Λογικά θα γίνεται να πάει σε σένα ή στους γονείς σου (σε όποιον δεν έχει ακίνητα) ώστε να βγει πιο φτηνά (?)

Οι γονεις μου ,εχουν σπιτι , οπως και εγω... Δυστυχως :fear:

Και γιατι να μην το κανει μεταβίβαση με υψηλή κυριότητα; Θα βγει πολυ πιο οικονομικά..

Δηλάδη; Πως γινεται; Υπαρχει αλλος τροπος;

Επισης , υποθετω οτι μπορεις να βαλεις πολλες δοσεις στα μεγαλα ποσα πχ 50000 ευρω (100+ δοσεις)  ετσι;

Ευχαριστω πολυ παιδια!

Δημοσ.

Ένας συμβολαιογράφος θα υπολογίσει ακριβώς τα έξοδα και τη διαδικασία. Το κοςτος θα ειναι κατα τάξη μεγέθους χαμηλότερο σε σχέση με αυτα που αναφέρεις!

Δημοσ.

Με το "κατα τάξη μεγέθους χαμηλότερο" τι εννοεις ; Μπορεις να υπολογισεις περιπου; Εννοω -10% , πολυ χονδρικα ; Ευχαριστω παρα πολυ! Θα παμε τις επομενες ημερες να βρουμε ακρη. :-)

Δημοσ.

Και γιατι να μην το κανει μεταβίβαση με υψηλή κυριότητα; Θα βγει πολυ πιο οικονομικά..

Βασίλη,

ξέχνα κληρονομιά. Την εχουμε πατήσει ετσι με συντελεστή 30%...

Κληρονομιά από 3ο πρόσωπο χωρίς συγγένεια έχει μεγάλους συντελεστές...

Το ιδανικό είναι αυτό που είπε ο Paylidis... δλδ πώληση υψηλής κυριότητας στον αδελφό σου και παρακράτηση της επικαρπίας από τον δωρητή ώστε να μπορεί να το εκμεταλλεύεται μέχρι τον θάνατό του.

Στη συνέχεια αυτοδίκαια περνάει στον υψηλό κύριο.

Δημοσ.

Δηλαδη αν καποιος γνωστος (οχι οικογενεια) σου δωσει ενα ακινητο με αντικειμενικη αξια 200000 ευρω , εσυ πρεπει να πληρωσεις 80000 ευρω ;;;; Τρελο δεν ειναι ; Υπαρχει κατι αλλο , εν ζωη που μπορει να κανει ο ανθρωπος αυτος; Ευχαριστω για την απαντηση

Κοίτα, αυτό το 30 ή 40% φόρος ισχύει για κληρονομιά, και(από όσο ξέρω τουλάχιστον) απαραίτητη προϋπόθεση για να κληρονομήσεις κάποιον είναι να πεθάνει. Από ότι λες αυτός είναι εν ζωή...

Πήγαινε στον συμβολαιογράφο, και αυτός θα σου εξηγήσει τον οικονομικότερο τρόπο. Είτε αυτός είναι δωρεά με κάποιο τρόπο, είτε με μεταβίβαση ψιλής κυριότητας ή κάτι άλλο που δεν γνωρίζω.

Δημοσ.

Η λυση (εκτος του "ρωτα συμβολαιογραφο", που ειναι η σωστοτερη!) εχει αναφερθει ηδη απο αλλους: μεταβιβαση ψιλης κυριοτητας στον αδελφο σου - ετσι βεβαια υπαρχει το θεμα πως, απαξ και μεταβιβαστει η ψιλη κυριοτητα, ο νυν ιδιοκτητης (που θα εχει πια μονο την επικαρπια/χρηση) δεν θα μπορει να υπαναχωρησει (οποτε ισως να μην συμφωνει...).

• Like 1
Δημοσ.

Η λυση (εκτος του "ρωτα συμβολαιογραφο", που ειναι η σωστοτερη!) εχει αναφερθει ηδη απο αλλους: μεταβιβαση ψιλης κυριοτητας στον αδελφο σου - ετσι βεβαια υπαρχει το θεμα πως, απαξ και μεταβιβαστει η ψιλη κυριοτητα, ο νυν ιδιοκτητης (που θα εχει πια μονο την επικαρπια/χρηση) δεν θα μπορει να υπαναχωρησει (οποτε ισως να μην συμφωνει...).

Σωστά το τονίζει ο @midenmidenefta καθώς και αυτό είναι βασικό.

Στην περίπτωση της διαθήκης, αυτή αλλάζει.

Στην περίπτωση την υψηλής κυριότητας δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή, καθώς πρόκειται για μεταβίβαση.

Το κακό βέβαια είναι το εξής:

Στην Ξάνθη πχ. το σπίτι ενός φίλου πωλήθηκε 35.000€ με αντικειμενική 105.000€!

Επομένως σε περίπτωση φόρου 30-40% επί της αντικειμενικής μπαίνεις μέσα κανονικά!

Δημοσ.
Το κακό βέβαια είναι το εξής:

Στην Ξάνθη πχ. το σπίτι ενός φίλου πωλήθηκε 35.000€ με αντικειμενική 105.000€!

Επομένως σε περίπτωση φόρου 30-40% επί της αντικειμενικής μπαίνεις μέσα κανονικά!

Προ ημερων πωληση διαμερισματος στην Αλεξανδρουπολη (ναι, εχω καταγωγη απο Θρακη!) για 25000... αντικειμενικης αξιας 87000!

Κατι πρεπει να γινει (δηλαδη δραστικη μειωση) για τις αντικειμενικες αξιες - εχει παρελθει ανεπιστρεπτι η εποχη που (σχεδον) καθε πραξη γινοταν σε τιμες (σημαντικα) ανωτερες αυτων.

Ειλικρινα, τα τελευταια 2-3 χρονια δεν γνωριζω περιπτωση που να εγινε πραξη και να μην ηταν τουλαχιστον 50% ΚΑΤΩ της αντικειμενικης (γνωριζω περιπτωση στο 15%!!!).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...