idomeneas7 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Ξέρω αρκετά άτομα που συσσωρεύουν άχρηστες αηδίες και το σπίτι τους είναι παμβρώμικο γιατι με τόση σαβούρα δεν γίνεται να καθαρίσεις (όχι ότι τους νοιάζει και πολύ, συνήθως πασαλλείβουν τη βρώμα σε μερικά σημεία και νιώθουν ότι καθάρισαν). Ο βαθμός πικοίλει: μπορεί απλά να ψωνίζουν συνέχεια και να μην πετάνε τίποτα ή να μαζεύουν μέχρι και από τα σκουπίδια και να μην χωράς να πατήσεις. 'Αλλοι λένε που και που ότι δεν θα έπρεπε να το κάνουν (χωρις καμια προσπάθεια να σταματήσουν βέβαια) και άλλοι νευριάζουν αμα τους πεις κάτι. Η απορία μου είναι γιατί το κάνουν. 'Εχω διάφορες θεωρίες: ότι προσπαθούν να γεμίσουν κάποιο κενό στη ζωή τους, ότι έχουν περάσει φτωχικά και νιώθουν ότι αυτή είναι η "περιουσία" τους, ότι πιστεύουν πως ίσως κάποτε αποκτήσουν αξία οι παλιατζούρες, ότι νιωθουν πως εχουν πολλά "χρήσιμα" πράγματα και πως γενικά τους καλύπτει κάποια ανασφάλεια όλο αυτό. Εσεις ξερετε κανεναν που να θεραπεύτηκε ποτέ? 1
Narayan Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες, δεν είναι όλοι ίδια περίπτωση. Προσωπικά αν έπρεπε να μπω σε μια κατηγορία θα έμπαινα στην τρίτη που αναφέρεις, αλλά ο βαθμός του ψυχαναγκασμού που νιώθω είναι μικρός. Υπάρχουν άλλοι που δεν πετάνε τίποτα επειδή έχουν συνδέσει αναμνήσεις με κάθε τι υλικό που περνάει από τη ζωή τους, εκεί μιλάμε για ιδιάζουσα περίπτωση που απαιτεί χρόνια θεραπείας μόνο για να γίνουν πιο ήπια τα συμπτώματα.
warlock9_0 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 υπάρχουνε και αυτοί που βαριούνται να τα πετάξουν 1
*nenya* Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Μάλλον νομίζουν ότι κάποτε θα τους φανούν χρήσιμα όλα αυτά που μάζεψαν [ή έστω μερικά απ'αυτά]. 2
stelios18120 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Ο θειος μου εχει στο παλιο πατρικο τους σπιτι γεματο μεχρι το ταβανι με σαβουρες και παλια επιπλα και πραγματα τις γιαγιας και προγιαγιας μου.μεχρι και σαπια ψυγεια-κουζινες και ολων των ειδων σαβουρες μες την μπιχλα και την αραχνη κτλπ Οταν παω απο εκει και του λεω να φερουμε φορτηγο να τα πεταξουμε ειναι με την γνωστη ατακα: αστα μωρε καπου θα χρειαστουν- αστα μπορει να αρχισω να τα πεταω λιγα λιγα (εχουν περασει χρονια και χρονια και ολο τις ιδιες ατακες.) Μια μερα πεταξα ενα επιπλο χιλιοδιαλυμενο και γεματο κατσαριδες και εγινε ο κακος χαμος. Τεσπα απλα για να μην λεω πολλα απλα εχουν η κατοχικο συνδρομο οτι ολα χρειαζονται και οτι πρεπει να εχουμε σπιτι γεματο με πραγματα η εχουν το παλιο καλο γεροντικο κολλημα οτι δεν πεταω τιποτα και καπου καποτε θα τα πεταξω. Μπορει να παθω εγκεφαλικο απο τα νευρα οταν βλεπω μεσα στο σπιτι σαβουρα η χαλασμενα επιπλα και να μ λενε αστο και τετοια. Sorry αλλα αγανακτω πραγματικα! Για αντρας ειμαι πραγματικα σπαστικος με τετοια θεματα. θελω ολα να ειναι χρησιμα και σωστα μες το σπιτι. (Καμια φορα παιρνω την τσαντα της κοπελας μου και την αδειαζω και πεταω αποδειξεις,αδεια κουτακια κ λοιπες μαλακιες.) 1
alxlightning Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 παιδια οκ εγω πχ αγχωνομαι με το πεταμα πραγματων και ζηταω απο φιλους μου να μου αδειαζουν τη τσαντα απο αδειους καπνους, αποδειξεις και τετοια και να το κανουν σε ανυποπτο χρονο οταν δεν κοιταω εχω κλαψει για αδειους καπνους δεν κανω πλακα. δυσκολευομαι πολυ να πεταω πραγματα κι ας ειναι σκουπιδια.
saxos55 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Έχεις δει το american pickers; Ότι μπορεί να το κάνουν για φράγκα; Δε νομίζω. Για hoarding δες αυτό πχ. Καμία σχέση νομίζω το pickers. Εκεί μιλάμε για συλλέκτες (έστω και στον υπερθετικό βαθμό ή με "περίεργες" συλλογές) που ξέρουν τι μαζεύουν, γιατί το μαζεύουν, αν θα το πουλήσουν, πόσο θα το πουλήσουν. Έχω δύο hoarders σχετικά κοντά στο σπίτι μου, ο ένας είναι σε φάση buried alive (δεν υπάρχει χιλιοστό ελεύθερο στο σπίτι του) Από τα πράγματα που έχουν, το 25% να είναι λειτουργικά Στον έναν έχει γίνει παρέμβαση, πέταξε 5, μάζεψε άλλα 10. Και οι δύο δεν υπάρχει περίπτωση να θεραπευτούν, και οι δύο πιστεύω προσπαθούν να καλύψουν κενά (απώλεια κοντινού προσώπου, ανασφάλεια, κτλ)
haris_216 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Μάλλον νομίζουν ότι κάποτε θα τους φανούν χρήσιμα όλα αυτά που μάζεψαν [ή έστω μερικά απ'αυτά]. Μόνο που όταν χρειαστούν κάτι, είναι αυτό που πέταξαν (κατόπιν πίεσης) σε προγούμενη εκκαθάριση κι έτσι ισχυροποιείται η θέση του να μην πετάνε τίποτα. (μην με ρωτάτε πως το ξέρω ) 1
bluesattack Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Έχεις δει το american pickers; Μιλαμε για τρελα υποστεγα, οχι αστεια
Βασίλης_29 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Το συγκεκριμένο φαινόμενο λέγεται αποθησαυρισμός, το ξέρουν οι ψυχίατροι, τώρα τα αίτια που το προκαλούν, τυχόν θεραπίες και τα σχετικά δεν έχω ιδέα. Εμένα εκείνο που με νευριάζει στο σπίτι είναι οτι η μάνα μου από τότε που πέθανε ο πατέρας μου πριν δεκαετία και βάλε, έχει μια τάση να κρατάει το παραμικρό αντικείμενο που είχε και χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου, έχει και κάποια ψυχολογικά από το παρελθόν. Κάθε φορά που επιχιερούσα οχι να πετάξω κάτι αλλά να το αλλάξω ή να το αποθηκεύσω κάπου αλλού γινόντουσαν τσακωμοί και φασαρίρες με την μάνα μου, στο γραφείο του πατέρα μου έχουμε αρκετά άχρηστα χαρτιά για πέταμα, γενικά μου αρέσει να κρατάω παλιά πράγματα έχουμε άπειρα παλιά πράγματα στο σπίτι, αλλά αν κάτι δεν έχει την παραμικρή αξία για εσένα και δεν αποτελεί κάτι συλλεκτικό είναι κάτι παντελώς άχρηστο τότε καλύτερα να το πετάξεις τόσο για να αδειάζει ο χώρος όσο για να μην χρειαστεί στο μέλλον να ψάχνεις με τις ώρες το κάθε τι που έχεις κρατήσει. Επειδή δεν έχω όρεξη να χαλάω την διάθεσή μου με την μητέρα μου πλέον δεν κάνω τίποτα. Ο θειος μου εχει στο παλιο πατρικο τους σπιτι γεματο μεχρι το ταβανι με σαβουρες και παλια επιπλα και πραγματα τις γιαγιας και προγιαγιας μου.μεχρι και σαπια ψυγεια-κουζινες και ολων των ειδων σαβουρες μες την μπιχλα και την αραχνη κτλπΟταν παω απο εκει και του λεω να φερουμε φορτηγο να τα πεταξουμε ειναι με την γνωστη ατακα: αστα μωρε καπου θα χρειαστουν- αστα μπορει να αρχισω να τα πεταω λιγα λιγα (εχουν περασει χρονια και χρονια και ολο τις ιδιες ατακες.)Μια μερα πεταξα ενα επιπλο χιλιοδιαλυμενο και γεματο κατσαριδες και εγινε ο κακος χαμος.Τεσπα απλα για να μην λεω πολλα απλα εχουν η κατοχικο συνδρομο οτι ολα χρειαζονται και οτι πρεπει να εχουμε σπιτι γεματο με πραγματα η εχουν το παλιο καλο γεροντικο κολλημα οτι δεν πεταω τιποτα και καπου καποτε θα τα πεταξω.Μπορει να παθω εγκεφαλικο απο τα νευρα οταν βλεπω μεσα στο σπιτι σαβουρα η χαλασμενα επιπλα και να μ λενε αστο και τετοια.Sorry αλλα αγανακτω πραγματικα! Για αντρας ειμαι πραγματικα σπαστικος με τετοια θεματα. θελω ολα να ειναι χρησιμα και σωστα μες το σπιτι.(Καμια φορα παιρνω την τσαντα της κοπελας μου και την αδειαζω και πεταω αποδειξεις,αδεια κουτακια κ λοιπες μαλακιες.) Σορρυ αλλά δεν σου πέφτει λόγος το τι γίνεται στην τσάντα της κοπέλας σου και γενικότερα στο σπίτι ενός ξένου, οι συμβουλές και οι γνώμες δεκτές αλλά κουμάντο κάνει ο καθένας στο δικό του σπίτι. Επίσης το οτι είναι κάτι χαλασμένο δεν λέει κάτι, εκτός αν μιλάμε οτι έχει αχρηστευθεί εντελώς, μπορεί να θέλει ο άλλος να το κρατήσει για να το επισκευάσει μετά από καιρό, εμείς π.χ έχουμε πολύ παλιά έπιπλα, σαράβαλα θα τα έλεγα αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις να κάτσεις να ξαπλώσεις στον καναπέ κοκ ε αυτά δεν τα πετάμε, τώρα αν έχεις μια παλιά σάπια καρέκλα με σπασμένο ποδάρι ξέρω γω οκ αυτό αν δεν σκοπεύεις να το επισκευάσεις να του κάνεις ένα ρεκτιφιέ να φαίνεται σαν καινούργιο το πετάς. 1
παπι Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Χαχαχα είμαι ένας τετοιος. Το πατάρι είναι τιγκα στη σαβουρα. Δεν έχω ιδέα γιατί το κάνω.
redhotstef Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Εχω γνωστο που συλλεγει πιανα, ξυλινα, εχει τεσσερα σπιτι του και δεν χρησιμοποιει κανενα! Βασικα δεν εχει ιδεα απο μουσικη, ακουει σκυλαδικα. Μεγαλη σπαταλη χωρου βεβαια, απ την μια αξιζει να τα εχει, και εγω θα τα ηθελα αν ειχα χωρο, αλλα απ την αλλη αμα δεν ξερεις να τα χρησιμοποιησεις και παιζεις μονο με πεντε πληκτρα το ζεμπεκικο της ευδοκιας, ε τι να λεμε τωρα.. Βαζευω και εγω σαβουρα δε λεω τι, αλλα προσπαθω οταν ερχεται κοσμος στο σπιτι να ειναι σε μερος που δεν φαινονται. Χωρια τον δυσκολο καθαρισμο του χωρου των δωματιων οταν μαζευεται σκονη κτλ. Για μενα επισης σαβουρα ειναι και κορνιζες που εχει η μανα μου σε ολο το σπιτι σε καθε τραπεζακι, συνθετο, τοιχο κτλ. Οπως και οι εφτα αι βασιλιδες που βαλαμε κατω απο το δεντρο φετος.. Γενικα θελω ο χωρος μου να ειναι σαν να μετακομισα χθες. Λιγα πραγματα και καλα.
Gtr34 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Δυσκολεύομαι να πετάξω τις κούτες /κουτάκια από αντικείμενα που έχω αγοράσει , όλο και κάπου θα βρω να τις χρησιμοποιήσω. 1
stelios18120 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2015 Ξενος ο θειος μου ρε ΒΑΣΙΛΗ_29;; να μ ελεγες ενα σπιτι γειτονα η γνωστου οκ.καλα οταν τον αλλο δεν τον ξερω καλα δεν τ λεω πετα το η οτιδηποτε ας κανει οτι θελει δεν με νοιαζει κιολας.αλλα σε γνωστους μου η συγγενεις τους λεω αν δεν το θελεις η ειναι χαλασμενο πετα το.δεν ανεφερα ποτε οτι δινω συμβουλες σε ξενα σπιτια τι θα κανει ο καθενας... Το τι γινεται στην τσαντα της κοπελας μου ξερω συχνα μιας και εκεινη κατα 99% τις περισσοτερες φορες μ λεει η ιδια αν δεν ειναι κατι χρησιμο πετα το οποτε κανω συχνα ξεσκαρταρισμα ισως δεν το διατυπωσα σωστα και φανηκε οτι την παιρνω με το ετσι θελω την τσαντα για καθαρισμα. Και οσο για την επισκευη κτλπ π μου λες οκ αν ηταν να το επισκευασει αλλα αν διαβασες λεω χρονια και χρονια το λεει οτι θα τα φτιαξει η θα τα πεταξει και τα αφηνει εκει.και τωρα δεν ειναι σε θεση να κανει επισκευες και δουλειες καθοτι ειναι 78 χρονων πλεον και δεν μπορει να κουβαλησει πραγματα η επισκευασει λογω ιατρικων προβληματων πια.οποτε θα αναγκασει εμας τελικα μετα απο τοοοσα χρονια να τα πεταξουμε γιατι πλεον δεν επισκευαζονται σαπισαν σχεδν ολα. ΑΛΛΑ το θεμα δεν ειναι αυτο το θεμα ειναι οτι μερικοι δεν αποχωριζονται ΤΙΠΟΤΑ!.ακομα και συσκευασιες απο τροφιμα η κουτακια και γενικα τετοια ασχετα που απλα κανεις χρηση και σαν νορμαλ ανθρωπος το πετας.το να το μαζεψεις ενα κουτι απο δημητριακα ας πουμε τι οφελος θα εχει; μηπως σ χρειαστει σε 2 χρονια να βαλεις π.χ φακες μεσα;; απλα δεν μπορω να καταλαβω μερικα ατομα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα