Mr_Proper Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2015 Ναι. Ο θερμοσίφωνας κατά βάση είναι ένας κουβάς με νερό με μια αντίσταση στη μέση: Αν για κάποιο λόγο (διάβρωση πχ) περάσει νερό μέσα στην αντίσταση, τότε αν τρέχει το νερό πάνω σου (είσαι στο ντους ή πλένεις τα χέρια σου κτλ) θα σε χτυπήσει το ρεύμα. Βέβαια αν έχεις ρελέ θα πέσει και θα κλείσει το ρεύμα οπότε θα τη γλυτώσεις. Με λίγα λόγια ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά πάρα πολύ μικρός (θα πρέπει να μπει νερό μέσα στην αντίσταση την ώρα που χρησιμοποιεί κάποιος το νερό και να μην πέσει το ρελέ). Αν μιλάμε για πολύ παλιά σπίτια με εξίσου παλιούς θερμοσίφωνες και χωρίς ρελέ στον πίνακα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Όχι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάθεις κάτι με ανοιχτό τον θερμοσίφωνα. Καταρχήν αν έχεις καλό θερμοσίφωνα (=όχι μικρό και με θερμικές απώλειες κάτω του 10%) συμφέρει να τον έχεις 24/7 ανοιχτό γιατι ξοδεύεις λιγότερο ενέργεια (οριακά) και έχεις πάντα ζεστό νερό on demand χωρίς να περιμένεις 30 λεπτά να ζεσταθεί. Απο εκεί και πέρα η παραπάνω εικόνα δείχνει μια αντίσταση που είτε δεν είναι απο θερμοσίφωνα είτε είναι απο κάποιο παλιό και πολύ μικρό μοντέλο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το νερό να παρεισφρήσει στα καλώδια του θερμοσίφωνα εκτός και αν αλλάξεις την παροχή σου απο νερό σε κάποιο οξύ ή άλλο διαβρωτικό ρευστό Οι κατασκευαστές θερμοσιφώνων χρησιμοποιούν κατάλληλα υλικά που δεν διαβρώνουν απο το νερό. Ακόμη και να γινόταν αυτό όμως η ασφάλεια θα έπεφτε ακαριαία και το ρεύμα θα ταξίδευε στην πλησιέστερη γείωση άρα στην χειρότερη περίπτωση να ένιωθες ένα απλό τσίμπημα για ένα δευτερόλεπτο ..... 2
michael92 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2015 Για να πεθάνεις από θερμοσίφωνα πρέπει να μην είναι γειωμένος σωστά, να έχει διαρροή και να μην έχεις αυτόματο ηλεκτροπληξίας στον πίνακα (σχεδόν απίθανο να συμβούν και τα 3 μαζί). Αν μένεις σε καμιά πολυκατοικία του 1950, μόνο τότε υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος.
thant Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Καλησπερα, μολις αντιληφθηκα οτι αφησα τον θερμοσιφωνα ανοιχτο για 4 συνεχομενες μερες... Θα μου ερθει πολυ φουσκωμενος ο λογαριασμος της ΔΕΗ; Αν εισαι ξεχασιάρης υπάρχουν χρονοδιακόπτες που μπαίνουν στον πίνακα και ρίχνουν τον διακόπτη του θερμοσίφωνα στον χρόνο που τον εχεις ρυθμίσει, πχ στα 20 λεπτά.
άδικος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Το "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάθεις κάτι με ανοιχτό τον θερμοσίφωνα" δεν είναι σωστό. Ο saxo55 το έθεσε πολύ σωστά πως στις μέρες μας ναι μεν είναι πολύ σπάνιο και αποτέλεσμα συγκυριών να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά έχει βάση και είναι υπαρκτή η πιθανότητα κινδύνου, σε παλαιές ή κακοφτιαγμένες/ασυντήρητες εγκαταστάσεις. Όσο για το "δεν υπάρχει καμία περίπτωση το νερό να παρεισφρήσει στα καλώδια του θερμοσίφωνα" δεν ισχύει, μιας και η διάβρωση του περιβλήματος της αντίστασης είναι δυνατή λόγω των τοπικών συγκεντρώσεων αλάτων πάνω σε αυτή που εμποδίζουν τη σωστή θερμική επαφή με το νερό δημιουργώντας τοπικές υπερθερμάνσεις, επιταχύνοντας έτσι τη διάβρωση. Ακόμα και αν η εγκατάσταση διαθέτει αυτόματο ρελέ διαρροής, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα τη συγκεκριμένη στιγμή να μην λειτουργήσει (γι'αυτό καλό είναι να τον τεστάρουμε που και που). Εντωμεταξύ το να μην είναι σωστά ή καθόλου γειωμένος ο θερμοσίφωνας δεν είναι κάτι σπάνιο, ειδικά σε μικρούς κουζίνας. Εγώ έχω συναντήσει. Οπότε ναι μεν είναι σπάνια η πιθανότητα ηλεκτροπληξίας αλλά δεν είναι αδύνατη δεδομένων των παραπάνω συγκυριών. 7
black_field Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Στο πατρικό μου ο θερμοσίφωνας έσβηνε μόνο τον Αύγουστο που φεύγαμε για διακοπές (μιλάω για δεκαετίες 70-80). Ως παρενέργεια ο θερμοσίφωνας χαλούσε κάθε 6-7 χρόνια και ήθελε αντικατάσταση. Δεδομένου ότι ο πατέρας μου ήταν μεγάλος σπαγγοραμμένος, ακόμα αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η πιο οικονομική χρήση του θερμοσίφωνα...
zio10 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει τέτοια χρήση του θερμοσίφωνα! Νομίζω δεν ξέρω κανέναν που να έχει το θερμοσίφωνα μόνιμα αναμμένο!
Mr_Proper Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Το "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάθεις κάτι με ανοιχτό τον θερμοσίφωνα" δεν είναι σωστό. Ο saxo55 το έθεσε πολύ σωστά πως στις μέρες μας ναι μεν είναι πολύ σπάνιο και αποτέλεσμα συγκυριών να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά έχει βάση και είναι υπαρκτή η πιθανότητα κινδύνου, σε παλαιές ή κακοφτιαγμένες/ασυντήρητες εγκαταστάσεις. Όσο για το "δεν υπάρχει καμία περίπτωση το νερό να παρεισφρήσει στα καλώδια του θερμοσίφωνα" δεν ισχύει, μιας και η διάβρωση του περιβλήματος της αντίστασης είναι δυνατή λόγω των τοπικών συγκεντρώσεων αλάτων πάνω σε αυτή που εμποδίζουν τη σωστή θερμική επαφή με το νερό δημιουργώντας τοπικές υπερθερμάνσεις, επιταχύνοντας έτσι τη διάβρωση. Ακόμα και αν η εγκατάσταση διαθέτει αυτόματο ρελέ διαρροής, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα τη συγκεκριμένη στιγμή να μην λειτουργήσει (γι'αυτό καλό είναι να τον τεστάρουμε που και που). Εντωμεταξύ το να μην είναι σωστά ή καθόλου γειωμένος ο θερμοσίφωνας δεν είναι κάτι σπάνιο, ειδικά σε μικρούς κουζίνας. Εγώ έχω συναντήσει. Οπότε ναι μεν είναι σπάνια η πιθανότητα ηλεκτροπληξίας αλλά δεν είναι αδύνατη δεδομένων των παραπάνω συγκυριών. Ακόμη και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις (που αποκλείεται πχ η αντίσταση δεν απέχει ενα κομμάτι αλουμινίου απο τα καλώδια υπάρχουν ενα σορό στρώσεις ενδιάμεσα.... ) υπάρχει το ρελέ της ηλεκτροπληξίας που τι σημαίνει αυτό; ότι ακόμη και τα δάχτυλα σου στην μπρίζα να βάλεις δεν πρόκειται να πάθεις κάτι (και επαναλαμβάνω ότι λόγω της απόσταση των ενδιάμεσων μέσων -πχ νερό, χαλκοσωλήνες κτλ δεν είναι το ίδιο το να βραχυκυκλώσει ο θερμοσίφωνας με το να βάλεις τα δάχτυλα σου στην μπρίζα..... η διαφορά ειναι πχ σαν το ρελέ να είναι αλεξίσφαιρο και στην μεν πρώτη περίπτωση να σε πυροβολούν στο 1 μέτρο και να μην πάθεις τίποτα ενώ στην δεύτερη με το ίδιο όπλο να σε πυροβολούν απο τα 2 χιλιόμετρα... )οπότε όποιες και αν ειναι οι ενστάσεις στο "δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα αν βάλεις τα δάχτυλα σου στην πρίζα" δεν υπάρχουν στην περίπτωση βραχυκύκλωσης του θερμοσίφωνα. Φυσικά και θα απέτρεπα να δοκιμάσει κάποιος κάτι αντίστοιχο διότι είναι χαζό όσο και αν πιστεύω ότι δεν θα συμβεί τίποτα να προτρέψω κάποιον να ρισκάρει την ζωή του έστω και με χαμηλότερο ποσοστό απο το τζόκερ.... γιατι μπορεί να σου κάτσει αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί κάτι με θερμοσίφωνα. (εαν και εφόσον δεν είναι του 40 με πατέντα εγκατεστημένος κτλ... μιλάμε για σωστή δουλειά και σωστό προϊόν απο φερέγγυα εταιρία.) Τέλος σε όλες τις προηγμένες χώρες ο θερμοσίφωνας είναι ανοιχτός 24/7 για οικονομία και ποιότητα ζωής.
saxos55 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Νομίζω το κουράσαμε. Το ίδιο πάνω κάτω λέμε όλοι Σε σωστή εγκατάσταση (γείωση, ρελέ, ποιοτικός θερμοσίφωνας) οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες (σχεδόν μηδενικές) Σε λάθος εγκατάσταση (έλλειψη γείωσης, ρελέ ή και των δύο) σε συνδυασμό με παλιό θερμοσίφωνα η πιθανότητα είναι πιο αυξημένη. Επειδή όμως δεν είμαστε προηγμένη χώρα, επειδή οι πατεντιάρηδες και χωρίς άδεια/γνώσεις εγκαταστάτες δίνουν και παίρνουν και επειδή οι περισσότεροι από μας δεν έχουν τις γνώσεις να ελέγξουν την εγκατάστασή τους, καλό είναι να προσέχουμε και στην πρώτη περίπτωση. @Mr_proper: ισχύει αυτό για το 24/7 στις προηγμένες χώρες, αλλά σε αυτές τις χώρες η νόρμα δεν είναι ηλεκτρικός/ηλιακός. Είναι boiler (συνήθως φυσικού αερίου). Νομίζω, αν κάνω λάθος διόρθωσέ με
άδικος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 @ Mr_ Proper α)Δεν έχουν όλα τα σπίτια ρελέ διαρροής. β) ότι ακόμη και τα δάχτυλα σου στην μπρίζα να βάλεις δεν πρόκειται να πάθεις κάτι (και επαναλαμβάνω ότι λόγω της απόσταση των ενδιάμεσων μέσω -πχ νερό χάλκοσωλήνες κτλ) δεν είναι το ίδιο το να βραχυκυκλώσει ο θερμοσίφωνας με το να βάλεις τα δάχτυλα σου στην μπρίζα..... η διαφορά ειναι πχ σαν το ρελέ να είναι αλεξίσφαιρο και στην μεν πρώτη περίπτωση να σε πυροβολούν στο 1 μέτρο και να μην πάθεις τίποτα ενώ στην δεύτερη με το ίδιο όπλο να σε πυροβολούν απο τα 2 χιλιόμετρα... οπότε όποιες και αν ειναι οι ενστάσεις στο "δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα αν βάλεις τα δάχτυλα σου στην πρίζα" δεν υπάρχουν στην περίπτωση βραχυκύκλωσης του θερμοσίφωνα Εντελώς λάθος. Οι περισσότεροι ξέρουμε το κάνει το ρελέ αλλά το παράδειγμα που έφερες είναι άστοχο. Αν νομίζεις πως το ρεύμα... καθυστερεί δε τα έμαθες σωστά.
Miracle Worker Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Η γιαγιά μου είχε καταφέρει να τον αφήσει δύο μήνες ανοιχτό, στο φοιτητικό σπίτι που νοίκιαζα. Μας είχε έρθει γύρω στα 180€ ρεύμα. 1
stavi Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Να κανω μια ερωτηση? Γιατι το ζεστο νερο τελειωνει σε λιγοτερο απο 5λεπτα οταν κανω μπανιο. Σιγουρα ειναι παλιος κ ο θερμοσιφωνας αλλα μηπως παιζει ρολο και το οτι ο θερμοστατης ειναι ρυθμισμενος να φτανει μεχρι το 60 και οχι το 100? Μπορω να ζητησω τιποτα απο το σπιτονοικοκυρι να το φτιαξει με καποιο τροπο? Δεν μπορω να κανω μπανιο με την ησυχια μου
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα φτάνει μέχρι τους 80 C. Συνήθως το ρυθμίζουνε στους 60-70C. Πόση ώρα τον αφήνεις για να ζεσταθεί το νερό ?
andreapaog328 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 και πόσα λίτρα παίρνει βασικά. 100C θα κανεις μπανιο με βραστο νερο 1
zio10 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Να κανω μια ερωτηση? Γιατι το ζεστο νερο τελειωνει σε λιγοτερο απο 5λεπτα οταν κανω μπανιο. Σιγουρα ειναι παλιος κ ο θερμοσιφωνας αλλα μηπως παιζει ρολο και το οτι ο θερμοστατης ειναι ρυθμισμενος να φτανει μεχρι το 60 και οχι το 100? Μπορω να ζητησω τιποτα απο το σπιτονοικοκυρι να το φτιαξει με καποιο τροπο? Δεν μπορω να κανω μπανιο με την ησυχια μου Μήπως είναι μικρός; Η θερμοκρασία εντάξει είναι! Όση ώρα και να τον αφήσεις αναμμένο τελειώνει σε 5 λεπτά το νερό;! 1
Joshua21 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Να κανω μια ερωτηση? Γιατι το ζεστο νερο τελειωνει σε λιγοτερο απο 5λεπτα οταν κανω μπανιο. Σιγουρα ειναι παλιος κ ο θερμοσιφωνας αλλα μηπως παιζει ρολο και το οτι ο θερμοστατης ειναι ρυθμισμενος να φτανει μεχρι το 60 και οχι το 100? Μπορω να ζητησω τιποτα απο το σπιτονοικοκυρι να το φτιαξει με καποιο τροπο? Δεν μπορω να κανω μπανιο με την ησυχια μου Ο μόνος τρόπος είναι να αλλαχτεί ο θερμοσίφωνας με μεγαλύτερο, με διπλάσια χωρητικότητα αντί για 4 θα βγάζει ζεστό νερό για 8 λεπτά. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα