funbreaker Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Παίρνω σαν παράδειγμα το γκότζι μπέρι: Άρθρο 1: Γκότζι μπέρι: Ποιες είναι οι ιδιότητες της υπερτροφήςΤα γκότζι μπέρι αποτελούν διατροφική μόδα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, στη Κίνα και στα Ιμαλάια όμως καταναλώνονται εδώ και χρόνια ως μια υπερτοφή που θεραπεύει παθήσεις του συκωτιού, των νεφρών και των ματιών.Τα γκότζι μπέρι μοιάζουν με μικρές, κόκκινες σταφίδες και πωλούνται αποξηραμένα σε καταστήματα μπαχαρικών ή σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν την ημερήσια κατανάλωσή τους ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής.ΙδιότητεςΤα γκότζι μπέρι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμίνης Α. Μία μερίδα γκότζι μπέρι περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης πρωτεϊνης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για φρούτο. Η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και η χαμηλή σε λιπαρά, τα καθιστούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.ΔίαιταΠαρόλο που δεν συνδέονται άμεσα με απώλεια βάρους, τα γκότζι μπέρι χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας, ωθώντας μας να καταναλώσουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού.ΥπέρτασηΈρευνες έχουν αποδείξει την επίδραση της κατανάλωσης γκότζι μπέρι στην καταπολέμηση της υπέρτασης και του διαβήτη. Φαίνεται επίσης πως επιδρούν θετικά και στην καταπολέμηση των εμφραγμάτων και των καρδιακών προσβολών.ΑρθρίτιδαΑν υποφέρετε από αρθρίτιδα, τα γκότζι μπέρι μπορεί να σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τον πόνο. Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά, πολλοί είναι εκείνοι οι ασθενείς που υποστηρίζουν πως διαπίστωσαν σημαντική μείωση των πόνων της αρθρίτιδας μετά από την τακτική κατανάλωση γκότζι μπέρι.Κάνουν καλό και στα μάτιαΈρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of American Academy of Optometry», αποκάλυψε πως τα γκότζι μπέρι αποτρέπουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.Τέλος, η θαυματουργή αυτή υπερτροφή, φαίνεται πως αποτελεί must για τα επίπεδα της ενέργειάς μας, καθώς σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Alternative and Complementary Energy», αναφέρθηκε πως σε δείγμα ατόμων που κατανάλωσαν γκότζι μπέρι για 14 συνεχόμενες ημέρες, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων ενέργειας και καλής διάθεσης.Πώς θα τα καταναλώσετεΣυνήθως θα τα βρείτε να πωλούνται αποξηραμένα και έτσι μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως τις σταφίδες. Αν θέλετε να τα εντάξετε στο πρωινό σας, δοκιμάστε τα με δημητριακά, βρώμη ή γιαούρτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε στο smoothie σας ή να τα προσθέσετε στο χοιρινό ή τη γαλοπούλα σας, ως μια γλυκιά και θρεπτική πινελιά. Πηγή Άρθρο 2: Η απομυθοποίηση των superfoods: Τα προβλήματα υγείας που προκαλούν έξι υπερτροφές -Από το γκότζι μπέρι έως το κινόαΓκότζι Μπέρι Τα superfoods από το ακάι μπέρι έως το γκότζι μπέρι και άλλα πολλά κατακλύζουν τις αγορές παγκοσμίως, υποσχόμενα ευεξία, καλή υγεία, μακροζωία και αν όχι απώλεια, τουλάχιστον διατήρηση του σωματικού βάρους.Ωστόσο, οι διατροφολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτές τις σούπερ τροφές αμφισβητώντας τις «μαγικές» τους ιδιότητες. Ο διατροφολόγος Ιαν Μάμπερ μιλώντας στη Daily Mail εξηγεί τι υποστηρίζεται ότι προσφέρουν, τι πραγματικά κάνουν, αλλά και τι προβλήματα δημιουργούν. Τα Γκότζι Μπέρι χρησιμοποιούνται για τις ιατρικές τους ιδιότητες από τους Κινέζους εδώ και αιώνες, καθώς φαίνεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ενώ λέγεται ότι αυξάνουν και το προσδόκιμο ζωής.Ολα αυτά, όμως, όπως φαίνεται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με τους διατροφολόγους μόνο αν φάει κανείς 13 μερίδες γκότζι μπέρι θα έχει καταφέρει να λάβει τόσα αντιοξειδωτικά όσα θα του έδινε ένα απλό κόκκινο μήλο.Μάλιστα, τα γκότζι μπέρι, όχι μόνο το καλό που κάνουν είναι αμελητέο μπροστά σε άλλα φρούτα και λαχανικά, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν μια χημική ένωση που ονομάζεται σαπωνίνες και η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πεπτικού συνδρόμου. Επίσης, τα γκότζι μπέρι καλό είναι να μην λαμβάνονται παράλληλα με λήψη φαρμάκων για το διαβήτη και την αρτηριακή πίεση καθώς έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν εξανθήματα.Τέλος, τα γκότζι μπέρι μπορούν να επιδεινώσουν την οποιασδήποτε μορφής φλεγμονή.Οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώνονται καλύτερα φρέσκα γκότζι μπέρι. Πηγή Εγώ ποιό από τα 2 να πιστέψω?
Moderators Spect~ Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Moderators Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 δεν υπαρχει καμια υπερτροφη. Ειτε κανεις μια γενικα υγιεινη ζωη και εισια καλα ειτε τρως βλακειες και δεν εισαι καλα 11
michael92 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Φάε απλά ποιοτικό φαγητό που είναι και πιο φθηνό 1
saxos55 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Αυτό που έχει πίσω του papers, μελέτες, κτλ Άρα κανένα. Πάντως για να απαντήσω στην ερώτησή σου, το δεύτερο άρθρο δεν αντικρούει το πρώτο. Λέει: αποφεύγετε την υπερκατανάλωση (ισχύει για όλα τα τρόφιμα) προτιμάτε τα φρέσκα (ισχύει για όλα τα τρόφιμα) κάποια superfoods δημιουργούν προβλήματα όπως φουσκώματα κτλ (ισχύει και για μη superfoods, απλά τα αποφεύγεις)
Pablo_Hasan Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 αν δεν κάνω λάθος, απαγορευεται να χρησιμοποιουν την ονομασία superfoods/υπερτροφές σε διαφημίσεις, συσκευασίες, κτλ.
Muchacho Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Eιμαι σιγουρος πως καπου στον κοσμο θα πουλιουνται και θα τρωγονται τροφες που τρωμε καθημερινα στην Ελλαδα σαν υπερτροφες.
zio10 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2015 Eιμαι σιγουρος πως καπου στον κοσμο θα πουλιουνται και θα τρωγονται τροφες που τρωμε καθημερινα στην Ελλαδα σαν υπερτροφες. Ο γύρος πχ 7
Ishmael Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Δεν υπάρχουν υπερτροφές. Υπάρχουν πραγματικές τροφές και σκουπιδοτροφές. Τροφές και σκουπίδια. Τρόφιμα και σαβούρα. Όπως θες πες το, η ουσία δεν αλλάζει. Οι πατάτες και το καλαμπόκι έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους, οπότε για να βγάλουν λεφτά βαφτίζουν υπερτροφές ό,τι εξωτικό και φανταχτερό τους κατέβει και το διαφημίζουν στα κορόιδα.
Getta Robo Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Η αληθεια ειναι καπου στη μεση. Οντως υπαρχουν τροφες με πολυ υψηλες τιμες σε αντιοξειδωτικα στοιχεια, αλλα λογω του οτι πολλες, αν οχι τις περισσοτερες φορες, γινεται κακη η και λανθασμενη αποξηρανση, αυτα χανοντε. Βαλε και οτι χρησιμοποιουν και ποσα ασχημα χημικα για φυτοφαρμακα και λιπανση, αρα καταλαβαινεις πως ειναι πολυ εφικτο να αποκτησεις προβληματα υγειας, αντι να στην βελτιωσουν. Τελος, δεν εχουν ολα τα φρουτα και ολες οι τροφες γενικοτερα, τις ιδιες τιμες σε ενωσεις και ιδιοτητες. Καλη τυχη στο να περιμενεις να αποροφησεις βιταμινη Α και σιδηρο απο τις πατατες πχ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα