xgol Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Τι άκουσες από αυτά που είπα που δε το έχεις ξαναακούσει? ΥΓ πάτα και κανένα "quote" Που διαφωνείς με αυτά που σου λέω?
DrLo Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Που διαφωνείς με αυτά που σου λέω? Δε καταλαβάινω ... εγραψα κάτι και από κάτω έγραψες "μαλιστα το ακούσαμε και αυτό" δες είπες κάτι που μπορεί να συμφωνήσει κάποιος ή όχι απλά δήλωσες κάτι μέσα σε αυτά που είπα "το άκουσες και αυτό" ... δηλαδή δε το είχες ξαναακούσει πριν από τη φορά αυτή ... απλά ρωτώ τι είναι αυτό.
doctorkostis Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Το νομικο πλαισιο στο εξωτερικο οσον αφορα το assisted death ειναι αρκετα αυστηρο στις χωρες που εφαρμοζεται. Πχ, στο Ορεγκον που ειναι η πρωτη πολιτεια στην οποια περασε σαν νομος, σε ενηλικο ασθενη επιβεβαιωνεται η τελικου σταδιου διαγνωση (συνηθως προκειται για καρκινο) απο 2 ανεξαρτητους γιατρους που αναφερουν οτι η νοσος ειναι τελικη και θα καταληξει στο θανατο στους επομενους εξι μηνες. Το ατομο εξεταζεται απο ψυχιατρους για να βεβαιωθει οτι α) εχει την νοητικη δυνατοτητα να παρει μια τετοια αποφαση β) δεν πασχει απο καταθλιψη και θελει να αυτοκτονησει. Μετα ο υπευθυνος γιατρος εχει το δικαιωμα να συνταγογραφησει θανατηφορο δοση βαρβιτουρικων τα οποια ο ασθενης λαμβανει μονος του. (Ειναι σημαντικο αυτο που αναφερω για την καταθλιψη, γιατι ειναι μια νοσος που εχει θεραπεια. Αρα ο καταθλιπτικος δεν εχει δικαιωμα στον υποβοηθουμενο θανατο.) Η συζητηση ειναι φιλοσοφικη - βιοηθικη. Προσωπικα, δεν μπορω να καταλαβω την αρνηση καποιων στον υποβοηθουμενο θανατο, σε περιπτωσεις που ο ασθενης με τελικου σταδιου νοσο υποφερει απο ασυλληπτο πονο, χωρις καμια αξιοπρεπεια και βασανιζεται κυριολεκτικα καθε λεπτο μπροστα στα ματια της οικογενειας του. Πως ειναι ηθικο να αρνουμαστε σε αυτο τον ανθρωπο τη δυνατοτητα να "φυγει" απο αυτο το μαρτυριο με γαληνιο τροπο; 10
DrLo Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Προφανώς. Δεν είναι ψηφοφορία η ιατρική διάγνωση. Π.χ. ένας νοητικά καθυστερημένος, ένας που πάσχει απο κατάθλιψη, και άλλοι, δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν μόνοι τους για το δικαίωμα το να τερματίσουν τη ζωή τους (αν γίνει νόμιμο, δηλαδή). Πάντα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας (αν και πιστεύω πως δεν είναι εφικτό). Αν με ρωτάς σε τι διαφωνώ με αυτό, θα σου πω. Διαφωνώ στο ότι η "δικλείδα" αυτή μπορεί να είναι η γνώμη έστω και επιστημονική άποψη/διάγνωση κάποιου. Μπορώ να δεχθώ (αν απαντάμε ΝΑΙ-ΝΑΙ στα 2 ερωτήματα που είπα) ότι πχ σαν δικλείδα του ενδεχομένου κάποιας "επιπολαιότητας" (πχ σε μια ερωτική απογοήτευση) μπορεί να είναι ότι κάποιος θα πρέπει πχ να ζητήσει Χ φορές με διαστημα μεταξύ τους να του γίνει ευθανασία. Το στοιχείο που με "ενοχλεί" αν θες είναι ότι μπορεί να έχει κάποιος "λόγο" στη ζωή και στο θάνατο κάποιου άλλου (αν δεχθούμε ότι αυτά είναι δικαίωματά του). Προσωπικά δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά αν δεχθούμε ότι όντως είναι έτσι γιατί να μη μπορεί κάποιος να θέλει να του γίνει ευθανασία απλά γιατί δε θέλει να ζει, "από άποψη" αν θες .... υπάρχουν κάτι "τρελλάρες" που το έχουν κάνει "ιδεολογία" ότι η μονη σωτηρία για την διάσωσης της γης είναι η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους και προτρέπουν σε μη αναπαραγωγή ή και αυτοκτονία ... "γούστο τους καπέλο τους" ... γιατί πρέπει να έχει κάποιο "ιατρικό πρόβλημα" ? αν δεχθούμε ότι κάποιος έχει λόγω στη ζωή ή μη-ζωη κάοιου πέρα από αυτόν πάει να πει θεωρώ ότι δέχώμαστε ότι αυτή δε του ανήκει 100% ... και άρα θα πρέπει να έχει αντίστοιχα λόγο κάποιος και στη ζωή σου έτσι κι αλλιώς. και το λέω αυτό χωρίς να λέω ότι όντως είμαι 100% ότι μπορώ να απαντήσω με σιγουριά ΝΑΙ στα ερωτήματα που είπα. απλά λέω ότι το θέμα αυτό δε μπορεί να αφορά άλλον πέρα από το άτομο. 1
xgol Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δε καταλαβάινω ... εγραψα κάτι και από κάτω έγραψες "μαλιστα το ακούσαμε και αυτό" δες είπες κάτι που μπορεί να συμφωνήσει κάποιος ή όχι απλά δήλωσες κάτι μέσα σε αυτά που είπα "το άκουσες και αυτό" ... δηλαδή δε το είχες ξαναακούσει πριν από τη φορά αυτή ... απλά ρωτώ τι είναι αυτό. Οτι ακομα και στο ακραιο ενδεχόμενο που επιτραπεί η ευθανασία δε θα πρεπε να γίνει διάγνωση απο ιατρό και να ναι καθολικα επιτρεπτή. Και για να μην το κουραζουμε αλλο, σου λεω πως υπαρχει μεριδα ασθενών που αν τους το κάναμε εύκολο θα ειχαν αυτοκτονήσει ...χθες. Με την κατάλληλη θεραπεία ομως, ζουν και χαίρονται και τους χαίρονται και οι δικοι τους.
DrLo Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Οτι ακομα και στο ακραιο ενδεχόμενο που επιτραπεί η ευθανασία δε θα πρεπε να γίνει διάγνωση απο ιατρό και να ναι καθολικα επιτρεπτή. Και για να μην το κουραζουμε αλλο, σου λεω πως υπαρχει μεριδα ασθενών που αν τους το κάναμε εύκολο θα ειχαν αυτοκτονήσει ...χθες. Με την κατάλληλη θεραπεία ομως, ζουν και χαίρονται και τους χαίρονται και οι δικοι τους. Δε διαφωνώ σε αυτό που λες ... αυτό που λέω όμως είναι ότι - αν έχει κάποιος το δικαίωμα να αυτοκτονήσει ... απο μαλακία του αν θες, νομιζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη ελπίδα κλπ - αν δεν έχει κάποια "απαξία" να βοηθήσεις κάποιον στο να αφαιρέσει τη ζωή του ναι, όπως το λες μπορεί να υπάρχουν τέτοια περιστατικά ... αλλά αυτό που λέω είναι "so what" δική του απόφαση είναι .... γιατί πρέπει να μπαίνει μέσα στην εξίσωση το τι θα χαίρονται οι δικοί του ???? ανήκει κάποιο % της ζωής του στους δικούς του ? ... έχει καμία υποχρέωση κάποιος να κάνει τους δικούς του να χαίρονται ? ... ζωή του είναι ότι θέλει την κάνει ... ξαναλέω, δεν είμαι κατ' αναάγκην της άποψης αυτής, απλά βλέπω μια αντίφαση κάποιος να δέχεται τα παραπάνω 2 αλλά να μη δέχεται αυτό που τουλάχιστον εγώ θεωρώ συνεπακόλουθό τους.
xgol Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δε διαφωνώ σε αυτό που λες ... αυτό που λέω όμως είναι ότι - αν έχει κάποιος το δικαίωμα να αυτοκτονήσει ... απο μαλακία του αν θες, νομιζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη ελπίδα κλπ - αν δεν έχει κάποια "απαξία" να βοηθήσεις κάποιον στο να αφαιρέσει τη ζωή του ναι, όπως το λες μπορεί να υπάρχουν τέτοια περιστατικά ... αλλά αυτό που λέω είναι "so what" δική του απόφαση είναι .... γιατί πρέπει να μπαίνει μέσα στην εξίσωση το τι θα χαίρονται οι δικοί του ???? ανήκει κάποιο % της ζωής του στους δικούς του ? ... έχει καμία υποχρέωση κάποιος να κάνει τους δικούς του να χαίρονται ? ... ζωή του είναι ότι θέλει την κάνει ... ξαναλέω, δεν είμαι κατ' αναάγκην της άποψης αυτής, απλά βλέπω μια αντίφαση κάποιος να δέχεται τα παραπάνω 2 αλλά να μη δέχεται αυτό που τουλάχιστον εγώ θεωρώ συνεπακόλουθό τους. Αυτο που λέει ως θέλει είναι πολλες φορές απόρροια της ασθένειάς του. Κάνεις δε θέλει πραγματικά να πεθάνει .
DrLo Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Αυτο που λέει ως θέλει είναι πολλες φορές απόρροια της ασθένειάς του. Κάνεις δε θέλει πραγματικά να πεθάνει . Δεν είπα κάτι άλλο ... but sill anyway το κουράσαμε.
Apoll Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Βοηθούμενη Αυτοκτονία από επιλογή λόγο τερματικής ασθένειας, μπορεί είναι ένα μεγάλο θέμα αλλά είμαι υπερ. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην ζωή αλλά και στο θάνατο. Και όπως έγραψε ο Paul Lafargue το οποίου η φιλοσοφία με βρίσκει σύμφωνο. "Healthy in body and mind, I end my life before pitiless old age which has taken from me my pleasures and joys one after another; and which has been stripping me of my physical and mental powers, can paralyse my energy and break my will, making me a burden to myself and to others. For some years I had promised myself not to live beyond 70; and I fixed the exact year for my departure from life. I prepared the method for the execution of our resolution, it was a hypodermic of cyanide acid. I die with the supreme joy of knowing that at some future time, the cause to which I have been devoted for forty-five years will triumph. Long live Communism! Long Live the Second International!"
tehAllantin Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2016 το ειχα πει καποτε εδω, αν βρεθω με την αρρωστια του πατερα (huntingtons) κ δεν υπαρχει θεραπεια ως τοτε, ΔΕΝ παιζει να φτασω στο σημειο που βρισκεται εκεινος τώρα. Η λυση σε ορισμενες αρρώστιες, προσωπικα, ειναι η αξιοπρεπής έξοδος πριν το σημειο του απόλυτου εξευτελισμού της ζωής. 7
Vapir Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 κ εγώ όρθιος θέλω να πεθάνω , αν μάθω ποτέ οτι μετράω μήνες θα speedάρω και θα partάρω every day is the last day σίγουρα δε θα με προλάβει η ασθένεια , αν ζούσα όπως ήθελα θα άντεχα μήνα topsείναι δικαίωμα σου να μη λιώσεις σε ένα κρεβάτι , δεν είναι μόνο θέμα αξιοπρέπειας , είναι κ βασανιστήριο για εσένα κ τους γύρω . Ξέρω νοσηλεύτριες και μου έχουν πει πολλές horror stories , δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατι μόνο που τα σκέφτομαι ανακατεύομαι
Γιάννης Platano Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Δεν θα πω αν συμφωνω ή οχι στην ευθανασια αλλα καποιος που θελει να πεθανει υπαρχουν 1000 τροποι να το κανει μονος του χωρις τυχον ενοχες σε αλλους οσο τουλαχιστον μπορει να κουναει τα χερια του . Γιατι να χρειαζεται "βοηθεια" ? Επισης τι θα πει αξιοπρεπης θανατος ? Ενας που ποναει και υποφερει χανει την αξιπρεπεια του ? Αν ειναι δυνατον ....
evabb Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Εγώ ακόμη δεν ξέρω αν συμφωνώ ή όχι γιατί δεν ξέρω πότε θα πρέπει κάποιος να κάνει ευθανασία. Έστω ότι κάποιος έχει μια πολύ σοβαρή αρρώστια. Ποιός ορίζει αν ποτέ θα υπάρξει ανάκαμψη ή όχι; Δεν αμφιβάλλω, σε πολλές περιπτώσεις (καρκίνος για παράδειγμα) οι άνθρωποι ελπίζουν να ανακάμψουν αλλά τελικά δεν γίνεται και πεθαίνουν βασανισμένοι. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που όντως ανακάμπτουν, και τις περισσότερες φορές χωρίς να το περιμένει ο γιατρός. Οπότε έρχομαι εγώ και ρωτώ, πότε ξες αν κάτι δεν φτιάχνεται, ώστε να το αφήσεις να σβήσει; Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να σκεφτόμαστε την μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να ανακάμψει κάποιος ή γενικώς το στατιστικά απίθανο. Δεν μπορεί κανείς να σου εγγυηθει ότι θα ανακάμψεις από καρκίνο 3ου σταδιου. Το ερώτημα είναι αν θέλεις να υποφέρεις ελπίζοντας ή να τελειώνεις όσο έχεις ακόμα κάποιες δυνάμεις και δε γίνεσαι βάρος στους γύρω σου. Δεν νομίζω ότι είναι ευχάριστο για τους συγγενείς να έχουν κάποιον στο σπίτι που υποφέρει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνει. 1
Vapir Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Ενας που ποναει και υποφερει χανει την αξιπρεπεια του ? Αν ειναι δυνατον .... ε καλά δεν το λες και αξιοπρεπές να κατουριέσαι , να χέζεσαι και να μην θυμάσαι ούτε το όνομα σου 7
Mau-Maus Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 3 Ιουλίου 2016 Επισης τι θα πει αξιοπρεπης θανατος ? Ενας που ποναει και υποφερει χανει την αξιπρεπεια του ? Αν ειναι δυνατον ....Ένας που κάθε μέρα του φεύγουν τα κακά και τα ούρα όμως?Επίσης κάποιοι δεν μπορούν να κουνήσουν ούτε τα χέρια τους ούτε τίποτα.. Είσαι αλλού Δες το η θάλασσα μέσα μου γρήγορα, θα αναθεωρήσεις... 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα