Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

γειά σας,

ειμαι ανασφάλιστος και ξεκίνησα μια νέα δουλειά και πλέον θα έιμαι στο ΙΚΑ ασφαλισμένος.

δεν είχα ασφάλεια παλιότερα στο ΙΚΑ οποτε δεν ξέρω αν πρεπει να ακολουθήσω κάποια διαδικασία τωρα.

Τι χρειάζεται να κάνω προκειμένου να μπορω να ειμαι καλυμμένος ?

Δημοσ.

γειά σας,

ειμαι ανασφάλιστος και ξεκίνησα μια νέα δουλειά και πλέον θα έιμαι στο ΙΚΑ ασφαλισμένος.

δεν είχα ασφάλεια παλιότερα στο ΙΚΑ οποτε δεν ξέρω αν πρεπει να ακολουθήσω κάποια διαδικασία τωρα.

Εγώ την 1η φορά με έγραψε ο εργοδότης στο ΙΚΑ, αλλά ήταν το 2006, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Υποθέτω ότι έχεις ξεκινήσει νόμιμη δουλειά, με σύμβαση εργασίας, ένσημα κλπ, σωστά; Ο εργοδότης δεν σου ζήτησε να του δώσεις το ΑΜΑ; ΑΜΑ = Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου, στο δείνουν όταν γράφεται στο ΙΚΑ. Για να σιγουρευτείς καλύτερα να ρωτήσεις τον λογιστή της επιχείρησης ή όποιον είναι υπεύθυνος για τους μισθούς.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ την 1η φορά με έγραψε ο εργοδότης στο ΙΚΑ, αλλά ήταν το 2006, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Υποθέτω ότι έχεις ξεκινήσει νόμιμη δουλειά, με σύμβαση εργασίας, ένσημα κλπ, σωστά; Ο εργοδότης δεν σου ζήτησε να του δώσεις το ΑΜΑ; ΑΜΑ = Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου, στο δείνουν όταν γράφεται στο ΙΚΑ. Για να σιγουρευτείς καλύτερα να ρωτήσεις τον λογιστή της επιχείρησης ή όποιον είναι υπεύθυνος για τους μισθούς.

Αν δεν ειχες ποτε ΙΚΑ να πας να βγαλεις αριθμο μητρωου αλλα ασφαλιση θα εχεις μετα απο μερικους μηνες...

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/95294/asfalisi-kai-vivliario-ygeias-ika-me-50-ensima-kai-to-2016

σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

αριθμο μητρωου ΙΚΑ έχω, ειχα βγάλει παλαιότερα χωρίς ομως να έχω ασοληθεί για το βιβλιάριο επειδή ήμουν καλυμμένος ασφαλιστικά απο τους γονείς μου.

τωρα όμως ειμαι ανασφάλιστος και η επιχείρηση που είμαι με καλύπτει κανονικα οποτε δεν ξέρω αν χρειάζεται να κάνω κατι επιπλέον.

Δημοσ.

σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

αριθμο μητρωου ΙΚΑ έχω, ειχα βγάλει παλαιότερα χωρίς ομως να έχω ασοληθεί για το βιβλιάριο επειδή ήμουν καλυμμένος ασφαλιστικά απο τους γονείς μου.

τωρα όμως ειμαι ανασφάλιστος και η επιχείρηση που είμαι με καλύπτει κανονικα οποτε δεν ξέρω αν χρειάζεται να κάνω κατι επιπλέον.

Αφού έχεις αριθμό μητρώου ΙΚΑ τότε σημαίνει ότι είσαι γραμμένος. Αν γραφτείς στο ΙΚΑ τότε θα είσαι για πάντα γραμμένος, το ότι είσαι ανασφάλιστος μπορεί να σημαίνει απλώς ότι δεν έχεις αρκετά ένσημα. Ο εργοδότης δεν στο ζήτησε το ΑΜΑ;

Δημοσ.

Αφού έχεις αριθμό μητρώου ΙΚΑ τότε σημαίνει ότι είσαι γραμμένος. Αν γραφτείς στο ΙΚΑ τότε θα είσαι για πάντα γραμμένος, το ότι είσαι ανασφάλιστος μπορεί να σημαίνει απλώς ότι δεν έχεις αρκετά ένσημα. Ο εργοδότης δεν στο ζήτησε το ΑΜΑ;

Φυσικα και το ζηταει για την ΑΠΔ

Για να μπορεις να ασφαλιστεις είναι λιγο μπερδεμα ποσα ενσημα χρειαζεσαι γιατι πρεπει να περασει καποιος χρονος και νομιζω καποια στην αρχη δεν μετρανε .Υπολογισε ένα τριμηνο και παρακαλα να μην χρειαστείς κατι μεχρι να βγαλεις βιβλιαριο υγειας.

• Like 1
Δημοσ.

Φυσικα και το ζηταει για την ΑΠΔ

Για να μπορεις να ασφαλιστεις είναι λιγο μπερδεμα ποσα ενσημα χρειαζεσαι γιατι πρεπει να περασει καποιος χρονος και νομιζω καποια στην αρχη δεν μετρανε .Υπολογισε ένα τριμηνο και παρακαλα να μην χρειαστείς κατι μεχρι να βγαλεις βιβλιαριο υγειας.

Νομίζω πρέπει να έχεις 100+ ένσημα για να μπορέσεις η βγάλεις ή να ανανεώσεις το βιβλιάριο υγείας (πρέπει να δουλέψεις 4 μήνες αν σου κολλάει 25 ένσημα τον μήνα). Για τον χρόνο δεν είμαι σίγουρος, νομίζω πρέπει να περιμένεις ακόμη 2-3 μήνες από την στιγμή που θα μαζέψεις τα 100 ένσημα για να μπορέσεις να βγάλεις/ανανεώσεις το βιβλιάριο.

• Like 2
Δημοσ.

γειά σας,

Εσυ δεν χρειαζεται να κάνεις τίποτα. 

Για μια στιγμή ομως... είσαι σιγουρος οτι ξεκινησες νέα δουλειά με νόμιμη πρόσληψη? Προτού ξεκινήσεις κανονικα θα πρεπε να σου χαν πάρει ολα τα στοιχεια σου, να σου ζητήσουν ΑΜΑ ή να σου πουνε να πας να βγάλεις, να σου ζητησουν τραπεζικό λογαριασμό, παλιοτερα ενσημα αν υπάρχουν, και να υπογράψεις το χαρτι προσληψης με τον συμφωνημένο μισθό κλπ κλπ.

Οποτε... εισαι σίγουρος οτι ξεκινησες δουλειά ως κανονικός εργαζόμενος?

Δημοσ.

Νομίζω πρέπει να έχεις 100+ ένσημα για να μπορέσεις η βγάλεις ή να ανανεώσεις το βιβλιάριο υγείας (πρέπει να δουλέψεις 4 μήνες αν σου κολλάει 25 ένσημα τον μήνα). Για τον χρόνο δεν είμαι σίγουρος, νομίζω πρέπει να περιμένεις ακόμη 2-3 μήνες από την στιγμή που θα μαζέψεις τα 100 ένσημα για να μπορέσεις να βγάλεις/ανανεώσεις το βιβλιάριο.

Καπως ετσι είναι και για αυτό ενώ δουλευε ο γιος μου δεν τον ειχα κοψει από την δικη μου ασφαλεια με συμβουλη από το ασφαλιστικο μου ατυπη γιατι αν χρειαζοταν κατι θα ηταν ανασφάλιστος . Αν όμως κακως μεν αλλα εκανε χρηση της δικης μου αφαλειας θα πληρωνα με τιμες δημοσιου ότι ειχε χρειαστεί .

Όταν του εκανα διακοπη ειδαν ότι δουλευε από πιο πριν και εκανα υπευθυνη δηλωση ότι δεν ειχε κανει χρηση της ασφαλειας  μου .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...