Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

'Οχι, απλά θέλω το παιδί μου να είναι ανεξάρτητο όπως ήμουν εγώ και να τα έχει λίγο πιό εύκολα από εμένα. Πχ να φύγει από το σπίτι στα 18 και όχι στα 16, να δουλεύει μια δουλειά και όχι 2-3 κλπ.

Δεν είναι θέμα κόστους όπως νομίζετε μερικοί, είναι θέμα διαπαιδαγώγησης ώστε να γίνει ένας αυτάρκης και ανεξάρτητος άνθρωπος.

Κρατα κατι για προβληματισμο...προσωπικα απο οσους εχω ακουσει παρομοιες αποψεις (να δουλευει στο γυμνασιο για το χαρτζιλικι του, στη σχολη για τις σπουδες του κλπ και δεν ειναι θεμα οικονομικο), τυχαινει να ειναι μονο απο ανθρωπους που δεν εχουν σπουδασει και μαλιστα που δεν εχουν τελειωσει ουτε το γενικο λυκειο, ο καθενας για τους δικους του λογους. Μαλιστα, ακομα χειροτερες αποψεις εχω ακουσει απο ανθρωπο που σταματησε το σχολειο στη 2η γυμνασιου. Φυσικα δεν τους κρινω γιατι σταματησαν εκει αλλα πολλες φορες το προσωπικα βιωματα αποτελουν κακο συμβουλο.

• Like 3
  • Απαντ. 183
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

βασικά εξαρτάται τι σπουδάζει ο άλλος, δεν έχουν όλες οι σχολές τις ίδιες απαιτήσεις. Φιλη μου δούλευε σχεδόν σε όλη την διαρκεια των σπουδών της, γαλλική φιλολογία, και δεν έιχε κανένα πρόβλημα με τις εξεταστικές ή εργασίες, κτλ. Αν ήταν σε κάποια πιο δύσκολη σχολή, δεν νομίζω ότι προλαβαινε και τα δύο.

Δημοσ.

Σε σημαντικό αριθμό σπουδών,ιδίως ανώτερες, δεν γίνεται να δουλέψεις full-time, λόγω χρόνου που περνάς αναγκαστικά στις βιβλιοθήκες-εργαστήρια.

Εάν το κάνεις θα γαμήσεις απλά τις γνώσεις σου.

Δεν υπάρχει γκρι εδώ, είτε το κάνεις σωστά το πτυχίο είτε όχι.

Τώρα δουλειές με ~10 ώρες την εβδομάδα,βαριά-βαριά,πολλοί το κάνουν εδώ όταν έχουν εύκολα εξάμηνα ή απλά έχουν καλή ευκαιρία για εμπειρία στο επάγγελμα που σπουδάζουν. 

Εκεί είναι άλλο και φυσικά το κάνουν μόνο αυτοί που πραγματικά το θέλουν.

Για αυτό άλλωστε τους δίνει το κράτος 800€ τον μήνα ως φοιτητές,να μην χρειαστεί να πέσουν στα δάνεια ή στις full-time δουλειές και παρατήσουν τις σπουδές.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φυσικα δεν τους κρινω γιατι σταματησαν εκει αλλα πολλες φορες το προσωπικα βιωματα αποτελουν κακο συμβουλο.

Αυτό που λες μου θυμίζει την γιαγιά μου

το βάζω σε spoiler μιας κ είναι λίγο offtopic απλά έχει ενδιαφέρον γιατι πολλοί γονείς κάνουν αυτό το λάθος 

Υποχρέωνε τα παιδιά της να δουλεύουν απο τα 10 στα χωράφια κ αργότερα στα εργοστάσια μη αφήνοντας τους χρόνο να παίξουν σαν παιδιά και να διαβάσουν. Τελείωσαν βέβαια τότε (55ρηδες σήμερα) Λύκειο και τεχνικές σχολές της εποχής αν και απότι φαίνεται είχαν όρεξη να κάνουν άλλα πράγματα στη ζωή τους κ είχαν άλλα όνειρα.

μετά τα υποχρέωσε με πουστιές τύπου πεθαίνω και τσίρκα , να παντρευτούν τα άτομα που η ίδια θεωρούσε σωστό γιατι ήθελε να προλάβει να δει εγγόνια. Τώρα είναι μια 90χρονη θυμωμένη με τον κόσμο γριά με φράγκα στην τράπεζα , περιουσία και σύνταξη που απαιτεί απο τους άλλους να την αγαπάνε και να τρέχουν απο κοντά νομίζοντας οτι σκοτίστηκε κανείς για τα φράγκα που στην ουσία καταχράστηκε , γιατι ήταν τα λεφτά που κράταγε απο τα παιδιά της και ποτέ δεν επέστρεψε. Θεώρησε πως αν τα κρατήσει θα έχει ένα μοχλό πίεσης για να μην την παρατήσουν , αφού δεν ήταν και ο ποιο ευχάριστος άνθρωπος.

Αυτή η γριά έχει την άποψη οτι έκανε το καλύτερο για τα παιδιά της , ΕΤΣΙ ΚΑΝΑΜΕ Κ ΕΜΕΙΣ ξυπόλητα γυρνάγαμε την ακούς να λέει ακόμα κ σήμερα και το άλλο το κορυφαίο , έρχεται πείνα , να δουν οι σημερινοί νεοι πως πεινάγαμε κ εμείς τότε, ααα , να δουν τη γλύκα οι τεμπέληδες μέσα στις καφετέριες .

ευτυχώς τα παιδιά της δεν κράτησαν αυτή τη νοοτροπία ούτε την πέρασαν στα παιδιά τους , τέτοιες νοοτροπίες καλό είναι να πεθαίνουν μαζί με τους γέρους που τις έχουν. 

Επεξ/σία από Vapir
  • Like 7
Δημοσ.

Κρατα κατι για προβληματισμο...προσωπικα απο οσους εχω ακουσει παρομοιες αποψεις (να δουλευει στο γυμνασιο για το χαρτζιλικι του, στη σχολη για τις σπουδες του κλπ και δεν ειναι θεμα οικονομικο), τυχαινει να ειναι μονο απο ανθρωπους που δεν εχουν σπουδασει και μαλιστα που δεν εχουν τελειωσει ουτε το γενικο λυκειο, ο καθενας για τους δικους του λογους. Μαλιστα, ακομα χειροτερες αποψεις εχω ακουσει απο ανθρωπο που σταματησε το σχολειο στη 2η γυμνασιου. Φυσικα δεν τους κρινω γιατι σταματησαν εκει αλλα πολλες φορες το προσωπικα βιωματα αποτελουν κακο συμβουλο.

Δυστηχως δεν τα ακους μονο απο τετοια ατομα, αλλα και απο νεους που εχουν σπουδασει (οτιδηποτε, δεν εχει σημασια η σχολη) και αυτο ειναι πολυ λυπηρό.

και τι κάνουν αν δεν πληρώνουν τα ανήλικα παιδιά τους? 

Ακομα περιμενω απαντηση σε αυτο πάντως.... 

• Like 1
Δημοσ.

Εμενα σαν φοιτητη με βοηθανε με 300Ε τον μηνα(150 καθε 15 μερες) με τα οποια ζω και πληρωνω κοινοχρηστα,ιντερνετ,νερο + ολα τα εξοδα μου(π.χ. εισητηρια για να παω στον τοπο μου που παω με καραβι+κτελ) εκτος απο νοικι(κατω απο 300Ε) και ΔΕΗ. Δεν βγαινω σε Clubs ουτε κανω καμια ζωαρα αλλα δεν νιωθω οτι στερουμαι κατι. Δεν θα θελα παραπανω για να επιβαρυνω και αλλο τους γονεις μου.
Εννοειται οτι χρειαστω για hobby (Pc,videogames,γηπεδα,ταξιδια κτλ) ειναι απο δικες μου οικονομιες.

Νομιζω οτι δεν θα προλαβαινα να δουλευω παραλληλε την σχολη μου(Πληροφορικη ΑΠΘ) γιατι θα την παραμελουσα αρκετα.

Δημοσ.

Σε σημαντικό αριθμό σπουδών,ιδίως ανώτερες, δεν γίνεται να δουλέψεις full-time, λόγω χρόνου που περνάς αναγκαστικά στις βιβλιοθήκες-εργαστήρια.

Εάν το κάνεις θα γαμήσεις απλά τις γνώσεις σου.

Δεν υπάρχει γκρι εδώ, είτε το κάνεις σωστά το πτυχίο είτε όχι.

Διαφωνώ στο "δεν υπάρχει γκρι".

Σε λιγότερο απαιτητικές σχολές (αλλά ταυτόχρονα accredited πανεπιστήμια) μπορεί κάποιος να κάνει το bare minimum για να βγάλει βαθμούς αγγλικό class 2.1 ή 6,5 - 8 βαθμολογία (δεν θυμάμαι αντιστοιχία). Χωρίς να ξοδεύει 70-80 ώρες την εβδομάδα για να πάρει πχ το MPhil του Cambridge.

Ο λόγος είναι οι headhunters και το 80-90% αγγελιών που ζητάνε τυπικά προσόντα πτυχίο (σκέτο). Απλά για να σε περάσει πιο εύκολα στο interview. Οι περισσότερες ελληνικές σχολές/πανεπιστήμια που ξέρω είναι αναγνωρισμένες κι έξω.

Οι γνώσεις χάνονται σε ένα βαθμό όταν κάποιος αλλάξει αντικείμενο ή πάει στρατό. Δεν έχω δει κάποιον που να θυμάται όλα όσα διδάχτηκε (με δεδομένο ότι δεν δουλεύει πάνω σε αυτά).  Οι ανώτατες γνώσεις δεν είναι απαραίτητα το Α και το Ω (αυτό απέχει πολύ από το να μην υπάρχουν καθόλου γνώσεις στο αντικείμενο). Παράδειγμα κάποια top MBA όπου εκεί οι άνθρωποι τα κάνουν καθαρά για networking και employment opportunities.

*επικεντρώνομαι σε part-time εργασία. Ενδεχομένως οι σπάνιες περιπτώσεις καταφέρνουν καλές βαθμολογίες και full-time δουλειά

**Έχω δει κανα δυο διάνοιες που θυμούνται τα πάντα. Τους βρίζω και τους αποκαλώ αυτιστικούς επειδή τους ζηλεύω :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ενα φιλο μου που σπουδαζε Λαμια του εστελναν 600ε / μηνα , εμένα που σπουδαζα στην ιδια πολη δεν επερνα τιποτα (δεν ηθελα) στο προπτυχιακο και στο master 80e / μηνα με δική τους επίλογη (οχι ότι με χαλουσε). Ο φοιτητης πρεπει (αν μπορει η οικογενεια) να έχει χρονο να διαβασει κι η οικογενεια να του προσφερει τα βασικα (στεγη , φαγητο , κλπ κι κάποια ελαχιστη ψυχαγωγία ).

Επεξ/σία από Asmodeus21
Δημοσ.

Σπουδάζω Πληροφορική στο ΕΚΠΑ και φέτος με το καλό τελειώνω. Όταν είχα δώσει πανελλήνιες τα μόρια που συγκέντρωσα ήταν οριακά για να πιάσω την συγκεκριμένη σχολή. Παρόλα αυτά επειδή δεν ήθελα να φέρω τους γονείς μου σε δύσκολη θέση καθώς ήξερα ότι θα τους ζόριζα πάρα πολύ και έχοντας υπόψη και τον αδερφό μου που θα έδινε την επόμενη χρονιά δήλωσα σχολές μόνο από Αθήνα. Πλέον μαζί με τον αδερφό μου δεν χαλάμε πάνω από 200 ευρώ το μήνα και οι 2 μαζί. Αν επιχειρούσα να δουλέψω θα έφτανα για πλάκα 6-7 χρόνια φοίτησης (τώρα είμαι 5ο) καθώς μπορεί η σχολή μου να είναι επίσημα 4 χρόνια ωστόσο κανείς (εκτός πραγματικά ελάχιστων εξαιρέσεων δεν την βγάζει σε 4 χρόνια). Παρόλα αυτά προσπαθώ με ιδιαίτερα μαθήματα και άλλες μικρές δουλίτσες να βγάζω όποτε μπορώ το κατιτίς μου και πότε δεν ζητάω παραπάνω.

• Like 1
Δημοσ.

Εχω γνωρισει ανθρωπους που εχουν σπουδασεξ κι εχουν καλα επαγγελματα στο δημοσιο και παιρνουν πανω κατω 1000ρικο, οι οποιοι δεν συμφωνουν με τις σπουδες και ενθαρρυνουν τους μικροτερους να πανε να δουλεψουν ωστε να εχουν εργασιακη εμπειρια, προυπηρεσια και ενσημα, αφου σημερα και πτυχιο να χεις δουλεια δεν βρισκεις, οπως πιστευουν. Δηλαδη οι ιδιοι σπουδασαν και πετυχαν κατι καλυτερο αλλα οι νεοτεροι συγγενεις να μην σπουδασουν κατι παραπανω, να πανε να δουλεψουν στο σουπερμαρκετ ωστε να χουν ενσημα για τη συνταξη...

Αντιστοιχα, γονεις που βγηκαν κατευθειαν στην εργασια απο το γυμνασιο λυκειο, ενθαρρυναν τα παιδια τους να σπουδασουν, αφου οι ιδιοι δεν ειχαν την ευκαιρεια, και δεν ηθελαν τα παιδια τους να ζοριστουν.

Ειναι θεμα επιλογων ολα, πιστευω ομως πως μια καλοκαιρινη δουλεια του ποδαριου με μια Α δυσκολια την περιοδο του λυκειου με αφορμη το χαρτζιλικι ισως αποτελεσει κινητηριο δυναμη για ενα παιδι να αποφασισει να διαβασει για να σπουδασει καποια επιστημη.

https://m.youtube.com/watch?v=G3qw68ecqMU

Πολλοι εδώ σκέφτεστε σαν σκλάβοι και θέλετε να αναπαράγεται σκλάβους. Εύκολες λεξουλες, κηφήνες,τεμπέληδες. Εγώ λοιπόν θα πάω τα παιδιά μου παραπέρα. Θα τα κραταω χωρίς φαγητό στο υπόγειο και θα τα βάζω να παλεύουν με αληθινά όπλα για ένα πιάτο φαγητό. Άλλωστε η επανάσταση του 1821 δεν έγινε με λουλούδια με γιαταγάνια έγινε. Στο βουνό θα πάει στα 15, ποιό ενοίκιο αυτά είναι αστεία. Στο βουνό η Ελλάδα πολέμησε τον Γερμανό, στο βουνό και το παιδί να μάθει, να είναι ψαγμενο. Δεν θα μου βγούν εμένα τα παιδιά ντιγκινταγκες. Εγώ δεν είμαι κάνα ρεμαλι ότι έχω καταφέρει το έκανα μόνος μου. Μόνος μού θηλασα. Μόνος μού έμαθα να μιλάω. Μόνος μού περπατησα, όλα μόνος μού. Τι πάει να πεί παιδιά είναι; Επειδή εγώ το έφερα στο κόσμο θα πληρώνω κιόλας;; ούτε καν το πολύ μέχρι τα 5. Χέρια έχει πόδια έχει να πάει να δουλέψει. Στο κάτω κάτω παιδιά ΜΟΥ είναι, ότι θέλω θα κάνω.

Με τη φωτο στο αβαταρ σου ακουγονται πολυ ρεαλιστικα αυτα που λες...

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ είμαι αυστηρή με αυτά και πιστεύω πως ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για τα έξοδά του. Δέχομαι μέχρι 200 ευρώ το μήνα έξτρα από γονείς με τα σημερινά δεδομένα. Παραπάνω μόνο αν είναι πλούσιοι και το έχουν έτσι κι αλλιώς ήδη κακομάθει το παιδί.

Κόψε λίγο από τα δώρα στους γάμους δώσε κάτι παραπάνω.

Κρίμα είναι.

• Like 3
Δημοσ.

Κι εγώ αυτής της άποψης είμαι, τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν από το γυμνάσιο (καλοκαίρια, ημιαπασχοληση, περιστασιακά μεροκάματα κλπ) και να διαχειρίζονται τα δικά τους χρήματα. 'Οπως και να κάνουν τις δουλειές τους (να πλένουν τα ρούχα τους, να καθαρίζουν κ.α.).

Συμφωνω στην ιδεα να μαθει το παιδι να διαχειριζεται χρηματα και νοικοκυριο αλλα οχι στην παιδικη ηλικια, να τα μαθει αυτα ως φοιτητης( γι αυτο και ειναι σημαντικο να μην σποθδαζεις στο πατρικο σου.)

Η μητερα μου με ειχε μαθει να κανω δουλειες του σπιτιου απο τα 12 και τη βοηθουσα οσο εμενα στο πατρικο, συνηθως γινοταν αγγαρεια και ψυχαναγκαστικο απ την πλευρα της, με αποτελεσμα πλεον να μισω το νοικοκυριο και να στεναχωριεμαι για τις χαμενες ωρες που σαν παιδι εβαζα ηλεκτρικη η επλενα πιατα, οσο ασχημο κι αν ακουγεται.

Δημοσ.

Τί είναι πιο σημαντικό; Προϋπηρεσία σε κάποια δουλειά του ποδαριού άσχετη με τις σπουδές ή παρακολούθηση όλων των μαθημάτων που δίνουν τα εφόδια για μια μελλοντική καριέρα;

Συμφωνώ με τον Σπεκτ. Αφοσίωση στις σπουδές. Και μετά αφοσίωση στην εργασία. One step at a time. Όσοι δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους χάνουν πράγματα που ισως δεν θα τους τα ξαναπεί κανείς. Θα έχουν κάποιο μικρό ή μεγάλο κενό γνώσεων. Και όχι, το να πάρουν κάποιες σημειώσεις από συμφοιτητές τελευταία στιγμή κ μάθουν κουτσά στραβά ο,τι προλάβουν για να περάσουν το μάθημα δεν σώζει την κατάσταση.

Δεν λέμε οι γονείς να δίνουν κανα τρελό πόσο για να κάνει ο φοιτητής ζωάρα. Τα απαραίτητα. Ο καθένας ο,τι μπορεί ας δώσει. Και αντίστοιχα οι εν δυνάμει φοιτητές ας προσπαθήσουν να περάσουν στην πόλη τους για να μειώσουν το οικονομικό βάρος. Και αν βλέπουν ότι τα χρήματα που παίρνουν απ'τους γονείς δεν τους φτάνουν για έξτρα προσωπικά έξοδα τότε ας κάνουν κάποια part-time εργασία ΑΛΛΑ το Σ/Κ, να μην επηρεάζει καθόλου την παρακολούθηση των μαθημάτων τους. Καθημερινή δουλειά και σχολή σημαίνει ότι δεν θα είναι καλός ο φοιτητής και στα δύο..

Δημοσ.

Επισης, η διαχειριση χρηματων απ οτι βλεπω ειναι και στον ανθρωπο. Πχ εγω επαιρνα ως εφη η 15 ευρω την εβδομαδα για τα σνακ μου, το κινητο, και κανα περιοδικο κλπ, και εκανα τετοια διαχειριση που πολλες φορες εξοικονομουσα χρηματα αν ηθελα να παρω κατι( και πολλες φορες τα χαλαγα ολα σε μαλακιες αλλα γουσταρα). Μου δινε αυτα η μανα μου και απο κει και περα τα διαχειριζομουν μονη μου. Απ τν αλλη ο αδερφος μου οτι χρηματα παρει στα χερια σε 2 μερες γινονται καπνος, και του διναν ακριβως τα ιδια, αν οχι περισσοτερα

• Like 1
Δημοσ.

Επισης, η διαχειριση χρηματων απ οτι βλεπω ειναι και στον ανθρωπο. Πχ εγω επαιρνα ως εφη η 15 ευρω την εβδομαδα για τα σνακ μου, το κινητο, και κανα περιοδικο κλπ, και εκανα τετοια διαχειριση που πολλες φορες εξοικονομουσα χρηματα αν ηθελα να παρω κατι( και πολλες φορες τα χαλαγα ολα σε μαλακιες αλλα γουσταρα). Μου δινε αυτα η μανα μου και απο κει και περα τα διαχειριζομουν μονη μου. Απ τν αλλη ο αδερφος μου οτι χρηματα παρει στα χερια σε 2 μερες γινονται καπνος, και του διναν ακριβως τα ιδια, αν οχι περισσοτερα

εσένα σε κενρούσαν ποτά όμως τα αγοράκια αυτός έπρεπε να κεράσει :P χαχαχαχα

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...