Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από που βγαίνει η υπόθεση ότι το υψηλό IQ αξιοποιείται η πρέπει να αξιοποιείται? Δεν ισχύει αυτή η υπόθεση κατά την γνώμη μου, γιατί το IQ από μόνο του, όπως υποστήριξα και εγώ, δεν περιλαμβάνει το σύνολο των χαρακτηριστικών που απαιτείται για να κρίνουμε αν και κατά πόσο κάποιος αξιοποιεί τις δυνατότητές / ικανότητες του στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου του IQ ως μία από τις ικανότητες). 

Μπορείς να έχεις πέος 30 εκατοστά αλλά να είσαι παρθένος μοναχός στο άγιο όρος. 

Μα ο Praetorianos λέει ότι κάποιος με IQ στο θεό, θα πάει πιο μακριά. Και συμφώνησα μαζί του. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί ότι το IQ (για να πάει πιο μακριά) χρησιμοποιείται/αξιοποιείται.

Το αν "πρέπει" να αξιοποιείται, για μένα είναι στη βούληση αυτού που το έχει. Ας το κάνει ότι θέλει είναι εμένα η άποψη μου. Αν ένας άνθρωπος με IQ 200 γίνει καρεκλάτος δημόσιος υπάλληλος, τότε (υποθετικά) στη δουλειά του θα χρησιμοποιεί μόνο τα 120 (παράδειγμα είναι, μην κολλήσετε με τα νούμερα ή στο επάγγελμα). Οπότε έρχομαι στο επόμενο ερώτημα.

Έστω ότι το κοντερ του έχει άλλα 80 και έστω ότι "πρέπει" να τα αξιοποιήσει (αυτό που είπε ο Praet οτι θα πάει πιο μακριά). Τότε μπορεί (ερώτημα είναι αυτό) να τα αξιοποιήσει κάπως αλλιώς; Κι αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;

Το "πρέπει να τα αξιοποιήσει" πάει νομίζω περισσότερο στις γιαγιάδες που λενε "να μην παει χαμένο τόσο μυαλό". Η δική μου οπτική είναι ο άνθρωπος να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί.

• Απαντ. 108
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Συμβούλεψαν τους γονείς μου να με βάλουν να φτυαρίζω σκατά, να δένω σχοινιά, να κουβαλάω κουτιά η κάτι αντίστοιχο. Οι γονείς θελαν να με κάνουν δημόσιο υπάλληλο αλλά αντιστάθηκα σθεναρά.

Γονείς και καθηγητές το ίδιο μέλλον φαντάζονταν για σένα; :P Θεούλης

Από διάφορα σοβαρά τεστ που έχω κάνει ως ενήλικος συμπεριλαμβανωμένων mensa practice test ξέρω ότι είμαι μεταξύ 120 και 130. Αν το βάλω στόχο να το κάνω practice και να ασχοληθώ ίσως πιάσω το 131 που απαιτεί η mensa, αλλά δεν βλέπω τον λόγο. Με ψήνετε με αυτό το thread να το κάνω για τον μόνο λόγο να είναι η επόμενη μαλακία που βαράω κόλλημα μέχρι να το καταφέρω γιατί είναι challenging.

Πιστεύω το έχεις άνετα αλλά φυσικά δεν υπάρχει κανένα νόημα, ειδικά αν χρειαστείς προπόνηση.

BTW κάποιος κάτι είχε πει για mensa και ντεμεκ είναι μεγαλοφυϊες εκεί μέσα -- κλάιν μάιν, 130 IQ είναι 98th percentile στο γενικό πληθυσμό. Σα να λέμε κατέβα στο δρόμο και κοίτα γύρω σου, απ' όσους βλέπεις κάποιος έχει IQ 130.

• Like 1
Δημοσ.

Τι κατά τι γνώμη σου συνέβαλε στο να γίνουν αυτοί καλοί παίχτες του NBA; μπορείς να το ποσοτικοποιήσεις; ο θεός απλά τους φίλησε στο μέτοπο; είχαν 12 δάχτιλα και όχι 10; τα ξένα συμφέροντα και οι εβραίοι; έχουν άλλο DNA; ΤΙ;

1. Υποθέτω ότι ήταν σε εποχές που το μπάσκετ ήταν 5 επίπεδα κάτω (αν προσέξεις αυτοί που πόσταρες είναι από το 1920 μέχρι το 70)

2. Είχαν δεξιότητες εκτός του ύψους που ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο συγκρινόμενες με τις ίδιες δεξιότητες των συμπαιχτών τους που διέθεταν ύψος. 

Το IQ είναι όπως λέμε είναι μία από τις δεξιότητες, δεν είναι το Α και το Ω. Κάποιος με πολύ υψηλό IQ μπορεί να μην έχει social skills για παράδειγμα ενώ κάποιος χαμηλού IQ να έχει εξαιρετικά social skills (Paris Hilton και Kardashians ξέρω γω). Ο καθένας από αυτούς μπορεί να είναι πετυχημένος σε τομείς που ο άλλος δεν θα είναι.

τα περί δεισιδαιμονίας είναι τραγικά αυθαίρετα συμπεράσματα που έβγαλες μόνος (δεν ξέρω γιατί, makes no sence για εμένα)

Γονείς και καθηγητές το ίδιο μέλλον φαντάζονταν για σένα; :P Θεούλης

Δημόσιο next best thing για τον άχρηστο που δεν έχει στον ήλιο μοίρα αλλά θέλει αξιοπρεπής ζωή, I guess. Eιδικά εκείνες τις εποχές. Σωστά σκεφτόντουσαν οι γονείς. 

Δημοσ.

Ο Καπαμπλάνκα... Απο πότε η κούβα (με εξαίρεση τον ίδιο) ήταν δυνατή σκακιστικά χώρα... το να νικήσει τον πρωταθλητή της ειναι σαν να λες ότι κάποιος νίκησε τον χρυσό πρωταθλητή του Αφγανιστάν στο τρέξιμο.... σίγουρα θα ειναι γρηγορότερος απο εμένα... αλλά ούτε καν στους υποψήφιους για τα προημιτελικά στους ολυμπιακούς δεν μπαίνει και ούτε καν είναι στους τοπ 100 (και αν ειναι τότε απλά άλλαξε την χώρα "Αφγανιστάν" με μια χώρα που πληρεί τις προϋποθέσεις του παραδείγματος)

Νομίζω ότι έχει γεμίσει το μυαλό γνώσεις και σου ξεφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια: ο Κάπα ήταν κι αυτός Κουβανός, οπότε ό,τι ισχύει για το "χαμηλό επίπεδο" του πρωταθλητή Κούβας ισχύει αντίστοιχα και για τον Κάπα οπότε δεν αντικρούς το point μου. Αν μιλούσαμε για ένα 13χρονο Αμερικανό που κερδίζει τον πρωταθλητή Κούβας, τότε θα είχε νόημα αυτό που λες.

Φίσερ οκ ναι κέρδισε το Αμερικανικό πρωτάθλημα νέων στα 15 τού σε μια χώρα που ήταν αδύναμη σκακιστικά (σαν να κερδίσει κάποιος το ελληνικό πρωτάθλημα ράγκμπι)  να σου πω ποιος ήταν δυνατός παίχτης στην εποχή του Φίσερ και έπαιξε μαζί του στην νεανική του ηλικία (γύρο στα 19 ο Φίσερ αν δεν κάνω λάθος) ο Μιχαήλ Τάλ... και μέχρι τον θάνατο του ποτέ δεν τον κέρδισε ο Φίσερ.

Τα ίδια και για τον Κασπάροφ για τον οποίο δεν έχω υπόψιν μου αγώνα παιδικής ηλικίας ισχύουν τα ίδια με τους απο πάνω όμως πιστεύω στην παιδική του ηλικία δεν νίκησε κανέναν πολύ σπουδαίο παίχτη (και να το έκανε θα ήταν πχ μεμονωμένο συμβάν αν και αμφιβάλω) αυτός βέβαια ήταν παιδί της σοβιετικής ένωσης με πολύ ισχυρούς σκακιστές όποτε ειναι και λογικό.

Βασικα εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν έχεις ιδέα από σκακιστική ιστορία πέραν των επιφανειακών. Όταν ο Fischer κέρδισε το πρωτάθλημα, δεύτερος (με 1 βαθμό διαφορά) ήταν ο Reshevsky. Ξέρεις τι θα πει Reshevsky, αναρωτιέμαι; Ας πούμε για παράδειγμα ότι ήδη ο Reshevsky είχε κερδίσει το πρωτάθλημα 7 φορές;

Πέρα απ' όλα αυτά το γεγονός ότι ξεκινάς λέγοντάς μου πως φέρνω αντιρρήσεις για τις αντιρρήσεις και συνεχίζεις επιχειρηματολογώντας ότι Capa Fischer και Kasparov έγιναν αυτό που έγιναν όχι επειδή ανεξάρτητα από ότι άλλο είχαν και κάποιο σπάνιο ταλέντο αλλά επειδή είχαν λιώσει στη δουλειά σαν teenagers είναι απλά αστείο.

Δεν ήταν ανύπαρκτο έλεος μιλάμε για εποχές Ναπολέοντα όχι τώρα δεν υπήρχε στρατηγική και το σκάκι τότε ήταν ήδη τουλάχιστον 300 ετών παιχνίδι μην λέμε και ότι θέλουμε

Ήταν ανύπαρκτο και δεν ξέρεις τι λες, sorry. Steinitz, σου λέει τίποτα το όνομα;

Ο ίδιος ο Philidor έκανε μόνος του ένα τεράστιο βήμα μπροστά στην κατανόηση των στρατηγικών παραγόντων του παιχνιδιού (τεράστιο με την έννοια ότι από το απόλυτο μηδέν της ιταλικής σχολής πήγε στο 2% του σήμερα), και τη γνωστή ατάκα που προέκυψε απ' αυτό ("pawns are the soul of chess") κυριολεκτικά σήμερα τη μαθαίνουμε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Δημοσ.

@triapoulakia, απάντησε ο Αλεξ για μένα.

Τι απάντησε αφού διαφορετικά πράγματα λέτε....

Σταμάτα να διαβάζεις του Proper γιατί ειναι καρκίνος τα συγγράμματα του. Δεν ξέρω αν αυτά που λέω είναι ίδια με του Proper. Ignore τον έχω και δεν θα το βγάλω αν δεν μάθει να συνοψίζει σε 150 λέξεις :P :P

Το μεγάλο λάθος που κάνει ο Proper είναι να βάζει εικονίτσες με το πόσο "βλάκας"/retard είναι ένας συνομιλητής με διαφορετική άποψη. Δεν ξέρω που μιλάει σωστά και που κάνει λάθη. Οι εικόνες ήταν πιο εύκολο να τις δω από το να διαβάζω την αγία γραφή του.

Να μπει άμα είναι κι ένας τοξο στη συζήτηση για να μας πάει κόντρα με το ποιος έχει μεγαλύτερη κωλοτρυπίδα........

Δημοσ.

Για ποιο λόγο...

Τι κατά τι γνώμη σου συνέβαλε στο να γίνουν αυτοί καλοί παίχτες του NBA; μπορείς να το ποσοτικοποιήσεις; ο θεός απλά τους φίλησε στο μέτωπο; είχαν 12 δάχτυλα και όχι 10; τα ξένα συμφέροντα και οι εβραίοι; έχουν άλλο DNA; ΤΙ;

Αυτό που λες εσύ δεν έχει επίπεδο γιατι βασίζεται στην δεισιδαιμονία

Ο μόνος τρόπος να έχεις δίκαιο είναι να βρεις έναν απτό ή ποσοτικό λόγο που τους κάνει να  διαφέρουν αυτοί από τους υπόλοιπους κοντούς(ή απο τους υπόλοιπους ανθρώπους)...

Ό,τι άλλο γενικό και αυθαίρετο (πχ θεά τύχη,τάλαντο,μοίρα,κιζμέτ,θεός της μπάλας, ιχώρ, χάρισμα) κτλ είναι δεισιδαιμονία  τέλος.

1. Υποθέτω ότι ήταν σε εποχές που το μπάσκετ ήταν 5 επίπεδα κάτω (αν προσέξεις αυτοί που πόσταρες είναι από το 1920 μέχρι το 70)

Ναι αλλά κάνεις μονομερείς υποθέσεις...

Μόνο το επίπεδο των ψηλών ήταν κάτω και των κοντών ήταν πάνω οπότε βρεθήκανε στην μέση; Αν ηταν το επίπεδο κατώτερο του σημερινού αυτό ισχύει για όλους και όχι για τους ψηλούς μόνο...

Τέλος όχι δεν ισχύει καν ο Muggsy Bogues έπαιξε στο Τορόντο (δυνατή ομάδα) έως το 2002

Ο Earl Boykins έως το 2012

Ο Greg Grant έως το 1996

Και οι άλλοι σε δυνατές ομάδες απλά δεν θυμάμαι τώρα με σιγουριά

2. Είχαν δεξιότητες εκτός του ύψους που ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο συγκρινόμενες με τις ίδιες δεξιότητες των συμπαιχτών τους που διέθεταν ύψος. 

Ε τι λέμε τις δεξιότητες πως τις αποκτάς; με μέθοδο και προπόνηση.. η πιστεύεις ότι έρχεται ενας άγγελος απο τον ουρανό και σου δίνει ένα χάρισμα;

Δημοσ.

Ε τι λέμε τις δεξιότητες πως τις αποκτάς; με μέθοδο και προπόνηση.. η πιστεύεις ότι έρχεται ενας άγγελος απο τον ουρανό και σου δίνει ένα χάρισμα;

Φίλε βαριέμαι να σου εξηγήσω άλλο sorry. Νομίζω ότι τα είπα πολύ ξεκάθαρα δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδεύεσαι. 

Δημοσ.

No, αν υποθέσουμε ότι αυτό που λες ισχύει σημαίνει ότι οποιοσδήποτε με 1.60 ύψος προσπαθεί με επιμονή χωρίς να τα παρατήσει, θα παίξει επαγγελματικό μπάσκετ. Ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει και είναι argument επιπέδου που δεν αξίζει να συζητηθεί.  

Εδώ είναι λίγο το πάτημα που προσωπικά έχω ένστανση (δεν ξέρω τι λεει ο Proper. Είπαμε δεν τον διαβάζω αν δεν γράφει 150 λέξεις :P )

Το IQ* ενδεχομένως δεν είναι σαν το ύψος που μόλις φτάσεις τα 1.60 ύψος πάει και τελείωσε

Οπότε εδώ πέφτουν τα εξής ερωτήματα:

1) πόσο μπορεί κάποιος να αυξήσει το IQ του (και να μείνει σε υψηλοτερο επίπεδο); Με empirical evidence ποια είναι τα ας πούμε βιολογικά όρια;

2) Πόσο IQ είναι στην πράξη απαραίτητο; (δηλαδή έχει για κάποιον προσωπικά νόημα το 120 να το κάνει - αν μπορεί - 160; Δέχομαι ότι αυτό έχει να κάνει με τις επιλογές του καθενός)

*

Δεν ξέρω μέχρι πόσο αυξάνεται και υπό ποιες συνθήκες. Αυτό που είπα πριν είναι ότι δεν έχω δει επαρκείς αποδείξεις ότι ΔΕΝ αυξάνεται με προσπάθεια. Αυτό διαφέρει με την αναλογία του ύψους. Σε αυτή τη λεπτομέρεια βρίσκεται η διαφωνία (μικρή γιατί όπως είπα higher is better overall) μου.

Δημοσ.

Νομίζω ότι έχει γεμίσει το μυαλό γνώσεις και σου ξεφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια: ο Κάπα ήταν κι αυτός Κουβανός, οπότε ό,τι ισχύει για το "χαμηλό επίπεδο" του πρωταθλητή Κούβας ισχύει αντίστοιχα και για τον Κάπα οπότε δεν αντικρούς το point μου. Αν μιλούσαμε για ένα 13χρονο Αμερικανό που κερδίζει τον πρωταθλητή Κούβας, τότε θα είχε νόημα αυτό που λες.

Ο Καπαμπλάνκα... Απο πότε η κούβα (με εξαίρεση τον ίδιο) ήταν δυνατή σκακιστικά χώρα... το να νικήσει τον πρωταθλητή της ειναι σαν να λες ότι κάποιος νίκησε τον χρυσό πρωταθλητή του Αφγανιστάν στο τρέξιμο.... σίγουρα θα ειναι γρηγορότερος απο εμένα... αλλά ούτε καν στους υποψήφιους για τα προημιτελικά στους ολυμπιακούς δεν μπαίνει και ούτε καν είναι στους τοπ 100 (και αν ειναι τότε απλά άλλαξε την χώρα "Αφγανιστάν" με μια χώρα που πληρεί τις προϋποθέσεις του παραδείγματος)

Βασικα εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν έχεις ιδέα από σκακιστική ιστορία πέραν των επιφανειακών. Όταν ο Fischer κέρδισε το πρωτάθλημα, δεύτερος (με 1 βαθμό διαφορά) ήταν ο Reshevsky. Ξέρεις τι θα πει Reshevsky, αναρωτιέμαι; Ας πούμε για παράδειγμα ότι ήδη ο Reshevsky είχε κερδίσει το πρωτάθλημα 7 φορές;

Ναι ξέρω ήταν ο καλύτερος ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ παίχτης..... στις ολυμπιάδες έχει πάρει και ενα αργυρό μετάλιο μια φορά στις ~10 που συμμετείχε...

Δεν λέω ότι ήταν ένας τιποτας

Αυτό που είπα ειναι πρώτον:

και τέλος όταν ξεκινάς σκάκι απο τα 4 -6 στα 15-16+ (πέρα ότι είσαι έφηβος και όχι παιδί) έχεις πιά 9-12+ χρόνια εμπειρίας στον χώρο....

Και άρα ο Φίσερ δεν ήταν ένα φρεσκαρούδι που του εξήγησαν τους κανόνες και νίκησε στα καπάκια τον πρωταθλητή της Αμερικής (που αν και αρκετά δυνατός παίχτης δεν ήταν απο τους καλύτερους της εποχής του)

Δεύτερον στον συγκεκριμένο διαγωνισμό ο Reshevsky  μοιράστηκε την 4η θέση (δεν ήταν κάν ούτε ο 2ος καλύτερος) με κάποιον άλλον

Το θέμα ειναι οτι οκ δεν έκανε κάτι αδύνατον και θαύμα έκανε κάτι που δεδομένου της δουλειάς που έριξε δεν ηταν απίθανο αξιέπαινο... θα ήταν λίγο περίεργο αν ΔΕΝ τα πήγαινε καλά...

Αξιέπαινη ήταν η προετοιμασία του Φίσερ και το πάθος του όχι το αποτέλεσμα ενός μικρής σημασία πρωταθλήματος καπου κάποτε...

Ήταν ανύπαρκτο και δεν ξέρεις τι λες, sorry. Steinitz, σου λέει τίποτα το όνομα;

Το θέμα ειναι οτι το "εγώ" κάποιων ανθρώπων με ξεπερνά...

Εσύ δεν ξέρεις τι λες... το ότι οι σημερινοί GM είναι κατα πολύ ανώτεροι των παικτών εκείνης της εποχής ήταν αδιαμφισβήτητο (εξάλλου το έγραψα και σε προγενέστερο ποστ)

Το "ανύπαρκτο" δεν ξέρω όμως αν αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει... θα μπορούσες εσύ δηλαδή (αλλα και όλοι οι σημερινοί 1600-1800άρηδες) να ξεφτιλίζουν τους καλύτερους της εποχής εκείνης σε όλα τα παιχνίδια;

Γιατί αυτό θα σήμαινε ειναι ανύπαρκτο... εγώ πιστεύω πως (ναι μεν μπορεί στο σύνολο των παρτίδων να κέρδιζαν) θα αποτελούσαν πρόκληση για τους περισσότερους 1900 -2100 έλο της εποχής μας και κάποιοι ίσως είχαν και περισσότερες ισοπαλίες παρά νίκες.

Δημοσ.

Εδώ είναι λίγο το πάτημα που προσωπικά έχω ένστανση (δεν ξέρω τι λεει ο Proper. Είπαμε δεν τον διαβάζω αν δεν γράφει 150 λέξεις :P )

Το IQ* ενδεχομένως δεν είναι σαν το ύψος που μόλις φτάσεις τα 1.60 ύψος πάει και τελείωσε

Οπότε εδώ πέφτουν τα εξής ερωτήματα:

1) πόσο μπορεί κάποιος να αυξήσει το IQ του (και να μείνει σε υψηλοτερο επίπεδο); Με empirical evidence ποια είναι τα ας πούμε βιολογικά όρια;

2) Πόσο IQ είναι στην πράξη απαραίτητο; (δηλαδή έχει για κάποιον προσωπικά νόημα το 120 να το κάνει - αν μπορεί - 160; Δέχομαι ότι αυτό έχει να κάνει με τις επιλογές του καθενός)

*

Δεν ξέρω μέχρι πόσο αυξάνεται και υπό ποιες συνθήκες. Αυτό που είπα πριν είναι ότι δεν έχω δει επαρκείς αποδείξεις ότι ΔΕΝ αυξάνεται με προσπάθεια. Αυτό διαφέρει με την αναλογία του ύψους. Σε αυτή τη λεπτομέρεια βρίσκεται η διαφωνία (μικρή γιατί όπως είπα higher is better overall) μου.

Η άποψη μου πάνω σε αυτό (δεν είμαι ειδικός φυσικά), το πραγματικό IQ, δηλαδή οι "μανίσιες" ικανότητες ενός ανθρώπου δεν αλλάζουν μετά το βιολογικό peak, όπως και το ύψος πχ.

Είναι αποδεδειγμένο, από ότι θυμάμαι όμως, ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου προσαρμόζονται και εκπαιδεύονται όσο κάνουμε practice δραστηριότητες αλλά δεν γνωρίζω με ποιο όριο.

It's safe to say όμως ότι κάποιος με IQ 90 δεν μπορεί να εκπαιδευτεί μέχρι το 190 γιατί βιολογικά, δεν είναι εκεί. Υποθέτω ότι κάποιος που έχει 100 μπορεί με practice να εκπαιδευτεί στο να αποδώσει καλύτερα (πχ 110) στο IQ τεστ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζουν οι βιολογικές του cognitive ικανότητες, που είναι αυτό που προσπαθεί να μετρήσει το τεστ (λίγο μπερδεμένο αυτό που λέω, δώστε μια ευκαιρία). Η καλύτερη επίδοση είναι λόγω εκπαίδευσης στην συγκεκριμένη μέτρηση, δεν γίνεται όμως εξυπνότερος επειδή εξασκείται στο IQ τεστ. Το ύψος μετριέται πολύ πιο εύκολα καθώς δεν υπάρχει η πολυπλοκότητα που υπάρχει στο cognitive ability. 

Π.Χ, ένας Pentium στα 2gz θα πάει με o/c στα 2.6 ξέρω γω αλλά θα βρει ταβάνι. Ένας 3gz θα βρει ταβάνι στα 3.8 κτλ. Αυτό δεν αλλάζει ότι ο ένας pentium είναι rated για 2gz και ο άλλος για 3gz. Δεν έγιναν καλύτεροι επεξεργαστές λόγω overclock. 

Το ύψος είναι πιο finite και ίσως δεν είναι τέλεια direct αναλογία με το IQ γιατί δεν έχει καθόλου slack αλλά είναι αρκετά οκ για να υποστηρίξει το αρχικό point, αν υποθέσουμε ότι το βιολογικό "μανίσιο" IQ δεν αλλάζει η αλλάζει λίγο.

Δημοσ.

Τι απάντησε αφού διαφορετικά πράγματα λέτε....

Και ο Αλεξ και εγώ λέμε ότι αποτελεί δείκτη potential που έχει κάποιος.

Ο αμπλαούμπλας λέει ότι δεν παίζει καμία σημασία, αλλά παίζει αν είναι κάτω από κάποιο όριο, αλλά δεν παίζει γιατί και κάτω από κάποιο όριο καταφέρνουν πραγματα, αλλα εκ των πραγμάτων αυτά τα πράγματα είναι καλύτερα από αυτά που κάνω εγώ, αλλά αν είναι εβραίος o άλλος κι έχει 12 δάχτυλα, δεν είναι πρωταθλητής σκακιού, σε αντίθεση με τους GM του 1800 που μπορούν να παίξουν τον Φισερ και τον Νευτωνα.

@

proper είσαι πιο χαζός κι από τα λάχανα τελικά κι αυταπόδεικτο δείγμα αυτού που λέω. Το capacity σου είναι δεδομένο. Περιμένω πάλι, είτε να εξαφανιστείς από το forum μόλις αρχιζω να ξεθάβω επικά πράγματα που έχεις γράψει στο παρελθόν, είτε να ξανξαναξανααλλάξεις username.

Η άποψη μου πάνω σε αυτό (δεν είμαι ειδικός φυσικά), το πραγματικό IQ, δηλαδή οι "μανίσιες" ικανότητες ενός ανθρώπου δεν αλλάζουν μετά το βιολογικό peak, όπως και το ύψος πχ.

Είναι αποδεδειγμένο, από ότι θυμάμαι όμως, ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου προσαρμόζονται και εκπαιδεύονται όσο κάνουμε practice δραστηριότητες αλλά δεν γνωρίζω με ποιο όριο.

It's safe to say όμως ότι κάποιος με IQ 90 δεν μπορεί να εκπαιδευτεί μέχρι το 190 γιατί βιολογικά, δεν είναι εκεί.

ναι. ναι. ναι. Ναι. Ναι. Ναι. ΝΑΙ.

• Like 2
Δημοσ.

It's safe to say όμως ότι κάποιος με IQ 90 δεν μπορεί να εκπαιδευτεί μέχρι το 190 γιατί βιολογικά, δεν είναι εκεί.

It is?

Σε συνηθισμένες περιπτώσεις, θα συμφωνήσω. Όμως, strictly speaking, δεν ισχύει παντού και πάντα.

Υπάρχει αυτό που λένε types of intelligence. Π.χ., ένας έξυπνος δυτικός άνθρωπος, μεγαλωμένος σε μεγάλη δυτική μητρόπολη, πόσο καιρό θα άντεχε μέσα στον Αμαζόνιο; Αυτό σε αντιδιαστολή με έναν native κάτοικο του Αμαζονίου, που φυσικά δεν έχει εκπαιδευτεί όπως εμείς οι δυτικοί ορίζουμε καλά.

Extreme περίπτωση; Ναι. Συμφωνώ. Σπάει όμως το παράδειγμα;

Εάν τα ξέρω καλά, τα test που αναφέρουμε εδώ μετράνε ένα συγκεκριμένο τύπο νοημοσύνης. Κάτω από average συνθήκες, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα όταν συγκρίνουμε apples με apples. Όμως, θαρρώ πως μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Οπότε, η όποια γενίκευση θα πρέπει να αφορά μόνο αυτά τα πλαίσια.

Υ.Γ. Καμία σχέση με ό,τι γράφει ο Uncle Bens ή Mr Proper. Απλά αναδεικνύω ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε τόσο γενικά συμπεράσματα ή μπορούμε εάν τα περιορίσουμε κάτω από συγκεκριμένα πλαίσια... τα οποία όμως ισχύουν για το μεγαλύτερο ποσοστό του δυτικού κόσμου.

• Like 1
Δημοσ.

παιδιά αν γίνεται μη γράφετε σεντόνια όμως ναι;

είμαστε κι εμείς που αποσπάται η προσοχή μας γρήγορα και διαβάζουμε μόνο του defacer γιατί πετάει χαριτωμενιές ενδιάμεσα.

'στω.

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχει αυτό που λένε types of intelligence. Π.χ., ένας έξυπνος δυτικός άνθρωπος, μεγαλωμένος σε μεγάλη δυτική μητρόπολη, πόσο καιρό θα άντεχε μέσα στον Αμαζόνιο; Αυτό σε αντιδιαστολή με έναν native κάτοικο του Αμαζονίου, που φυσικά δεν έχει εκπαιδευτεί όπως εμείς οι δυτικοί ορίζουμε καλά.

οκ - γιατί όμως αυτού του είδους η εκπαίδευση έχει σχέση με το IQ?

Νομίζω ότι και εγώ και άλλοι στα ποστ μας υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά είδη intelligence και το iq είναι ένα από αυτά. Για τον ίδιο λόγο κάποιος με υψηλό IQ δεν είναι απαραίτητα καλός αθλητής κτλ..

Όποιος είναι μεγαλωμένος στον Αμαζόνιο επίσης έχει προσαρμοστεί βιολογικά το σώμα του μετά από χιλιάδες χρόνια να ζει σε εκείνο το περιβάλλον, κάτι που δεν ισχύει για τον λευκό (και δεν έχει και σχέση με το IQ). 

Δημοσ.

Δεκτό... αλλά υπάρχει και το pattern recognition που κάνει ο τύπος στον Αμαζόνιο. Διαφορετική εστίαση, διαφορετικά οφέλη κτλ.

Όπως επίσης, παιδιά που δεν έχουν λάβει εκπαίδευση (π.χ. Αφρική)... αλλά εάν έχουν καλό πρώτο υλικό; Εάν τα εκπαιδεύσεις; Βέβαια, όλα αυτά είναι εντελώς extreme παραδείγματα... σε average καταστάσεις συμφωνώ ότι "είναι safe".

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...