Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με αφορμή τα αυριανά τεστ εισαγωγής της ελληνικής mensa είπα να ανοίξω αυτό το θέμα για να δω την άποψη του forum.Κατ'αρχάς πιστεύετε στην αξιοπιστία των iq test;Αν ναι θα πηγαίνατε ποτέ από περιέργεια σε κάποιο ώστε να δείτε τον βαθμό ευφυίας σας;Υποθέτω πάντως πως από κάτι online iq test αυτό θα είναι αρκετά πιο σοβαρό και δουλεμένο άρα θα μπορεί κάποιος να βγάλει στο γενικό συμπεράσματα για τη νοημοσύνη του.Οι ερωτήσεις διάβασα θα είναι σε μοτίβο (κάτι σαν το iqtest.dk) και όχι κάτι που θα προαπαιτεί γνώσεις και θα μπορεί ο καθένας ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου να συμμετέχει.

Ποια η γνώμη σας λοιπόν;

  • Απαντ. 108
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τα IQ test είναι αρκετά ακριβή και αξιόπιστα. Το θέμα είναι πως πολλές φορές νομίζουμε ότι μετράνε κάτι άλλο από αυτό που μετράνε πραγματικά.

Επειδή δεν έχουμε βρει ακόμα ορισμό για την "εξυπνάδα" οπότε δε μπορούμε να τη μετρήσουμε, τα τεστ κάνουν ο,τι κοντινότερο μπορούν: μαζεύουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά τα οποία στατιστικά συναντώνται σε "έξυπνους" ανθρώπους (αφηρημένη σκέψη, αντίληψη του χώρου, αναγνώριση μοτίβων κλπ) και σε δοκιμάζουν πάνω σ' αυτά. Η υπόθεση, που είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα για να κάνει το τεστ χρήσιμο, είναι ότι κάποιος που επιδεικνύει συστηματικά δυνατές επιδόσεις σ' αυτού του είδους τα προβλήματα είναι "έξυπνος".

Το θέμα είναι πως οι επιδόσεις εξαρτώνται από διάφορα πράγματα εκτός της "ατόφιας εξυπνάδας" και γι' αυτό είναι λογικό να παίζουν κάπως. Παραδείγματα:

  • Στα προβλήματα χειρισμού της γλώσσας προφανώς αν δεν είναι μητρική σου ή έστω να την ξέρεις σε πολύ καλό βαθμό φάση κάνω λογοπαίγνια με ομοιοκαταληξία, δεν πρόκειται να πας τόσο καλά όσο θα μπορούσες.
  • Σε διάφορες κατηγορίες προβλημάτων μπορείς να βελτιωθείς με εξάσκηση.
  • Ο ίδιος άνθρωπος σε διαφορετικό χρόνο (χρόνια διαφορά) ή κάνοντας διαφορετικό τεστ δε θα βγάλει το ίδιο σκορ.

Οπότε συμπερασματικά: τα τεστ ισχύουν, ειδικά αν τα δεις πιο στατιστικά και όχι "ο 120 είναι πιο έξυπνος από τον 118". Δε μετράνε όμως "ατόφια εξυπνάδα", μετράνε διάφορα σχετικά πράγματα. Μπορεί κάποιος να είναι πανέξυπνος και να σκοράρει χαμηλότερα από κάποιον λιγότερο προικισμένο αλλά καλύτερα προετοιμασμένο. Στατιστικά όμως θα γίνει το αντίθετο.

 

Έχω κάνει αρκετά κατα καιρούς, από μικρούλης μέχρι μερικά χρόνια πριν, βασικά από περιέργεια και στην αμέσως επόμενη φάση και λίγο για το challenge how high can you go φάση.

 

Σχετικό: επίσης έχουν κάνει αρκετές φορές και άτομα του στενού μου κύκλου, δε μπορεί να είναι τυχαίο ότι τελείως διαισθητικά τους κατέτασσα με σειρά ευστροφίας π.χ. ΑΒΓ και τα σκορ των τεστ έβγαιναν επίσης ΑΒΓ. Δε μπορεί να είναι τυχαίο ότι άτομα τα οποία λόγω καθημερινής τριβής καταλαβαίνεις πως είναι πανέξυπνα να σκοράρουν 140+.

 

Έχω φλερτάρει μερικές φορές με την ιδέα να κάνω mensa αλλά τελικά πάντα δε βλέπω το λόγο και το ξεχνάω.

  • Like 5
Δημοσ.

Πες πως πάω, κάνω το τεστ και πιάνω μεγάλη βαθμολογία.

Αυτό τι όφελος έχει για εμένα; Θα μπορώ πχ μέσω τον διασυνδέσεων της MENSA να διεκδικήσω κάποια εργασία, να εξωτερικεύσω κάπως αυτή την εξυπνάδα,ή απλά να πουλάω μούρη στους φίλους μου;

 

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές να δώσω αυτό το τεστ, από περιέργεια, αλλά το αμελώ .

Δημοσ.

Έχω κάνει αρκετά δοκιμαστικά iq test από διάφορες ιστοσελίδες μέσω internet. Από αυτά που είδα πιστεύω πως ναι τα test μετράνε με καλή προσέγγιση την εφυϊα, εξυπνάδα, ευστροφία ή πέστε το όπως αλλιώς θέλετε. Σίγουρα τα κανονικά test της Mensa θα είναι αναλυτικότερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια από αυτά που υπάρχουν στο web. Τα 30 ευρώ είναι ένα θεματάκι, αλλά κάποια στιγμή θα πάω να δώσω και εγώ από περιέργεια.

Σωστός ο προβληματισμός του theoritikos για το τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτό, προσωπικά έψαξα στην σελίδα της οργάνωσης και λένε οτι γνωρίζεσαι και δικτιώνεσαι με άτομα με παρόμοιο iq και καλά.... κλάιν μάιν.

Δημοσ.

επίσης έχουν κάνει αρκετές φορές και άτομα του στενού μου κύκλου, δε μπορεί να είναι τυχαίο ότι τελείως διαισθητικά τους κατέτασσα με σειρά ευστροφίας π.χ. ΑΒΓ και τα σκορ των τεστ έβγαιναν επίσης ΑΒΓ. Δε μπορεί να είναι τυχαίο ότι άτομα τα οποία λόγω καθημερινής τριβής καταλαβαίνεις πως είναι πανέξυπνα να σκοράρουν 140+.

Αυτό, κι όχι μόνο του στενού κύκλου. Μακρινοί συγγενείς, συνάδελφοι, απλοί γνωστοί, άτομα που γνωρίζεις online, γενικά άτομα που τους έχεις μιλήσει πάνω από μισάωρο είναι εύκολο να τα "κατατάξεις".

 

Όχι θα βγάλει 124 ή 136 αλλά "σίγουρα όχι κάτω από 110", "πάει για 140άρι +" κτλ.

 

Πες πως πάω, κάνω το τεστ και πιάνω μεγάλη βαθμολογία.

Αυτό τι όφελος έχει για εμένα; Θα μπορώ πχ μέσω τον διασυνδέσεων της MENSA να διεκδικήσω κάποια εργασία, να εξωτερικεύσω κάπως αυτή την εξυπνάδα,ή απλά να πουλάω μούρη στους φίλους μου;

 

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές να δώσω αυτό το τεστ, από περιέργεια, αλλά το αμελώ .

Τίποτα βασικά. Άντε κανα confidence boost, να λειτουργήσει σαν placebo.

 

Στο μοναδικό που θεωρητικά θα σου χρησίμευε, στο βιογραφικό, δεν σου χρειάζεται ακριβώς λόγω αυτών που έγραψα παραπάνω. Αυτός που θα έπιανε αρκετά δυνατό σκορ για να αξίζει να το γράψει στο βιογραφικό, δεν θα το χρειάζεται λόγω των υπόλοιπων προσόντων.

 

Προσωπικά θα μου φαινόταν λίγο αστείο να γράψει κάποιος "Mensa member", αλλά

  • και το έχω δει σε πάνω από 1 βιογραφικά
  • και δεν έχω αντικειμενικό λόγο να το βρίσκω αστείο.
Δημοσ.

Η λογική του IQ test είναι απλή


πχ έχουν δέκα ερωτήσεις (περισσότερες έχουν συνήθως απλά για το παράδειγμα τώρα πες πως είναι 10)

παίρνουν ένα δοκιμαστικό δείγμα ανθρώπων και τους βάζουν να τις απαντήσουν.. (πες 100 ατομα)


βλέπουν οτι 10 απάντησαν σωστά μόνο τις τρεις, 20 απάντησαν σε τέσσερις ερωτήσεις, 50 απάντησαν σε επτά ερωτήσεις,  10 απάντησαν σε οχτώ, 7 απάντησαν εννιά ερωτήσεις, και 3 μόνο και στις 10.


Οπότε  μετά το διαθέτουν στο κοινό (όσα αναφέρονται τώρα για το παράδειγμα είναι απλουστευμένα μεν αλλά όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα)

Αν απαντήσεις σωστά σε τέσσερις με έξι από τις 10 τότε το IQ σου θα είναι ~70-90  αν απάντησες σωστά σε έξι με επτά το IQ σου θα είναι 90 με 100 αν απάντησες σωστά σε 8 θα είναι 100-115  αν απάντησες σε 9 θα είναι 115-135 και αν απάντησες και στις 10 135-155

Βέβαια σε κανονικό IQ τεστ το αποτέλεσμα της κατανομής σου δεν είναι ένα εύρος αλλά είναι συγκεκριμένο αυτό δεν έγινε στο παράδειγμά μας γιατί ήταν απλό (πιο συγκεκριμένα είναι παραπάνω ερωτήσεις, παίρνουν στατιστικά και για τις ίδιες τις ερωτήσεις γιατί πχ 2 άτομα μπορεί να απαντήσανε σωστά σε 3 ερωτήσεις αλλά ο πρώτος πχ να απάντησε σωστά την Α Γ Δ και ο δεύτερος την Γ Ε Ζ καθώς κάποιες άλλες λεπτομέρειες που έχουν σχέση με την θεωρία της εκάστοτε κατανομής) έτσι ώστε να δείξω την γενική ιδέα του ότι το τεστ νοημοσύνης είναι απλά τεστ που συσχετίζει την νοημοσύνη σου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό που έγραψε το συγκεκριμένο τεστ  δεν υπάρχει δηλαδή τρόπος για να κρίνει κάποιος ότι η Χ ερώτηση αν λυθεί σημαίνει ότι είσαι ιδιοφυΐα κτλ



Τώρα όμως τι πάει να πει ευφυΐα;

Δεν θα δώσω τον ορισμό γιατί πέρα ότι δεν υπάρχει μόνο ένας (αν και υπάρχει σύγκλιση ως προς 2,3 παρόμοιυς μεταξύ τους) μπορείς άνετα να googlάρεις "definition of intelligence" ή κάτι παρόμοιο και να τους βρείς.


Θα προτιμήσω να σου πω την άποψη μου και αν θες την λαμβάνεις υπόψιν σου.


Πριν το κάνω όμως θα ήθελα να πω πως πιστεύω ότι η ευφυΐα δεν είναι κάτι στατικό πιστεύω δηλαδή ότι όπως μπορείς να γυμνάσεις το σώμα σου και να γίνεις πιο δυνατός έτσι μπορείς να γυμνάσεις το μυαλό σου και να γίνεις πιο έξυπνος (βέβαια υπάρχουν έρευνες που δείχνουν το αντίθετό αλλά και πάλι δεν υπάρχει consensus σε αυτό )

Πάμε τώρα στο τι είναι ευφυΐα προσωπικά πιστεύω ότι η ευφυΐα έχει μικρή αξία ή τουλάχιστον αρκετά μικρότερη απο αυτή που της δίνουμε στην σημερινή κοινωνία αυτό που μετράει περισσότερο σε έναν άνθρωπο είναι η εμπειρία.

και αυτό γιατί;

Γιατί για εμένα η ευφυΐα είναι "απλά" ένας συντελεστής,

Πχ για παράδειγμα ο Αϊνστάιν (που λέγεται πως είχε 180 ΙQ)  ακόμη και να μην ήταν αληθές αυτό σίγουρα το ΙQ του ήταν στην χειρότερη αυτό ενός χαρισματικού ανθρώπου (~120+)

Ήταν από τους καλύτερους Φυσικούς της γενιάς του και πολλών γενεών πριν και μετά από αυτόν η φυσική ήταν όμως κάτι με το οποίο παιδευόταν όλη  του την ζωή (= εμπειρία)

Στο σκάκι για παράδειγμα (σώζεται μια τουλάχιστον παρτίδα του) 

 

Δεν έλεγε και τίποτα το ιδιαίτερο σαν παίχτης... (αν και εδώ τον βλέπουμε να νικάει την παρτίδα ενάντια όμως σε έναν εξίσου μέτριο σκακιστικά παίχτη τον υπουργό των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ)

Γιατί; γιατί (αν ισχύουν αυτά που λέω) παρότι ήταν πολύ έξυπνος δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία... αν δεν καταλαβαίνεις από σκάκι και δεν μπορείς να αξιολογήσεις την παρτίδα του μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι παρότι ήταν εντυπωσιακή παρτίδα για αρχάριο παίχτη δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο δηλαδή ένας σύγχρονος χαμηλός GM πχ από Ελλάδα  τον είχε άνετα και τον έκανε με τα κρεμμυδάκια! και άτομα με χαμηλότερο elo από αυτό ενός GM θα τον νικούσανε άνετα...

και αυτό όχι γιατί είναι πιο έξυπνοι ή το ίδιο έξυπνοι με τον Αϊνστάιν (τουλάχιστον όχι απαραίτητα) άλλα επειδή έχουν παίξει πολλές περισσότερες παρτίδες από αυτόν! και με αντιπάλους επίσης καλούς παίχτες.. έχουν διαβάσει θεωρία έχουν λάβει καλή εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο κτλ... ο Αϊνστάιν το πολύ πολύ να έπαιζε με τους συναδέλφους του για πλάκα που και που

με άλλα λόγια έστω ενας GM στο σκάκι με 110 IQ (σίγουρα έχει μπόλικους τέτοιους) αυτός έπαιζε από τα 4 σκάκι πήγε σε προπονητή και συμμετείχε σε πρωταθλήματα συνολικά ας για να γίνει GM έπαιξε σε 10000 παρτίδες εκ των οποίων οι 3000 επίσημες. (τυχαία ενδεικτικά νούμερα βάζω για τις παρτίδες)

έφτασε πρώτη φορά elo 1800 στις πρώτες 3000 παρτίδες του (που είναι αυτό του μέσου παίχτη σκάκι - για GM θες 2500elo - και ένας εντελώς αρχάριος αν το έχει και λίγο είναι γύρο στο 900-1100 )

και παίζει σκάκι με μια υπέρ ιδιοφυΐα που έχει 240 IQ  που απλά του δείξανε τις κινήσεις και του μάθανε τους κανόνες δεν έχει παίξει ποτέ όμως έως τώρα...

ποιος θα κερδίσει;

 

Ο πολύ πιο "βλάκας" GM γιατι πολύ απλά ξέρει απο έξω και ανακατωτά το παιχνίδι του ενο ο άλλος δεν ξέρει τίποτα απο σκάκι πέρα από τους κανόνες!


Άρα είναι άχρηστη η ευφυΐα ;

ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ

απλά δεν κάνει θαύματα !

Δηλαδή αυτός που έχει IQ 240 δεν έχει παίξει ποτέ σκάκι και απλά ξέρει τους κανόνες θα νικάει άνετα όσους δεν έχουν παίξει και αυτοί ποτέ σκάκι και όσους έχουν παίξει αλλά λίγο πχ 0-500 παρτίδες

αλλά θα μπορεί να νικήσει απλά όχι πάντα ακόμη πιο προχωρημένους παίκτες (πχ με elo 1400)


Επίσης στο παράδειγμα μας είπαμε πως ο GM με IQ 115 έφτασε στα 1800elo όταν στις 3000 παρτίδες

ε ο 240άρηςIQ (που ειναι πραγματικά πολύ μεγάλο IQ δεν υπάρχει άνθρωπος με τοσο μεγάλο) θα φτάσει το 1800 elo στις πχ 700 παρτίδες ας πούμε

και θα γίνει GM στις 1500 παρτίδες (λίγο παραπάνω από τις μισές για να γίνει 1800) ενώ ο άλλος χρειάστηκε 10000 παρτίδες...


Αυτό είναι η ευφυΐα ενα ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ, συντελεστής που για να έχει αξία θα πρέπει να πολλαπλασιάζει κάποια βάση... η βάση ειναι η εμπειρία!

όπως είπε και ο Αϊνστάιν 3 πράματα χρειάζεσαι για να πας μπροστά 1 μυαλό 2 δουλειά 3 δουλειά 4 δουλειά.



Άρα αν δεν είσαι τόσο έξυπνος μην σε παίρνει από κάτω!!!!

1) μάλλον θα μπορέσεις να γίνεις εξυπνότερος αν εξασκείς το μυαλό σου -την κριτική σου σκέψη την μνήμη σου κτλ-

2) ακόμη και αν τελικά δεν γίνεται να γίνεις εξυπνότερος σίγουρα μπορείς να αφιερώσεις τον εαυτό σου σε κάτι που σαρέσει και αυτό είναι αρκετό να σε κάνει πολύ καλό...


Αν είσαι πολύ έξυπνος ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΣΑΙ!!!

μπορεί να σου φαίνονται όλα εύκολα προς το παρόν αλλά καθώς θα ανεβαίνεις τα στρώματα θα συναντήσεις τοίχους μεγάλους!!! τεράστιους!!! και το σκοινί για να τους ανεβείς είναι η εμπειρία!!

μπορεί όλοι να λένε ότι είσαι έξυπνος και να την πατήσεις πχ στις πανελλήνιες επειδή δεν διάβασες γιατί νόμιζες ότι τις είχες! με μηδέν εμπειρία όμως δηλαδή εδώ συγκεκριμένα μηδέν διάβασμα όση ευφυΐα και να έχεις θαύματα δεν γίνονται...

 

aM19qzV_700b.jpg

μπορεί να περάσεις τις πανελλήνιες με μεγάλο βαθμό και ας μην διάβασες (τουλάχιστον όχι πολύ γιατι είπαμε 1*0=0, 100*0=0 180*0=0 αν βάλουμε 0 στο πόσο διάβασες/ασχολήθηκες τότε δεν θα τα κατάφερνες άρα έστω και λίγο ασχολήθηκες ή άκουγες την παράδοση στο μάθημα και με την βοήθεια του συντελεστή της ευφυίας σου βγήκε ένα ικανοποιητικό γινόμενο έργου και γιαυτό πέρασες με καλό βαθμό και ας σου φάνηκε ότι δεν έκανες τίποτα)

μπορεί να τελείωσες την σχολή σου χωρίς να ασχολήθηκες ιδιαίτερα κτλ αλλά σίγουρα κάπου κάποια στιγμή θα φας μεγάλη ήττα αν επαναπαυθείς στο βιολογικό χάρισμα της νοημοσύνης και δεν προσπαθήσεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου αποκτώντας εμπειρία δηλαδή αν δεν ασχοληθείς (αν μιλάμε για πχ σκάκι τότε αν δεν παίξεις σκάκι αν μιλάμε για σχολείο αν δεν διαβάζεις αν μιλάμε για τέχνη αν δεν εξασκηθείς κτλ)

Μπορείς να δεις την σχέση ευφυίας και εμπειρίας συγκρίνοντάς την με την οποιαδήποτε σχέση έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα με την εμπειρία.. πχ δεν έχουμε όλοι καλές φωνές το ξέρεις όμως ότι μπορούμε να "στρώσουμε" την φωνή μας αποκτόντας γνώση στην μουσική θεωρία και εξασκώντας το μουσικό αφτί μας; πολύ τραγουδιστές μπορεί να μην είχαν το χάρισμα του Καζαντζίδη αλλά με δουλειά και χιλιάδες ώρες πρόβας πετύχανε στο να έχουν εφάμιλλες δυνατότητες!



Και να κλείσω με ένα πρακτικό/γραφικό παράδειγμα


Πόσο καλός είσαι στην Χ δουλειά;

 

Σύμφωνα με όσα είπαμε πιο πάνω αυτό το συμπέρασμα βγαίνει ως εξής:

ΙQ * εμπειρία στα σχετικά στοιχεία με την δουλειά αυτή = οι επιδόσεις σου.



πχ 2 άτομα θέλουν να γίνουν καλοί χτίστες, έστω ο καλός χτίστης βγάζει 20,000  ο μέτριος 15000 και ο κακός κάτω από 12.000 ο άσχετος κάτω από 2000

o A 150 IQ ο Β 110 ΙQ

Α: 150 * 100 ώρες εμπειρίας στην δουλειά =  15,000
Β:110 * 100    -||-                                         = 11,000

 

εδώ βλέπουμε ότι στις ίδιες ώρες ενασχόλησης ο ευφυής(Α) θεωρείται μέτριος χτίστης ενώ ο λιγότερο ευφυής κακός

 

ΑΝ

Α: 150 * 79 ώρες εμπ.= 11,850
Β: 110 * 110 ώρες εμπ = 12,100
Εδώ βλέπουμε ότι ο λιγότερο έξυπνος (Β) ασχολούμενος λίγο παραπάνω με το αντικείμενο από τον ευφυή(Α) μπορεί να θεωρηθεί μέτριος χτίστης ενώ ο ευφυής με ελάχιστα λιγότερες ώρες ασχολίας θεωρείται κακός χτίστης ακόμη.... χρειάζεται κιαλλη δουλειά δηλαδή

ΑΝ

Α 150 * 079 ώρες = 11,850
Β 110 * 182 ώρες = 20,020

 

Εδώ βλέπουμε ότι ο λιγότερο έξυπνος (Β) με λίγο παραπάνω από τον διπλό χρόνο ενασχόλησης θεωρείται καλός χτίστης πλέον ενώ ο ευφυής (Α) ενώ είναι αρκετά εξυπνότερος από τον Β μόνο και παρότι δεν απέχει πάνω απο τις μισές ώρες ενασχόλησης θεωρείται κακός χτίστης...

ΑΝ

Α 150 * 134 ώρες = 20,100
Β 110 * 182 ώρες = 20,020

Εδώ βλέπουμε ότι ο ευφυής (Α) απλώς δουλεύοντας λίγο παραπάνω και συνεχίζοντας να έχει λιγότερες ώρες από τον λιγότερο έξυπνο (Β) κατάφερε όχι μόνο να τον φτάσει αλλά και να τον ξεπεράσει!!

Όπως καταλαβαίνεις όλα τα νούμερα πιο πάνω δεν αντιστοιχούν σε κάποια επίσημη μονάδα μέτρησης ούτε ακολούθησα κάποια  επίσημη μεθοδολογία τα παραπάνω είναι απλά ένα απλοϊκό παράδειγμα για να εμπεδωθεί πιο εύκολα η σημασία του ότι η ευφυΐα από μόνη της αν δεν υπάρχει από πίσω ενασχόληση/εμπειρία δεν είναι τίποτα γιαυτό δεν θα πρέπει να εφησυχάσει ο ευφυής και παράλληλα ο λιγότερο ευφυής δεν θα πρέπει να στεναχωριέται γιατί αν πραγματικά το θέλει μπορεί όχι μόνο να ανταγωνιστεί τους ευφυέστερους αλλά και να τους ξεπεράσει το όλο θέμα είναι ποιος έχει περισσότερο πάθος να πετύχει κάτι σε κάποια δουλειά/χόμπι κτλ... αν ένας άνθρωπος κατάφερε να κάνει κάτι όσο θαυμαστό και αν ήταν αυτό τότε και ο οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος μπορεί να καταφέρει ακριβώς το ίδιο δοθέντος του πάθους του για να το καταφέρει!


Και το ταλέντο αυτό είναι ευφυΐα * ώρες ενασχόλησης... δεν υπάρχει αυτό που λέμε ταλέντο δηλαδή ένα "εσωτερικό χάρισμα" που μας κάνει μαγικά να είμαστε καλοί σε κάτι!

πρέπει να έχουμε πρώτα ασχοληθεί με κάτι έστω και λίγο για να είμαστε καλοί σε αυτό το πόσο λιγότερες ώρες ή περισσότερες χρειάζεται να ασχοληθούμε με κάτι για να είμαστε καλύτεροι από τον μέσο όρο ή από τους καλύτερους σε αυτό εξαρτάται από την ευφυία μας (σύμφωνα με την πιο πάνω λογική)


Αν κάποιο παιδάκι παίζει πολύ καλά ένα μουσικό όργανο σε επίπεδο επαγγελματία πάει να πει ότι είναι πολύ έξυπνο...

ΠΟΤΕ όμως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ήταν καλός σε κάτι με την πρώτη (πχ ποτέ κανένα παιδάκι δεν έπαιξε καλά ένα μουσικό όργανο σε επίπεδο επαγγελματία ή έστω αυτό ενός μαθητευόμενου σε ωδείο αν δεν έχει ασχοληθεί έστω μερικές ώρες με το όργανο ή με άλλα παρεμφερή μουσικά όργανα όσο έξυπνο και αν είναι)

  • Like 5
Δημοσ.

Mr Proper χαρά στο κουράγιο σου που έγραψες τέτοιο σεντόνι.

 

Ενδιαφέρον αυτό που είπες οτι το test δεν σε κρίνει αλλά σε κατατάσσει σε ποσοστά σε σύγκριση πάντα με το iq των υπολοίπων.

Δημοσ.

Αν είσαι Mensa member ΔΕΝ το βάζεις εννοείται στο cv. Δεν λειτουργεί υπέρ σου.

 

γιατί;

 

γενικά έχω ακούσει πως είναι ένα + για το cv και μάλιστα προτείνεται να κάνουν το τεστ αυτό άτομα με 750 GMAT και άνω.

(αυτά από career office πανεπιστημίου από UK)

 

προφανώς και δεν σου εξασφαλίζει θέση εργασίας.

Δημοσ.

Ωραίο κείμενο mr Proper,σε ευχαριστώ που μοιράστηκες τις ιδέες σου.Θα σταθώ στο πολύ γενικό μιας και δεν μπορώ να τα εκφραστώ και πολύ ορθά σε ένα διαδικτυακό μέρος.

1)Είναι σίγουρο πως η νοημοσύνη από μόνη της δεν λέει τίποτα,χρειάζεται επιμονή και προσπάθεια για να πετύχεις κάτι στη ζωή σου.

2)Πολλές φορές λειτουργεί και σαν κατάρα ένας υψηλός δείκτης iq διότι νιώθεις αποξενωμένος από τους άλλους ανθρώπους και δεν μπορείς να ταιριάξεις μαζί τους.

3)Σύμφωνα πάντα με τα τεστ iq ο πιο έξυπνος άνθρωπος ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είναι έλληνας (όποιος θέλει ψάχνει για τον  Ευάγγελο Κατσιούλη).Αυτός ο άνθρωπος σίγουρα είναι αξιέπαινος αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με τον Hawking διότι στην ουσία δεν έχει προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα.Άρα δεν λέει κάτι που σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο (το οποίο απαιτεί εξάσκηση) βγαίνει πρώτος.

4)Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είναι ούτε έξυπνοι ούτε βλάκες (οκ αν το δείγμα ήταν από τους χρήστες του insomnia μάλλον η πλάστιγγα θα έγερνε προς τους δεύτερους) .Είναι κανονικοί λοιπόν,όμως βάζουν το συμφέρον του κώλου τους πάνω από όλα και για αυτό η κοινωνία έχει τέτοια  χάλια.

5)Κάθε εφυία είναι και διαφορετική,δεν υπάρχει μια καθολική και απόλυτη.Αλλος είναι καλός στα μαθηματικά,άλλος στα γλωσσολογικά,άλλος στη μουσική κτλπ.Είναι δύσκολο λοιπον να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα μεταξύ τους.

6)Στη μένσα και στην κάθε μένσα δεν νομίζω να μαζεύει έξυπνους ανθρώπους αλλά νάρκισσους (αυτό το έχω διαβάσει στο reddit από άτομα τα οποία έγιναν μέλη αφού πέρασαν το τεστ).

7)Σε αυτό που λες για το σκάκι σίγουρα ένας με εμπειρία θα κερδίσει τον εξυπνότερο του ΟΜΩΣ δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο αυτό.Το σωστό θα ήταν να συμμετείχαν σε ένα επιτραπέζιο που απαιτεί σκέψη με την ίδια πείρα και οι δύο.

8)Και τελευταίο,δεν νομίζω πως μπορείς να κάνεις και πολλά με την ευφυΐα.Άντε άμα είσαι 110 να πας 115 με πολύ κόπο,όσα βιβλία και να διαβάζεις όσο και μαθηματικά να λύνεις πάντα θα υστερείς σε ένα νέο μοτίβο κοινωνικού προβληματισμού ή μαθηματικής άσκησης.


γιατί;.

δεν έχει γιατί,η Nenya και η κάθε Nenya θα προσληφθεί βάση του μπούστου της και όχι του δείκτη iq της.

Δημοσ.

γιατί;

 

γενικά έχω ακούσει πως είναι ένα + για το cv και μάλιστα προτείνεται να κάνουν το τεστ αυτό άτομα με 750 GMAT και άνω.

(αυτά από career office πανεπιστημίου από UK)

 

προφανώς και δεν σου εξασφαλίζει θέση εργασίας.

Γιατί ο εκάστοτε recruiter/εργοδότης παίρνει την εντύπωση πως είσαι cocky/narcissist. Σκεφτόμασταν να το βάλουμε στο cv του δικού μου αλλά όλοι μας έλεγαν πως δεν θα κάνει καλή εντύπωση.

  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...