Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
587e1d8f4d205_MicropolisAmstrad6128main.

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 τα home micros είχαν αρχίσει να μπαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων και να τους φέρνουν σε μια πρώτη επαφή με τα video games στην τηλεόραση και τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα PCs ήταν αυστηρά επαγγελματικά μηχανήματα και όλοι ονειρεύονταν, όπως και σήμερα, κάποιο κορυφαίο μηχάνημα, όπως η Amiga 500 ή σε δεύτερο βαθμό, ο Atari ST. Πολλοί όμως κατέληγαν με πιο οικονομικά μηχανήματα όπως ο Commodore 64, ο Amstrad CPC και ο Sinclair Spectrum ZX. Ένα από τα πρώτα καταστήματα που ασχολήθηκαν με το θέμα Home Micros και γνώρισε τεράστια επιτυχία και ανάπτυξη, φτάνοντας να αναλάβει ακόμα και την αντιπροσωπεία της Amstrad στην Ελλάδα, αλλά και να πετύχει ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία ως μεγάλη επιχείρηση, ήταν η MICROPOLIS ΑΕΒΕ, η οποία αργότερα έγινε η AMSTRAD HELLAS A.E.B.E.. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία της.

 

 

large.587e1df373113_MicropolisAmstrad612

H ιστορια της MICROPOLIS ΑΕΒΕ ή AMSTRAD HELLAS A.E.B.E. όπως μετονομάστηκε τo 1986, δεν ειναι μια συνηθισμενη ιστορια.

Συνδέθηκε με την εμφάνιση της αγοράς των home computers στην Ελλαδα στο τελος του 1983, και απογειωθηκε με εκρηκτικους ρυθμούς αφήνοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα της σε αυτην την αγορα

Ενα μικρό μαγαζάκι πρωτου ορόφου, το πρωτο μαγαζί υπολογιστων που εγκαθίσταται στην οδο Στουρναρη γινεται γρηγορα "κανονικο" ισογειο κατάστημα και εξελίσσεται μεσα σε μήνες σε εισαγωγέα και χονδρικό διανομέα σχεδον ολων των γνωστών μικρουπολογιστων της εποχής στα καταστήματα υπολογιστών που ξεφυτρώνουν σε ολη την Ελλαδα σαν μανιταρια...

large.587e1bb4425f7_Micropolis01.jpg.1f1

Σε μικρό χρονικό διαστημα, ηδη απο το 1984, ξεκιναει η δημιουργια καταστηματων MICROPOLIS σε αλλες πολεις της Ελλαδας (Κορινθος, Ροδος, Βολος , Κηφισσια, Πειραιας) με  ένα ιδιότυπο  συστημα της δικαιόχρησης, αυτο που αρκετά χρόνια αργοτερα εκανε την εμφανιση του στην Ελλαδα σαν ... Franchise .

Mηπως ηταν η πρωτη αλυσσιδα Franchise στην Ελλαδα; Μπορει...

Η εξέλιξη αυτη ανακόπτεται μονο οταν τον Σεπτεμβριο του 1986 αναλαμβάνει να αντιπροσωπευσει στην Ελλαδα την πιο δυναμικη εταιρεια υπολογιστων της εποχης : την Βρεττανικη AMSTRAD, κυρίαρχο τοτε στην Ευρώπη στην αγορα των home computers, και μετα των PC.

large.587e1bb9d6f07_Micropolis02.jpg.fcb

H MICROPOLIS υιοθετει τον διακριτικο τιτλο AMSTRAD HELLAS.

large.587e1bae8ea82_AmstradHellas.jpg.51

Οι  οικιακοι  AMSTRAD  και  SINCLAIR  (που στο μεταξυ  εχει  αγορασθη απο την AMSTRAD)  κατεχουν ανω  του 80% της  Ελληνικης αγορας ενω  ο πρωτος  PC , ο PC-1512 που  ερχεται στην  εκπνοη  του 1986  σαρώνει  την αγορα καταλαμβάνοντας  μακραν την πρωτη θεση.

large.587e1bc063824_Micropolis03.jpg.4ea

Τον Οκτωβριο  του 1987  oργανωνεται  το 1ο  AMSTRAD SHOW στο  Ζαππειο , μια  εκθεση με  μοναδικο  αντικειμενο  ολων  των  εκθετων τους  υπολογιστες  AMSTRAD  καθως και προγραμματα και  περιφερειακα για  αυτους, συγκεντρωνοντας πάνω απο 20.000  επισκεπτες !

large.587e1bc2c1861_Micropolis04.jpg.cdf

Στην εκθεση  αυτη  εμφανιζεται και  το  πρωτο  τευχος  του  περιοδικου  "Ο  ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ  AMSTRAD" με περιεχομενο γυρω απο  τους  υπολογιστες AMSTRAD.

large.587e1bc428870_Amstrad.jpg.3187acbe

Στο  τέλος  του 1987 η  AMSTRAD HELLAS  στον  πρωτο ισολογισμο  της  σαν  Ανωνυμη  εταιρεια  δηλωνει τζιρο  2,5 δισεκατομμυρια δραχμες  καταλαμβανοντας την πρωτη θεση σε πωλήσεις   (σε τεμαχια και σε  αξια)  αναμεσα  σε  ολες  τις  εταιρειες πληροφορικης  της Ελλαδος , εκτοπιζοντας  απο  την πρωτη θεση  την ΙΒΜ HELLAS.

Mε  μετοχικο  κεφάλαιο  10.000.000 δρχ , πραγματοποιει  τον πιο πανω τζιρο των 2,6  δις  δρχ. με  μικτα  κερδη  473.000.000 δρχ (δηλαδη 47  φορες  το  μετοχικο  της  κεφάλαιο) και  καθαρα 252.000.000 δρχ., επιδοσεις που ειναι αμφιβολο αν εχουν γινει ποτέ απο αλλη εταιρεια ή  αν  μπορουν  πλεον  να  γινουν.

Ακολουθουν οι  υπολογιστες 1640 και  μετά οι 286 και 386, οι  εκτυπωτές  AMSTRAD, oι φορητοί-laptop  AMSTRAD, τα Fax AMSTRAD , τα σημειωματαρια αφής (pen pad)  AMSTRAD, τα Video AMSTRAD, τα ηχοσύνολα  AMSTRAD, οι  τηλεοράσεις AMSTRAD, oι δορυφορικοι δεκτες  AMSTRAD  ...

large.587e1bac84d1b_AmstradAlt286386sx.j

Με  την ανατολη της  δεκαετιας του 1990 η Βρεττανικη AMSTRAD (AMSTRAD PLC)  γινεται μετοχος  του 51% της  AMSTRAD ΗΕLLΑS, μετα  απο αυξηση του μετοχικου  της κεφαλαιου (σε ολη την  αλλη  Ευρώπη  εχει  ιδρυσει  100% θυγατρικες παραγκωνίζοντας τις  τοπικες αντιπροσωπειες !).

Διευθύνων Συμβουλος  και  μετοχος με  49%, παραμενει  ο  μεχρι τοτε  ιδιοκτητης  Ακης  Καραϊωσηφίδης .

Μοιραια πλεον η πορεια  της  εταιρειας  συνδέεται με  την τύχη  της  μητρικης.

Συντομα  η   AMSTRAD  PLC  εγκαταλειπει  το χωρο των εκτυπωτων, των fax, των laptop και τελικα  των ιδιων  των υπολογιστων...

Η  εταιρεια  που μπηκε δυναμικα στην αγορά και προκάλεσε σεισμο  με  την παρουσία  της  εφυγε  σαν ... κομήτης

Οι  θυγατρικες της στην Ευρώπη κατέβαζαν  ρολλά  η  μια  μετα  την άλλη . Η  AMSTRAD HELLAS  ειναι  η  μόνη που  ταυτόχρονα με τoυς τελευταίους  computer  της    AMSTRAD  εισάγει  απο  την  Σιγκαπουρη  ολοκληρα  containers  με  μερη  υπολογιστών και  συναρμολογεί στην Ελλαδα  τους  υπολογιστές  ΙΚΑΡΟΣ που  πηραν και  αυτοι  τη  θεση  τους  στην Ελληνικη  αγορα  Υπολογιστων.

Τελικα το 1995 η AMSTRAD  PLC αποχωρει απο την  Ελλαδα και η ιδιοκτησία  επανερχεται  στον αρχικο μετοχο (Ακη  Καραιωσηφίδη)

Η  αγορα των  υπολογιστών  μαστίζεται  ηδη  απο  χαμηλά (μονοψηφια) περιθώρια κερδους  και  επισφάλειες , ετσι  η  εταιρεια στρεφεται στην κινητη  τηλεφωνία  που  μόλις  εχει  εμφανισθή  χαρίζοντας με  καθε  νέα  συνδρομή εκτός  απο  ενα  κινητό  τηλεφωνο, και  απο  ενα πληρες  ηχοσύνολο AMSTRAD (CD, ραδιοφωνο, κασσετοφωνο, ενισχυτη και  2  ηχεία)  γραφοντας  ετσι  χιλιάδες  συνδρομητές.  Καθώς ωριμάζει  η  αγορα της  κινητης  τηλεφωνιας , μια  αλλη  αγορά  αναδύεται  δειλα :  Ειναι  η  αγορά  της  δορυφορικής  τηλεόρασης και  των  δορυφορικών δεκτών  την οποια η MICROPOLIS ηδη  γνωρίζει  μια  και  εισήγαγε τους πρωτους  δορυφορικούς δέκτες που  εμφανίστηκαν  στην Ευρώπη, δηλαδη  τους AMSTRAD, και η  οποία αγορα  θα  εξελιχθεί δυναμικα  μετα  το  2000

Η  εμφάνιση της  δορυφορικής  πλατφόρμας  ALPHA DIGITAL δίνει  και  πάλι την ευκαιρεία εγγραφής  χιλιάδων συνδρομητών ,αλλα η  υπόθεση  δεν  εχει  συνέχεια  καθώς  η  πλατφόρμα  ...  αυτοκτονει  πριν  γίνει  ενος  έτους !

Οσο  και  αν  φαίνεται περίεργο  η MICROPOLIS  στρεφεται σε  εναν  άλλο  τομέα , τον  τομεα των ... ιατρικων και  Νοσοκομειακών μηχανηματων, που  φαίνεται  να  εχει  δυναμική  καθώς κατασκευάζονται  συγχρόνως  12  νεα  κρατικά Νοσοκομεία  και  ιδρύονται ή  επεκτείνονται  Ιδιωτικά . Εφαρμόζοντας  την αρχη  της  γρήγορης και  δυναμικής διείσδυσης   η  MICROPOLIS-INFOMEDICA οπως μετονομάζεται  η  εταιρεία  πλέον απο  το  1997, κατορθώνει  μεσα  σε  μηνες να  αντιπροσωπευει  δεκάδες  ξενες  εταιρείες  ιατρικου  εξοπλισμού στην Ελλαδα  σπανοντας μια  "κλειστή"  αγορα στην οποια  δυσκολα  μπαινει  κανείς, και  κερδίζοντας  πολλούς  Δημόσιους διαγωνισμούς με  αντιπάλους  παραδοσιακες  εταιρείες  του  χωρου...

Η  αυγη της  χιλιετίας  βρίσκει  την εταιρεία  να ασχολείται  κυρίως  με τα  Ιατρικα Μηχανήματα, αλλα  και  με ... δορυφορικούς δέκτες που  αρχίζουν  να  γίνονται  μία  υπολογίσιμη  αγορά !

Το  2002 τα  Ιατρικα  μηχανήματα παυουν να εχουν ενδιαφέρον  καθώς  τα  Νοσοσκομεία αρχίζουν  να  μην πληρώνουν (συνηθεια που  διατηρουν  μεχρι  σημερα...) , ενω  ολο  και  περισσότερα  δορυφορικα πιατα κοιτουν  τον ουρανό ...

Ειχε  ερθει  η  ωρα  η  MICROPOLIS  να  ολοκληρώσει  και  να  παραχωρήσει  τη  θεση  της  σε  μία  εταιρεία  που  θα  ασχολείτο με  την νεα  ψηφιακη  εποχη . Ειχε  ερθει  η  ώρα  της  Ψηφιακής  Τεχνολογίας ...

(και για  να  ακριβολογούμε :  της ΨΗΦΙΑΚΗΣ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ  ΑΕΒΕ ! )

 

 

Το παραπάνω κείμενο αντιγράφηκε από το site micropolis.gr και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Αρχική - Micropolis

Αριστερά του κειμένου υπάρχουν links με πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την εποχή εκείνη, όπως τα μηχανήματα και τα events της εποχής, οικονομικά στοιχεία, την Micropolis, την Amstrad και άλλα.

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε και στην παρακάτω διεύθυνση facebook

https://www.facebook.com/lazaros.papadopoulos.71/media_set?set=a.10212101782599766.1073741836.1231163274&type=3&__mref=message_bubble

 

πηγή: https://www.thelab.gr/news/h-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-micropolis-%CE%B1%CE%B5%CE%B2%CE%B5-%CE%AE-amstrad-hellas-aebe-r4388/

 

  • Like 21
  • Απαντ. 106
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ανατρίχιασα. Τι εποχές Θεέ μου! 3 φορές την εβδομάδα μετά την Αμερικάνικη ένωση πέρναγα και χάζευα.

Εκεί που ξεροστάλιαζα κυριολεκτικά ήταν λιγάκι πιο πάνω στην Rainbow computers.

Εκεί που ψώνιζα όμως λίγο πιο δεξιά στον Εγκέφαλο. Κόπιες :P

( το κουφό είναι ότι στον Εγκέφαλο υπάρχει ακόμη η ίδια που ήταν πριν 35 χρόνια. Check πέρισυ)

  • Like 2
Δημοσ.

Ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ένας Amstrad 464 που τον αγόρασα το 1984 από το Πλαίσιο για 70.000 δραχμές. Τον έχω ακόμα σε μια κούτα.

 

Τι εποχές κι αυτές. Αναρωτιέμαι, οι σημερινοί 15χρονοι νοιώθουν το ίδιο με τα smartphones; Ή είναι η τεχνολογία τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα τους που δεν μπορούν να κάνουν τον διαχωρισμό; Για εμάς τότε οι υπολογιστές ήταν κάτι μαγικό.

Δημοσ.

Δυναμη εποχες, αν και εγω ειμαι μεταγενεστερος απο μεσα 90's και μετα για υπολογιστες. Μ'αρεσουν ολα αυτα καθως και οι φωτογραφιες παρα πολυ...

Ευγε.

Δημοσ.

1986, δεν θα ξεχάσω την μέρα που μπαίνει ο πατέρας μου σπίτι και μου δείχνει τον καινούργιο Amstrad 6128 με την έγχρωμη(!) οθόνη!

 

Σχεδόν 30 χρονιά μετά, το άτιμο δουλεύει μια χαρά. Και μιας και είχε αγοραστεί και το ειδικό TV tuner που είχε βγεί, θα μπορούσε να εκτελούσε και χρέση τηλεόρασης αν είχαμε ακόμα αναλογικές εκπομπές.

  • Like 2
Δημοσ.

Ανατρίχιασα. Τι εποχές Θεέ μου! 3 φορές την εβδομάδα μετά την Αμερικάνικη ένωση πέρναγα και χάζευα.

Εκεί που ξεροστάλιαζα κυριολεκτικά ήταν λιγάκι πιο πάνω στην Rainbow computers.

Εκεί που ψώνιζα όμως λίγο πιο δεξιά στον Εγκέφαλο. Κόπιες :P

( το κουφό είναι ότι στον Εγκέφαλο υπάρχει ακόμη η ίδια που ήταν πριν 35 χρόνια. Check πέρισυ)

 

Αυτή η κοντή η πολυλογού?

πολύ αντιγραφή αυτό το μαγαζί... περνάω συχνά απέξω αλλά είχα την εντύπωση ότι είχε κλείσει...

Είχε και πολύ ανταγωνισμό τότες... Ηταν και ο Θωμάς, απο τα Πευκάκια που μετά άνοιξε εκεί κοντά στον Εγκέφαλο, πέσανε οι μετοχές του...

Και μια που το πιάσαμε το θέμα, προτείνω ανεπιφύλακτα επίσκεψη στο μουσείο πληροφορικής http://elmp.gr/

Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που αξίζει την προσοχή μας... ειδικά για μας τους γέροντες...

 

ΥΓ: δεν έχω καμμία σχέση, ούτε κέρδος απο το μουσείο... 

  • Like 2
Δημοσ.

Εγώ δεν είχα χρήματα να πάρω υπολογιστή το 1986 και τελικά πήρα Amiga 500 το 1990 250.000 δραχμές μαζί με το 1084.

 

Ερώτηση ο Amstrad τι made in ήταν;

Εννοώ τι έγραφε από κάτω;

Επίσης για άτομα από Θεσσαλονίκη, ποιος θυμάται το μαγαζί απέναντι από τον Ευκλείδη ; απέναντι πλαγίως όμως όχι στην παπαναστασιου, ήταν μια κυρία Άννα που έγραφε παιχνίδια, είχε και για Amstrad and spectrum.

  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους !

Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω από καρδιάς το φίλο μας Χάρη Μυλωνίδη για το θέμα που άνοιξε. Άν
έχετε προσέξει κάποια από τα προηγούμενα μηνύματά μου, σίγουρα θα έχετε καταλάβει ότι είμαι φανατικός
φίλος του Retro Computing γενικά.
 

Προσωπικά ήρθα σε πρώτη επαφή με τους υπολογιστές το 1987, όταν οι 2 μεγαλύτερες αδελφές μου
κατάφεραν να αγοράαουν τον Amstrad CPC 464 από κατάστημα μάλλον της οδού Στουρνάρη στην Αθήνα.
Λόγω του ότι τότε φυσικά δεν υπήρχαν GUI και μόλις άνοιγες τον H/Y σου πέταγε ένα ξερό "Ready" περιμένοντας να γράψεις κώδικα σε Locomotive Basic,αρχίσαμε και τα τρία αδέρφια να διαβάζουμε ό,τι μπορούμε από δω κι από κει κι έτσι πήραμε μια βασική ιδέα τι είναι ο προγραμματισμός.
Τον Amstrad τον κρατήσαμε μέχρι το καλοκαίρι του 1991, οπότε η μεγαλύτερη αδερφή μου κάπου διάβασε για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η ίδια η Amstrad με στόχο την απόσυρση των παλιών home computers για χάρη του Amstrad PC 1640 που τότε ήταν η αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας. Τότε θυμάμαι δώσαμε 128.000δρχ.

 

Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το απόγευμα της 20ης Ιουλίου 1991 όταν τον πήραμε για πρώτη φορά στο
σπίτι μας. Πατώντας το διακόπτη ON, μετά από λίγο, βγήκε το A:\> prompt του MS-DOS 3.20.
Μη γνωρίζοντας όμως ποια είναι η βασική του διαφορά σε σχέση με τον CPC (δηλ. ότι δεν έχει ενσωματωμένη γλώσσα προγραμματισμού) αρχίσαμε να γράφουμε κώδικα Basic και μας έβγαζε συνέχεια το μήνυμα Bad Command or Filename.

 

Λίγες ημέρες αργότερα πήγα στο σπίτι του ξαδέλφου μου που ήταν επίσης χομπίστας της πληροφορικής.Εκείνος με μύησε στο τι θα πει λειτουργικό σύστημα, ποιά η διαφορά του από τις γλώσσες προγραμματισμού
και τα σχετικά.Μου έδωσε και μία δισκέττα 5.25 ινστών 360K με τον διερμηνευτή της GW-Basic που θυμάμαι την πήρα σαν να ήτανε αγιασμός.
Αυτός ο αγαπητός ξάδελφός μου σήμερα είναι περίπου 50 χρόνων και είναι καθηγητής πληροφορικής σε
γυμνάσιο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο με είχε βοηθήσει σ' εκείνα τα πρώτα
βήματα.

Αυτά τα λίγα για την ώρα,
Όποιος αντέχει λίγη παραπάνω retro-νοσταλγία, ας πάει να διαβάσει ένα προηγούμενο σχετικό μήνυμά μου
στον παρακάτω σύνδεσμο :

http://www.insomnia.gr/topic/594583-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%AF%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE/

 

Σας ευχαριστώ, να είστε όλοι καλά !

Με γατίσιες ευχές για υγεία και καλή χρονιά,

Ο Άσπρος Γάτος

  • Like 9

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...