lion2486 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Καλησπέρα, εδώ και κάμποσο καιρό ασχολούμε με κατασκευές ηλεκτρονικές και κυρίως με χρήση Arduino. Μία από αυτές είναι ένας "χρονοδιακόπτης" ποτίσματος. Με ένα κουμπί (προς το παρόν) ενεργοποιεί ένα ρελέ ο οποίος τροφοδοτεί μια ηλεκτρική βαλβίδα νερού και ξεκινάει το πότισμα. Έχω συνδέσει ανάστροφα στην βαλβίδα μια μεγάλη δίοδο ώστε σε περίπτωση που το πηνείο φέρει πίσω ρεύμα να γειωθεί. Το πρόβλημά μου είναι ότι πατώντας το κουμπί, η βαλβίδα ανοίψει και κατευθείαν κλείνει, ενώ όταν αποσυνδέσω τη βαλβίδα λειτουργεί κανονικά. Με πολλές προσπάθειες κάποιες φορές λειτουργεί κανονικά. Το Arduino δεν βλέπω να blinkάρει, οπότε θεωρώ ότι δεν κάνει επανεκίνηση για κάποιο λόγο. Έχετε καμια ιδέα γιατί γίνεται αυτό ή από που να ξεκινήσω το ψάξιμο; Ευχαριστώ.
nikos903 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Παίζει να ανεβάσεις σχήμα της κατασκευής (με ονόματα ρελέ και βαλβίδας) και το κομμάτι του κώδικα που ανοίγει / κλείνει την βαλβίδα; Δοκίμασε μετά την εντολή που ανοίγει την βαλβίδα να βάλεις μια χρονοκαθυστέρηση και δες αν αργεί μετά πιο πολύ να κλείσει σε πρώτη φάση. Πριν την λούπα while(1) βάλε να σου αναβοσβήνει κανένα λέντ (αν είναι on να το κλείνεις και αν είναι off να το ανάβεις), δεν ξέρω αν έχει το arduino έτοιμο όπως λες παραπάνω αλλά καλύτερα να έχεις ένα εσύ που ξέρεις ακριβώς πότε ανάβει και σβήνει. Έτσι αυτό όταν αλλάξει κατάσταση θα ξέρεις οτι χτύπησε ρεσέτ. Πυκνωτές στις τροφοδοσίες έχεις βάλει; Απο που τροφοδοτείς;
lion2486 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Το βασικό κύκλωμα είναι κάπως έτσι. Από το arduino απλά κάνω digitalWrite(HIGH) οπότε απλά αλλάζω τιμή στην έξοδο. Αν ανάβει ο ρελές έχω ένδειξη καθώς και στο arduino rgb led flashing Με το status. Edit: Τελικά επιβεβαίωσα ότι κάνει επανεκίνηση το Arduino. Τώρα 8/10 φορές μου άναβε την βαλβίδα. Μέτρησα την τάση την στιγμή που το ανοίγω αλλά δεν είδα κάτι περίεργο..
lion2486 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Πόσα βόλτ είναι η πηγή σου; 12V DC, επειδή είναι μικρό το φορτίο χωρίς τη βαλβίδα είναι στα ~15V.
nikos903 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Η τάση στο in2 με το που κάνει αυτό το παράξενο η βαλβίδα είναι 0 ε; Αν δώσεις 5 βόλτ στο in2 απο τροφοδοσία απευθείας (όχι απο πόρτα) μένει ανοιχτή σωστά; Edit: Βάλε μια αντίσταση δοκιμαστικά (μικρή, 1Κ και λιγότερο) ανάμεσα στο output του ελεγκτή και στην είσοδο του G3TC. Βάλε στην πόρτα D την έξοδο (δίνει παραπάνω ρεύμα αυτή) αλλά και πάλι τα 10mΑ που θέλει το άλλο υπάρχουν σε όλες τις πόρτες.
Fubar.gr Δημοσ. 28 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2016 12V DC, επειδή είναι μικρό το φορτίο χωρίς τη βαλβίδα είναι στα ~15V. Edit: Τελικά επιβεβαίωσα ότι κάνει επανεκίνηση το Arduino. Τώρα 8/10 φορές μου άναβε την βαλβίδα. Μέτρησα την τάση την στιγμή που το ανοίγω αλλά δεν είδα κάτι περίεργο.. Όλα δείχνουν οτι είναι πρόβλημα τροφοδοσίας. Η πηγή τάσης που έχεις είναι ανεπαρκής. Η βαλβίδα τραβάει μεγάλο ρεύμα κατα την εκκίνηση και αυτό ρίχνει (στιγμιαία τουλάχιστον) την τάση πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα το arduino να κάνει reset. Χρειάζεσαι μια πηγή τάσης που να δίνει παραπάνω ampere
lion2486 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουνίου 2016 Η τάση στο in2 με το που κάνει αυτό το παράξενο η βαλβίδα είναι 0 ε; Αν δώσεις 5 βόλτ στο in2 απο τροφοδοσία απευθείας (όχι απο πόρτα) μένει ανοιχτή σωστά; Edit: Βάλε μια αντίσταση δοκιμαστικά (μικρή, 1Κ και λιγότερο) ανάμεσα στο output του ελεγκτή και στην είσοδο του G3TC. Βάλε στην πόρτα D την έξοδο (δίνει παραπάνω ρεύμα αυτή) αλλά και πάλι τα 10mΑ που θέλει το άλλο υπάρχουν σε όλες τις πόρτες. Σε μια πρόχειρη δοκιμή μου φάνηκε να δουλεύη η λύση σου με την αντίσταση, αλλά αφού το κόλλησα στην πλακέτα πάλι την ίδια αντίδραση είχα. Όλα δείχνουν οτι είναι πρόβλημα τροφοδοσίας. Η πηγή τάσης που έχεις είναι ανεπαρκής. Η βαλβίδα τραβάει μεγάλο ρεύμα κατα την εκκίνηση και αυτό ρίχνει (στιγμιαία τουλάχιστον) την τάση πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα το arduino να κάνει reset. Χρειάζεσαι μια πηγή τάσης που να δίνει παραπάνω ampere Η πηγή μου αντέχει κανονικά την βαλβίδα, πολύ πιθανό η κατανάλωση κατα την εκκίνηση να είναι μεγάλη. Μπορώ να το επαληθεύσω κάπως αυτό ή απλά να δοκιμάσω μεγαλύτερη πηγή τροφοδοσίας; Θα μπορούσα άραγε να χρησιμοποιήσω κάποιον/ους πυκνωτές ώστε να εξισοροπείται κάπως η τάση;
Fubar.gr Δημοσ. 30 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2016 Δοκίμασε έναν 4700uF παράλληλα στην είσοδο της τροφοδοσίας του Arduino. Αν το πρόβλημα ελατώνεται/εξαφανίζεται, τότε είναι ξεκάθαρα πρόβλημα της τροφοδοσίας. Επίσης μια παρατήρηση για αυτό: Έχω συνδέσει ανάστροφα στην βαλβίδα μια μεγάλη δίοδο ώστε σε περίπτωση που το πηνείο φέρει πίσω ρεύμα να γειωθεί. Αυτό είναι κάτι που δέν κάνουν συνήθως, βέβαια μπορεί να προστατέψει τις επαφές του ρελέ απο arcing, ειδικά αν η βαλβίδα ανοίγει και κλείνει πολύ συχνά. Εκεί που πρέπει οπωσδήποτε να μπεί αναστροφα πολωμένη δίοδος είναι στο πηνίο του ρελέ, ωστε να προστατέψει το pin του Arduino. 1
lion2486 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουνίου 2016 Δοκίμασε έναν 4700uF παράλληλα στην είσοδο της τροφοδοσίας του Arduino. Αν το πρόβλημα ελατώνεται/εξαφανίζεται, τότε είναι ξεκάθαρα πρόβλημα της τροφοδοσίας. Επίσης μια παρατήρηση για αυτό: Αυτό είναι κάτι που δέν κάνουν συνήθως, βέβαια μπορεί να προστατέψει τις επαφές του ρελέ απο arcing, ειδικά αν η βαλβίδα ανοίγει και κλείνει πολύ συχνά. Εκεί που πρέπει οπωσδήποτε να μπεί αναστροφα πολωμένη δίοδος είναι στο πηνίο του ρελέ, ωστε να προστατέψει το pin του Arduino. Ο ρελές έχει στην είσοδο γιατί είναι relay module ολόκληρο. Η βαλβίδα μου είναι πηνείο, οπότε για αυτό έβαλα παράλληλα με την βαλβίδα την δίοδο. Θα δοκιμάσω με τον πυκνωτή και επανέρχομαι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα