Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγω για παράδειγμα ειχα βαλει ορο ότι μπαινοντας σε ένα σπιτι τις δαπάνες του 1ου έτους δεν θα τις πληρώσω εγω. Και το κατοχυρωσα με συμβολαιο. Οποτε μετα τι θα μπορουσε να μου κάνει ο ιδιοκτητης? το υπεγραψε. 

Βγαίνουμε off-topic, αλλά έτσι κι αλλιώς ο ενοικιαστής δεν πληρώνει τις δαπάνες του σπιτιού σε περίπτωση φθοράς/βλάβης.

• Απαντ. 82
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

υποχρεωτικό για κάθε πράξη πλέον για όλα τα σπίτια νομίζω  (ενοικίαση-μεταβίβαση-κληρονομιά). υπήρχε κάποια απαλλαγή για ανανεώσεις ενοικιαστηρίων για σπίτια μέχρι 50 τμ. η οποία πρέπει να καταργήθηκε.

Δεν 'περνάει' κάτι, απλά μηχανικός βεβαιώνει την ενεργειακή κατηγορία του σπιτιού, και γραφει και παρατηρήσεις σχετικά με τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν.

Το συγκεκριμένο πολύ πιθανόν να είναι στην τελευταία.

Εδώ και ένα υπόδειγμα : http://www.energycon.org/certificate_poster_OEE.pdf

Το μόνο υποχρεωτικό είναι η καταχώρηση των στοιχείων του ενεργειακού πιστοποιητικού ηλεκτρονικά τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης δηλώνει τη μίσθωση. Και να υπάρχει το πιστοποιητικό, ο ενοικιαστής δεν πρόκειται να το δει.

Δημοσ.

Επειδή και εμείς νοικιάζουμε ένα σπίτι (μονοκατοικία) σε μια κοπελιά το οποίο, αν και πλήρως ανακαινισμένο, παρουσίασε υγρασία σε ένα τοίχο και στο πάτωμα, ένα διάστημα που έλειπε το καλοκαίρι σκάψαμε το δάπεδο, ρίξαμε χαλίκι, σκάψαμε και τον τοίχο και τον βάψαμε με ειδικό τσιμεντοειδές και τώρα η υγρασία εξαφανίστηκε. Κανονικά έτσι θα έπρεπε να κάνει και αυτός.

Αλλά η διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε υπογράψει συμβόλαιο. Αυτός που δεν έχει υπογράψει, δεν είναι υποχρεωμένος να φτιάξει τίποτα, ούτε εσύ να διεκδικήσεις κάτι. Απλά τα μαζεύεις και φεύγεις χωρίς να έχεις νομικές ευθύνες. Αντιθέτως, αν αυτός σε καταγγείλει ότι εγκαταλείπεις το σπίτι ή οτιδήποτε, είναι εκείνος που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που εισπράττει μαύρα ενοίκια.

Δημοσ.

Επειδή και εμείς νοικιάζουμε ένα σπίτι (μονοκατοικία) σε μια κοπελιά το οποίο, αν και πλήρως ανακαινισμένο, παρουσίασε υγρασία σε ένα τοίχο και στο πάτωμα, ένα διάστημα που έλειπε το καλοκαίρι σκάψαμε το δάπεδο, ρίξαμε χαλίκι, σκάψαμε και τον τοίχο και τον βάψαμε με ειδικό τσιμεντοειδές και τώρα η υγρασία εξαφανίστηκε. Κανονικά έτσι θα έπρεπε να κάνει και αυτός.

Αλλά η διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε υπογράψει συμβόλαιο. Αυτός που δεν έχει υπογράψει, δεν είναι υποχρεωμένος να φτιάξει τίποτα, ούτε εσύ να διεκδικήσεις κάτι. Απλά τα μαζεύεις και φεύγεις χωρίς να έχεις νομικές ευθύνες. Αντιθέτως, αν αυτός σε καταγγείλει ότι εγκαταλείπεις το σπίτι ή οτιδήποτε, είναι εκείνος που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που εισπράττει μαύρα ενοίκια.

Και εμείς έχουμε συμβολαίο αλλά δεν το φτιάχνει το έφτιαξα μόνος και δεν έδωσα κάποιους μήνες ενοίκιο, δεν παίρνει χαμπάρι κανείς πλέον.

Δημοσ.

παιδες δεν εχετε ιδεα σε τι χαλια ηταν το σπιτι οταν πηγαμε να το δουμε.

λειπανε ντουι,γεματο χωμα,γεματο κατσαριδες,φωτα τρεμοπαιζανε,τραγικη κατασταση.

εχει και ενα αυθαιρετο δωματιο που εμπασε νερα,κατι τρυπες απο ραφια που ειχε πεσει και ο σοβας,ροκ καταστασεις..

στο θεμα του βαψιματος μου απαντησαν οτι το εβαψαν περυσι,οποτε δε θα το ξαναβαψουν.

θα το βαψω εγω με σπρευ ομως ολο και θα τους αφησω και λογαριασμους απληρωτους,για την ταλαιπωρια και για τις ζημιες που επαθα στα μηχανηματα,να δουμε αν θα παρουν χαμπαρι.

υποθετω οτι τωρα δε μπορει να μου κανει τποτ αυτος που θα του αφησω φεσι το ρευμα και το νερο,μιας και δεν ειχα συμβολαιο,ετσι?

Δημοσ.

λειπανε ντουι,γεματο χωμα,γεματο κατσαριδες,φωτα τρεμοπαιζανε,τραγικη κατασταση.

εχει και ενα αυθαιρετο δωματιο που εμπασε νερα,κατι τρυπες απο ραφια που ειχε πεσει και ο σοβας,ροκ καταστασεις..

στο θεμα του βαψιματος μου απαντησαν οτι το εβαψαν περυσι,οποτε δε θα το ξαναβαψουν.

θα το βαψω εγω με σπρευ ομως ολο και θα τους αφησω και λογαριασμους απληρωτους,για την ταλαιπωρια και για τις ζημιες που επαθα στα μηχανηματα,να δουμε αν θα παρουν χαμπαρι.

υποθετω οτι τωρα δε μπορει να μου κανει τποτ αυτος που θα του αφησω φεσι το ρευμα και το νερο,μιας και δεν ειχα συμβολαιο,ετσι?

Δεν ξέρω αν ο ιδιοκτήτης είναι άθλιος αλλά εσύ είσαι εντελώς ανώριμος.

Επίσης όταν νοίκιασες το σπίτι ήξερες σε τι χάλια είναι (εσύ το ανέφερες στο πρώτο ποστ - να δεχτώ βέβαια ότι δεν ήξερες περί υγρασίας) αλλά παρόλα αυτά το νοίκιασες. Και μάλιστα χωρίς συμβόλαιο. Τώρα και ζητάς και τα ρέστα, και θέλεις και να του βάψεις με σπρευ τους τοίχους και να αφήσεις και τους λογαριασμούς απλήρωτους.

Ανωριμότητα.. για να μη το πω αλλιώς.

• Like 4
Δημοσ.

Πως δεν μπορεί, να σου σπάσει το σαγόνι, τα χέρια, τα πόδια, να σε στείλει στο νοσοκομείο, στον αγύριστο, να βάλει άλλον να το κάνει για πάρτη του, κτλ
  • Like 1
Δημοσ.

Αν οι λογαριασμοί δεν είναι στο όνομά σου, δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα. Θα πάει να πει τι στο δικαστήριο? Ότι νοίκιαζα το σπίτι σε κάποιον χωρίς συμβόλαιο και έκλεβα την εφορία? Θα χρειαστεί να φέρει μάρτυρες κτλ κτλ ότι κατοικούσες εκεί το τάδε διάστημα κτλ αλλά και πάλι δεν νομίζω να τον συμφέρει αφού το πρόστιμο από την εφορία θα είναι μεγαλύτερη ζημιά. Ωστόσο δεν είναι ηθικά σωστό να κάνεις τέτοιο. Ειδικά από τη στιγμή που γνώριζες εκ των προτέρων την κατάσταση του σπιτιού. Απλά σηκώνεσαι και φεύγεις.

Και εμείς έχουμε συμβολαίο αλλά δεν το φτιάχνει το έφτιαξα μόνος και δεν έδωσα κάποιους μήνες ενοίκιο, δεν παίρνει χαμπάρι κανείς πλέον.

Αν το έφτιαξες και δεν του πλήρωσες ενοίκιο, δεν νομίζω ότι παρέβη κάποιον όρο.

Δημοσ.

Αν οι λογαριασμοί δεν είναι στο όνομά σου, δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα. Θα πάει να πει τι στο δικαστήριο? Ότι νοίκιαζα το σπίτι σε κάποιον χωρίς συμβόλαιο και έκλεβα την εφορία? Θα χρειαστεί να φέρει μάρτυρες κτλ κτλ ότι κατοικούσες εκεί το τάδε διάστημα κτλ αλλά και πάλι δεν νομίζω να τον συμφέρει αφού το πρόστιμο από την εφορία θα είναι μεγαλύτερη ζημιά. Ωστόσο δεν είναι ηθικά σωστό να κάνεις τέτοιο. Ειδικά από τη στιγμή που γνώριζες εκ των προτέρων την κατάσταση του σπιτιού. Απλά σηκώνεσαι και φεύγεις.

Αν το έφτιαξες και δεν του πλήρωσες ενοίκιο, δεν νομίζω ότι παρέβη κάποιον όρο.

Δεν το έφτιαχνε το έπαιζε μάγκας, οπότε το έκανα μόνος και του χρέωσα τα έξοδα, το ίδιο θα κάνω και για τον λέβητα αερίου που έσπασαν σωλήνες, όταν έχεις παιδιά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ειδικά με υγρασία... Ακόμα στην κουζίνα έχω δεν έφυγε και δεν φεύγει γιατί εκείνο το δωμάτιο είναι στον αέρα δεν το καλύπτει η διπλανή πολυκατοικία, τώρα θα μου πεις γιατί δεν φεύγω; γιατί απέναντι ζει η πεθερά και την χρειαζόμαστε όταν φεύγουμε για δουλειά οπότε βολεύει.

Μολις μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά δρόμο, μακριά από τέτοια σπίτια πεταμένα λεφτά.

Δημοσ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως που το νοικιάζει με μαύρα, δεν υπάρχει καν λόγος να το κάνει αυτό ο ιδιοκτήτης...

α, δεν το πρόσεξα.

μλκς κι ο ιδιοκτήτης, δεν είναι κατοχυρωμένος σε τίποτα, ούτε σε ζημιές του ενοικιαστή ούτε σε λογαριασμούς δεκο.

Το μόνο υποχρεωτικό είναι η καταχώρηση των στοιχείων του ενεργειακού πιστοποιητικού ηλεκτρονικά τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης δηλώνει τη μίσθωση. Και να υπάρχει το πιστοποιητικό, ο ενοικιαστής δεν πρόκειται να το δει.

τι λες; είναι υποχρεωμένοι να το δείξουν στον ενοικιαστή, αυτό είναι και το νόημα του ενεργειακού πιστοποιητικού, να ξέρει ο άλλος τι κατηγορία είναι το σπίτι και τι προβλήματα έχει.

η ηλεκτρονική καταχώριση είναι απλά για να επιβεβαιώσει το κράτος ότι υπάρχει.

Δημοσ.

με ένα αφυγραντήρα καθάρισες, εδώ και σε καινούριο σπίτι να πας που έχει μονόσεις κτλ, αν η περιοχή έχει υγρασία, χρειάζεσαι και πάλι αφυγραντήρα. γενικά έχεις πολλές χρήσεις. πχ στεγνώνεις και τα ρούχα μέσα στο σπίτι αν χρειαστεί, καθαρίζεις ατμόσφαια.

οι πωλήσεις αφυργραντήρα τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει πάρα πολύ, και όχι επειδή ειναι trend, είναι καθαρά πρακτικό το θέμα. 

Δημοσ.

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το γαμημένο πρόβλημα με την υγρασία σε τόσα σπίτια...Στο πατρικό μου δομημένο το μακρινό 1963, ΠΟΤΕ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υγρασίας. Έχει ανακαινιστεί βέβαια 2 φορές - και πάει για τρίτη - και είναι διαμπερές με μπαλκόνια περιμετρικά. Και τώρα που είναι κλειστό σχεδόν ένα δίμηνο με τον κακό χαμό από τις καιρικές συνθήκες πάλι τίποτα. 

• Super Moderators
Δημοσ.

με ένα αφυγραντήρα καθάρισες, εδώ και σε καινούριο σπίτι να πας που έχει μονόσεις κτλ, αν η περιοχή έχει υγρασία, χρειάζεσαι και πάλι αφυγραντήρα. γενικά έχεις πολλές χρήσεις. πχ στεγνώνεις και τα ρούχα μέσα στο σπίτι αν χρειαστεί, καθαρίζεις ατμόσφαια.

οι πωλήσεις αφυργραντήρα τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει πάρα πολύ, και όχι επειδή ειναι trend, είναι καθαρά πρακτικό το θέμα.

Σε μας, μονοκατοικία του 93 χωρίς μόνωση της προκοπής που μπορεί να μπει τώρα στους τοίχους και στις κολώνες, σε περιοχή που η υγρασία είναι σχεδόν καθημερινά πάνω από 70% δεν είχαμε ποτέ θέμα.

Δημοσ.

τι λες; είναι υποχρεωμένοι να το δείξουν στον ενοικιαστή, αυτό είναι και το νόημα του ενεργειακού πιστοποιητικού, να ξέρει ο άλλος τι κατηγορία είναι το σπίτι και τι προβλήματα έχει.

η ηλεκτρονική καταχώριση είναι απλά για να επιβεβαιώσει το κράτος ότι υπάρχει.

Αν θέλεις δείξε μας πως προκύπτει αυτή η υποχρέωση. Ίσως ο νομοθέτης να είχε στο μυαλό το αυτό που λες, αλλά στην πράξη κανένας ενοικιαστής δεν έχει δει ποτέ αυτό το χαρτί.

Κατά τα άλλα ναι, ορθώς γράφεις πως η ηλεκτρονική καταχώρηση είναι για να επιβεβαιώσει το κράτος ότι υπάρχει, όχι ο ενοικιαστής.

Δημοσ.

Αν θέλεις δείξε μας πως προκύπτει αυτή η υποχρέωση. Ίσως ο νομοθέτης να είχε στο μυαλό το αυτό που λες, αλλά στην πράξη κανένας ενοικιαστής δεν έχει δει ποτέ αυτό το χαρτί.

Κατά τα άλλα ναι, ορθώς γράφεις πως η ηλεκτρονική καταχώρηση είναι για να επιβεβαιώσει το κράτος ότι υπάρχει, όχι ο ενοικιαστής.

Φυσικά και θα το ζητήσεις. Είναι υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να στο προσκομίσει. Αν δεν στο δείχνει, τον χαιρετάς και πας αλλού.

Από τη στιγμή που είναι υποχρεωτικό για να υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης, είναι υποχρεωμένος να στο επιδείξει και να βεβαιώσεις ότι είναι και γνήσιο (νομίζω στο http://www.buildingcert.gr )

Δεν υποχρεούται να το προσκομίσει μόνο στις αρμόδιες αρχές, αλλά κυρίως στον συμβαλλόμενο (αγοραστή - ενοικιαστή). Έχει 10ετή διάρκεια, και αν αλλάξει κάτι στο ακίνητο, πρέπει να εκδοθεί νέο.

Σταδιακά θα αντικατασταθεί από την ταυτότητα κτιρίου η οποία ήδη θεσμοθετήθηκε στο τέλος του 16 και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα ακίνητα εντός 5ετίας νομίζω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...