Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα σου προτεινα να αποκτησεις προυπηρεσια Ελλαδα, σιγουρα 1-2 χρονακια και μετα να κινηθεις προς Γερμανια εχοντας σοβαρο συγκριτικο πλεονεκτημα σε σχεση με τον τωρινο σου εαυτο. Θα εχεις εργασιακη εμπειρια (το σημαντικοτερο), θα εχεις -ενδεχομενως- μαθει ακομα καλυτερα τα γερμανικα, οποτε θα αυξησεις τις πιθανοτητες σου να υπογραψεις συμβολαιο και μετα να παρεις το αεροπλανακι για το Βορρα.

edit: Αν πας για μεταπτυχιακο Γερμανια -σπουδες γενικα-, τοτε σαφως προχωρα το απο τωρα.

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

1. μαθε απταιστα τη γλωσσα. ειναι πιο σημαντικο απ'το οποιοδηποτε αλλοδαπο πτυχιο τους παρουσιασεις.

2. πηγαινε απο τωρα εκει, αν υπαρχει δυνατοτητα, μην αναλωνεσαι σε πτυχια που θα πρεπει να ξανα-αποδειξεις οτι ορθα κατεχεις. η ειδικευση - εξειδικευση στη χωρα που διαλεξες θα σε οδηγησει βημα βημα σε αυτο που θες να κανεις.

υγ - μπορεις να δεις το θεμα να πας ως ανεργος, να γραφτεις τζομπ σεντερ, να πας σχολειο να μαθεις τη γλωσσα + ειδικευση και σε 2 ή 3 χρονια παιρνεις το χαρτι που θες - εξαρταται ποσο σοβαρο θα δουν οτι ειναι το χαρτι του τει σου.

Για τέτοιου είδους δουλειές χρειάζεται να ξέρεις άπταιστα τη γλώσσα;

Αν κάνει το άλλο που λες θα του δίνουν κάποια λεφτά από το κράτος πχ; Αλλιώς χρειάζεται να έχει αρκετά στην άκρη για να το κάνει πιστεύω.

Δημοσ.

O κανόνας σε ότι και να κάνεις είναι η γλώσσα. Τώρα για συγκεκριμένες πληροφορίες ως προς το επάγγελμα σου θα σου πουν άλλοι. Η γλώσσα όμως να ξέρεις είναι το σημαντικότερο "όπλο" που μπορείς να έχεις μόλις (αν) πας εκεί. Κυριολεκτικά είναι αυτό που είτε θα σου ανοίγει πόρτες είτε θα βρίσκεις παντού κλειδαριές. Κάνε το στόχο και προτεραιότητα. 

• Like 1
Δημοσ.

Στην Σουηδία υπήρξε σχετική είδηση από διαρροή το 2013, ότι οι recruiters σε βάζουν σε blacklist αν δεν κατέχεις τη γλώσσα, και δεν βγαίνεις από τη λίστα ακόμα και αν μάθεις τη γλώσσα μετά.

http://www.thelocal.se/jobs/article/50002

Προσωπικά είμαι βέβαιος για την ύπαρξη παρόμοιων blacklist και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε θέλει λίγο προσοχή.

• Like 1
Δημοσ.

Αν κάνει το άλλο που λες θα του δίνουν κάποια λεφτά από το κράτος πχ; Αλλιώς χρειάζεται να έχει αρκετά στην άκρη για να το κάνει πιστεύω.

2 πελατες, ο ενας ηλεκτρονικός & ο αλλος αυτοματιστής με αναλογα χαρτια με τον ενδιαφερομενο ΑΛΛΑ

με εργασιακη εμπειρια 5 + 8 χρονια αντιστοιχα εφυγαν για γερμανια προ 2ετιας.

πριν δουν οποιοδηποτε χαρτι τους, ζητησαν επιπεδο γερμανικων.

ο ενας ηταν στο μηδεν & ο αλλος απλως ειχε ικανοτητα συνεννοησης. 

τελικα μεταβιβασαν οτι ειχαν στο ονομα τους στην ελλαδα, χρηματα, οικοπεδα κλπ και γραφτηκαν τζομπ σεντερ.

επιδοτηθηκαν για το σπιτι μεχρι 400€-500€ + 400€ στο χερι καθε μηνα.

υποχρεωση Α :

ηταν η εκμαθηση γλωσσας σε σχολειο + παραλληλα της εξειδικευσης των ικανοτητων τους στη Γερμανια

(σε συναρτηση με το Β)

υποχρεωση Β : 

οι εργασιες που τους προτειναν να μην τις απερριπταν ολες εντος 3μηνου + να καταφερναν να μην τους διωξουν

πριν τη ληξη του 6μηνου συμβολαιου. οι εργασιες προφανως ηταν σχετικες ή σχεδον κοντα στο αντικειμενο τους.

ο ενας ειναι πλεον στη μερσεντες + ο αλλος δουλευει μαυρα με εναν εργολαβο τουρκο.

• Like 2
Δημοσ.

Στην Σουηδία υπήρξε σχετική είδηση από διαρροή το 2013, ότι οι recruiters σε βάζουν σε blacklist αν δεν κατέχεις τη γλώσσα, και δεν βγαίνεις από τη λίστα ακόμα και αν μάθεις τη γλώσσα μετά.

http://www.thelocal.se/jobs/article/50002

Προσωπικά είμαι βέβαιος για την ύπαρξη παρόμοιων blacklist και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε θέλει λίγο προσοχή.

Λίγο οφ τόπικ απλά να επιβεβαιώσω την ύπαρξη παρόμοιας λίστας στο τρομερά ξενοφοβικό Βέλγιο, όπου εδώ και χρόνια πολύ μεγάλος recruiter είχε λίστα που έδινε στις εταιρείες όπου οι "καλοί" υποψήφιοι ανήκαν στην κατηγορία BBB από τα αρχικά της Belgian Blue ράτσας αγελάδας. Το κοινό χαρακτηριστικό δεν ήταν τα τυπικά προσόντα αλλά η γνώση της γλώσσας, η καταγωγή και το χρώμα δέρματος.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι και άλλες εταιρείες πρόσληψης/νταβατζήδων χρησιμοποιούν παρόμοιο σύστημα.

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Σε ότι με αφορά δεν δυσανασχετώ με τις "αρνητικές"/"γειωτικές" απαντήσεις.

Η απόφαση μου να φύγω το συντομότερο είναι οριστική καθώς συμπεραίνω πως:

1 όσο πάει οι συνθήκες θα χειροτερεύουν στην Ελλάδα (κόφτες, εργασιακά, ανεργίες κλπ)

2 οι δουλειές θα μειώνονται στο εξωτερικό όσο πάει και σε μερικά χρόνια θα είναι πολύ δυσκολότερο να επιχειρήσει κανείς έξοδο

3 η ευκαιρίες για κτήση εργασιακής εμπειρίας εδώ είναι εξαιρετικά περιορισμένες ως προς την προσφορά αλλά και την ποιότητα

Γνωρίζω πως ως εργαζόμενος δεν έχω τα προσόντα που θα ξετρελάνουν τους απανταχού εργοδότες, γνωρίζω πως το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο (έρχονται και οι εκλογές) στην Γερμανία όσον αφορά τους ξένους κλπ καθώς και ότι δεν πρόκειται για κάποιον εργασιακό παράδεισο.

Το θεωρώ ανόητο να σηκωθώ τώρα και να μπω στο πρώτο αεροπλάνο για πάνω, οπότε λειτουργώ με το ΘΑ, φτιάχνω το χρονοδιάγραμμα μου, θέτω προτεραιότητες και προσπαθώ όταν κάνω το βήμα να έχω τα κατάλληλα εφόδια. Επειδή λοιπόν θέλω και την άποψη ανθρώπων πιο "αντικειμενικών"/εξωτερικών παρατηρητών, έθεσα το θέμα αυτό στο φόρουμ ώστε να βγω από την δική μου οπτική και να δω πράγματα που πριν δεν έβλεπα. 

Γνωρίζω πως το πτυχίο του ΤΕΙ και το CCNA από μόνα τους δεν εξασφαλίζουν κάτι, στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Εκεί που ποντάρω είναι πως στην αγορά των μεγάλων βιομηχανικών χωρών έχουν ζήτηση σε εξειδικευμένο προσωπικό και άρα υπάρχει απορρόφηση ατόμων που δεν έχουν φτάσει σε ΙΤ Guru επίπεδα. Ότι παρά τον κορεσμό στο επάγγελμα υπάρχει χώρος και για μας τους Juniors να μπούμε και να εξελιχθούμε.

Την Γερμανία την προτίμησα λόγω των γνώσεων που έχω στην γλώσσα, για παράδειγμα και η Ολλανδία θα με ενδιέφερε, και πιο βόρεια, αλλά 1) δεν ξέρω γλώσσες 2) η Γερμανία είναι πιο μεγάλη αγορά με περισσότερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας.

Έχοντας αυτά υπόψιν με ενδιαφέρει κυρίως η άποψη και η συμβουλή όποιου έχει γνώση των εν Γερμανία συνθηκών, του ΙΤ κλάδου καθώς και της ζήτησης σε αυτόν.

Και οι γενικότερες τοποθετήσεις έχουν το ενδιαφέρον τους, τις λαμβάνω υπόψιν και τις εκτιμώ.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας.

• Like 1
Δημοσ.

Για ποιο λόγο να προτιμήσουν κάποιον που δεν ξέρει τη γλώσσαμε αντί κάποιου που την μιλά άπταιστα και έχει τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα;

Λίγο οφ τόπικ απλά να επιβεβαιώσω την ύπαρξη παρόμοιας λίστας στο τρομερά ξενοφοβικό Βέλγιο, όπου εδώ και χρόνια πολύ μεγάλος recruiter είχε λίστα που έδινε στις εταιρείες όπου οι "καλοί" υποψήφιοι ανήκαν στην κατηγορία BBB από τα αρχικά της Belgian Blue ράτσας αγελάδας. Το κοινό χαρακτηριστικό δεν ήταν τα τυπικά προσόντα αλλά η γνώση της γλώσσας, η καταγωγή και το χρώμα δέρματος.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι και άλλες εταιρείες πρόσληψης/νταβατζήδων χρησιμοποιούν παρόμοιο σύστημα.

Όσον αφορά τον recruiter, μάλλον μιλάς για περίπτωση ολλανδοφώνων να προσπαθούν να επιβάλλουν στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν άτομα που μιλούν τα ολλανδικά. Αυτό δεν το κάνουν λόγω ξενοφοβίας, αλλά επειδή θέλουν να προωθήσουν την γλώσσα τους έναντι της γαλλικής γλώσσας (υπενθυμίζω ότι πριν 50 χρόνια πάνω κάτω αναγνωρίστηκαν τα ολλανδικά ως επίσημη γλώσσα της χώρας και άνοιξαν σχολεία και πανεπιστήμια ολλανδόφωνα που πριν απλά δεν υπήρχαν, και ενώ οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο κέντρο της Φλάνδρας το 80% του πληθυσμού της πόλης είναι όμως γαλλόφωνο προσελκύοντας πολλούς που μιλάνε την γαλλική αλλά όχι την ολλανδική και προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό, προσθέτοντας το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Φλάνδρας μιλά και τα ολλανδικά και τα γαλλικά ενώ οι κάτοικοι της Βαλλονίας ακόμη απαξιούν έστω και να προσπαθήσουν, κτλ κτλ).

Οπότε το Βέλγιο ούτε ξενοφοβικό είναι, ούτε σε συνωμοσία BBB συμμετέχει, απλά επειδή το χρήμα στην χώρα το έχουν οι Φλαμάνδοι τώρα, προσπαθούν, και πολύ καλά κάνουν, να ενισχύσουν την δική τους γλώσσα έναντι της γαλλικής.

Τα αγγλικά σου είναι άχρηστα στο Βέλγιο εκτός των Βρυξελλών, που ακόμα κι εδώ μόνο με αγγλικά πάρα πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Σε ότι με αφορά δεν δυσανασχετώ με τις "αρνητικές"/"γειωτικές" απαντήσεις.

Η απόφαση μου να φύγω το συντομότερο είναι οριστική καθώς συμπεραίνω πως:

1 όσο πάει οι συνθήκες θα χειροτερεύουν στην Ελλάδα (κόφτες, εργασιακά, ανεργίες κλπ)

2 οι δουλειές θα μειώνονται στο εξωτερικό όσο πάει και σε μερικά χρόνια θα είναι πολύ δυσκολότερο να επιχειρήσει κανείς έξοδο

3 η ευκαιρίες για κτήση εργασιακής εμπειρίας εδώ είναι εξαιρετικά περιορισμένες ως προς την προσφορά αλλά και την ποιότητα

Γνωρίζω πως ως εργαζόμενος δεν έχω τα προσόντα που θα ξετρελάνουν τους απανταχού εργοδότες, γνωρίζω πως το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο (έρχονται και οι εκλογές) στην Γερμανία όσον αφορά τους ξένους κλπ καθώς και ότι δεν πρόκειται για κάποιον εργασιακό παράδεισο.

Το θεωρώ ανόητο να σηκωθώ τώρα και να μπω στο πρώτο αεροπλάνο για πάνω, οπότε λειτουργώ με το ΘΑ, φτιάχνω το χρονοδιάγραμμα μου, θέτω προτεραιότητες και προσπαθώ όταν κάνω το βήμα να έχω τα κατάλληλα εφόδια. Επειδή λοιπόν θέλω και την άποψη ανθρώπων πιο "αντικειμενικών"/εξωτερικών παρατηρητών, έθεσα το θέμα αυτό στο φόρουμ ώστε να βγω από την δική μου οπτική και να δω πράγματα που πριν δεν έβλεπα. 

Γνωρίζω πως το πτυχίο του ΤΕΙ και το CCNA από μόνα τους δεν εξασφαλίζουν κάτι, στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Εκεί που ποντάρω είναι πως στην αγορά των μεγάλων βιομηχανικών χωρών έχουν ζήτηση σε εξειδικευμένο προσωπικό και άρα υπάρχει απορρόφηση ατόμων που δεν έχουν φτάσει σε ΙΤ Guru επίπεδα. Ότι παρά τον κορεσμό στο επάγγελμα υπάρχει χώρος και για μας τους Juniors να μπούμε και να εξελιχθούμε.

Την Γερμανία την προτίμησα λόγω των γνώσεων που έχω στην γλώσσα, για παράδειγμα και η Ολλανδία θα με ενδιέφερε, και πιο βόρεια, αλλά 1) δεν ξέρω γλώσσες 2) η Γερμανία είναι πιο μεγάλη αγορά με περισσότερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας.

Έχοντας αυτά υπόψιν με ενδιαφέρει κυρίως η άποψη και η συμβουλή όποιου έχει γνώση των εν Γερμανία συνθηκών, του ΙΤ κλάδου καθώς και της ζήτησης σε αυτόν.

Και οι γενικότερες τοποθετήσεις έχουν το ενδιαφέρον τους, τις λαμβάνω υπόψιν και τις εκτιμώ.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας.

Αν πράγματι μιλάς γερμανικά, πηγαίνοντας στην Ολλανδία και μένοντας εκεί (άρα καθημερινή επαφή με τη γλώσσα συν κάποια μαθήματα) σε έξι μήνες άνετα θα παρακολουθείς πολιτικές συζητήσεις.

• Like 1
Δημοσ.

αν εχεις την ικανοτητα, γιατι περι τουτου προκειται, να ζησεις σε επαρχιακη πολη της Ολλανδιας μπορεις να φυγεις & με τα τρεχοντα σκιλς. καλος μισθος παρεχεται, η ζωη ομως & οι ανθρωποι εκει στα ψαροχωρια, δεν ξερω... :wacko:

Δημοσ.

Αγγλικα ξερεις;

Ασχολησου μονος σου οσο μπορεις, Ελλαδα να βρεις κατι για να μαζεψεις προυπηρεσια ειναι ψιλοαπιθανο,
Ξεκινας απο ΤΙΕΡ 1 και ανεβαινεις, ελαχιστες απαιτησεις στο 1. Δες Τσεχια -Σλοβακια, εταιρειες κολοσσοι ζητανε ατομα σαν και σενα για τις χαμηλες θεσεις.

Γερμανια/Αγγλια/Σκανδιναβια κλπ βορεια οπως σου ειπαν εχεις ελαχιστες πιθανοτητες λογω ανταγωνισμου και ελλειψης εμπειριας.

Χτισε εμπειρια/βιογραφικο και μετα οι δρομοι ειναι ανοιχτοι.

Δημοσ.

Γιατι συγκεκριμενα Γερμανια; Στην Γερμανια θα χρειαστεις Γερμανικα. Αγγλικα ξερεις; Αν ξερεις κοιτα και καμια αλλη χωρα που τα Αγγλικα θα σου φανουν χρησιμα. Ολλανδια ή Νορβηγια ας πουμε. Επισης καλο ειναι να κοιταξεις να προχωρησεις και σε καποιο μαστερ ειτε εδω ειτε ακομη καλυτερα στο εξωτερικο. Ειναι παρα πολλοι αυτοι που εχουν πλεον πτυχια πανεπιστημιων. Οσο για τα φαρμακερα σχολια μην δινεις και πολυ σημασια,μπραβο σου που το τολμας και το ψαχνεις απο νωρις και θες ενα καλυτερο μελλον απο αυτο που προσφερει η Ελλαδα.

Δημοσ.

Για ποιο λόγο να προτιμήσουν κάποιον που δεν ξέρει τη γλώσσαμε αντί κάποιου που την μιλά άπταιστα και έχει τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα;

Μεταξύ ατόμων που έχουν τα ίδια προσόντα λογικό. Αυτό που εννοούσα είναι αν είναι καλύτερα να ρίξει το βάρος στη γλώσσα ή στα τεχνικά προσόντα, πιστοποιήσεις κλπ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

'Αμα θες να έχεις απασχοληση με το πτυχιο σου και μια καριερα, την Ελλαδα μην την σκεφτεσαι καθολου. Οσους φιλους coders εχω ειναι Γερμανια και Αγγλια και κανουν τη ζωη τους και ειναι περιζήτητοι σε διαφορου τυπου δουλειες. Οπως λενε ολοι ομως η προϋπηρεσία ειναι κατι πολυ σημαντικο που πανω κατω ολοι το καναν στην Ελλαδα πριν αγανακτησουν και φυγουν. Γιατι ακομα και οι πετυχυμενοι coders εδω, εξω θα ηταν πολυ πιο πετηχυμενοι και μιλαω για 50k+ μισθους τον χρονο που παιζουν ανετα στο επαγγελμα σου και τα βλεπω σε συμφοιτητές λιγοτερο απο 30 χρονων. Μια φιλη μου μολις τελιωσε το πτυχιο απο το Μακεδονια που θεωρειτε ισως το χειροτερο πληροφορηκης, γραφτηκε σε μια εταιρια στο Λονδινο (μου διαφευγει το ονομα αλλα ειμαι σιγουρος καποιος εδω μεσα θα ξερει να αναφερει παρομοιες εταιρίες) η οποια σε εκπαιδευει και σου βρισκει δουλεια μετα απο 6 μηνες πληρωμενης πρακτικης, αλλα σχετικα χαμηλομησθη γιατι κραταει μερος απο τον μισθό σου για 1-2 χρονια. Η φιλη μου μετα απο την πρακτικη πλεον δουλεύει στο τμημα ασφαλειας στην Bloomberg και ειναι πρωτη μουρη στους ουρανοξηστες στο Λονδινο, αλλα περνει 25% λιγοτερα απ'οτι βγαζει μια αλλη συμφοιτητρια ιδιου επιπεδου γνωσεων που εκανε πρακτικη 1,5 χρονο εδω σε ερευνητικό κεντρο και τωρα δουλευει στην Intel στο brighton. Για μένα εφοσον έχεις σκοπο να φυγεις καθε δευτερολεπτο εδω ειναι χρονος χαμενος. Υπαρχουν λυσεις για ολες τις περιπτωσεις εφοσον εχεις σκοπο να δουλεψεις. 

Επεξ/σία από Dimitris362

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...