Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από ευγένεια θα ρωτούσα μήπως μπερδεύεις το σοσιαλισμό βάσει αυτών που έχεις δει, αλλά πραγματικά δε μπορώ να φανταστώ ούτε καν που μπορεί να είδες τέτοια πράγματα και να λες "ο σοσιαλισμός για να λειτουργήσει..."

Να φτιάχνει το κράτος το δημόσιο "χωρίς να ρωτήσει κανέναν"; Ποιόν να ρωτήσει δηλαδή; Έχεις δει εσύ πουθενά κανένα κράτος, σοσιαλιστικό ή μη, να ρωτάει κάποιον όσον αφορά π.χ. τα διοικητικά του; Δε φτάνει που κάθε 4 χρόνια ρωτάει την κάλπη;

Να αποφασίζουν οι βουλευτές τι μισθούς θα έχουν; Δεν είναι προφανές ότι technically αυτό συμβαίνει παντού εφόσον οι μισθοί τους αποφασίζονται βάσει νόμου και εφόσον οι νόμοι ψηφίζονται από τους βουλευτές; Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα δηλαδή ποιός αποφασίζει για τους μισθούς των βουλευτών; Εκτός αν εννοείς ότι εκεί οι "πραγματικοί μισθοί" είναι τα kickbacks των επιχειρήσεων κάτω από το τραπέζι...

Εκεί που ήθελα να καταλήξω, δεν είναι στο πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι αμοιβές των βουλευτών κάτω από οποιοδήποτε σύστημα, αλλά στο ότι ο Σοσιαλισμός από τη φύση του απαιτεί ότι το κράτος θα ελέγχει, σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα το πόσο σοσιαλιστικό είναι, την αγορά, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα μέσα παραγωγής. Ο Σοσιαλισμός αν τραβηχτεί στο λογικό του άκρο γίνεται Κουμμουνισμός. Όταν έχει δύναμη το κράτος, δηλαδή οι εκάστοτε πολιτικοί, είναι αναπόφευκτο ότι θα νομοθετήσουν ώστε να αποκτήσουν και άλλη δύναμη για να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους. Το μόνο που σταματάει τους πολιτικούς από το να ξεφύγουν εντελώς και να κάνουν ότι τους κατέβει είναι ότι πρέπει να αλλάζουν σιγά σιγά το σύστημα και με καλές προφάσεις για να μην τους ρίξουμε άκυρο και μείνουν άνεργοι. Έπρεπε να διαλυθεί η χώρα για να περάσει σαν επιλογή στο μυαλό της πλειοψηφίας των Ελλήνων ότι δεν είναι ανάγκη να ψηφίζουμε μόνο ΠΑΣΟΚ η ΝΔ.

Ο Καπιταλισμός από τη φύση του δεν δίνει σε κανέναν δύναμη και βασίζεται στην φυσική τάση των ανθρώπων να θέλουν να ανέβουν και να πετύχουν. Δεν λέω ότι η λύση είναι ο απόλυτος Καπιταλισμός καθώς ούτε αυτό θα λειτουργούσε πολύ καλά χωρίς στοιχειώδεις κανόνες.

Σχετικά με τους μισθούς των Βουλευτών θα μπορούσε να αποφασίζεται μέσω ψηφοφορίας από τους πολίτες και να βγαίνει ένας μέσος όρος. Αυτό θα ήταν πιο Δημοκρατικό. Είναι δυνατόν να πάω σε μία εταιρεία να εργαστώ και να έχω τη δύναμη μέσα στην εταιρεία να αποφασίζω πόσα λεφτά θα παίρνω από το ταμείο κάθε μήνα; Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα έδειχνε στοιχειώδη εγκράτεια σε τέτοιες συνθήκες.... :D

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Γουστάρω που ενώ ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνει πάνω κάτω γραμμικά, οι υπερ-πλούσιοι αυξάνουν εκθετικά τις περιουσίες τους εν μέσω κρίσης(μιας τελείως τυχαίας κρίσης που πότε δεν άγγιξε το 1% των υπερπλουσίων) και αυτό είναι γιατί είναι δουλευταράδες-έξυπνοι,όχι γιατί γάμησαν κάτι εκατομμύρια άλλους κάνοντας βίζνες με άλλα λαμόγια.

Φυσικά η κατάσταση τούτη είναι τελείως νορμάλ.

Στο λοιπό σανό θα μιλήσουμε για τον average Joe που με σκζληρή δουλειά θα γίνει πολυεκατομμυριούχος, όπως στο 'Murican Δριμ και λοιπές θεωρίες δια πράσινους ίππους.Επίσης στο πως ο μέσος μισθός(πραγματικός) έχει πέσει τα τελευταία 30 χρόνια στην Δύση,αλλά χαρείτε διότι στην Ασία ζουν λίγο καλύτερα.

Περί Ελ και Ελλάντας ξέρουμε ότι όλοι οι Ελ μεγαλο-"επιχειρηματίες" δούλεπσαν σκζηρά επί Κατοχής-Χούντας και ποτέ μα ποτέ δεν ήταν κουκουλοφόροι/μαυραγορίτες/αποδέκτες θαλασσοδανείων/ναρκοβαρωνοι κ.ο.κ. και έκαναν περιουσίες στις πλάτες του λαουτζίκου-κορόιδων.

Οι γραικοί τσιπλάκιδες φταίνε για όλα,για αυτό τους ζηλεύουν.

Αυτά τα ολίγα, από εκεί και πέρα ο καθείς πιστεύει(ή βαυκαλίζεται)με ότι γουστάρει.

Over & out.

• Like 2
Δημοσ.

Τί σχέση η ΔΡΧ/Ευρώ συζήτηση, στο ότι σήμερα οι μισθοί είναι μικρότεροι σε πραγματικές τιμές από αυτούς του 1997, ενώ οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών πολλαπλάσιες;

μάλιστα, η αξία ενός νομίσματος αντανακλά και τις δυνατότητες μιας οικονομίας. Στη σημερινή κατασταση η ελλάδα με δραχμή θα είχε υποστει τραγικές υποτιμήσεις. Το κοινο νόμισμα λειτουργεί ουσιαστικά σαν μαξιλάρι.  

Και μην ξεχνάς ότι στο € μπήκαμε με ψευτικα στοιχεία, η τοτε ισοτιμία δεν ήταν πραγματική... ;)

Δημοσ.

μάλιστα, η αξία ενός νομίσματος αντανακλά και τις δυνατότητες μιας οικονομίας. Στη σημερινή κατασταση η ελλάδα με δραχμή θα είχε υποστει τραγικές υποτιμήσεις. Το κοινο νόμισμα λειτουργεί ουσιαστικά σαν μαξιλάρι.  

Και μην ξεχνάς ότι στο € μπήκαμε με ψευτικα στοιχεία, η τοτε ισοτιμία δεν ήταν πραγματική... ;)

Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά όμως. Οι υποτιμήσεις θα επιδρούσαν στα εισαγώμενα είδη, δεν θα ήσουν μέλος ενός σκληρού νομίσματος, και ούτε τόσες εταιρίες θα είχαν κλείσει όπως έγινε με το ευρώ, ούτε ο τουρισμός θα έπιανε πάτο την τελευταία 15ετία σε σχέση με πριν.

Δημοσ.

ναι, στην Ελλάδα όλες οι βασικές ύλες ειναι εισαγώμενες που αυτο έχει συνεπειες και στα εγχώρια προίοντα...

Στην Τουρκία πχ. η βενζίνη έχει πάνω απο 2€/λίτρο, όσο για το αν η αγοραστική δύναμη των τούρκων ειναι μεγαλύτερη απο των Ελλήνων, μην φας έχει γλάρο ;)

Για τον τουρισμό, οι αφίξεις ειναι στο υψηλότερο όλων των εποχών, πως θα πήγαινε καλύτερα με δρχ; 

%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%

http://www.niriis.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%82/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%89%CE%BD-1995-2013/

Δημοσ.

Τώρα μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται σε ιδιαίτερους κλάδους, όπως καρτέλ, μεσάζοντες κτλπ που επιδρούν στο να δημιουργείται το πρόβλημα.

Άρα δεν ξέρεις αν υπάρχουν ή όχι και πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν. Όμως αυτό δε σε εμποδίζει να βγάλεις το συμπέρασμα ότι φταίνε τα βόδια οι επιχειρηματίες.

Κάτι δεν μου κολλάει.

Λίγοι είναι οι βλάχοι που πούλησαν περιουσία στο χωριό και είπαν να ανοίξουν μαγαζιά στη πόλη, και δεν ξέρουν καν πρόσθεση και αφαίρεση ; Αμ όχι μόνο δεν είναι λίγοι, αλλά και παραπάνω απ τους μισούς.

Υποθέτω το όχι λίγοι αλλά παραπάνω από τους μισούς μπορεί να το επαληθεύσει κανείς με κάποιο τρόπο;

Αν όχι, το ξέρεις το ανέκδοτο που λέει "αν δεν κόψεις δυο μέτρα από το ψάρι θα τα ξεκληρίσω τα παιδάκια";

Δημοσ.

Άρα δεν ξέρεις αν υπάρχουν ή όχι και πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν. Όμως αυτό δε σε εμποδίζει να βγάλεις το συμπέρασμα ότι φταίνε τα βόδια οι επιχειρηματίες.

Κάτι δεν μου κολλάει.

Υποθέτω το όχι λίγοι αλλά παραπάνω από τους μισούς μπορεί να το επαληθεύσει κανείς με κάποιο τρόπο;

Αν όχι, το ξέρεις το ανέκδοτο που λέει "αν δεν κόψεις δυο μέτρα από το ψάρι θα τα ξεκληρίσω τα παιδάκια";

Το θέμα είναι ότι ξέρω πολλές περιπτώσεις που όντως έφταιγαν. Και όπως προανέφερα, δεν μιλάω για όλους, αλλά για ένα σημαντικό αριθμό τους. Σε κάθε κλάδο μπορεί να ισχύει και κάτι διαφορετικό. Σε μερικούς συγκεκριμένους πάντως δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα, και ναι, κάποια μαγαζιά που ξέρω έκλεισαν μονάχα λόγο κακής διοικήσεως / διαχείρισης. Και δεν είναι δύσκολο ούτε πιστεύω εσφαλμένο να πιστέψω πως όπως συναίβει σε κάποιες περιπτώσεις που ξέρω προσωπικά, το ίδιο πράγμα θα συναίβει και σε άλλες περιπτώσεις για μαγαζιά που δεν ήξερα προσωπικά. Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις.

Να ένα παράδειγμα που ήξερα προσωπικά: Έτος 2009. Ανοίγει ένα μικρό παγωτατζίδικο / ζαχαροπλαστείο σε κεντρική περιοχή της Αθήνας. Ο μαγαζάτορας κλασσικό παράδειγμα του τύπου επιχειρηματία που προανέφερα. Πιστεύει πως όσο πιο ακριβά κοστολογήσει τα προιόντα του, θα προσελκύσει και πιο ευκατάστατους πελάτες, και έτσι το μαγαζί του θα αποκτήσει τη φήμη του 'καλού' μαγαζιού, όπως το αντιλαμβάνεται αυτός. Έχει και μια ταμπέλα ιταλική πάνω από τη πόρτα και πιστεύει πως αυτό θα κάνει τους πελάτες να είναι διατεθημένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Έχει σε βιτρίνες διάφορες τούρτες / κέικ. Τα αγοράζει χονδρική 30ε το ένα, και τα πουλάει 120ε. Κανείς δεν τα αγοράζει. Αφού περάσουν μερικές μέρες τα πετά στα σκουπίδια. Το ίδιο γίνεται ξανά και ξανά. Του λέει η εργαζόμενη που είναι γνωστή μου να ρίξει τις τιμές στα κέικ γιατί δε πρόκειται να μπει κανείς να τ' αγοράσει 120 ευρώ. Αυτός τη βρίζει και απαντά ότι προτιμά να του μείνουν και να χαλάσουν και να τα πετάξει, παρά να ρίξει τη τιμή. Μέσα στον ίδιο χρόνο που άνοιξε, έκλεισε κιόλας το μαγαζί αυτό, και η φίλη μου έμεινε άνεργη.

Και έχω κι άλλα παρόμοια αληθινά παραδείγματα να διηγηθώ...

Κακά τα ψέματα, πολλοί δεν είναι ικανοί για αυτή τη δουλειά, δεν κατέχουν τις γνώσεις, τα skills που απαιτούνται.

Η διαχείριση επιχειρήσεων είναι και αυτή μια επιστήμη. Διδάσκεται σε πανεπιστήμια. Έχει θεωρία, μεθόδους, βέλτιστες πρακτικές κτλπ. Θα εμπιστευόταν κανείς να τον εγχειρίσει ένας χειρούργος που δεν έχει σπουδάσει ιατρική ; Να του φτιάξει το σπίτι κάποιος άσχετος με την πολιτική μηχανική ; Μάλλον όχι. Τότε γιατί να εμπιστευτεί κάποιος τη διαχείριση μιας επιχείρισης σε κάποιον άσχετο με το θέμα ; Θα μπορούσε τουλάχιστον ο μέλλον επιχειρηματίας να αγοράσει κάτι του στυλ "Διαχείριση επιχειρήσεων για αρχάριους" να έχει μια γενική εικόνα για το θέμα.

Θα το πω για άλλη μια φορά, μην ξεχαστείς: Δεν αναφέρομαι σε όλους, φυσικά, αλλά σε σημαντικό ποσοστό. Και πιστεύω θα ξέρεις και ο ίδιος περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα που κάποιος είχε κάποια φράγκα στην άκρη και είπε 'θα ανοίξω μια καφετέρια' ή κάτι τέτοιο, και πήγε στα τυφλά και άνοιξε μια κάπου στη γειτονιά του ή κάπου που βρήκε, και είπε 'τόσο το βάζουν οι άλλοι, ε τόσο θα το βάλω και εγώ'. Χωρίς παραπάνω ψάξιμο.

Θα ήταν βέλτιστο όμως πρώτα να κοιτάξει κάποια πράγματα όπως:

* Είναι κορεσμένη η ζήτηση για τέτοιου είδους υπηρεσίες, και σε τι βαθμό ;

* Έχει η γειτονιά αυτή που θα ανοίξω άλλα παρόμοια μαγαζιά που θα ανταγωνίζομαι άμεσα ;

* Είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη αυτή η γειτονιά για να περιμένω ένα καλό αριθμό πελατών από τη γειτονιά ;

* Αν η προηγούμενη απάντηση ήταν ΟΧΙ, θα μπορούσα να βρω πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά, με μικρό αριθμό ανταγωνιστών ;

* Αν ούτε αυτό ήταν εφικτό, μήπως θα έπρεπε να διαφημίσω το μαγαζί μου πχ μέσω ίντερνετ για να το μάθουν και άνθρωποι από άλλες γειτονιές, και έτσι να αυξήσω τη πελατεία μου ; Να σχεδιάσω τότε τη διαφημιστική στρατηγική μου.

* Από τι ηλικίες απαρτίζεται κυρίως αυτή η γειτονιά, ώστε να φτιάξω το μαγαζί μου έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για τη πλειοψηφία ; (μη βάλω να παίζει heavy metal σε μια γειτονιά που έχει μόνο γέρους, γιατί δε θα πατήσει κανείς)

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα έπρεπε να τα απαντήσει κάνοντας τις ανάλογες έρευνες, πριν καν ανοίξει το μαγαζί. Και αφού αποφασίσει που θα το φτιάξει και πως θα είναι, θα έπρεπε να απαντήσει σε άλλη μια λίστα ερωτημάτων. Πόσοι μπαίνουν στο κόπο όμως να τα ερωτηθούν όλα αυτά, και να κάνουν την απαραίτητη έρευνα, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας ;

Άποψη μου πως θα πρέπει πριν από κάθε βήμα να γίνεται εξονυχιστική μελέτη και έρευνα, και να λαμβάνεται κάθε παράγοντας υπ' όψιν, ώστε όλα να γίνονται μεθοδικά και στρατηγικά.

Δημοσ.

ναι, στην Ελλάδα όλες οι βασικές ύλες ειναι εισαγώμενες που αυτο έχει συνεπειες και στα εγχώρια προίοντα...

Στην Τουρκία πχ. η βενζίνη έχει πάνω απο 2€/λίτρο, όσο για το αν η αγοραστική δύναμη των τούρκων ειναι μεγαλύτερη απο των Ελλήνων, μην φας έχει γλάρο ;)

η βενζίνη ΔΕΝ έχει πάνω απο 2€/λίτρο

... και είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις βενζινοκίνητο αμάξι στη Τουρκία (= πετρέλαιο και αέριο)

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...