Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο καφές που φτιάχνεται σε μηχάνημα με κάψουλες, περιέχει πολλαπλάσια συγκέντρωση από φουράνιο –ένα τοξικό, καρκινογόνο συστατικό- από αυτόν που φτιάχνουν οι απλές καφετιέρες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις κάψουλες του εσπρέσο.

Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Food Chemistry» και στο site του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας.

«Τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης Javier Santos, καθηγητής του τμήματος Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη μελέτη του εν λόγω συστατικού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αποδειχθεί η τοξικότητα και οι καρκινογόνες ιδιότητες που είχε στα ζώα, όπως και επίσης επειδή η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα τροφίμων που δυνητικά προκαλούν ογκογενέσεις.

Οι ειδικοί κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φουρανίου σε διάφορα είδη καφέ και βρήκαν πως:

*Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)

*Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml

*Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml

*Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml

«Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα» εξηγεί ο Santos.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Για να ξεπεράσει κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια το φουράνιο στον καφέ, θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.

Ωστόσο, το φουράνιο περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα, από παιδικές τροφές, χυμούς, προϊόντα σε βάζα και κονσέρβες που δεν ζεσταίνονται για να καταναλωθούν και είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τα ασφαλή όρια. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Στην ίδια μελέτη φάνηκε πως η συγκέντρωση φουρανίου είναι χαμηλότερη σε καφέ που έχει καβουρδιστεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, από αυτόν που καβουρδίζεται σε υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα.

Το φουράνιο, όπως και το ακρυλαμίδιο, ανήκει στην κατηγορία των καρκινογόνων συστατικών που εμφανίζονται όταν το τρόφιμο ή το ποτό εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία.


Πηγή : Web Only

Δημοσ.

...

 

Πηγή : Web Only

Web only. Τι μας κρυβουν; Ξυπνηστε Ελληνες.

 

Η ερευνα εντωμεταξυ ειναι απο το 2011 καλο ειναι να ανακυκλωνεται καθε 2-3 χρονια...

  • Like 2
Δημοσ.

Web only. Τι μας κρυβουν; Ξυπνηστε Ελληνες.

Η ερευνα εντωμεταξυ ειναι απο το 2011 καλο ειναι να ανακυκλωνεται καθε 2-3 χρονια...

Ε βέβαια άν το είχε κανένα μεγάλο σιτε τότε θα το πίστευες.. μέχρι τότε να λες ότι όλα είναι συνομωσίες ώστε να νιώθεις καλύτερα.

  • Like 1
Δημοσ.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.

 

 

Βασικά η επιτροπή ζητά να γίνει συλλογή ποιοτικών δεδομένων προκειμένου να έχουν νούμερα στα χέρια τους για να δουν αν υπάρχει κάποιο θέμα ή όχι, πράγμα που μπορείς να διαβάσεις ο ίδιος αν κάνεις τον κόπο να ακολουθήσεις το link σου.

 

Στην εν λόγω έκθεση, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τα έως τότε διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως υπάρχει σχετικά μικρή διαφορά μεταξύ της πιθανής έκθεσης του ανθρώπου και των δόσεων που προκαλούν καρκινογόνο δράση στα πειραματόζωα και ότι μια αξιόπιστη εκτίμηση του κινδύνου θα απαιτούσε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την τοξικότητα και την έκθεση.

 

Είναι αναγκαίο να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία από όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσον αφορά στα επίπεδα φουρανίου στη θερμική επεξεργασία των τροφίμων για να μπορέσει η EFSA να πραγματοποιήσει αξιόπιστη εκτίμηση του κινδύνου. Ειδική έμφαση πρέπει να δοθεί στη συγκέντρωση στοιχείων για τα έτη 2007 και 2008. Μετά από αυτά, η συγκέντρωση των στοιχείων μπορεί να συνεχιστεί σε κανονική βάση.

 

Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες ξυπνάτε Έλληνες!!!!11!11!

Δημοσ.

Το χειρότερο όλων είναι το βενζόλιο και όλα τα παράγωγα του τα οποία είναι σχεδόν παντού... από στοματικά διαλύματα μέχρι τρόφιμα.. με το φουράνιο δεν είναι τόσο τραγικό.. εξάλλου φουρανόζη είναι και η φρουκτόζη

Δημοσ.

Που να μαθαίνατε τι κάνουν στο νερό...γατάκια

 

https://youtu.be/Qr2bSL5VQgM?t=50

πάλι καλά που βγάινουν ντοκιμαντέρ σαν και αυτό και μαθαίνουμε μερικά πράγματα γατάκι.

https://www.youtube.com/watch?v=1VB4KxfqPwE

Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες B) ;) 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...