Faeton Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Τι γίνεται ρε παιδιά; Πως ξέφυγε έτσι το topic; Eγω συμβουλές για μαγαζί ήθελα. Πως στο καλό φτάσαμε στις πουτάνες στην Ταιλανδη; Αφου είστε όλοι offtopic ας βγω και εγώ. Η Ταιλανδη εχει πληθυσμό 70εκ και η Ινδονησία 260εκ. Δεν γίνεται με τον τουρισμό και το ψάρεμα να είναι πλούσιοι οι πολίτες. Η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαική χώρα ΜΟΛΙΣ 10εκ κατοίκων και πήρε εκατοντάδες δις απο Ευρωπαικά προγράμματα. Δεν λέω οτι θα μπορούσαμε να είμαστε Ελβετία ,αλλά σιγουρα να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απο τώρα και να μην έχουμε 30% ανεργια και 500ε κατώτατο μισθό. Εγω προσωπικά δεν βλέπω τεμπέληδες Έλληνες που λέτε. Πάνω απο 300.000 Έλληνες έφυγαν τα τελευταία χρόνια για το εξωτερικό και αρκετοί φίλοι μου. Εδω ήταν άνεργοι ή έπαιρναν 500ε ή ηταν απλήρωτοι για μήνες. Και δεν μιλάω μόνο για γιατρούς και μηχανικούς που έχουν προσόντα ,αλλά και για ανειδίκευτους εργάτες που βρήκαν τον δρόμο τους στο εξωτερικό. Αυτή την στιγμή οι επιλογές μου ειναι δυο. Μαγαζί σε νησί ή να παω στο εξωτερικό. Όμως προτιμώ να δοκιμάσω την τύχη μου στην Ελλάδα πρώτα. Είμαι σε κρίσιμη ηλικία(31 ετών) απο την άποψη οτι έχω όρεξη να δουλεύω όλη μέρα ,αλλά οχι για πολλά χρόνια ακόμα. Θα πρέπει να βρω τον δρόμο μου. εγώ νόμιζα ότι το κλείσαμε και πως θα ανοίξεις παγωτάδικο με 5000 ευρώ βγάλε και γεύση insomnia.gr μπλε γαλάζιο και άσπρο τα χρώματα κόκκινες τελίτσες (πχ χρωματιστά δημητριακά ή βατόμουρα) για να συμβολίσουν τα troll 1
bedazzled Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 εγώ νόμιζα ότι το κλείσαμε και πως θα ανοίξεις παγωτάδικο με 5000 ευρώ βγάλε και γεύση insomnia.gr μπλε γαλάζιο και άσπρο τα χρώματα κόκκινες τελίτσες (πχ χρωματιστά δημητριακά ή βατόμουρα) για να συμβολίσουν τα troll & double accounts FTFY 2
Moderators Malthador Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Moderators Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Το μέλλον για τέτοιες δουλειές είναι τα πολύ μικρά, ανερχόμενα νησιά, έστω και για σεζόν. Αυτή τη στιγμή οι Δυτικές Κυκλάδες βουλιάζουν από κόσμο, με πρωτοφανείς για τα δεδομενα τους αφίξεις. Το παρακολουθώ γιατί ετοιμάζω κι εγώ δουλειά σε ένα μικρό νησί. Μια ιδέα που ανοίγει με 5000 χιλιάρικα το πολύ, δοκιμασμένη από τον κολλητό μου τα τελευταία δύο χρόνια, με πλήρη απόσβεση επένδυσης. Χειροποίητο παγωτό φτιαγμένο στο μαγαζί, σε πέρασμα, συν καφέδες/γρανίτες/ροφήματα. Δοκιμασμένο, με κέρδη (ναι κέρδη, όχι τζίρο) αρκετών χιλιάδων σε 60 μέρες σεζόν. Αγοράζεις τη μηχανή και τα ψυγεία, συν τα έξοδα εναρξης, ΟΑΕΕ και διαμόρφωση χώρου. Προσοχή αν εμπλέκεται αρχαιολογία, ως προς την άδεια γιατί μπορεί να μην πάρεις άδεια ποτέ. Σοβαρά τώρα, τι παγωτομηχανή αγόρασε (και μάλιστα καινούρια, όπως αναφέρεις σε επόμενο post); Εγώ λέω ότι τα 5k δεν φτάνουν καν για να αγοράσεις καινούρια επαγγελματική παγωτομηχανή (μη μου δείξεις καμία οικιακή του 500άρικου που να παράγει 1 λίτρο την ώρα), πόσω δε μάλλον για να ανοίξεις ολόκληρο μαγαζί. :/
michalisv Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 3 νομίζω γιαυτό οι τελευταίες δυο φωτό ήταν ενας μικρο αγρότης και ενας μικρο κτηνοτρόφος και thnx για το quote δεν θα έβλεπα τα typos τα κάνω κατι τέτοια γιατι γράφω γρήγορα και χωρίς να βλέπω (το υποσεινήδειτο βλέπεις ) To μελλον (όσο αφορά αγροτιά και κτηνοτροφία) ειναι στους μεγάλους συνεταιρισμούς και γενικά στην εκβιομηχάνιση... ο καθένας την τσάπα του και τα γουρουνάκια του απλά για να έχει ενα πιάτο φαΐ (και αυτό ΑΝ έχει καλό καιρό ΑΝ δεν αυξηθούν οι τιμές στις τροφές ΑΝ ΑΝ ΑΝ) ειναι εμπρός ΠΙΣΩ πολιτική Η υποβάθμιση της γεωργίας απο πολλούς είναι μεγάλη ανοησία.Ειδικα απ'τη στιγμή που υπάρχουν πολλές δυνατότητες αμα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές σχετικά με αυτή.Ναι σίγουρα πρεπει να αλλάξει στην Ελλάδα η λογική της μικρής κλίμακας,αλλά πως να γίνει αυτό όταν το ιδιο το κράτος φέρεται απαξιωτικά για τους αγρότες που βγάζουν πανω απο 30-40 χιλ.Άμα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να παροτρύνει τον αγρότη να βγάζει πανω απο πχ 20 τόνους λαδι (60.000€ -κανα 30.000€ καθαρά),να υπάρξουν βιομηχανίες να εξάγουν και επίσης να παράγουν εξειδικευμένα προϊόντα. και κυρίως για τις ΗΠΑ δεν ανέφερε κανεις στο ΑΕΠ εταιρίες κολοσσούς που σχετιζονται με την γεωργία οπως η monsanto,η du pont, η john deere κτλ που απασχολούν τόσους επιστήμονες.Το Ισραήλ μια μικρη χώρα και ειναι απτους μεγαλύτερους παραγωγους σπορων στον κόσμο.Η τιμή της πατάτας στην Αίγυπτο δεν εχει σημασία,με την ιδια λογική η Γαλλία που ειναι απ'τους μεγαλύτερους παραγωγούς πατατας στον κόσμο,θα έπρεπε να το παρατήσει και να εισάγει αιγυπτιακά σκουπίδια;Οικονομικά απο τα lidl... Συγγνώμη για το offtopic. 1
NT1G Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Toυρισμός=Σεξοτουρισμός; Η μαγεία των "επιχειρημάτων" στο μπλα-μπλα του insomnia. Που σου φαίνεται το περίεργο; 1
ikaruga24 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Σε νησί φίλος με τέτοιο budget δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάτι σχετικά μικρό σε κάνα κιόσκι να μπορέσεις να φτιάξεις. Στους Παξούς που είχα πάει πριν κάποια χρόνια είχα δει έναν τύπο ο οποίος το μόνο που πουλούσε ήταν χαλβάς. Δεν ξέρω από που τον έβρισκε (μπορεί και να τον έφτιαχνε ο ίδιος) αλλά τον πουλούσε σχετικά ακριβά, η μερίδα κόστιζε το μικρό 3 ευρώ και το μεγάλο 4.5 ευρώ. Οταν λέμε ότι ξεπουλούσε πραγματικά το εννοούμε. Ανοιγε πρωί και μέχρι το απόγευμα είχε ξεπουλήσει. 1
zio10 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Σε νησί φίλος με τέτοιο budget δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάτι σχετικά μικρό σε κάνα κιόσκι να μπορέσεις να φτιάξεις. Στους Παξούς που είχα πάει πριν κάποια χρόνια είχα δει έναν τύπο ο οποίος το μόνο που πουλούσε ήταν χαλβάς. Δεν ξέρω από που τον έβρισκε (μπορεί και να τον έφτιαχνε ο ίδιος) αλλά τον πουλούσε σχετικά ακριβά, η μερίδα κόστιζε το μικρό 3 ευρώ και το μεγάλο 4.5 ευρώ. Οταν λέμε ότι ξεπουλούσε πραγματικά το εννοούμε. Ανοιγε πρωί και μέχρι το απόγευμα είχε ξεπουλήσει. Υπάρχουν τέτοιες έξυπνες μικροεπιχειρήσεις που μπορείς να ανοίξεις με μικρό budget. Θέλει ψάξιμο και τύχη όμως.
BritGreek Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Σοβαρά τώρα, τι παγωτομηχανή αγόρασε (και μάλιστα καινούρια, όπως αναφέρεις σε επόμενο post); Εγώ λέω ότι τα 5k δεν φτάνουν καν για να αγοράσεις καινούρια επαγγελματική παγωτομηχανή (μη μου δείξεις καμία οικιακή του 500άρικου που να παράγει 1 λίτρο την ώρα), πόσω δε μάλλον για να ανοίξεις ολόκληρο μαγαζί. :/ Όταν πας να ανοίξεις ένα τέτοιο μαγαζί, ειδικά σε περιοχές που είναι σχεδόν μονοπώλιο η επιλογή καινούργιου εξοπλισμού δεν είναι μόνο μέσω αντιπροσωπείας. Υπάρχουν παραεισαγωγές και εταιρείες οι οποίες φέρνουν μηχανήματα με κάποιο οπτικό ελάττωμα το οποίο δεν επηρεάζει τη λειτουργία του. Κάτι σαν τον Καρώνη για τις οικιακές συσκευές. Επίσης έχεις την επιλογή να μην αγοράσεις από την εδώ αντιπροσωπεία, αλλά από μια χώρα πιο πάνω από εμάς, στην οποία οι τιμές έχουν απόκλιση μέχρι και 35% σε σχέση με τις τιμές της Ελλάδας. Για την πιθανότητα του leasing δεν θα αναφερθώ, γιατί δεν το έκανε ο φίλος μου έτσι. Ως προς τους καφέδες, οι μηχανές δεν είναι απαραίτητο ότι πάντα πρέπει να αγοραστούν, όταν πάλι μιλάμε για συμφωνία με συγκεκριμένη μάρκα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να έχει κάποιο μαγαζί μηχανές καφέ με χρησιδάνειο. Αλίμονο, αν χρειαζόταν πάντα σε τέτοιες δουλειές να αγοράζονταν τα πάντα από την αρχή με τιμές αντιπροσωπείας ή χωρίς ψάξιμο εναλλακτικών. Βέβαια εκεί θα μου πεις, τι γίνεται αν χαλάσει κάτι; Η λύση είναι ιδιωτικό συμφωνητικό με εταιρεία συντήρησης με fixed ποσό. Εν πάσει περιπτώσει, επειδή είμαι κι εγώ στην τελική φάση του να κάνω ακριβώς το ίδιο, σε πληροφορώ ότι όχι μόνο γίνεται, αλλά γίνεται και εύκολα, αρκεί να ψάξει κανείς πολλές πόρτες. Εγώ βέβαια, θα τα πάρω όλα με leasing (μπορώ λόγω μακροχρόνιας συνεργασίας με τράπεζα). Ας μην είμαστε απόλυτοι. Ναι, αν πάμε να ρωτήσουμε και μείνουμε στις πρώτες τιμές που θα ακούσουμε, εννοείται ότι όχι με 5 αλλά ούτε με 15 χιλιάρικα δεν γίνεται δουλειά. Κι επειδή πάντα το σωστό είναι να γίνεται ένα τουλάχιστον βασικό business plan, οι επιλογές βασίζονται στο πότε υπολογίζουμε να κάνουμε απόσβεση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο που μας δίνεται. Έτσι επιλέγουμε την κατάλληλη εναλλακτική και πάντα μα πάντα στις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες υπάρχουν περισσότεροι από 3 τρόποι για να τις στήσεις. Στις σχολές μου δεν έχω τίποτα που να είναι δικό μου. Όλα τα πάγια, μέχρι και οι καρέκλες, είναι με leasing με ειδικές συμφωνίες που συμφέρουν πάρα πολύ σε σχέση με το να αγόραζα τα πάντα περιμένοντας να κάνω απόσβεση, το μηναίο κόστος είναι πολύ χαμηλό και πάντα έχω καινούργια πράγματα στο χώρο μου. Υπάρχουν τέτοιες έξυπνες μικροεπιχειρήσεις που μπορείς να ανοίξεις με μικρό budget. Θέλει ψάξιμο και τύχη όμως. Όπως η κλασσική πλέον μπουγάτσα Θεσσαλονίκης στη Σύρο, όπου δύο φίλοι έχουν ανοίξει ένα μπουγατσάδικο μέσα στην κεντρική αγορά, 2χ2. Τους στέλνουν κατεψυγμένες τις μπουγάτσες και εκείνοι έχουν δύο φούρνους που τις ψήνουν. Κάθε μέρα 7.00-13.00. Σε δύο ώρες, χειμώνα-καλοκαίρι έχουν ξεπουλήσει. Γίνεται της κακομοίρας κάθε πρωί. Μια διευκρίνιση αν θες. Είχε δεσμούς με το νησί (πατρικό, γονείς του, πεθερικά του, εξοχικό, οτιδήποτε) ή ήταν ένα νησί που διάλεξε μετά από έρευνα; Όπως σου είπα και σε pm, ναι είχε καταγωγή από το νησί και πήγαινε τα καλοκαίρια. Είναι η δεύτερη επιχείρηση που ανοίγει εκεί από το πουθενά. Εγώ, όμως, θα πάω σε νησί στο οποίο έκανα έρευνα αγοράς και δεν υπάρχει τίποτα σχετικό εκτός από τα παγωτά ψυγείου στα μίνι μάρκετ και μια εποχική καφετέρια που φέρνει ένα ακριβό επώνυμο προϊόν. Και το επέλεξα, επειδή τα πάγια εκεί θα είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Σκέψου ενοίκιο 250 ευρώ για χώρο 47τμ πάνω στην κεντρική πλατεία με την μοναδική παιδική χαρά και ταβέρνες τριγύρω. 1
Moderators Malthador Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Moderators Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 BritGreek, δεν θα το αναλύσω ιδιαίτερα, όχι εδώ τουλάχιστον, αλλά μιας και κάνω αυτή τη δουλειά πολύ περισσότερο καιρό από τον φίλο σου να σου αναφέρω μόνο ότι είναι ένα πράγμα το να πάρεις καρέκλες με leasing (που στην τελική αν σου σπάσει μια καρέκλα μόλις που χέστηκες, σου την αλλάζουν) κι άλλο να πάρεις ένα μηχάνημα πάνω στο οποίο θα έχεις στημένη ολόκληρη τη δουλειά σου. Βρίσκω μεγάλο ρίσκο την απουσία εγγύησης της εγχώριας αντιπροσωπείας. Με «εταιρείες συντήρησης» (όπως πολύ κομψά αναφέρεις) έχω τεράστια προβλήματα στην Αθήνα, πόσω δε μάλλον σε ένα μικρό νησάκι όπως λες. Τελοσπάντων, δεν θα το παίξω έξυπνος (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις), αν τα έχεις τόσο καλά υπολογισμένα, go for it. PS: Οι μηχανές του καφέ δεν δίνονται με leasing, δίνονται με χρονομίσθωση από την κάθε εταιρεία. Μετά από δυο-τρία χρόνια, μια χαρά την έχεις αγοράσει την χρονομισθωμένη μηχανή με την ανεβασμένη τιμή του καφέ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αυτό το concept είναι κάτι που βολεύει (και εγώ έτσι έχω μηχανή στο μαγαζί μου), αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών παγωτού που να δίνει με αυτόν τον τρόπο παγωτομηχανή (τουλάχιστον από τις μεγάλες, σε όσες έχω ρωτήσει). Αν έχεις κάποια υπόψιν σου, θα χαρώ πολύ να με ενημερώσεις με PM.
zio10 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Όπως σου είπα και σε pm, ναι είχε καταγωγή από το νησί και πήγαινε τα καλοκαίρια. Είναι η δεύτερη επιχείρηση που ανοίγει εκεί από το πουθενά. Εγώ, όμως, θα πάω σε νησί στο οποίο έκανα έρευνα αγοράς και δεν υπάρχει τίποτα σχετικό εκτός από τα παγωτά ψυγείου στα μίνι μάρκετ και μια εποχική καφετέρια που φέρνει ένα ακριβό επώνυμο προϊόν. Και το επέλεξα, επειδή τα πάγια εκεί θα είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Σκέψου ενοίκιο 250 ευρώ για χώρο 47τμ πάνω στην κεντρική πλατεία με την μοναδική παιδική χαρά και ταβέρνες τριγύρω. Μια χαρά! Το μόνο θέμα είναι ότι λογικά θα πληρώνεις 12 μήνες αλλά θα δουλεύεις καλά 4-5. Δηλαδή το πραγματικό ενοίκιο είναι περίπου 600€. Εκτός αν μπορεί να δουλέψει όλο το χρόνο και να βγάζει τα έξοδά του τουλάχιστον.
fylatos Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Υπόψιν Britgreek γιατί έκανα πρόσφατα χρηματοδοτική μίσθωση έχει αλλάξει η νομοθεσία για τις αποσβέσεις (δεν αποσβένει η κάθε δόση στο σύνολο έχει υπολογισμό με απόσβεση των τόκων και μέρους του κεφαλαίου) και δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο κέρδος αν έχεις το κεφάλαιο. Αν δε το έχεις τότε βουρ στον πατσά. 1
BritGreek Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2016 Επένδυση είναι, παιδιά. Δεν θα τα δουλέψω εγώ, αλλά έμπιστα άτομα και θα ανοίξουν δύο μαζί σε κοντινά νησιά, στα οποία το πλάνο που έχουμε φτιάξει δείχνει θετικό. @fylatos Σ' ευχαριστώ. Το ξέρω. Έχω μακροχρόνια συνεργασία με συγκεκριμένο ίδρυμα, με πολύ χαμηλό κόστος, και εξαρτάται και από το ποσό. 2
nomikarios Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Το μέλλον για τέτοιες δουλειές είναι τα πολύ μικρά, ανερχόμενα νησιά, έστω και για σεζόν. Αυτή τη στιγμή οι Δυτικές Κυκλάδες βουλιάζουν από κόσμο, με πρωτοφανείς για τα δεδομενα τους αφίξεις. Το παρακολουθώ γιατί ετοιμάζω κι εγώ δουλειά σε ένα μικρό νησί. Μια ιδέα που ανοίγει με 5000 χιλιάρικα το πολύ, δοκιμασμένη από τον κολλητό μου τα τελευταία δύο χρόνια, με πλήρη απόσβεση επένδυσης. Χειροποίητο παγωτό φτιαγμένο στο μαγαζί, σε πέρασμα, συν καφέδες/γρανίτες/ροφήματα. Δοκιμασμένο, με κέρδη (ναι κέρδη, όχι τζίρο) αρκετών χιλιάδων σε 60 μέρες σεζόν. Αγοράζεις τη μηχανή και τα ψυγεία, συν τα έξοδα εναρξης, ΟΑΕΕ και διαμόρφωση χώρου. Προσοχή αν εμπλέκεται αρχαιολογία, ως προς την άδεια γιατί μπορεί να μην πάρεις άδεια ποτέ. Απορία: πώς βγαίνει το κόστος έναρξης της επιχείρησης μόνο στα 5 χιλιάρικα, όταν οι εισφορές του ΟΑΕΕ είναι κοντά στα 4 χιλιάρικα το χρόνο; Εκτός και αν αν μιλάμε μόνο για τα μηχανήματα και τα ενοίκια. Αν και θεωρώ ότι και οι εισφορές πρέπει να περιληφθούν στο κόστος της επένδυσης. Επίσης, προφανώς μιλάμε για επιχείρηση που είναι σαν κανονική εργασία, δηλαδή δεν έχει άλλα άτομα προσωπικό πέραν του ίδιου του επιχειρηματία, αλλιώς εκεί το κόστος θα εκτοξευόταν. Σε μια τέτοια περίπτωση, νομίζω ότι ίσως πρέπει να δούμε εάν το κέρδος βγαίνει αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση π.χ. με τον μισθό ενός υπαλλήλου σε ξενοδοχείο στην ίδια περιοχή, για να εξετάσουμε αν δικαιολογεί το επιχειρηματικό ρίσκο. 1
fsbmaniac Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Καταρχην ευχομαι ολοψυχα καλη επιτυχια και να εισαι σιγουρος οτι αν αγαπας αυτο που θα κανεις ολα θα πανε καλα... τα νησια μας ειναι χρυσος και οποιος τολμησε δεν εχασε αρκει να ηξερε τι κανει. Οποιος ηξερε να εργαζεται σκληρα ακομα και σημερα εχει δουλειες. Ψαξτε να βρειτε καλο ηλεκτρονικο-ψυκτικο...να ξερει απο συγχρονα κλιματιστικα ... το ιδιο θερμο-υδραυλικο....κλεινουν τα τηλεφωνα την κυριακη να υσηχασουν ... . Γνωρισα ανθρωπο που εφυγε απο ΔΥ υπηρεσια και ανοιξε μικρο εστιατοριο εξειδικευμενο στο ψαρι ... εκανε και μια συνεργασια με 2 ιχθοκαλλιεργητες για φαγκρι και λαβρακι και παει μια χαρα χρονια τωρα. Στα νησια οι σωστοι επιχειρηματιες εχουν σταθερα μεγαλα κερδη δουλευοντας 5 μηννες χωρις σταματημο. Χειροποιητο παγωτο-γλυκο ...αναρπαστο !! Τυπου "σερμπετοσπιτα" κτλ στη μυκονο και στις κυκλαδες κονομανε ...πακτωλους....απλα ρεπαιδια πρεπει να τυχει να γεννηθεις σε οικογενεια που ξερει απο επιχειρην και εμποριο...δεν ειναι απλα τα πραγματα. Εταιριες που κατασκευαζουν χωνακια παγωτου ....τυροκομικα....γιαουρτι.....κασερι.....στη βορεια Ελλαδα εξω απο το νομο Θεσσαλονικης φυτρωσαν εταιριες και ακομα κρατιουνται και πανε εξαιρετικα καλα παρα το σχεδον κομμουνιστικο καθεστως που εχει επιβληθει με την εφορια να ζητα το 65% του πλουτου που παραγεις. Το κακο με εμας ειναι οτι στο σχολειο δεν μαθαμε να εργαζομαστε , δεν μαθαμε πρακτικες και δεξιοτητες. Υπαρχουν πολλα πραγματα να κανεις και πολλες ιδεες να δωσεις υπεραξια σε ενα προιον. Μια ζωη ο Ελληνας ειχε στο μυαλο του τη φθήνια με την κακη εννοια.Και οταν ειχε χρηματα το φθηνο το πληρωνε χρυσαφι γιατι ειναι ασχετος και ανιδεος διαχειρισης χρηματων.... 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις