Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χτες βράδυ συνέβη κάτι τρομερό. Ενώ κοιμόμουν, ακούω μες τη νυχτα κάτι σαν κάτι να έπεσε. Ξαφνιάστηκα, πρόχειρα κοιταξα γυρω και τα πρωτα δευτερόλεπτα δεν ειδα κάτι. Μετά από λίγο όμως, είδα κάτι να φωτίζει στο διπλάνό δωμάτιο….φωτιά!
Μην τα πολυλογώ, μες το τραπεζάκι της τηλεόρασης(ναι-παλια crt!) ειχα εναν ενισχυτή τηλεοπτικού σήματος, μάρκας firstline, αγορασμένο απο careffour πριν καμια δεκαριά χρόνια. Παρότι δεν βλέπω πια καθόλου τηλεόραση τα τελευταία χρόνια (μονο ταινίες απο φλασάκι), ο ενισχυτής ηταν παντα εκει…και ανοιχτός φυσικα.
Πετάχτηκα μες τη νυχτα αστραπιαία, τον τράβηξα έξω απο το επιπλο, και η φωτιά έσβησε…
Να πω για την ιστορία, ότι το μεν συστημα τηλεορασης/dvd/αποκωδικοποιητή, τα έχω πάνω σε σταθεροποιητή τάσης, τα δε υπολογιστικα μου απαραιτήτως σε ups της Apc.

Δηλώνω ευθαρσώς ότι παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες μου πιστεύω ακράδαντα στο Θεό(ευχαριστώ Παναγία μου!), και πιστεύω ότι από θαύμα γλύτωσα τα χειρότερα.
Τι να πρωτοσκεφτώ;
Ότι ήμουν έτοιμος χτες να φυγω για διακοπές, αλλά για άσχετους παράγοντες δεν έφυγα τελικά;
Αλλά και γενικότερα, αν αυτό συνέβαινε κάποια στιγμή που εγώ και κανείς άλλος δεν ήταν σπίτι;
Θα ζούσα το απόλυτο δράμα και την απόλυτη καταστροφή…φωτιά στο διαμέρισμα, φωτιά στην πολυκατοικία, καμένα όλα, να μην μπορώ να σηκώσω κεφάλι μέχρι την επόμενη ζωή!

Αναρωτιέμαι ρε παιδιά, και θέλω να το συζητήσουμε γιατί μπορεί να συμβεί στον καθένα, και μιλάμε για total disaster….
Τι έκανα λάθος; Ήταν να γίνει;
Φταίει μήπως η … μάρκα; Μηπως να αγοράζουμε ‘ακριβότερα’ ηλεκτρικά, για ποιοτικότερες συσκευές, αλλά όντως αυτό βοηθάει;
Εχω δει ομως να ‘λιώνουν’ ακομη και πολύμπριζα, και εννοώ ότι πάντα ίσως υπάρχει ένα αδύναμος κρίκος να γίνει η στραβή.
Μηπως να παρω και εναν πυροσβεστηρα; Αλλα και παλι, αυτο ισως βοηθα μονο αν εισαι εκει τη στιγμη που ξεκινησει το κακο…

Οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, αμα της την ‘βαρεσει’, έτσι απλα πιάνει φωτιά και σε καταστρέφει;
Και μιλάμε απλά για ενισχυτή σήματος, δεν ήταν και τίποτε ενεργοβόρο νομιζω!
Δηλαδή, το router πχ, που ειναι 24x7 ανοικτό, μπορει κι αυτό να πάρει φωτιά από μια κακιά στιγμή;
Ή η τηλεόραση, μπορεί να πάρει φωτιά έτσι στα ξαφνικά; (και σβηστή κιόλας!)
Ο φορτιστής του κινητού;

Επειδή με την βοήθεια του Θεού γλύτωσα από την απόλυτη συμφορά, και επειδή θεωρώ ότι μπορεί να τύχει στον καθέναν(εκτός αν εγώ έχω κάνει πολλά λάθη, πείτε τα/ρωτήστε με!), και επειδή το να πάρει φωτιά το σπίτι από ‘προσωπική αμέλεια’ ας το πούμε - το θεωρώ ακόμη χειρότερο από το να σε βρει πχ απο τον διπλανό,
ας το συζητήσουμε:
οι ηλεκτρικές μας συσκευες, τα ηλεκτρονικά μας, και οι πιθανότητες αυτόνομης και καταστροφικής ανάφλεξης και πυρκαγιάς.

• Like 1
  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

μπορεις να χρησιμοποιήσεις πολύμπριζα με διακόπτη αμα φοβάσαι τόσο. τα ανοίγεις οποτε θες και εισαι σπιτι. + ενας πυροσβεστήρας σα και αυτούς που βαζουμε στο αμαξι, δεν ειν κακο να υπαρχει σπιτι.

Δημοσ.

a.Καλο ειναι οσο γινεται να υπαρχουν πολυπριζα ασφαλειας.

β.στον πινακα εννοειται ρελε .

γ.οταν φευγουμε διακοπες η απλη λυση ειναι να κλεινεις τα παντα εκτος απο το ψυγειο και τον συναγερμο αν εχεις.

δ.ναι μια συσκευη ανα πασα στιγμη μπορει να κανει τα δικα της αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν θα ηταν καλο να παιρνουμε λιγο πιο επωνυμες συσκευες απο κατι Noname που κυκλοφορουν.

ε.στο σπιτι παροτι ελαχιστοι το κανουν καλο ειναι να υπαρχει ενας πυροσβεστηρας καπου.

ζ.αρκετα σπανια περιπτωση αλλα ναι επεσες εκει.και επισης οτι δεν χρησιμοποιειται το βγαζεις δεν το αφηνεις στο ρευμα.

Δημοσ.

Φίλε mentoras99, καλύτερα να έπαιζες ένα τζόκερ, γιατι απ ότι φαίνεται η ζημιά που έπαθες είναι μία στο δισεκατομύριο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές μόνιμα συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο, και παρόλα αυτά οι ηλεκτρικές φωτιές είναι αρκετά σπάνιες. Συνήθως δε, οι φωτιές αυτές προκαλούνται είται απο υπερφόρτωση ή απο φθορά στα καλώδια και τις πρίζες, απο κακή τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων κτλ.

Η περίπτωση σαν τη δική σου οπου η συσκευή παίρνει φωτιά ενώ είναι σε stand-by είναι ότι πιό σπάνιο υπάρχει.

Μάλιστα θα σε παρακαλούσα αν γίνεται να συνενοηθούμε ωστε με κάποιο τρόπο να μου τη στείλεις ωστε να δώ απο που ακριβώς ξεκίνησε η φωτια και να στείλω φωτογραφίες σε συναδέλφους μου.

Τώρα απο κεί και πέρα, ανάλογα και πώς ξεκίνησε η φωτιά, τίποτα δέν θα μπορούσε εγγυημένα να αποτρέψει τη ζημιά που έπαθες. Ούτε το πολύμπριζο ασφαλείας, ούτε ρελε διαφυγής στον πίνακα, UPS κτλ.

Το μόνο που ίσως προστέτευε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένα Arc Fault Circuit Interrupter. Αυτά είναι συσκευές που μπαίνουν στον πίνακα, σαν το ρελέ διαφυγής, το οποίο διακόπτεί το κύκλωμα όταν εντοπίσει ηλεκτρικό σπινθήρα. Αυτά είναι υποχρεωτικά στην Αμερική, στην Ελλάδα όμως δέν έχω δεί ποτέ και μάλλον δέν εισάγονται επίσημα.

• Moderators
Δημοσ.

Η ηλεκτρική φωτιά δεν ξεκινάει από βραχυκύκλωμα; Το ρελέ διαφυγής δεν θα έριχνε την ασφάλεια όταν θα «διαπίστωνε» βραχυκύκλωμα και άρα θα απέτρεπε την φωτιά;

Εφόσον μιλάμε για συσκευή χωρίς αντιστάσεις κλπ.

Δημοσ.

ολα τα παραπανω μετρα ειναι μετρα προφυλαξης.το ρελε αλλωστε ειναι υποχρεωτικο.απο εκει και περα αμα ειναι να σου τυχει θα σου τυχει που να εχεις κανει και τα παντα.

Δημοσ.

μπορεις να χρησιμοποιήσεις πολύμπριζα με διακόπτη αμα φοβάσαι τόσο. τα ανοίγεις οποτε θες και εισαι σπιτι. + ενας πυροσβεστήρας σα και αυτούς που βαζουμε στο αμαξι, δεν ειν κακο να υπαρχει σπιτι.

Αυτο με τα πολυπριζα το προτεινω κι εγω, φροντιζω οταν φευγω απ το δωματιο μου να ναι κλειστοι διακοπτες κι αδειες πριζες, προφανως σβηστα κερια τσιγαρα κλπ. Θα ενιωθα μεγαλυτερηασφαλεια αν ειχα καποιου ειδους συναγερμο που να ειδοποιει σε περιπτωση φωτιας...

Δημοσ.

Ούτε η ασφάλεια στον πίνακα είναι γι' αυτή την δουλειά. Τους αγωγούς στους τοίχους προστατεύει. Η ασφάλεια που υπάρχει στην συσκευή είναι γι' αυτή την δουλειά.

Δεν νομίζω να είχε κανα σεμεδάκι από πάνω και να μην αερίζονταν; Σε τέτοιες μικρές συσκευές συνήθως η φωτιά ξεκινά λόγο σκόνης, και ούτε η ασφάλεια δεν μπορεί να το αποτρέψει.

Δημοσ.

OP, ρελέ διαφυγής δεν έχει ο πίνακάς σου;

Επειδη δεν γνωριζω απο ηλεκτρολογικα, αν εχει ασφαλειες εννοεις;

Καινουριο σπιτι ειναι(σχετικα), πολυκατοικια 20ετιας.

Δεν νομίζω να είχε κανα σεμεδάκι από πάνω και να μην αερίζονταν; Σε τέτοιες μικρές συσκευές συνήθως η φωτιά ξεκινά λόγο σκόνης, και ούτε η ασφάλεια δεν μπορεί να το αποτρέψει.

Επειδη γνωριζω ποσο 'τσακιζει' η σκονη τα παντος ειδους ηλεκτρονικα (εχω δει laptops να καιγονται -χωρις φωτια ομως- απο αυτο),

φροντιζω παντα για το θεμα σκονη.

Σεμεδακι και βεβαια οχι, αλλα το ειχα τοποθετημενο, ακριβως για να ειναι ολα τακτοποιημενα και οχι φορα παρτιδα σε σκονη, στο επιπλακι της τηλεορασης, σχετικα 'εσωτερικο' θα τον ελεγες τον χωρο, αλλα ομως ουτε σκεπασμενο ηταν και θεωρω οτι αεριζονταν.

Βεβαια ειμαστε και σε ζεστες μερες στην Ελλαδα, αλλα και τι να λεει; Μηπως να βαλουμε και απο μια ψυκτρα στην καθε συσκευη;

Ετσι το ειχα λοιπον.

Φίλε mentoras99, καλύτερα να έπαιζες ένα τζόκερ, γιατι απ ότι φαίνεται η ζημιά που έπαθες είναι μία στο δισεκατομύριο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές μόνιμα συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο, και παρόλα αυτά οι ηλεκτρικές φωτιές είναι αρκετά σπάνιες. Συνήθως δε, οι φωτιές αυτές προκαλούνται είται απο υπερφόρτωση ή απο φθορά στα καλώδια και τις πρίζες, απο κακή τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων κτλ.

Η περίπτωση σαν τη δική σου οπου η συσκευή παίρνει φωτιά ενώ είναι σε stand-by είναι ότι πιό σπάνιο υπάρχει.

Μάλιστα θα σε παρακαλούσα αν γίνεται να συνενοηθούμε ωστε με κάποιο τρόπο να μου τη στείλεις ωστε να δώ απο που ακριβώς ξεκίνησε η φωτια και να στείλω φωτογραφίες σε συναδέλφους μου.

Τώρα απο κεί και πέρα, ανάλογα και πώς ξεκίνησε η φωτιά, τίποτα δέν θα μπορούσε εγγυημένα να αποτρέψει τη ζημιά που έπαθες. Ούτε το πολύμπριζο ασφαλείας, ούτε ρελε διαφυγής στον πίνακα, UPS κτλ.

Το μόνο που ίσως προστέτευε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένα Arc Fault Circuit Interrupter. Αυτά είναι συσκευές που μπαίνουν στον πίνακα, σαν το ρελέ διαφυγής, το οποίο διακόπτεί το κύκλωμα όταν εντοπίσει ηλεκτρικό σπινθήρα. Αυτά είναι υποχρεωτικά στην Αμερική, στην Ελλάδα όμως δέν έχω δεί ποτέ και μάλλον δέν εισάγονται επίσημα.

Το εδωσα σε φιλο να το δει, για να μην παθει κι αυτος τα ιδια, γιατι του ειχα χαρισει παλια ενα ακομη ιδιο ενισχυτη τηλεοπτικου σηματος της firstline, μην παθει τιποτε κι αυτος και τον παρω στο λαιμο μου τον ανθρωπο....'δες τι επαθα του λεω, και πεταξε το αν το εχεις σε χρηση!"

Θα κοιταξω ομως να βγαλω καμια φωτο με την πρωτη ευκαιρια.

Δημοσ.

Αυτο με τα πολυπριζα το προτεινω κι εγω, φροντιζω οταν φευγω απ το δωματιο μου να ναι κλειστοι διακοπτες κι αδειες πριζες, προφανως σβηστα κερια τσιγαρα κλπ. Θα ενιωθα μεγαλυτερηασφαλεια αν ειχα καποιου ειδους συναγερμο που να ειδοποιει σε περιπτωση φωτιας...

υπαρχουν διαφοροι τροποι.ολα γινονται οπως πχ σε computer rooms περα απο αυτοματη πυροσβεση υπαρχουν και σενσορες για θερμοκρασια,για φωτεινοτητα,για υγρασια θορυβο κτλ.

Επειδη δεν γνωριζω απο ηλεκτρολογικα, αν εχει ασφαλειες εννοεις;

Καινουριο σπιτι ειναι(σχετικα), πολυκατοικια 20ετιας.

Επειδη γνωριζω ποσο 'τσακιζει' η σκονη τα παντος ειδους ηλεκτρονικα (εχω δει laptops να καιγονται -χωρις φωτια ομως- απο αυτο),

φροντιζω παντα για το θεμα σκονη.

Σεμεδακι και βεβαια οχι, αλλα το ειχα τοποθετημενο, ακριβως για να ειναι ολα τακτοποιημενα και οχι φορα παρτιδα σε σκονη, στο επιπλακι της τηλεορασης, σχετικα 'εσωτερικο' θα τον ελεγες τον χωρο, αλλα ομως ουτε σκεπασμενο ηταν και θεωρω οτι αεριζονταν.

Βεβαια ειμαστε και σε ζεστες μερες στην Ελλαδα, αλλα και τι να λεει; Μηπως να βαλουμε και απο μια ψυκτρα στην καθε συσκευη;

Ετσι το ειχα λοιπον.

δυστυχως πολλες μαρκες ειναι καψε με και με τις ζεστες το καλοκαιρι εκει κανουν και τα διαφορα προβληματα .εχουμε και σχετικα καλες θερμοκρασιες το καλοκαιρι εδω οποτε οι συσκευες υποφερουν λιγακι.

Δημοσ.

Μιας και αναφερθηκαν οι πυροσβεστηρες,χρησιμοι για ηλεκτρικα ειναι οι διοξειδιου του ανθρακα (αυτοι με το χωνι στην εξοδο) και οχι οι σκονης.

Δημοσ.

Κάτι άσχετο, το χειμώνα είχα έναν αφυγραντήρα στην πρίζα με αντάπτορα απο αγγλική πρίζα σε σούκο. Κάποια στιγμή πάω στο δωμάτιο που τον είχα και βλέπω τον αντάπτορα να φωτίζει! Πάω να τον δω και βλέπω οτι δεν είχαν μπει τέρμα μέσα τα σιδεράκια και πέταγε σπινθίρα εσωτερικά στο πλαστικο! Δούλευε ασύρματα! Το έβγαλα και ζεμάταγε το πλαστικό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...