Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτό που λέει το topic πόσα λεφτά στέλνετε στα παιδιά σας για τις σπουδές τους; (συνολικό ποσό -νοίκια χαρτζιλίκι φροντιστήρια κτλ- για κάθε μήνα)

Πιστεύετε ότι χρειάζονται περισσότερα ή ότι τους στέλνε πολλά;

Το ίδιο και για όσους παίρνουν χρήματα για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη...

Αν έχετε πάρει φοιτητικό δάνειο ένα εφάπαξ ποσό  πόσα χρήματα ξοδεύετε σύνολο κάθε μήνα;

PS επειδή ίσως κάποιοι δεν θα ήθελαν να μιλήσουν για αυτό το ζήτημα (ασχέτως αν έχουν γνώμη για το κανονικά πόσα χρειάζεται ένας φοιτητής) θα παρακαλούσα απο κάποιον mod να προσθέσει ενα γράφημα στο post για να επιλέγει ο καθένας το ποσό που στέλνει λαμβάνει.. πχ απο 0-300,300-600,600-900,900-1200, 1200+

• Απαντ. 183
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγώ είμαι αυστηρή με αυτά και πιστεύω πως ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για τα έξοδά του. Δέχομαι μέχρι 200 ευρώ το μήνα έξτρα από γονείς με τα σημερινά δεδομένα. Παραπάνω μόνο αν είναι πλούσιοι και το έχουν έτσι κι αλλιώς ήδη κακομάθει το παιδί.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ είμαι αυστηρή με αυτά και πιστεύω πως ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για τα έξοδά του. Δέχομαι μέχρι 200 ευρώ το μήνα έξτρα από γονείς με τα σημερινά δεδομένα. Παραπάνω μόνο αν είναι πλούσιοι και το έχουν έτσι κι αλλιώς ήδη κακομάθει το παιδί.

Να σου θυμίσω ότι πάει να σπουδάσει και όχι απλά να πάρει ενα χαρτί για να μην έχει μονο του λυκείου... πρέπει να ειναι ξεκούραστος για να διαβάζει αλλά και να έχει χρόνο να πατάει στα μαθήματα αλλά και  για να ζήσει τα νεανικά του χρόνια και να κάνει γνωριμίες με τους συμφοιτητές του.

Επίσης να σου θυμίσω ότι έχουμε 25% ανεργία περίπου όπου μέσα σε αυτούς ειναι αρκετοί πτυχιούχοι ποια η πιθανότητα ένα ανειδίκευτο παιδί να βρει δουλειά και μάλιστα συγκεκριμένα μια που να τον βολεύει με τις ώρες των μαθημάτων του;

Φυσικά όταν είναι ή βρίσκεις δουλειά και "σπουδάζεις" ή γυρνάς στο χωριό να ταΐζεις κοτούλες γιατί δεν έχουμε να σου δώσουμε λεφτά το καταλαβαίνω...

αλλα αν δεν συμβαίνει αυτό εισαι εντελώς αυστηρή με τα 200 ευρώ τον μήνα..  οι λογαριασμοί και τα κοινόχρηστα μόνο (χωρίς το νοικι) θα είναι τόσο... :P

• Like 4
Δημοσ.

Πιθανόν να μιλάει για φοιτητή εντός οικίας.Να σπουδάζει δλδ και να μένει με την οικογένειά του...γιατί αλλιώς το ποσόν που ανέφερε είναι μικρό.Σε διαφορετική πόλη/χώρα τα δεδομένα αλλάζουν και με 200 ευρώ δεν καλύπτει βασικές ανάγκες...

Το ποσόν που κάποιος θα έπρεπε να στέλνει είναι σίγουρα αυτό το οποιο θα καλύπτει το ενοικιο/λογαριασμους/μετακίνηση/φαγητό...και από κει και πέρα ανάλογα ...την τσέπη του  αλλά και την "οικονομία" του φοιτητή.Σε νούμερα αυτό αλλάζει ανάλογα την περιοχή...

Αν τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται απο 300-350 ευρώ και στέλνεις 1000 σίγουρα είναι πολλά..(αλλά μην ανησυχείς...κανείς δεν είπε ποτέ όχι στα περισσότερα!!):)

Δημοσ.

Με 200€ ουτε το ενοικιο δεν μπορει να πληρωσεις.Εχεις ακουσει για την ανεργια στους νεους και τις συνθηκες εργασιας?

Eπιπλέον, ορισμένες σχολές έχουν πολύ απαιτητικά μαθήματα και υποχρεωτικά εργαστήρια και στον χρόνο που απομένει, δύσκολο να καταφέρει ένας φοιτητής να βγάλει τα χρήματα που θα χρειαστεί για να ζήσει.

Δεν σπουδάζω πλέον αλλά όταν το έκανα, χρειαζόμουν περίπου 300-350 ευρώ για τα καθημερινά έξοδα και το φαγητό και 350 ευρώ για το ενοίκιο και τους λογαριασμούς.( Ήταν πανάκριβα τα ενοίκια στο μέρος που σπούδασα).

Δημοσ.

200ε τον μήνα αν διαμένει με τους γονείς στην ίδια πόλη είναι μια χαρά. Αν σπουδάζει σε άλλη πόλη βάζοντας μέσα ενοίκιο, προσωπικά έξοδα, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, αέριο πάει περίπου στα 600.

Δημοσ.

Σαν φοιτητης σε αλλη πολη μου στελνουν το μηνα για τα προσωπικα μου εξοδα αλλα και λογαριασμους και ενοικια γυρω στα 500-600 ευρω το μηνα και δεν μπορω να πω οτι δεν μου φτανουν αλλα ισως φταιει οτι ειμαι σε μικρη πολη και δεν εχω πολλα εξοδα

• Like 1
Δημοσ.

Παιδιά εντάξει οι απόψεις και οι φιλοσοφίες δεκτές και προσθέτουν θετικά στο τοπικ αλλά πείτε ΝΟΥΜΕΡΑ... δεν γνωριζόμαστε προσωπικά.. μιλήστε για τα "ξαδέρφια σας" τον γείτονα  ή οτιδήποτε τέτοιο αλλά πείτε πραγματικά νούμερα που ξέρετε ότι υπάρχουν πχ 600 ευρώ 1000 ευρώ κτλ

Σαν φοιτητης σε αλλη πολη μου στελνουν το μηνα για τα προσωπικα μου εξοδα αλλα και λογαριασμους και ενοικια γυρω στα 500-600 ευρω το μηνα και δεν μπορω να πω οτι δεν μου φτανουν αλλα ισως φταιει οτι ειμαι σε μικρη πολη και δεν εχω πολλα εξοδα

πληρώνεις και ενοίκιο με αυτά τα λεφτά;

Δημοσ.

Παιδιά εντάξει οι απόψεις και οι φιλοσοφίες δεκτές και προσθέτουν θετικά στο τοπικ αλλά πείτε ΝΟΥΜΕΡΑ... δεν γνωριζόμαστε προσωπικά.. μιλήστε για τα "ξαδέρφια σας" τον γείτονα  ή οτιδήποτε τέτοιο αλλά πείτε πραγματικά νούμερα που ξέρετε ότι υπάρχουν πχ 600 ευρώ 1000 ευρώ κτλ

πληρώνεις και ενοίκιο με αυτά τα λεφτά;

Ναι πληρωνω και το νοικι,νερο,ιντερνετ,δεη.Και μπορω να πω οτι ζω ανετα

• Like 1
Δημοσ.

Και γω απο φιλους μου (γιατι δεν ειμαι φοιτητης σε αλλη πολη) που σπουδαζουν αλλου εχω ακουσει πως παιρνουν οσο ειπαν και πιο πανω, γυρω στα 5-6 κατοσταρικα και οι γονεις τους δεν ειναι πλουσιοι, 12000 ετησιο π.χ

Δημοσ.

Θα μιλησω για μενα.

Νοίκι, δεη ολα αυτα πηγαιναν στο χωριο μου οπου τα πληρωνε ο πατερας μου. Συνολο το μηνα(τα σπιτια ηταν φθηνα) 200€ σπιτι 25€ ρευμα το μηνα περιπου, νερο το τετραμηνο μαζι με θερμανση καμενα 60-80€.

Για μενα το πρωτο χρόνο επαιρνα 70-90€ καθε εβδομαδα αυτο μετα το δευτερο ετος κοπηκε, γιατι αρχιζε η κριση, επαιρνα 120-100€ τις δυο εβδομαδες. Δεν χρειαζοταν να δουλεψω. Μαλλον καλο μου εκανε γιατι εβγαλα την σχολη στα 4,5 χρονια μαζι κε την πρακτικη.

Πιστευω αν δεν παει να σπουδασει γιαννενα οπου τα σπιτια ειναι ακριβα και σε μεγαλες πολεις του φθάνει ενα 60-80την εβδομαδα για προσωπικα εξοδα μαζι με φαγητο. Αν θέλει λουσα δεν φτανουν ουτε το 100ρικο

• Like 1
Δημοσ.

Ωραία, να το πω αλλιώς: 50 ευρώ την εβδομάδα για προσωπικά έξοδα στην Ελλάδα του σήμερα είναι υπεραρκετά. Οποιοσδήποτε φοιτητής μπορεί να κάνει έστω λίγα μεροκάματα για το χαρτζιλίκι του και να βγάλει αυτά τα 50 ευρώ την εβδομάδα μόνος του πάντως. 'Αλλο άμα δεν θέλει ή λέει δικαιολογίες περί 25% και δεν ξέρω τι άλλο. 'Εχω τον αδερφό μου φοιτητή και το ξέρω σίγουρα.

Τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού δεν μας αφορούν γιατί  είναι σταθερά και αν τα πληρώνουν οι γονείς υποτίθεται πως έχουν θέσει οι ίδιοι ένα όριο που μπορούν να καλύψουν.

• Like 1
Δημοσ.

Είναι ανάλογα και την πόλη. Άλλα έξοδα έχουν πόλεις με υψηλά ενοίκια όπως τα Γιάννενα ή το Ρέθυμνο που γκαρσονιέρες κάνουν 250 ευρώ μέσο όρο και άλλα σε πόλεις όπως οι Σέρρες που βρίσκεις ολοκαίνουργιες δίχωρες γκαρσονιέρες με 150 ευρώ. Η Αθήνα είναι ξεχωριστή περίπτωση πιστεύω με το κόστος να ειναι υψηλό σε πολλά.

Επίσης μετράει αν μένει σε εστία κανείς. Αν δουλεύει. Αν έχει συγκάτοικο επίσης τα έξοδα είναι πολύ λιγότερα. Πάντως πιστεύω 600 ευρώ για έναν φοιτητή είναι αξιοπρεπή ποσό. Αρκεί να τρώει στην λέσχη.

Δημοσ.

Τρομάζω να σκεφτώ πόσα στοίχισαν οι σπουδές στους γονείς μου αλλά σίγουρα ενα διαμέρισμα και 2 3 αμαξια θα τα αγόραζαν :P

Πλέον στα παιδια μου δινω ενα ποσο 150 στον μεγάλο που ειναι 12 χρόνων και λιγοτερα στον μικρο που ειναι 10. Περισσοτερο για να τους μάθω την αξία της διαχείρισης. Μερικούς μήνες τους δινω λιγότερα κυρίως για να μάθουν να ειναι προετοιμασμένοι και για μια στραβή. Σ αυτα τα λεφτα που εχουν να διαχειριστούν πρεπει τους καλούς μήνες να μην εξαντλήσουν όλο το ποσο αλλα να κανουν ενα είδος αποταμίευσης ( ο μεγάλος να βάλει στην κάβα του μικρού και το αντίστροφο) και τους κακούς μήνες να καταλάβουν την αξία της κάβας ή να δανείσει ο ένας στον αλλο.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...