Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αναρωτιέμαι τι αμαρτίες μπορεί να έχει ενα νεογέννητο.

Απ' οσω ξερω η αμαρτια του Αδαμ και της Ευας περναει σε ολες τις μετεπειτα γενιες.

• Απαντ. 179
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

αν εγώ δεν υποστηρίζω τίποτα και εσύ υποστηρίζεις ότι δεν υπάρχει ποιος πρέπει να αποδείξει τι? ;)

Αυτά είναι ψευδολογικίστικα επιχείρηματα. Αν εσύ δεν υποστηρίζεις ότι υπάρχει θεός, δεν υπάρχει κανένας άθεος που θα έρθει και θα σου πει "ξέρεις, δεν υπάρχει θεός!!". Δεν θα υπήρχε καν νόημα να γίνει συζήτηση. Όπως δεν έρχομαι να σου πω "ξέρεις, δεν υπάρχει ιπτάμενο μακαρονοτέρας!". Είναι κάτι που δεν με απασχολεί, που δεν το σκέφτομαι και δεν υπάρχει λόγος να το κουβεντιάσω αν δεν έρθει ο απέναντι πρώτος να μου δημιουργήσει πρόβλημα.

Αν κανείς δεν πίστευε, αν κανείς δεν υποστήριζε ότι υπάρχει θεός, δεν θα υπήρχε καν η έννοια του αθεισμού. Για κάτι που δεν το πιστεύει κανείς, προφανώς και δεν υπάρχει όρος, όπως π.χ. δεν υπάρχει όρος για αυτούς που δεν πιστεύουν ότι...τι να πω, ότι οι κουρτίνες στο δωμάτιο τους π.χ. είναι ζωντανές και θέλουν να τους σκοτώσουν. Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης.

Εδώ όμως έχουμε την μεγάλη πλειοψηφία που λέει "Θεός υπάρχει". Το βάρος της απόδειξης πέφτει πάνω τους.

Αν κάνουμε σοβαρή φιλοσοφική συζήτηση και το πιάσουμε από τα μαλλιά, ο άθεος που κάνει debate ποτέ δεν θα πέσει στην παγίδα να πει "Πιστεύω (με την έννοια του γνωρίζω, έχω απόλυτη γνώση) ότι δεν υπάρχει θεός". Εκεί όντως θα έπρεπε να φέρει αποδείξεις.

Δεν χρειάζεται όμως να πει κάτι τέτοιο. 

Πολύ απλά, για να λειτουργήσουμε ως όντα, δεν γίνεται να δεχόμαστε ότι τα πάντα υπάρχουν ή είναι δυνατά αν δεν έχει αποδειχτεί ότι ΔΕΝ υπάρχουν ή δεν είναι δυνατόν να συμβούν. Όπως απορρίπτουμε άπειρα πράγματα στην καθημερινότητα μας προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο απορρίπτουμε και την ύπαρξη οποιουδήποτε θεού. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως απόδειξη για κάτι τέτοιο, αντιθέτως τα πάντα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον. Λειτουργώ επομένως με την πεποίθηση ότι θεός δεν υπάρχει, είναι κάτι που δεν με απασχολεί μέχρι φυσικά να αποδειχτεί με κάποιον τρόπο ότι είμαι λάθος

ή να με απασχολήσει θέλοντας και μη όταν έρθει ο άλλος και μου επιβάλλει πράγματα παρά την θέληση μου.

Δημοσ.

Το claim (θα έπρεπε να) είναι: "δεν υπάρχει ο Θεός σου" (γιατί δεν έχεις αποδείξεις, γιατί τα χαρακτηριστικά που του αποδίδεις αλληλοακυρώνονται κλπ). Ίσως το "αντίθεος" να είναι πιο σωστό, σε σχέση με το "άθεος".

Μπορούμε να ορίσουμε τον Θεό σαν μια abstract οντότητα / entity που δεν υπόκειται στους φυσικούς νόμους χωρίς να αποδώσουμε σε αυτήν οποιοδήποτε φυσικό χαρακτηριστικό ή χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κάτι να "αλληλοακυρωθεί". Εγώ δεν έχω άποψη ύπαρξης η μη αυτής της οντότητας, αλλά είναι αυτό που ορίζω ως Θεό.

Αν κάποιος κάνει το claim ότι δεν υπάρχει αυτή η οντότητα "δεν υπάρχει ο Θεός σου (που όρισες εσύ)" το βάρος της απόδειξης του claim που κάνει ο ίδιος είναι επάνω του.  

Αυτά είναι ψευδολογικίστικα επιχείρηματα. Αν εσύ δεν υποστηρίζεις ότι υπάρχει θεός, δεν υπάρχει κανένας άθεος που θα έρθει και θα σου πει "ξέρεις, δεν υπάρχει θεός!!". Δεν θα υπήρχε καν νόημα να γίνει συζήτηση. Όπως δεν έρχομαι να σου πω "ξέρεις, δεν υπάρχει ιπτάμενο μακαρονοτέρας!". Είναι κάτι που δεν με απασχολεί, που δεν το σκέφτομαι και δεν υπάρχει λόγος να το κουβεντιάσω αν δεν έρθει ο απέναντι πρώτος να μου δημιουργήσει πρόβλημα.

Αν κανείς δεν πίστευε, αν κανείς δεν υποστήριζε ότι υπάρχει θεός, δεν θα υπήρχε καν η έννοια του αθεισμού. Για κάτι που δεν το πιστεύει κανείς, προφανώς και δεν υπάρχει όρος, όπως π.χ. δεν υπάρχει όρος για αυτούς που δεν πιστεύουν ότι...τι να πω, ότι οι κουρτίνες στο δωμάτιο τους π.χ. είναι ζωντανές και θέλουν να τους σκοτώσουν. Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης.

Εδώ όμως έχουμε την μεγάλη πλειοψηφία που λέει "Θεός υπάρχει". Το βάρος της απόδειξης πέφτει πάνω τους.

Αν κάνουμε σοβαρή φιλοσοφική συζήτηση και το πιάσουμε από τα μαλλιά, ο άθεος που κάνει debate ποτέ δεν θα πέσει στην παγίδα να πει "Πιστεύω (με την έννοια του γνωρίζω, έχω απόλυτη γνώση) ότι δεν υπάρχει θεός". Εκεί όντως θα έπρεπε να φέρει αποδείξεις.

Δεν χρειάζεται όμως να πει κάτι τέτοιο. 

Κάνεις λάθος. Το ερώτημα αν υπάρχει ή όχι θεός είναι ερώτημα που έχει νόημα. Με την δική σου λογική δεν θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε τίποτα από αυτά που δεν γνωρίζουμε (έλεος). 

Μπορώ να κάνω το ερώτημα "υπάρχει θεός?" δίνοντας του τον ορισμό που είπα πιο πάνω. Ερωτώ χωρίς να υποστηρίζω ότι υπάρχει η δεν υπάρχει. Οι άθεοι αντί να μην μιλήσουν (όπως υποστηρίζεις εσύ) θα ανταποκριθούν λέγοντάς μου ότι "όχι δεν υπάρχει θεός". 

Η πίστη ενός stong atheist δεν είναι "παγίδα". Είναι υπαρκτή και δυνατή όσο ή πίστη του τζιχατιστή suicide bomber. 

Δημοσ.

Στο λοιπόν..Καλο είναι όταν μιλάμε για βάπτιση να γνωρίζουμε τι σημαίνει η λέξη αυτή..Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση λοιπόν ο νεοφώτιστος πρέπει να καταδύεται πλήρως στο ύδωρ (τριττή κατάδυση), ενώ η δι’επιχύσεως ή ραντίσματος βάπτιση αποτελεί κακοδοξία. Επίσησ το μυστήριο αυτό τελείται στις 8 ή τις 40 ημέρες από την γέννηση..Όταν βαπτίζεται κανείς μετανοεί και του γίνεται άφεση αμαρτιών..Αναρωτιέμαι τι αμαρτίες μπορεί να έχει ενα νεογέννητο..επίσης για όσους δεν γνωρίζουν , ο Ιησούς Χριστός βαπτίστηκε στην ηλικία των 30..ο Χριστός είχε πεί ´´αυτός που θα πιστέψει και θα βαπτιστεί θα σωθεί´´.. Αρα λοιπον η πίστη προηγειται του βαπτίσματος. Έχουν τα νήπια την ικανότητα να πιστέψουν; Τέλος θα πω οτι οπουδηποτε πιστευουμε εμείς οι γονείς καλο θα ειναι να αφησουμε τα παιδια μας να αποφασισουν μονα τους που και αν θελουν να πιστεψουν, οταν θα φτασουν σε μια ηλικια που θα κατανοουν τι σημαινει θεος και θρησκεια..μεχρι να φτασουν σε αυτη την ηλικια μπορουμε να τους μαθαινουμε τα κλασικα αλλα και πολυ βασικα , να αγαπουν δηλαδη τον συνανθρωπο τους , να κανουν το καλο , να δινουν αντι να παιρνουν κλπ. Γιατί ευτυχισμένος ανθρωπος είναι ο ελευθερος ..

Ωραία, τι σχέση αυτό με το κείμενο το δικό μου; Για αυτό η βάφτιση γίνεται σε κολυμπήθρα όπου ο εκάστοτε μπόμπιρας βυθίζεται στο νερό με όλα τα έκτροπα που συμβαίνουν (να πιάνει τον παπά από τα γένια, να κατουράει στην κολυμπήθρα κλπ) και όχι πάνω από ένα πιατάκι νερό όπως κάνουν οι καθολικοί. όσο για το 8 ή 40 μέρες λυπάμαι αλλά ακούγεται σαν κάποιος να μπέρδεψε τα μπούτια του, υπάρχει κάποια πηγή να ξεστραβωθούμε και εμείς οι αντίχριστοι;

Το claim (θα έπρεπε να) είναι: "δεν υπάρχει ο Θεός σου" (γιατί δεν έχεις αποδείξεις, γιατί τα χαρακτηριστικά που του αποδίδεις αλληλοακυρώνονται κλπ). Ίσως το "αντίθεος" να είναι πιο σωστό, σε σχέση με το "άθεος".

Αντίθεος δεν σημαίνει ότι βρίσκεται στον απέναντι πόλο του θεού σε αντίθεση με το άθεος που δείχνει έλλειψη θεού; ΠΧ ο lucifer χαρακτηρίζεται ως αντίθεος σε πολλά κείμενα.

Όσο για το νήμα όχι δεν είμαστε θρήσκοι η σημερινοί έλληνες. Χρειαζόμαστε κατήχηση και κάτεργα για την επαναφορά μας στον ίσιο δρόμο.

Δημοσ.

Μπορούμε να ορίσουμε τον Θεό σαν μια abstract οντότητα / entity που δεν υπόκειται στους φυσικούς νόμους χωρίς να αποδώσουμε σε αυτήν οποιοδήποτε φυσικό χαρακτηριστικό ή χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κάτι να "αλληλοακυρωθεί". Εγώ δεν έχω άποψη ύπαρξης η μη αυτής της οντότητας, αλλά είναι αυτό που ορίζω ως Θεό.

Αν κάποιος κάνει το claim ότι δεν υπάρχει αυτή η οντότητα "δεν υπάρχει ο Θεός σου (που όρισες εσύ)" το βάρος της απόδειξης του claim που κάνει ο ίδιος είναι επάνω του.  

Μπορούμε, αλλά δε μιλάμε για έναν τέτοιο Θεό (εκτός ίσως από εσένα), αλλά για έναν ή περισσότερους πολύ συγκεκριμένους Θεούς (τριαδικός, Αλλάχ κ.α.) Αυτοί οι Θεοί έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιερούς κανόνες, ιερά κείμενα, προφήτες και μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Είναι ήδη ορισμένοι (βλακωδώς για μένα) και είναι πολύ εύκολο τώρα πια να τους αποδομήσεις και άρα, να τους απορρίψεις. Το claim μου βασίζεται και αντιτίθεται στο claim του ένθεου (Χριστιανού, Μουσουλμάνου κλπ), δεν είναι στον αέρα.

Οι abstract Θεοί θα έχουν και abstract επιχειρήματα στήριξης και κανείς εν τέλει δε θα ασχολείται με αυτόν και τους πιστούς του, γιατί και εκείνοι δε θα έχουν κανένα επίχειρημα να πατήσουν πάνω του και να πρήξουν τα @@ των "άπιστων", ούτε  φυσικά τη δυνατότητα να αποκτήσουν θέσεις εξουσίας. Ο abstract Θεός θα πρέπει να ενσαρκωθεί/εξανθρωπιστεί για να αποκτήσει ελπίδες κυριαρχίας, και τότε ακριβώς είναι που χάνει το παιχνίδι.

Δημοσ.

Εγω δεν καταλαβαινω γιατι πολλοι αναφερεστε στον ΧΟ που βριζει,οτι και καλα δεν ειναι καλος Χριστιανος..αν ημασταν τελειοι Χριστιανοι θα ημασταν ολοι στα μοναστηρια ηγουμενοι.Αυτο δεν εχει να κανει με την πιστη,αλλα με την ανθρωπινη φυση . Ουδεις αναμαρτητος..Επισης δεν καταλαβαινω γιατι συγκρινετε το παπαδαριο με την ορθοδοξια..Ααα ειναι σκαρτοι οι παπαδες με χρυσαφια αρα δεν πιστευω..

Το θεωρω ηλιθιο και ασκοπο να προσπαθει να πεισει ο ενας τον αλλον για τα πιστευω του ας υπαρχει σεβασμος , εξαλλου το δικαιωμα της ανεξιθρησκειας υφισταται.

Οσον αφορα το ερωτημα αυτοι που πιστευουν ειναι ολο και λιγοτεροι,διοτι πολεμιεται ο Χριστιανισμος σε ολον τον κοσμο,αφαιρουν το συμβολο του σταυρου απο παντου,Χριστιανοι σφαγιαζονται,οποιος αγαπα την πατριδα του και πιστευει στην ορθοδοξια αυτοματα λεγεται φασιστας. Τα θρησκευτικα καταργουνται,οι εθνικες εορτες επισης..Καληνυχτα μας θα πεθανουμε "ελευθεροι" .

• Like 2
Δημοσ.

Κάνεις λάθος. Το ερώτημα αν υπάρχει ή όχι θεός είναι ερώτημα που έχει νόημα. Με την δική σου λογική δεν θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε τίποτα από αυτά που δεν γνωρίζουμε (έλεος). 

Μπορώ να κάνω το ερώτημα "υπάρχει θεός?" δίνοντας του τον ορισμό που είπα πιο πάνω. Ερωτώ χωρίς να υποστηρίζω ότι υπάρχει η δεν υπάρχει. Οι άθεοι αντί να μην μιλήσουν (όπως υποστηρίζεις εσύ) θα ανταποκριθούν λέγοντάς μου ότι "όχι δεν υπάρχει θεός". 

Η πίστη ενός stong atheist δεν είναι "παγίδα". Είναι υπαρκτή και δυνατή όσο ή πίστη του τζιχατιστή suicide bomber. 

Δεν είναι καθόλου παγίδα. Η διαφορά όπως το θέτεις είναι στην χαλαρή κουβέντα που θα κάνουμε εμείς οι 2, με ένα φιλοσοφικό debate περί της ύπαρξης του θεού.

Αν μιλάμε εμείς οι 2 και με ρωτήσεις "υπάρχει θεός", θα σου απαντήσω, "όχι, δεν υπάρχει". Μπορώ να το αποδείξω; Όχι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κέρδισες και απέδειξες ότι υπάρχει θεός μιας και εγώ έπεσα θεωρητικά στην παγίδα της ερώτησης και απάντησα όπως απάντησα. Μίλησα αυθόρμητα και ναι, πρακτικά ζω την ζωή μου σαν να πιστεύω πως θεός δεν υπάρχει με τίποτα. Ουσιαστικά αυτό που εννοώ όμως, είναι ότι όπως εκατομμύρια άλλα πράγματα στην ζωή μου, σύμφωνα με αυτά που βλέπω, γνωρίζω και παρατηρώ γύρω μου, η πιθανότητα να υπάρχει θεός είναι 0.00000000...εκατομμύρια μηδενικά...001%.

Μπορώ να αποδείξω ότι είναι ΜΗΔΕΝ; Όχι, δεν μπορώ. Πρακτικά όμως, σημαίνει κάτι αυτό για μένα; Όχι, δεν σημαίνει.

Σε φιλοσοφικό debate ο άλλος θα απαντούσε πως "σύμφωνα με αυτά που βλέπω και γνωρίζω, δεν μπορώ να πιστέψω την πρόταση 'Υπάρχει Θεός'. Σύμφωνα με τις ιδιότητες που δίνεις σε αυτό που ονομάζεις θεός, τις ικανότητες του, τις δυνάμεις του, το θεωρώ απίθανο. Έχεις κάποιο επιχείρημα, κάποια απόδειξη που μπορείς να μου φέρεις ώστε να αποδείξεις πως ένα τέτοιο ον είναι δυνατόν να υπάρχει; Αν όχι, μέχρι τότε θα λειτουργώ με βάση την πεποίθηση ότι η πρόταση αυτή δεν ισχύει". Εκεί ούτε χρειάζεται να σου αποδείξει τίποτα, ούτε μπορείς να του πεις κάτι παραπάνω.

Δημοσ.

Οσον αφορα το ερωτημα αυτοι που πιστευουν ειναι ολο και λιγοτεροι,διοτι πολεμιεται ο Χριστιανισμος σε ολον τον κοσμο,αφαιρουν το συμβολο του σταυρου απο παντου,Χριστιανοι σφαγιαζονται,οποιος αγαπα την πατριδα του και πιστευει στην ορθοδοξια αυτοματα λεγεται φασιστας. Τα θρησκευτικα καταργουνται,οι εθνικες εορτες επισης..Καληνυχτα μας θα πεθανουμε "ελευθεροι" .

Άλλη φαγούρα δεν είχε ο πολιτισμένος κόσμος απ το κυνήγι μαγισσών.

Απορώ που τους είδες αυτούς τους σύγχρονους διωγμούς.

Νομίζω πως το σύνδρομο καταδίωξης είναι κάτι που εντάσσεται κι αυτό στην ρητορική των θρησκειών.

Επισης δεν καταλαβαινω γιατι συγκρινετε το παπαδαριο με την ορθοδοξια..Ααα ειναι σκαρτοι οι παπαδες με χρυσαφια αρα δεν πιστευω..

Το θεωρω ηλιθιο και ασκοπο να προσπαθει να πεισει ο ενας τον αλλον για τα πιστευω του ας υπαρχει σεβασμος , εξαλλου το δικαιωμα της ανεξιθρησκειας υφισταται.

Εγώ δεν αηδιάζω μόνο με το παπαδαριό αλλά και με την ορθοδοξία την ίδια που μου φάινεται γιατί μου φαίνεται γελοίο το story που πλασάρει.

Το ότι έχει ο καθένας δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει είναι προφανές.

Δεν είναι όμως το ίδιο προφανές για όλους πως είναι ελεύθερη και η κριτική προς κάθε πεποίθηση που κυκλοφορεί στην πιάτσα.

Δημοσ.

Ωραία, τι σχέση αυτό με το κείμενο το δικό μου; Για αυτό η βάφτιση γίνεται σε κολυμπήθρα όπου ο εκάστοτε μπόμπιρας βυθίζεται στο νερό με όλα τα έκτροπα που συμβαίνουν (να πιάνει τον παπά από τα γένια, να κατουράει στην κολυμπήθρα κλπ) και όχι πάνω από ένα πιατάκι νερό όπως κάνουν οι καθολικοί. όσο για το 8 ή 40 μέρες λυπάμαι αλλά ακούγεται σαν κάποιος να μπέρδεψε τα μπούτια του, υπάρχει κάποια πηγή να ξεστραβωθούμε και εμείς οι αντίχριστοι;

Αντίθεος δεν σημαίνει ότι βρίσκεται στον απέναντι πόλο του θεού σε αντίθεση με το άθεος που δείχνει έλλειψη θεού; ΠΧ ο lucifer χαρακτηρίζεται ως αντίθεος σε πολλά κείμενα.

Όσο για το νήμα όχι δεν είμαστε θρήσκοι η σημερινοί έλληνες. Χρειαζόμαστε κατήχηση και κάτεργα για την επαναφορά μας στον ίσιο δρόμο.

η παραθεση μπηκε κατα λαθος..

Τωρα ρε φιλε για το οτι μαλλον δεν ξερεις οτι συμφωνα με τους παπαδες τα παιδια πρεπει να τα βαφτιζουν Μεχρι σαραντα ημερων τι να σου πω μαλλον οι πηγες μου ειναι ακυρες. .για πες μας τοις δικε σου...

ΥΓ:αναλυσε μου γιατι πρεπει να βαφτισεις ενα παιδι..οχι γενικα αλλα να μπεις

Στην ουσια αυτης τησ πραξης...

Δημοσ.

Άλλη φαγούρα δεν είχε ο πολιτισμένος κόσμος απ το κυνήγι μαγισσών.

Απορώ που τους είδους αυτούς τους σύγχρονους διωγμούς.

Νομίζω πως το σύνδρομο καταδίωξης είναι κάτι που εντάσσεται κι αυτό στην ρητορική των θρησκειών.

Νομιζω αλλη μια φορα εχουμε ξαναμιλησει και μου παλι μου ειχες απευθυνει τον λογο με ψυχιατρικες διαταραχες..Να το κοιταξεις αυτο συμφορουμιτη..εξαλλου αυτα που ανεφερα ειναι υπαρκτα γεγονοτα. Διωγμοι,σφαγες..καταργηση εθνικης ταυτοτητας. Σεβαστο αν εσυ ολα αυτα δεν τα γουσταρεις ή δεν σου λενε κατι. Μην ριχνεις ταμπελα ομως.

• Like 3
Δημοσ.

Δεν είναι καθόλου παγίδα. Η διαφορά όπως το θέτεις είναι στην χαλαρή κουβέντα που θα κάνουμε εμείς οι 2, με ένα φιλοσοφικό debate περί της ύπαρξης του θεού.

Αν μιλάμε εμείς οι 2 και με ρωτήσεις "υπάρχει θεός", θα σου απαντήσω, "όχι, δεν υπάρχει". Μπορώ να το αποδείξω; Όχι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κέρδισες και απέδειξες ότι υπάρχει θεός μιας και εγώ έπεσα θεωρητικά στην παγίδα της ερώτησης και απάντησα όπως απάντησα. Μίλησα αυθόρμητα και ναι, πρακτικά ζω την ζωή μου σαν να πιστεύω πως θεός δεν υπάρχει με τίποτα. Ουσιαστικά αυτό που εννοώ όμως, είναι ότι όπως εκατομμύρια άλλα πράγματα στην ζωή μου, σύμφωνα με αυτά που βλέπω, γνωρίζω και παρατηρώ γύρω μου, η πιθανότητα να υπάρχει θεός είναι 0.00000000...εκατομμύρια μηδενικά...001%.

Μπορώ να αποδείξω ότι είναι ΜΗΔΕΝ; Όχι, δεν μπορώ. Πρακτικά όμως, σημαίνει κάτι αυτό για μένα; Όχι, δεν σημαίνει.

Σε φιλοσοφικό debate ο άλλος θα απαντούσε πως "σύμφωνα με αυτά που βλέπω και γνωρίζω, δεν μπορώ να πιστέψω την πρόταση 'Υπάρχει Θεός'. Σύμφωνα με τις ιδιότητες που δίνεις σε αυτό που ονομάζεις θεός, τις ικανότητες του, τις δυνάμεις του, το θεωρώ απίθανο. Έχεις κάποιο επιχείρημα, κάποια απόδειξη που μπορείς να μου φέρεις ώστε να αποδείξεις πως ένα τέτοιο ον είναι δυνατόν να υπάρχει; Αν όχι, μέχρι τότε θα λειτουργώ με βάση την πεποίθηση ότι η πρόταση αυτή δεν ισχύει". Εκεί ούτε χρειάζεται να σου αποδείξει τίποτα, ούτε μπορείς να του πεις κάτι παραπάνω.

ΟΚ πιστεύεις ότι δεν υπάρχει θεός. Καλά κάνεις. Εσύ πιστεύεις αυτό, άλλος πιστεύει στον χριστιανισμό άλλος στον μωαμεθανισμό άλλος στο μακαρονοτέρας. Όλοι σας το δικαιολογειτε κάπως. Εσύ λες "πιθανότητες" ο άλλος λέει "αγία γραφή" o άλλος "κοράνι" ο τελευταίος λέει "μακαρόνια"

Μπορείτε να πιστεύετε ότι θέλετε, εγώ δεν πιστεύω τίποτα και δεν έχω καμιά όρεξη να "κερδίσω" να χάσω, η να προσπαθώ να αποδείξω κάτι που δεν αποδεικνύεται. Θεωρώ λογικό οι απόψεις σας να μου φαίνονται πανομοιότυπες και η στάση σας -γενικότερα μιλώντας- όμοια, καθώς όλοι επιλέγετε να πιστεύετε σε κάτι που δεν αποδεικνύεται. 

ευχαριστώ για το validation. Έτσι δεν χρειάζεται να απαντάω σε όλους έναν-έναν όπως έκανα σε παρόμοιο θέμα παλιά και κατάντησε full time job..

Δημοσ.

Εγω δεν καταλαβαινω γιατι πολλοι αναφερεστε στον ΧΟ που βριζει,οτι και καλα δεν ειναι καλος Χριστιανος..αν ημασταν τελειοι Χριστιανοι θα ημασταν ολοι στα μοναστηρια ηγουμενοι.Αυτο δεν εχει να κανει με την πιστη,αλλα με την ανθρωπινη φυση . Ουδεις αναμαρτητος..Επισης δεν καταλαβαινω γιατι συγκρινετε το παπαδαριο με την ορθοδοξια..Ααα ειναι σκαρτοι οι παπαδες με χρυσαφια αρα δεν πιστευω..

Το "παπαδαριό" δε συγκρίνεται με τη θρησκεία ΕΙΝΑΙ η θρησκεία. Το σύνολο των κληρικών αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο μιας θρησκείας.

Με τον ίδιο τρόπο που ο θεσμός του βουλευτή αποτελεί το πρόσωπο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Οι θρησκειες πολεμούνται* εδώ και αιώνες. Εκλείπουν όμως μόνο τα τελευταία χρόνια και για αυτό δεν ευθύνεται κανένας διωγμός. Απλά οι κοινωνίες πλέον εξελλίσσονται, οι λαοί δεν υπακούν πλέον σε παραμύθια και δυσειδαιμονίες και η επιστήμη κερδίζει έδαφος σιγά σιγά έναντι της κάθε θρησκείας.

* όταν λέμε πολεμούνται δεν εννοούμε φυσικά αποκεφαλισμούς κλπ σε στυλ Μεσαίωνα. Ο οποιοσδήποτε είναι σε θέση να καταλάβει πλέον πως οι ιδέες δεν καταπολεμούνται έτσι παρά μόνο με πειθώ και επιχειρήματα.

• Like 1
Δημοσ.

Νομιζω αλλη μια φορα εχουμε ξαναμιλησει και μου παλι μου ειχες απευθυνει τον λογο με ψυχιατρικες διαταραχες..Να το κοιταξεις αυτο συμφορουμιτη..εξαλλου αυτα που ανεφερα ειναι υπαρκτα γεγονοτα. Διωγμοι,σφαγες..καταργηση εθνικης ταυτοτητας. Σεβαστο αν εσυ ολα αυτα δεν τα γουσταρεις ή δεν σου λενε κατι. Μην ριχνεις ταμπελα ομως.

Όχι συντρόφισσα, δεν έχω σκοπό κανέναν χαρακτηρισμό ή προσβολή, οι όροι που χρησιμοποιώ χαρακτηρίζουν το πλαίσιο των ιδεών και όχι τους φορείς τους.

Για παραδειγμα: Μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει σε κάτι που εγώ κρίνω ως τρελό όμως αυτό δεν σημαίνει πως χαρακτηρίζω έτσι και τον ίδιο. Το αίτιο δεν είναι απαραίτητα η παραφροσύνη αλλά πληθώρα άλλων, όπως ελλειπής πληροφόρηση, μειωμένη ενασχόληση με το ζήτημα, κ.α.

Ως προς την ουσία τώρα, αμφισβητώ την ύπαρξη αυτών που λες:

Διωγμοί, σφαγές, καταργήσεις εθνικής ταυτότητας κτλ είναι γενικότητες που εύκολα μπορεί να πει κανείς χωρίς να διερευνήσει την έκταση, την ιστορική επανάληψη και τα σύγχρονα αίτια αλλά να αρκεστεί στην αναφορά υποννοώντας συνωμοσίες.

Δημοσ.

Το κακό για μένα είναι ότι οι χριστιανοί γενικά είμαστε χαλαροί και απλά είμαστε βαπτισμένοι και δεν ασχολούμαστε πολλοί.. από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλοι σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι που ψάχνουν τρόπο να προσυλητίσουν δυτικούς.. δε θέλω να καταλήξουμε μουσουλμάνοι σε μια πιο οπισθοδρομική θρησκεία από εκεί που το πηγαίναμε να απελευθερωθούμε από τους παπάδες τους δικούς μας.

Δημοσ.

Ποιες συνομωσιες μιλαμε για γεγονοτα που συμβαινουν..Το παραμυθακι της Ορθοδοξιας για καποιους ειναι κινητηριος δυναμη,δεν σας εξαναγκασε κανεις να πιστευετε,ουτε εχουμε θεοκρατια. Εχεις την απολυτη ελευθερια να πιστευεις και να λες οτι θες.

Τοσο κακο προκαλει ο Χριστιανισμος..Αυτη ειναι η γνωμη μου,δεν θα κατσω να ξημερωθω σε μια ατερμονη συζητηση που δεν βγαζει πουθενα και ουτε θελω να πεισω κανεναν για τις δικες μου πεποιθησεις,ουτε διαγωνισμο καλυτερης ατακας.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...