Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Zerg13 είπε

Εν ετη 2018 ακομα κορτιζονη δινουν εδω...

Τι μπορουν να δωσουν σε κάποιον με σοβαρους πόνους που δε τον πιάνουν τα παυσίπονα;

Η κορτιζόνη βοηθάει απο πόνους αρθρώσεων μέχρι και προβλήματα στα μάτια.

• Απαντ. 98
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εμενα παντως απο τις πρωτες μερες που την πηρα με εχει βοηθησει πολυ, κριμα παντως που πρεπει καποτε να την σταματησω ...

Δημοσ.

Και εγώ πήρα για μια εβδομάδα περίπου (συρόπι) μέσα στις γιορτές λόγω φλεγμονής στο αυτί. Οι "μεγάλες" δόσεις ήταν τις 3 πρώτες ημέρες και μετά ανα 3 έριχνα τη δόση στη μέση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού πάντα.

Αλάτι και ζάχαρη κομμένα τελείως για όλη τη διάρκεια της θεραπείας και για μερικές ημέρες ακόμα. Μετά τη δεύτερη κιολας μέρα κατάλαβα οτι η όρεξη είχε ανέβει επικίνδυνα. Κάθε 1.5 ώρα περίπου ένιωθα οτι ήθελα να φάω μεσημεριανό ! Με το που έτρωγα μια μπανάνα όμως, μου έφευγε αμέσως η πείνα, μέχρι να έρθει ξανά φυσικά μετά από καμια ώρα. Πρήξιμο δεν παρατήρησα. Ίσως γιατί η θεραπεία ήταν μικρής  διάρκειας.

Πρώτη φορά έκοψα έτσι αλάτι και ζάχαρη.  Ούτε ψωμί δεν έβαλα στο στόμα ! :P Τα φαγητά τα πλάκωνα όλα στο λεμόνι και όσο πιο καυτερά γίνεται (τρελαίνομαι βέβαια για καυτερά ) ! 

Δημοσ.

Γιατί μου αρέσουν :P Καλά δεν έτρωγα μόνο μπανάνα. Κι άλλα φρούτα όπως μήλα, αχλάδια  κτλ. Ή κανένα παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι αφού  βέβαια κοιτούσα πόσο αλάτι είχε πρώτα.

Δημοσ.

Εν τω μεταξύ έχει δαιμονοποιηθεί από το ιντερνετ η κορτιζόνη με αποτέλεσμα ακόμη και σε διαφημίσεις να πουλάνε σκευάσματα γράφοντας "δεν περιέχει κορτιζόνη". Πολλές φορές αυτά τα σκευάσματα είναι χειρότερα από την κορτιζόνη (πχ otrivin για την μύτη κλπ).

Δημοσ.

Πιστευω οτι οποιος γραφει, γραφει απο προσωπικες εμπειριες και οχι επειδη μπηκε στο wiki και αντεγραψε. Ετσι ειναι αχρηστη η πληροφορια. Απο την αλλη για ιατρικα θεματα πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοι τι γραφουμε, αλλα και τι απο αυτα που διαβαζουμε πισττευουμε. Φαινεται ευκολα ποιοι ειναι επικινδυνοι και βιαστικοι στους σχολιασμους τους για να μη τους παιρνεις στα σοβαρα. Η κορτιζονη παντως ειναι ενα μεγαλο οπλο για τους γιατρους σαν πρωτη αντιμετωπιση μιας σοβαρης καταστασης, και μεχρι να βρουν τι φταιει. Ισως εδω στο isomnia να μην επρεπε να υπαρχουν ιατρικα θεματα. Υπαρχουν φορουμ ιατρικου περιεχομενου, αναλογα το προβλημα που εχει καποιος, στα οποια σχεδον ολοι οι σχολιαστες , λογω των καταστασεων που αντιμετωπιζουν, εχουν αποκτησει τετοιο επιπεδο γνωσεων και εμπειριων που τους λαμβανεις σοβαρα υπ οψη.

Δημοσ.
1 hour ago, Curtis76 said:

Η κορτιζονη παντως ειναι ενα μεγαλο οπλο για τους γιατρους σαν πρωτη αντιμετωπιση μιας σοβαρης καταστασης, και μεχρι να βρουν τι φταιει

Αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση κατά τη γνώμη μου, που δυσκολεύει τη διάγνωση. Πρώτα βάζεις διάγνωση και μετά θεραπεύεις.

Εννοείται αν ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση και απειλείται η ζωή του, θα βάλεις κορτιζόνη σε μεγάλη δόση κιόλας (πχ μια έξαρση ρευματολογικου νοσήματος)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/1/2018 στις 4:05 ΜΜ, Dimi85 είπε

Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω , η αυξηση βάρους ειναι δεδομένη  με τη χρήση κορτιζόνης; παραμορφώνεται κ κ   προσωπο; θα χρειαστεί  να παρω 15mg/μερα πρεζολον για κάποιους μήνες κ εχω αγχωθεί. ΓΕΝικα προσέχω τη διατροφή και γυμναζομαι. Διαβασα πως ο nomikarios δεν ειχε αλλαγές στο σωμα κ καθησυχαστικα κάπως. Καλοδεχούμενη κάθε συμβουλη κ προςωπικη εμπειρία.

Το θέμα δεν είναι μόνο πόσο, αλλά και για πόσο :)

12 λεπτά πριν, doctorkostis είπε

Αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση κατά τη γνώμη μου, που δυσκολεύει τη διάγνωση. Πρώτα βάζεις διάγνωση και μετά θεραπεύεις.

Εννοείται αν ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση και απειλείται η ζωή του, θα βάλεις κορτιζόνη σε μεγάλη δόση κιόλας (πχ μια έξαρση ρευματολογικου νοσήματος)

Δεν νομίζω ότι το κάνει κανείς αυτό, ή έστω ελαχιστότατοι. Απλά είπε να το πετάξει :P

Επεξ/σία από Pseudonumo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, doctorkostis είπε

Ναι λογω προσωπικης εμπειριας αναφερομαι για τετοιες κρισιμες καταστασεις. Αυτο ειναι το κακο της υποθεσης. Ενας μπορει να γραφει γιατι εχει θεμα δερματικο πχ. Εκει εχεις δικιο σε αυτα που γραφεις και οσοι παραπανω κατηγορουν τη κορτιζονη. Υπηρχαν σκευασματα που τα επαιρνες χωρις συνταγη γιατρου με κορτιζονη. Γι αυτο τωρα βγαινουν σκευασματα που διαφημιζουν οτι ειναι χωρις κορτιζονη και καλα κανουν. Σε αλλες περιπτωσεις ομως η κορτιζονη αποτελει ισως και το μοναδικο φαρμακο αντιμετωπισης μεχρι να περασει η κρισιμη περιοδος. Τωρα αν καποιοι νομιζουν οτι απλα πεταμε πραγματα στο ετσι μαλλον ειναι γιατι τους αρεσει να το κανουν. Ας γραψει λοιπον ενας γιατρος και να μας πει τη γνωμη του με παραδειγματα.

Επεξ/σία από Curtis76
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Curtis76 είπε

Ναι λογω προσωπικης εμπειριας αναφερομαι για τετοιες κρισιμες καταστασεις. Αυτο ειναι το κακο της υποθεσης. Ενας μπορει να γραφει γιατι εχει θεμα δερματικο πχ. Εκει εχεις δικιο σε αυτα που γραφεις και οσοι παραπανω κατηγορουν τη κορτιζονη. Υπηρχαν σκευασματα που τα επαιρνες χωρις συνταγη γιατρου με κορτιζονη. Γι αυτο τωρα βγαινουν σκευασματα που διαφημιζουν οτι ειναι χωρις κορτιζονη και καλα κανουν. Σε αλλες περιπτωσεις ομως η κορτιζονη αποτελει ισως και το μοναδικο φαρμακο αντιμετωπισης μεχρι να περασει η κρισιμη περιοδος. Τωρα αν καποιοι νομιζουν οτι απλα πεταμε πραγματα στο ετσι μαλλον ειναι γιατι τους αρεσει να το κανουν. Ας γραψει λοιπον ενας γιατρος και να μας πει τη γνωμη του με παραδειγματα.

Το κάθε φάρμακο έχει τη χρήση του και η κορτιζόνη δε διαφέρει. Αναλόγως το επείγον μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα. Πήρα το σχόλιο σαν ειρωνικό, τώρα κατάλαβα πώς το είπες, δεν θα απαντούσα έτσι!

Φαντάζομαι δεν περιμένεις να αναλυθεί όλη η επείγουσα ιατρική :P

Επεξ/σία από Pseudonumo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δε μπορω εχει παρενεργειες η κορτιζονη και ειμαι στη τσιτα...

Γιατι να ειρωνευτω και ποιον?? Μαλλον κατι δεν εχω γραψει καλα, και δε σου αρεσει αλλα δε το εχω καταλαβει ακομα (πες για να βελτιωνομαι). Αυτα ειναι τα στραβα των ποστ.....

Επεξ/σία από Curtis76
Δημοσ.

Επειδη ο ιατρος μου , μου ειχε γραψει να παιρνω και μεθατρεξατη και ειχα διαβασει πολλα για αυτη, και φοβομουν να παρω, μου ειχε πει αν παιρνω επι ενα χρονο μεθατρεξατη και κορτιζονη, πιο πολυ ζημια κανει η κορτιζονη παρα η μεθατρεξατη. Τελικα διεκοψα την μεθατρεξατη γιατι με πειραξε και μου εδωσε ενα αλλο φαρμακο. Αγαπαμε κορτιζονη :D 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...