JohnTehGreek Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Το πιο πιθανό είναι ότι με αυτό θα ασχοληθώ. Απλά αυτή η απορία με προβληματίζει αρκετά. Μεχρι λίγα χρόνια πριν το να σπουδάσεις πληροφορική ήταν η καλύτερη επιλογή, τρελά λεφτά, άμεση επαγγελματική αποκατάσταση κτλ. Τώρα όμως; Εν έτη 2016 η πιτσιρικαρια (και εγώ μέσα) λόγο του ασχολείται όλη μέρα με τον υπολογιστή αποφασίζει να ασχοληθεί και επαγγελματικά με το χομπι. Το αποτελεσμα είναι να έχει γεμίσει αυτήν την στιγμή ο κόσμος με Προγραμματιστές (κυρίως αυτό) και γενικά όλες τις ειδικότητες σχετικά με Η/Υ. Και στα επόμενα χρόνια κατα πασα πιθανοτητα θα βγουν άλλοι τόσοι απο σχολες. Τι θα γίνει σε λίγα χρόνια; θα υπάρξουν δουλειές για τους μελλοντικούς προγραμματιστές, Δίκτυα κτλ.; Όπως είπα, εγώ θα ασχοληθώ με αυτό μιας και φέτος τελειώνω και σε αυτό έχω καταλήξει μιας και μου αρέσει αρκετα. Παρόλα αυτά το θέμα αυτό είναι καθαρα και μονο για να ακούσω και την άποψη σας επι του θέματος.
livefreeordie Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Η πληροφορικη ειναι και θα ειναι το μελλον. Ακομη κι αν υπαρχει μεγαλος ανταγωνισμος , αν εισαι πραγματικα καλος σε αυτο που κανεις δεν εχεις να ανησυχεις για την αποκατασταση. Πολλοι ασχολουνται αλλα σημασια εχει ποιοι μπορουν να κανουν την ποιοτικοτερη δουλεια. 3
taazz Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 εγώ σήμερα θα κοίταζα για γενετική με ένα master στον προγραμματισμό μετά. Οι θέσεις είναι λιγότερες αλλά η αγορά μεγαλώνει συνεχώς και θα φτάσει στα επίπεδα της πληροφορικής σε καμιά δεκαετία (μην το δέσεις κόμπο).
YourTrueLegend Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Oτιδηποτε ειναι ικανο να σου αποφερει ψωμι εσενα και της οικογενειας σου νομιμα και αξιοπρεπως, αξιζει. Απο κει και περα το αν αξιζει πολυ ή λιγο ή πιο λιγο ή πιο πολυ απανταται απο πολλα αντικειμενικα και υποκειμενικα κριτηρια.
sphinxgr Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Πολλοί ασχολούνται με την πληροφορική, λίγοι την αγαπούν πραγματικά και έχουν και τις κατάλληλες φυσικές δυνατότητες, ακόμα λιγότεροι διαθέτουν άπειρο χρόνο απο τον ελευθερο χρόνο τους γιατί την αγαπάνε, ακόμα λιγότεροι απο αυτούς θα βρουν εργασία ώστε να αναπτυξουν ακόμα περισσότερο γνώσεις και εμπειρία Ε, μόνο οι τελευταίοι θα πάνε μπροστά. Πόσοι είναι αυτοί? ϊσως το 10% απο αυτούς που ξεκίνησαν.
epp Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Ρε φιλε πλακα κανεις? Το Computer science & Software background καλυπτει απο τραπεζες και investment banking μεχρι SW Engineering στη βιομηχανια. Τα παντα εδω και ποσα χρονια εχουν SW μεσα , απτον trading algorith και το risk modeling της τραπεζας , μεχρι τα αυτοκινητα , τρενα , μοναδες παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας , biomedical devices , δικτυα οτι θες Το θεμα δεν ειναι ποσοι εχουν background στην πληροφορικη γενικα και αοριστα (και να γραφουν 10 σειρες java) , αλλα ποσοι απο αυτους εχουν σοβαρες γνωσεις και ξερουν τι τους γινεται 1
Constant1ne Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δεν υπάρχει κάποιος άλλος κλάδος αυτή τη στιγμή με μεγαλύτερη ζήτηση, ακόμα και στην Ελλάδα. Το ότι ασχολούνται πολλοί δε σημαίνει ότι όλοι έχουν ή θα αποκτήσουν τα skills που χρειάζονται για να γίνουν καλοί στον τομέα τους. Δε νομίζω πως γνωρίζω κάποιον που προσπάθησε και ασχολήθηκε σοβαρά και δεν αποκαταστήθηκε επαγγελματικά, αν όχι στην Ελλάδα έστω όχι δύσκολα στο εξωτερικό. Από κει και πέρα μην ασχόληθεις μόνο επειδή έχει ζήτηση. Αν δεν κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει δύσκολα θα πετύχεις κάτι.
groot Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Με ό,τι και εάν ασχοληθείς, άπαξ και θέλεις να το μάθεις, επενδύσεις χρόνο σε αυτό και αφιερωθείς θα βρεις δουλειά. Κατά την γνώμη μου, η πληροφορική αυτή την στιγμή έχει τα σημάδια που φανήκανε και στη μουσική με την έλευση του home studio. Εύκολη στη χρήση τεχνολογία που δίνει πρόσβαση στον καθένα. Αποτέλεσμα είναι ο καθένας να λέει ότι ασχολείται με το αντικείμενο ενώ δεν έχει ιδέα που του πάνε τα τέσσερα. Μην πας μακριά... δες στην ενότητα web εδώ στο insomnia. Threads του στυλ: "Web developer χωρίς πτυχίο" και 2 threads μακριά τρελά λάθη σε σελίδες (π.χ. το query της βάσης μέσα στον κώδικα html να είναι προσβάσιμο από όλους) που οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα. Όταν με το καλό πας σε σχολή, θα δεις και εκεί διαμάντια. Ανθρώπους που σπουδάζουν κάτι που το διαλέξανε και μοχθήσανε για να μπούνε στη σχολή (a.k.a. πανελλήνιες εξετάσεις) να επιδεικνύουν τεράστια αδιαφορία για το αντικείμενο. Τελειώνουν την σχολή, δεν ξέρουν τα βασικά και μετά παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν δουλειά. Ή, ανθρώπους εκτός σχολής (που δεν κατάφεραν να σπουδάσουν) να λένε "εγώ θα τα μάθω μόνος μου", να μην ξέρουν τίποτα και να παραπονιούνται ότι δεν έχουν δουλειά. Η πληροφορική έχει το καλό (για άλλους κακό) ότι είτε ξέρεις είτε δεν ξέρεις. Δεν υπάρχει το "το ξέρω λίγο". Είτε κάτι δουλεύει, είτε όχι. Έτσι, σαφώς και κάποιος με ταλέντο μπορεί να κάνει καριέρα, και πετυχημένη, στον τομέα αυτόν χωρίς καν να έχει περάσει την πόρτα του κυλικείου μιας σχολής. Αλλά δεν είναι ο κανόνας. Επίσης, εάν θέλεις να ασχοληθείς με την πληροφορική επειδή έχει δουλειά, τότε κάνεις λάθος επιλογές. Δεν θα βρεις δουλειά ή (στην καλύτερη) δεν θα σου αρέσει αυτή που θα βρεις. Εάν σου αρέσει όντως, τότε μην σε νοιάζει εάν έχει δουλειά. Θα βρεις δουλειά επειδή θα είσαι καλός γιατί θα σου αρέσει. Το σημαντικό είναι να μην χάσεις τον καιρό σου όσο σπουδάζεις και καταλήξεις ένας ακόμα άσχετος πτυχιούχος.
YourTrueLegend Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Με ό,τι και εάν ασχοληθείς, άπαξ και θέλεις να το μάθεις, επενδύσεις χρόνο σε αυτό και αφιερωθείς θα βρεις δουλειά.Nα ρωτησουμε τους αποφοιτους πχ, αρχαιολογιας (και δεκαδων ακομα σχολων) να μας πουν κατα ποσο ισχυει η παραπανω προταση;
groot Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Nα ρωτησουμε τους αποφοιτους πχ, αρχαιολογιας (και δεκαδων ακομα σχολων) να μας πουν κατα ποσο ισχυει η παραπανω προταση; τι δεν κατάλαβες από το: Όταν με το καλό πας σε σχολή, θα δεις και εκεί διαμάντια. Ανθρώπους που σπουδάζουν κάτι που το διαλέξανε και μοχθήσανε για να μπούνε στη σχολή (a.k.a. πανελλήνιες εξετάσεις) να επιδεικνύουν τεράστια αδιαφορία για το αντικείμενο. Τελειώνουν την σχολή, δεν ξέρουν τα βασικά και μετά παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν δουλειά. ή απλά επέλεξες να απαντήσεις τμηματικά, με άσχετο και αρκετά biased παράδειγμα (όχι ότι υπάρχει θέμα, μιας και εκεί τα ίδια ισχύουν μέσες άκρες), γιατί θέλεις απλά να κάνεις αντιπαράθεση; Χωρίς ουσία κιόλας...
YourTrueLegend Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Μια χαρα ειδα τι εγραψες. Αναπαραγεις τον αστικο μυθο που λενε οι γιαγιαδες αντε και τιποτα αφελεις γονεις φοιτητων οτι "αμα αγαπας αυτο που σπουδαζεις/κανεις κλπ θα βρεις δουλεια". Και σου απαντησα να ρωτησεις εναν αποφοιτο, πχ αρχαιολογιας πορωμενο με το αντικειμενο του και ακρως επιμελη που διαβαζει κι ενημερωνεται με παθος, περα απο τα δεδομενα της σχολης. Θες μηπως να σου φερω κι αλλα παραδειγματα σχολων παραγωγης ανεργων γιατι πολυ απλα οι κλαδοι τους ειναι απο σχεδον κλειστοι εως κλειστοι οσον αφορα τις προσληψεις;
Tigran Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Ο προγραμματισμός -αν δεν απατωμαι- είναι από τους ελάχιστους κλάδους αυτή τη στιγμή που η ζήτηση εργαζομένων ξεπερνά την προσφορά. Συμφωνω πάντως με τον προλαλησαντα, ότι υπάρχουν κλάδοι οπου τα περιθώρια όχι απλά ανεληξης, αλλά ακόμα και εύρεσης εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ο Groot έχει δίκαιο πάντως όταν λέει ότι την πληροφορική πρέπει να την αγαπας. Και επειδή είναι και μία ολόκληρη κατηγορία η πληροφορική, πρέπει να αγαπάς συγκεκριμένα τον τομέα τον οποίο επελεξες, όχι γενικά τους υπολογιστές.
Postmort3m Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Το πιο πιθανό είναι ότι με αυτό θα ασχοληθώ. Απλά αυτή η απορία με προβληματίζει αρκετά. Μεχρι λίγα χρόνια πριν το να σπουδάσεις πληροφορική ήταν η καλύτερη επιλογή, τρελά λεφτά, άμεση επαγγελματική αποκατάσταση κτλ. Τώρα όμως; Εν έτη 2016 η πιτσιρικαρια (και εγώ μέσα) λόγο του ασχολείται όλη μέρα με τον υπολογιστή αποφασίζει να ασχοληθεί και επαγγελματικά με το χομπι. Το αποτελεσμα είναι να έχει γεμίσει αυτήν την στιγμή ο κόσμος με Προγραμματιστές (κυρίως αυτό) και γενικά όλες τις ειδικότητες σχετικά με Η/Υ. Και στα επόμενα χρόνια κατα πασα πιθανοτητα θα βγουν άλλοι τόσοι απο σχολες. Τι θα γίνει σε λίγα χρόνια; θα υπάρξουν δουλειές για τους μελλοντικούς προγραμματιστές, Δίκτυα κτλ.; Όπως είπα, εγώ θα ασχοληθώ με αυτό μιας και φέτος τελειώνω και σε αυτό έχω καταλήξει μιας και μου αρέσει αρκετα. Παρόλα αυτά το θέμα αυτό είναι καθαρα και μονο για να ακούσω και την άποψη σας επι του θέματος. Εγώ θα σου έλεγα να ασχοληθείς μόνο αν σε ενδιαφέρει ως δουλειά και όχι απλά από θέμα χρημάτων-αποκατάστασης κλπ ξέρω οτι είναι σημαντικό αυτό αλλά πίστεψε με αν κάνεις κάτι που δεν σε ενδιαφέρει μόνο για τα λεφτά θα βαρεθείς γρήγορα και δεν θα είσαι καλός στην δουλειά σου. Η πληροφορική εξελίσσεται συνεχώς, τώρα πουλάει πολύ το cloud και η έρευνα έχει στραφεί πολύ (και) εκεί. Για επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα είναι λίγοι και καλοί και οι εταιρείες ζητάνε τρελά προσόντα, αν έχεις τα προσόντα πληρώνεσαι και ανάλογα αλλά γενικά στην Ελλάδα λόγω της κρίσης οι μισθοί είναι γελοίοι. (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κυρίως από εταιρείες που είναι πολυεθνικές). Δεν έχει σημασία πόσοι βγαίνουν από σχολές αλλά πόσο ενδιαφέρονται για το αντικείμενο και έχουν τα προσόντα να κάνουν αυτά που ζητούνται. Ένα πτυχίο μόνο του δεν λέει κάτι. Μετά μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό, να πάρεις πιστοποιήσεις (Cisco, Microsoft κλπ.) που να σε κάνουν να ξεχωρίσεις από το μπούγιο. Επίσης η πληροφορική έχει πολλά παρακλάδια. Δεν είναι μόνο οι προγραμματιστές (αν και αυτοί έχουν την πιο πολύ ζήτηση σε αγγελίες δουλειάς που βλέπω). Εξαρτάται και τι θέλεις να κάνεις. Θέλεις να γίνεις προγραμματιστής? System Administrator να ασχολείσε με Linux κλπ.? Σ' αρέσουν τα δίκτυα? Έχει πολύ ψωμί αυτός ο τομέας. Και κάτι τελευταίο με όποια δουλειά και να ασχοληθείς μετράει πολύ η εξειδίκευση. Οχι τα ξέρω όλα λίγο απ'όλα. Και συγκεκριμένα στον τομέα της πληροφορική αυτό μετράει πολύ.
alex_000 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Δημοσ. 7 Απριλίου 2016 Μεχρι λίγα χρόνια πριν το να σπουδάσεις πληροφορική ήταν η καλύτερη επιλογή, τρελά λεφτά, άμεση επαγγελματική αποκατάσταση κτλ. Και σήμερα έτσι είναι αρκεί να το νιώθεις. Αν βάλουμε και τον παράγοντα Eλλάδα μέσα όμως πρέπει να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες. Η χώρα έχει τα γενικότερα προβλήματα που έχει και δεν είναι ακριβώς silicon valley όσον αφορά τον τομέα..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα